Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Astma

Znaleziono 14 wyników

  1. Dzień dobry chciałbym dowiedzieć sie co może mi byc i jakie jeszcze badania moge wykonać. Mianowice od 2lat ciezko mi nabrac powietrza to znaczy za ktoryms razem łapie oddech pełny gdy wyprostuje sie lub ziewam a ziewam bardzo duzo zeby te powietrze nabrac. zrobilem badania miedzy innymi spirometrie pulmonolog powiedziala ze to astma ale potrzebne jej bedzie rtg klatki zeby to potwierdzić za 10 dni mam przeswietlnie chodzi mi teraz o wyniki moich badan z morfologii .prosze o ich interpretacje i czy to moze byc cos z sercem ? ALT u/l 0-41 wynik 45 AST u/l 0-40 wynik 23 OB 2-12mm/h wynik 7 Kreatynina 0,70-1,20mg/l wynik 0,88 Cholesterol całkowity 115,00-190,0 wynik 200,60 Cholesterol HDL 40,70mg/dl Cholesterol nie HDL 159,90mg/dl Cholesterol LDL 115,86 Trójglicerydy 150,00mg/dl wynik 220,20 Glukoza 70,0-99,0 wynik 88,8mg/dl Sód 136-145 wynik 140mmol/l Potas 3,50-5,10 wynik 4,15 mmol/l TSH 0,270-4,200 wynik 4,340 ulU/ml FT4 0,93-1,70 wynik 1,12 ulU/ml Monocyty 2,0-10,00- wynik 11,6 PDW 9,8-16,1 wynik 16,2 fl wszystkie inne parametry badań w normie bardzo prosze o odpowiedz dziekuje pozdrawiam
  2. Mam bardzo słabe wyniki krwi, min. dużo poniżej normy : leukocyty 1,5 tys., erytrocyty 2,97mln, hematokryt 29,1%( 8tygodni temu 34,3%), hemoglobina 10,4g (8 tyg. temu 12,1 g), płytki krwi 75 tys.(8 tyg. temu 90tys.), granulocyty 0,4 tys.( 8 tyg.temu były w normie dolnej), limfocyty 69%. Hematolog powiedział że nie mam już odporności i powinnam się jak najszybciej zaszczepić na Covid 19, a ja mam 64 lata i normalnie jest to niemożliwe- co w moim przypadku powinnam zrobić? Ponadto lekarz hematolog zlecił mi zrobić test hydrocortizonowy w jakimś (piszę tak bo powiedział że to obojętne jaki sobie wybiorę szpital, nadmieniam że obdzwoniłam pobliskie szpitale powiatowe i w odpowiedzi usłyszałam ,a mieszkam w Myśliborzu, że u nich nie robi się takich testów) szpitalu. W laboratorium w Myśliborzu dowiedziałam się że mogą mi zrobić takie badania jak doktor napisał na kartce, a mianowicie o godz. 8 rano (na czczo wszystkie kolejne badania też) morfologia krwi z rozmazem, o 8,05 mam połknąć 80mg encortonu, a następnie o godz. 11,00 ponownie morfologia krwi z rozmazem i trzeci raz o godz. 13.00 ponownie morfologia krwi z rozmazem. Pytanie moje brzmi czy ta dawka encortonu będzie miała jakiś ujemny wpływ na mój organizm. Zaznaczam, że poprzednio jak mi inny hematolog zlecił jedno badanie nie dwa, to dawka encortonu była 20mg. Mam astmę, brak odporności, nadciśnienie, po prostu boję się że może coś się przydarzyć jak wrócę do domu.
  3. Witam :) od ponad roku mam straszne dusznosci choruje na astmę ,chodziłam do lekarza ,ale nie umiał.mi pomoc ciągle pchał wemnie Metypred, który słabo pomagał . W końcu zmieniłam lekarza bo już miałam dość .. Dostalam inne leki i badania na Chlafymie pneumoniae i okazało się że mam IgG 63,5 a IgA 23,3 teraz czekam na wizytę do lekarza czy mogło to być powodem moich ciągłych duszności ???
  4. Witam! Od dłuższego czasu mam stany podgorączkowe od 37.3 do 37.7 dostałam skierowanie na badania i kilka parametrów wyszło nie tak jak powinno. Poniżej opisze to co wyszło zle: Leukocyty (WBC) 10,11 10^9/L norma 10 PDW 17.20% norma 18,10 do 22,20 Neutrocyty ( Neu%) 70.1% norma 57-65 Bazocyty( BASO% ) 0,2% NORMA 0,5 DO 1,6 Neutrocyty (NEU) 7,06 norma 1.80 do 7,00 Bazocyty (BASO) 0,02 norma 0,050 do 0,160 Mocz- osąd moczu : Nablonki płaskie -nieliczne wpw Bakterie - pojedyncze wpw Pasma sluzu liczne wpw Dodam, ze choruje na astme, niedoczynność tarczycy oraz mam alergie. Czy może to być coś groźnego? Jakie badania należałoby jeszcze wykonać? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
  5. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  6. Mam problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Bardzo szybko się stresuję i denerwuję zwłaszcza w towarzystwie ludzi czy w trudniejszych sytuacjach życiowych. Już przy umiarkowanym stresie moje nogi zaczynają puchnąć jakby zbierała się w nich woda a akurat zaczyna pięc i swędzieć jakby coś w niej pękało. Mam też dość widoczne żyły. Moje ciało reaguje tak od ok 10-12 lat i z biegiem czasu jest coraz gorzej. Po 2-3 dniach zupełnie bez stresu opuchlizna ustepuje. Mam też opuchnięta twarz, nieregularne miesiączki. Prolaktyna, estrogen, testosteron, androstendion, insulina i glukoza w normie. Mam wysoki kortyzol z rana ok 600-800 nmol/l przy normie 171-536. Bardzo często budzę się napięta i zestresowana z uczuciem strachu. Czasem trzęsą mi się dłonie, zawsze w godzinach rannych do ok 15. Mam więcej energii i czuję się spokojniej po południu po ok 15-16. Mam problemy z zasypianiem a rano budzę się zmęczona po 8h snu. Choruję na alergię, astmę, lekarz stwierdził że mam nerwicę społeczna i przepisał Paroxinor ale raczej nie daje efektów. W ostatnich wynikach badań Wbc, Neut, Neut% trochę poniżej normy. Znacznie podwyższone EO 13,2% przy normie 0-5. Baso% 1,4 przy normie 0-1. TSH i anty-tpo w normie. Bardzo proszę o poradę.
  7. Witam. Co może oznaczać w wyniku morfologii krwi u 2,5 letniego dziecka podwyższone PCT 37% (norma od 0,17 do 0,35) oraz neutrocyty w % tj. 28,1 (norma od 30 do 50) , limfocyty 54,3 (norma od 30 do 50) , eozynocyty 5,8 (norma<5,0) dodam ze syn byl badany w kierunku astmy. Pozdrawiam
  8. Gość

    Brak miesiączki

    Witam, od ostatnich 2,5 miesięcy nie mam okresu , bardzo to mnie martwi. Od ostatniego współżycia miałam okres normalny, potem brak. Wykonywałam 5 roznych testów w ciągu tych 2,5 mies wszystkie negatywne.Czasami bywam zestresowana ale tez posiadam Hasmitoto oraz astmę oskrzelowa Nie moge dostać sie do ginekologa. Proszę o pomoc .
  9. Bardzo proszę o interpretację wyników badań mojej 6 letniej córki. Bardzo często choruje, ma astmę oskrzelową oraz nawracającą grzybicę skóry gładkiej. Lekarz pediatra mówi, że wyniki są wzorcowe, ale ja się niepokoje. Hemoglobina 14 (11-13,5) Erytrocyty 5,81 (4-5) MCH 24 (27-34) MCV 74 (84-96) Granulocyty 25,9 % (43-76) Eozynofile 0,8% (1-6) Limfocyty 66,3% (17-48) LIMF
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jestem 24 letnią kobietą z podejrzeniem astmy oskrzelowej. Biorę leki na astme od 3 miesięcy. Mam małe wątpliwości, ponieważ obawiam się że mogę być w ciąży lecz nie jestem pewna. Nie mam ubezpieczenia ani pieniędzy na lekarza. Więc postaram się to opisać jak tylko mogę. Od miesiąca mam podwyższoną temperaturę ciała (37.2), mam bolące piersi, częstą zgaga, jestem notorycznie zmęczona i czasem senna, puchną mi nogi w okolicy kostek. Mam 167cm wzrostu, jestem bardzo szczupła osoba o wadze wachającej się pomiędzy 51kg a 53kg. Zaobserwowałam w ostatnim czasie powiększenie się brzucha i to tak dość widocznie, któremu towarzyszy spadek masy ciała (obecnie 49,2kg). Brzuch jest zaokrąglony od okolicy macicy aż pod pępek, czasem odczuwam dyskomfort w okolicy macicy, brzuch jest tak średnio miękki, piersi są bolące w szczególności okolice sudków i często oddaje mocz. Nie przyjmuje tabletek antykoncepcyjnych, a ostatnia miesiączka była spóźniona o 3 dni. W tym miesiącu jestem jeszcze przed planowaną miesiączką która odbywa się u mnie co równe 30 dni ( w zależności od miesiąca wypada to na 21/22 dzień miesiąca). Nie jestem osobą stresującą się. Na koniec dodam że w zeszłym miesiącu w okresie dni płodnych zaliczyłam z obecnym partnerem mała wpadkę podczas stosunku. Wiedz z tąd moje pytanie czy to może być ciąża i czy muszę iść z tym do ginekologa? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    podczas stosunku niestety stało się i pękła nam gumka. Na „szczęście” od razu gdy nastąpiło pęknięcie, chłopak ze mnie wyszedł w odpowiedniej chwili gdy to się stało. Teoretycznie wynika, ze mam teraz dni niepłodne oraz za 2 dni powinien pojawić się okres. Chłopak nie doszedł we mnie, ale martwi mnie to czy mała ilość prejakulatu mogła wpłynąć na zajście? Gumka pękła w ten sposób, ze było widać ze wiele się nie mogło tego wydostać, ale jak wiadomo mimo wszystko zawsze jest ryzyko. Czy zdecydować się w takiej sytuacji na tabletkę po? Wspomnę również, ze posiadam astmę oskrzelową od urodzenia. Przeczytałam w interenetowej ulotce, ze niewskazane jest brać taką tabletkę kobietom które zmagają się z tą chorobą. Czy ma to faktycznie jakiś wpływ? I czy okres powinien pojawić się normalnie za 2dni gdybym już zdecydowała się wziąć tą tabletkę? Z jednej strony mam wrażenie, że szansa jest mała na zajście, a z drugiej ogromny stres, ponieważ obawiam się skutków ubocznych. Czy lepiej jest poczekać z wzięciem tabletki aż do momentu pojawienia się okresu? Minie wtedy około 48h jeśli się pojawi.
  12. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jestem 24 letnią kobietą z podejrzeniem astmy oskrzelowej. Biorę leki na astme od 3 miesięcy. Mam małe wątpliwości, ponieważ obawiam się że mogę być w ciąży lecz nie jestem pewna. Nie mam ubezpieczenia ani pieniędzy na lekarza. Więc postaram się to opisać jak tylko mogę. Od miesiąca mam podwyższoną temperaturę ciała (37.2), mam bolące piersi, częstą zgaga, jestem notorycznie zmęczona i czasem senna, puchną mi nogi w okolicy kostek. Mam 167cm wzrostu, jestem bardzo szczupła osoba o wadze wachającej się pomiędzy 51kg a 53kg. Zaobserwowałam w ostatnim czasie powiększenie się brzucha i to tak dość widocznie, któremu towarzyszy spadek masy ciała (obecnie 49,2kg). Brzuch jest zaokrąglony od okolicy macicy aż pod pępek, czasem odczuwam dyskomfort w okolicy macicy, brzuch jest tak średnio miękki, piersi są bolące w szczególności okolice sudków i często oddaje mocz. Nie przyjmuje tabletek antykoncepcyjnych, a ostatnia miesiączka była spóźniona o 3 dni. W tym miesiącu jestem jeszcze przed planowaną miesiączką która odbywa się u mnie co równe 30 dni ( w zależności od miesiąca wypada to na 21/22 dzień miesiąca). Nie jestem osobą stresującą się. Na koniec dodam że w zeszłym miesiącu w okresie dni płodnych zaliczyłam z obecnym partnerem mała wpadkę podczas stosunku. Wiedz z tąd moje pytanie czy to może być ciąża i czy muszę iść z tym do ginekologa? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  14. Czy potrzebuje pomocy ? Witam Mam na imie Natalia mam 15 lat, juz od dobrych 2 lat jest ze mna coraz gorzej. W 6 klasie bylo jeszcze do zniesienia i niezbyt sie tym przejmowalam ale obecnie jestem w 8 i czuje ze to juz wypada mi spod kontroli. A mianowicie jestem pod ciaglym stresem. Chodze po szkole i mam wrazenie ze wszyscy sie na mnie patrza, przez co sie stresuje i nie wiem jak mam sie zachowywac czasami musze zamknac sie w toalecie bo cala sie trzese , jednak nie jestem zdolna do placzu... Choruje od urodzenia na astme oskrzelowa, przez co nie moge biegac i na lekcjach wf jestem zwolniona tylko z biegow, jednak kiedy ćwiczę znow dopada mnie uczucie ze wszyscy sie patrza, siedze na lawce i gdy slysze odgłos odbitej pilki mam wrazenie ze leci ona w moja strone i odrazu cala sie spinam i nerwowo sie rozgladam. Zaczelo mnie to juz męczyć wiec czesto nie cwicze na wf przez co mam same jedynki. Jesli chodzi o wystąpienia na srodku klasy to nie jest lepiej. Jestem dosc niska mam 155cm wzrostu przez co siedze w pierwszej lawce i tutaj rownierz mam wrazenie ze wszyscy sie na mnie patrza, boje sie oddychac! Boje sie poruszyc ! Bo nam wrazenie ze to zle wyglada , dziwnie, jak mam wytrzec tablice to cala sie trzęse... Stalam sie strasznie rozdrazniona, gdy przychodze do domu i widze ze np. Siostra zabrala mi ksiazke to odrazu wpadam w szal! Jednak to nie koniec.... Mam wtazenie ze to wszystko sobie wymyslam , ze zycia nie ma... Ze nie istnieje... Nie ma mamy nie ma taty nie ma babci dziadka... Nie ma takiego czegos jak szkola, czy nawet mnie! Nie ma ! To tylko wyobraznia to nie istnieje ! Juz nie wiem co mam robic... Boje sie powiedziec to rodzicom poniewaz sprawie im tym klopot... Juz maja dosc na glowie zebym ja im jeszcze trula... A nawet jesli im powiem to moze to wszystko se wymyslam... Moze tak naprawde przesadzam .... Z gory przepraszam za wszystkie bledy...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...