Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Duszności

Znaleziono 24 wyników

  1. Witam, chciałam zapytać o pomoc w interpretacji morfologii krwi. Czuję się źle, okresowo mam duszności, zawroty głowy i jestem często zmęczona. Cierpię także na bóle stawów, mięśni. Okresowo pojawiają mi się siniaki, przebyłam także krwiaki i zasiniaczenia na całych nogach, wszystkie inne badania są w normie. Odchylenia w morfologii to PDW 9,3 (9,8-16,2) MPV 9,1 (9,4-12,5) P-LCR 16,7 (19,1-46,6) Eozynofile 0,7 (1,0-6,0) NRBC
  2. Witam Dostałam wyniki ATG - 355,97 norma <4,11 i ATPO-798,79 norma <5,61. Do tego dzisiaj mam duszności w klatce piersiowej i szyi. I od kilku dni przestałam brać tabletki antykoncepcyjne. I nie wiem czy jechać do szpitala.I od czego to jest.
  3. Od 3 dni mam duszności i ucisk w klatce piersiowej. Mam wrażenie, jakby pojemność płuc się zmniejszyła. Temperatura mierzona 10 razy dziennie wskazuje przedział 36,0 - 36,7. Nie mam kaszlu, zaburzeń węchu, smaku. Czy to może być COVID?
  4. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  5. Witam, Czy objawy takie jak : zawroty głowy, duszności, napady lękowe, uderzenia gorąca, ogólne przemęczenie i ogólna niechęć do aktywności fizycznej mogą być objawami niedoboru testosteronu ? Od dłuższego czasu mierzę się na co dzień z takimi objawami. Robiłem badania na poziom TSH i Testosteronu. Pierwsze w normie chociaż przy górnej granicy (3,73mlU/l - norma 0,27-4,20), natomiast drugie sporo poniżej normy (1,82ng/ml - norma 2,8-8,0ng/ml). Mam 22 lata.
  6. Witam. Miałam kontakt z osobą zarażona. Po kilku dniach wystąpiły objawy w postaci gorączki 37.5, brak węchu i smaku, duszności, ból mięśni. Lekarz dała na testy. Wynik był negatywny. Natomiast objawy dalej były. Lekarz po kilku dniach zleciła badania IgG i IgM na przeciwciała po czym dostałam wynik pozytywny. Wykonałam powtórny test na covid i wyszedł negatywny. Co jest przyczyną negatywnych wyniku.
  7. Dzień dobry, proszę o interpretacje badania w kierunku Boreliozy - IgG Western-Blot oraz IgM Western-Blot: IgG p 39 = o (6,00) IgG p 19 = o (9,00) IgG p 18 B. sensu stricto = o (5,00) IgG p 21 = ( ) (22,00) IgG p 83 = o (9,00) Borelioza IgG OspC = ( ) (18,00) Borelioza IgG antygen p41 = (90,00) Borelioza IgG antygen p58 = o (5,00) Borelioza IgG antygen p20 = o (9,00) Borelioza IgG antygen VIsE Ba = o (3,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bb = o (13,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bg = o (4,00) Borelioza IgG antygen Lipid Ba = o (0,00) Borelioza IgG antygen Lipid Bb = o (1,00) Borelioza IgM (OspC) B. afzelii = o (3,00) IgM p 39 =o (7,00) Borelioza IgM antygen p 41 = o (10,00) Borelioza IgM antygen VIsE Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bg = o (6,00) Borelioza IgM OspC-adv Bsp = o (4,00) Objawy to kilkumiesięczne bóle różnych części ciała(pięta lewej stopy, plecy, żebra, okolice prawego pośladka, wcześniej długo utrzymujący się ból miednicy), wzdęcia, mdłości,zaobserwowane drętwienie rąk przy dłuższym trzymaniu w jednej pozycji, mocne rozbicie, zmęczone oczy, od kilku miesięcy mogę spać po 10h codziennie i nie wysypiać się(wcześniej nigdy tak nie było),problemy w skupieniu się, szczególnie przy większej liczbie osób, uczucie duszności, czasem zawroty głowy, większość z tych objawów od kilku miesięcy nasila się by potem zanikać, ponad to na początku roku pojawiły się problemy z nadciśnieniem by po kilku miesiącach ciśnienie i puls stało dziwnie niskie - około 100/60, puls 50-60. Poza tym od lat utrzymujący się ból gardła i przewlekłe stany zapalne, obecnie zagrzybione migdały. Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną odpowiedź.
  8. Witam, kilka dni temu wykonywałam morfologię krwi i zaniepokoił mnie ich wynik . Głównie chodzi o podział autonomiczny leukocytów: NEUTROCYTY(NEU%) 37,39% LIMFOCYTY(LYMPH%) 52,63% NEUTROCYTY(NEU) 1,55 10^9/L Reszta wydaje się być w normie. Na początku sierpnia złapałam popularnego teraz wirusa, który utrzymywał się w organizmie przez 2 miesiące. Oprócz utraty węchu, którego nie odzyskałam do dziś nic się nie działo. Miesiąc temu poczułam się gorzej, złe samopoczucie, lekkie duszności. Dostałam skierowanie na wymaz, który okazał się negatywny, mimo to czuję się gorzej niż podczas posiadania wirusa. Czy mam powody do niepokoju? Czy wyniki krwi mogą świadczyć o poważniejszych problemach zdrowotnych? Z góry dziękuję za informację
  9. Witam jestem kobietą lat 31.Od około roku mam duszności,bóle pleców,(wczesniej tylko ból jednego kręgu w kręgosłupie)czasami ból w mostku i jak by takie ściskanie,jestem senna.Robiłam badania crp 0,60, morfologia wszystko w normie tylko % neurocytów niskie 39.5. Co to może być jakie badania moge jeszcze wykonać?
  10. Witam, mam 33 lata wzrost 182cm waga około 105. Ostatnio robiłem sobie wyniki i mam podwyższone próby wątrobowe. Moje wyniki to ALT 110U/L, AST 50U/L i GGTP 138U/L. Dodam ze ostatniego czasu miałem wieczorami duszności. Brzucho było strasznie napompowane jak balon, a ja miałem problem z oddychaniem. Czy coś się dzieje niepokojącego?
  11. Często miewam bóle brzucha oraz duszności oraz boli mnie brzuch,myślę że to przez moje tabletki antykoncepcyjne,co w takiej sytuacji mogę zrobić? biorę belarę prawie rok.
  12. Witam jakie są objawy korona wirusa bo mam bul głowy duszności wymioty i nie równy oddech
  13. Witam, Mój wynik tsh to 0,94 norma od 0,25 do 3,5 ft4 14,84 norma od 7,86 do 14,41 ft3 5,43 norma to od 3,80 do 14,41. Od pewnego czasu mam następujące objawy duszności, kołatanie serca, nerwowość, rozdrażnienie, pocenie, napady leku. Czy jest to nadczynność tarczycy?
  14. Witam. Mam 26 lat, 92kg wagi i 176cm wzroztu. Proszę o interpretacje wyników badań krwi, tzn czy są powody do niepokoju: Kortyzol 24,98 Leukocyty 9,94 tys Monocyty 1,11 tys / 11,2% OB 21mm/h Glukoza 104 Kinaza fosfokreatynowa 233 U/l Potas 3,24mmol/l Zażywam: D3 K2 Magnez Potas Leki uspokajające Leki przeciwbólowe Moje dolegliwości to: Uczucie lęku, strach przed zawałem lub wylewem, potliwość, przyspieszone puls i tętno, dyskomfort w klatce piersiowej (szczególnie gdy leżę czuje jak serce mi bije), delikatne zawroty głowy(pulsacyjne), ciężki oddech, uczucie duszności, ból szyi z tyłu i po bokach, ból barków, ból obojczyków, ból mostka (czasem mi strzela), ból żeber z boku u dołu, uczucie ssania w przełyku i wiele innych... Miałem robione TK jamy brzusznej i EKG wysiłkowe, te badania wyszło ok, dodam że dużo lepiej się czuje gdy mam dużo ruchu, w najbliższym czasie wykonam MR ogólne całego ciała, EKG holter, echo serca. Wszystko zaczęło się 4 miesiące temu, obudziłem się z mocno i słabo bijącym sercem na przemian i z uczuciem jakbym zaraz miał stracić przytomność, rzuciłem wtedy palenie ale od tygodnia znowu pale, przez te kilka miesięcy zrobił się ze mnie wrak, proszę o nakierowanie mnie do powrotu do normalności.
  15. Witam. Co oznaczają wyniki plytkorytu - obnizone 0,2, eozynocyty- podwyższone 5,9, TSH 2,880? Mam szmery na sercu, częste duszności w klatce piersiowej oraz trzęsą mi się ręce. Proszę o odpowiedź, Dziękuję
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, na ciąże w moim przypadku jest niewielka szansa. Obawiam się, że mój chłopak wprowadził we mnie swój preejakulat (nie było go dużo, po prostu lekko ocierał się wcześniej omijając okolice pochwy i nie dotykał mnie żołędzie-bez zapezpieczenia, a potem wszedł we mnie) jednak wszystko było w lubrykancie, a z tego co wiem zwalnia on plemniki, zmniejsza ich ruchliwość. Seks uprawialiśmy przez dosłownie 3 minuty, nie skończył podczas stosunku, a prezerwatywa nigdzie nie miała dziurki czy przetarcia. Za około tydzień powinnam dostać okres. Jednak wydaje mi się, że nie zauważyłam u siebie dni płodnych (miałam przez dwa dni ból w prawym jajniku-taki jak odczuwam przy owulacji) Rok temu miałam torbiel na jajniku, a 2 lata temu zapalenie pochwy. Zastanawiam się czy któraś z tych rzeczy nie wróciła. Odczuwam ból przy stosunku, czasem boli mnie lechtaczka (nie zawsze po stymulacji, ale też na samym początku lub gdy partner dotknie jej żołędzi bezpośrednio), moje uplawy czasem mają kwaśny zapach, żółty odcień lub jest lekko grudkowata, a w ostatnich dniach gdy oddaję mocz czuję dosyć mocne ciepło. Od dwóch dni bardzo się stresuję i odczuwam gulę w gardle (podobno mdłości w ciąży pojawiają się dopiero około 5 tygodnia, a tu minęły ledwo dwa jak już). Jest mi na zmianę zimno-ciepło. Pogoda na dworze nie pomaga-jest duszno, a wracające myśli cały czas mnie niepokoją. Gdy doszło do zbliżenia nie widziałam u siebie żadnych oznak owulacji-nie było śluzu, żaden jajnik mnie nie bolał, ani moje piersi nie były tkliwe. Może to jest cykl bezowulacyjny?w ostatnim czasie cykle się rozlegulowaly. Wiem, że na ciąże szansa jest niewielka, jednak moje obawy są dosyć duże. Boję się też o swój stan zdrowia.
  17. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  18. Dzien dobry wykonywalam badania pod katem zaburzen pracy tarczycy wynik Tsh to 8.230 gdzie Norma jest do 4.200 czy praca tarczycy jest zaburzona, mam wzmozona sennosc, problemy skorne , dusznosc.Z gory dziekuje za odpowiedz.
  19. Dzień dobry! Ostatnio wykonałam sobie rezonans magnetyczny w którym wyszło ze wydajność lewej komory serca i elastyczność naczyń wieńcowych odbiega dosyc od normy, kilka dni wcześniej byłam u ginekologa w który przepisał mi tabletki „vines” które przyjmuje już od 3 dni. Moje pytanie brzmi czy te tabletki nie kolidują z wyżej opisanymi mankamentami? Dodam ze mam 19 lat i z objawów słabego krążenia to fakt ze zawsze mam zimne ręce i częste zadyszki po wysiłku fizycznym, nie czuje duszności ani kołatań serca. Niestety paliłam papierosy przez 3 lata ale rzuciłam je już z dobre 3 tygodnie temu ;)
  20. Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wyniki. Oto one: TSH — 3-ecia generacja: Wynik — 3,099 (min. 0,38, max. 5,33, jedn. ulU/ml FT3: Wynik — 4,9 (min. 3,8, max. 6,6, jedn. pmol/l) FT4: Wynik — 13,24 (min. 7,86, max. 14,41, jedn. pmol/l) Jak mogę je zinterpretować? Czy FT4 nie jest troszkę wysokie, mimo mieszczenia się w normie? Mam 26 lat, jestem kobietą. Zrobiłam badania, bo od roku męczą mnie duszności, choć serce i płuca są zdrowe. Z góry dziękuję za pomoc w interpretacji wyników!
  21. Witam, z racji zaistniałej sytuacji nie mogę wybrać się do lekarza, a bardzo mnie to niepokoi. Mam 17 lat i od 7 lat miesiączkuje. Zaczęłam bardzo wcześnie, ale zawsze miesiączka była regularna. Cykl trwał 31 dni. Od roku współżyje z jednym partnerem jeśli to istotne. W styczniu tego roku nie dostałam miesiączki w ogóle. Cykl trwał 58 dni. Miesiączka w lutym trwała 7 dni jak zwykle. Mamy marzec, a mój cykl trwa na chwilę obecną 42 dni i nie mam żadnych objawów zapowiadających miesiączkę. Na pewno nie jestem w ciąży. Wykonałam kilka testów ciążowych. Zabezpieczamy się prezerwatywą. Oprócz tego często boli mnie podbrzusze, mam duszności. Miesiączki przeżywam bardzo źle. Mam mdłości, biegunki, dreszcze, okropne bóle pleców i brzucha, straszne wahania nastroju, nie jestem w stanie funkcjonować. Nie biorę żadnych leków, a moja dieta jest normalna. Nie odchudzam się, moja waga jest prawidłowa. Co może mi być? Boję się, a nie mam możliwości isc teraz do lekarza.
  22. Proszę o wyjaśnienie wyników testu Western Blot na bolerioze. Witam. Jestem 4 mc po operacji kręgosłupa szyjnego. Z uwagi na fascykulacje w nogach, czasem samopoczucie jakbym była przeziębiona, uczucie duszności/dyskomfortu w okolicy krtani/tchawicy zrobiłam test Western Blot badanie przeciwciał (nie pamiętam, abym kiedykolwiek miała kleszcza), ponieważ badanie neurologiczne i EMG trzech mięśni niczego niepokojącego nie wykazało. Western Blot IgG P18,P19,P20,P21, P58, P25, P39, P83, Bb,Ba, VisE Bg, VisE Bb, VisE Ba - to wszystko wynik "-", P41 wynik "( )", ogólnie wynik zapisany jako "ujemny". Western Blot IgM OspC (p25) z Bsp, Bg, Bb wynik " ", OspC (p25) z Ba wynik "( )", a p39, p41 i VisE z Bb wynik "-", interpretacja ogólna wyniku "dodatni". Czy mam bolerioze i powinnam gdzieś się z tym wynikiem udać ? Proszę o odpowiedź, bo teraz w dobie koronawirusa nie bardzo mam gdzie to skonsultować. Małgorzata lat 39
  23. Witam , martwią mnie wyniki córki, od 2 lat ma podwyższoną hemoglobine , jest dzieckiem bladym , z duszności wysiłkowi, .mogę prosić o interpretację jej morfologi? Erytrocyty 5,25 Hemoglobiny 15,1 Hematokryt 44,6 Limfocyty5,46 %neurocytow 21,6 %limfocytow 70,1 Dodatkowo w moczu leukocyty 1 oraz potas 5mmol/l dziecko lat 7,5
  24. Witam mam 36 lat odebralam wyniki TSH 0,35 -4,94 ,ten wyniki jest dobry.Dodam że w czasie miesiączki w nocy bardzo się poce jest mi duszno i zawroty glowy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...