Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Duszności

Znaleziono 40 wyników

  1. Brak planowanej miesiączki, ból podbrzusza Cztery dni temu powinnam dostać planowanej miesiączki, zaczełam obawiać się tym ponieważ cykle mam zawszę regularne. Nic nie wskazuje na to abym dostała miesiączki, codziennie wiele białego bezwonnego śluzu z pochwy, codzienny ból podbrzusza, dodatkowo dzisiejszego dnia czuję mdłości jakbym miała zwymiotować oraz uczucie senności i zmęczenia ciągła duszność podwyższenie temperatury. Czy to może wskazywać na ciążę? Dodam że z partnerem kochamy się bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Pozdrawiam
  2. Witam wynik d domerow 1498 duszności ból w klatce, tk klatki nie wykazało zatoru co mi jest
  3. Dzień dobry, wczoraj o godzinie 18 wzięłam pierwszy raz tabletkę antykoncepcyjną Medinette. O godzinie 2 w nocy obudziłam się z lekkim bezwładem ciała, dusznościami i mdlosciami, jak się podniosłam delikatnie to miałam mroczki przed oczami i szum w uszach, myślałam że zemdleję. Rano bolała mnie mocno głowa i jak wstałam to również miałam mroczki przed oczami. To dopiero pierwsza tabletka i tak silne skutki uboczne wydają mi się niepokojące, czy powinnam od razu je odstawić i poprosić ginekologa o zmianę na inne, czy organizm musi się przyzwyczaić? Dodam, że wczoraj robiłam także tatuaż i być może to też on spowodował osłabienie organizmu.
  4. Dzień dobry, Na co mogą wskazywać nieprawidłowe wyniki morfologii: obniżone WBC - 3,8 tys/ul (4,0-10,0), obniżone MPV 7,1 fl (8,0-12,0), obniżone GRA 1,4 tys/ul (1,8-7,7) oraz GRA % 38, 1 (50,0-70,0), a także w rozmazie Granulocyty podzielone 34% (50-70). Do tego w rozmazie Limfocyty % podwyższone: 59 (25-40). W rozmazie są tylko 4 parametry: Granulocyty podzielone, Granulocyty kwasochłonne % 2 (2-4), Monocyty % 5 (2-8) i Limfocyty - czyli, z tego co rozumiem, nie wszystkie białe krwinki zostały zbadane. Pozostałe parametry w morfologii są w normie. Badania zostały wykonane z powody pogarszającego się samopoczucia (które już od dawna jest kiepskie), ciągłego zmęczęnia, uczucia duszności, zawrotów głowy, pogarszających się kłopotów ze snem, nasileniem reakcji alergicznych - skórnych, że strony układu oddechowego (jestem alergikiem, więc to nie nowość), spadkiem odporności na infekcje. Pojawia się też czasem ostry ból po lewej stronie klatki piersiowej, zajady, częstomocz. Zbadałam też poziom Wit. D3 - 29, B12 - 409,4 (187-883), Ferrytyny - 27 (4,63-204). W tamtym roku kwas foliowy miałam na dobrym poziomie. Glukoza na czczo - 96,10, TSH 1,83 (0,27-4,2). Aspat, Alat, Potas, Sód i Kreatynina w normie. Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać? Czy mogę zaszczepić się szczepionką AstraZeneca przy takich wynikach morfologii? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  5. Mam kiłę i zastanawiam się czy da się powiedzieć czy jest to kiła " zaawansowana" czy to wczesne stadium. Wyniki moich badań: FTA 1/24000 FTA ABS dodatni VDRL 1/16 TPHA 1/640 Jedyne objawy które mnie zaniepokoiły to spuchnięty w niektórych miejscach penis i mały jakby guzek, który nie jest otwartą raną oraz co dziwne trudności w oddychaniu i bóle w okolicy serca ( może to z nerwów ) chociaż dziwne te duszności...
  6. Witam ostatnio miewam codzienny ból głowy i zawroty głowy morfologia wporzadku poza podwyższonym cholesterolem całkowitym 239mg/dl , HDL cholesterol 56 , % HDL cholesterol 24% , LDL cholesterol (kalkul) 156mg/dl dodam że przy wypiciu małych dawek alkoholu miewam duszność i wysoki puls co to może być ? Pomocy
  7. Mężczyzna 26 lat. Ciągłe zmęczenie, bóle głowy, puls w spoczynku ponad 100, wahania ciśnienia od 118/60 do 137/72, drżenie kończyn, duszność. Proszę o interpretację wyników: glukoza 87 mg/dl, po 1h 144 mg/dl, po 2h 113,2 mg/dl insulina 25,57 uIU/ml, po 1h 217,0, po 2h 146,5 cholesterol 197 mg/dl, HDL 47, LDL 113,86, trójglicerydy 180,7 mg/dl TSH 1,343 uIU/ml, FT4 1,179ng/ml, wit.D3 25(OH) 20,42ng/ml
  8. Witam odebrałam dziś wyniki morfologi płytek krwi mam 10037 co to może oznaczać i co robić? Ostatnio mam duszności w klatce piersiowej i kołatanie serca zwłaszcza w spoczynku
  9. Witam. Mam dobre wyniki morfologii, wszystko w normie oprócz glukozy która wynosi 101, tsh z wynikiem 2,107 i kwasie moczowym w surowicy 8,6. Przechodząc do sedna sprawy - od ponad miesiąca męczy mnie duszność przy przyspieszonej akcji serca. Tętno w spoczynku czasami wynosi 65 a potem nagle jak wstanę ponad 100 co prawda nie dużo bo 105 to jest max. Budzę się czasami w nocy z uciskiem na klatce piersiowej i uczuciem niespokojnego oddechu. Wszystkiemu ciągle towarzyszą myśli że coś mi jest, że umrę itp. (nie tylko wtedy a nawet w środku dnia). Zawroty głowy zdarzają się ale chyba bardziej pod nakreciem się spirali - przyspieszony oddech, przyspieszony oddech (często ponad 20 na minutę) i wtedy dochodzi stres i te serce jeszcze bardziej mi kołacze. Leukocyty wyszły na poziomie 7,0 z tego co czytałem są bardzo ważne żeby wykryć czy jest jakiś stan chorobowy, poza tym inne wyniki krwinek też wyszły dobrze, wszystkie są jak najbardziej ok. Moje pytanie jest takie czy z takimi wynikami można wykluczyć jakąś niewydolność serca lub niewydolność płuc? Bo tego najbardziej się chyba boję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ponad pół roku temu odłożyłam tabletki antykoncepcyjne microgynon 21 . Przez ten cały czas nie zaszłam w ciąże. Staramy się z narzeczonym o dziecko. Miesiączki powinnam dostać 2 dni temu natomiast jej nie ma , do tego pojawiły mi się niebieskie żyły na piersiach i bolą. Jak by tego było mało dziś rano po wypaleniu papierosa zrobiło mi się nie dobrze i zwymiotowałam. Czy to może być objaw ciąży? Przez te miesiące w których nie zaszłam w ciąże, często jest mi duszno i się poce . Mam 20 lat A przez te pocenie zastanawiałam się trochę czy czasem nie jestem bezpłodna. Bardzo proszę o odpowied pozdrawiam. Joanna
  11. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  12. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  13. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  14. Dzień dobry od 2 miesięcy mam duszności raz gorzej raz wogole nie mam kaszlu ani gorączki w nocy mnie nie budzi duszność ,mam również czasem ucisk w klatce piersiowej który promieniuje do ramienia i pod pache. Jak robię lekkie skrety tłowia to wydobywa się dziwny świst . Robiłam wyniki na tarczyce są w porządku morfologia dobra prócz mchc 32.1 dopuszczalności 32.2 do35.5. Limfocyty 3.36 dopuszczalności 1do3 tys/ul monocyty 1.18 dopuszczalnośc 0.20 do1 tys/ul bazofile 0.01 dopuszczalności 0.02 do 0.10 limfocyty 42.3 % dopuszczalności od 20do40 monocyty 14.9 % dopuszczalności od 2 do 10% .co mi może dolegac dodam że mialam robione ekg i jest w porządku
  15. Witam :) od ponad roku mam straszne dusznosci choruje na astmę ,chodziłam do lekarza ,ale nie umiał.mi pomoc ciągle pchał wemnie Metypred, który słabo pomagał . W końcu zmieniłam lekarza bo już miałam dość .. Dostalam inne leki i badania na Chlafymie pneumoniae i okazało się że mam IgG 63,5 a IgA 23,3 teraz czekam na wizytę do lekarza czy mogło to być powodem moich ciągłych duszności ???
  16. Witam zrobiłem badania na poziom histaminy Bo wszystkie testy alergiczne były oka samopoczucie od roku dramatyczne duszności,katar ,bóle głowy itp.Wyniki DAO 47.9 norma 33.a wyniki Histaminy 156 norma 65.5.Nie wiem co to oznacza i do kogo się zgłosić bo wyniki sa niepokojące.Pozdrawiam
  17. Witam, chciałam zapytać o pomoc w interpretacji morfologii krwi. Czuję się źle, okresowo mam duszności, zawroty głowy i jestem często zmęczona. Cierpię także na bóle stawów, mięśni. Okresowo pojawiają mi się siniaki, przebyłam także krwiaki i zasiniaczenia na całych nogach, wszystkie inne badania są w normie. Odchylenia w morfologii to PDW 9,3 (9,8-16,2) MPV 9,1 (9,4-12,5) P-LCR 16,7 (19,1-46,6) Eozynofile 0,7 (1,0-6,0) NRBC
  18. Witam Dostałam wyniki ATG - 355,97 norma <4,11 i ATPO-798,79 norma <5,61. Do tego dzisiaj mam duszności w klatce piersiowej i szyi. I od kilku dni przestałam brać tabletki antykoncepcyjne. I nie wiem czy jechać do szpitala.I od czego to jest.
  19. Od 3 dni mam duszności i ucisk w klatce piersiowej. Mam wrażenie, jakby pojemność płuc się zmniejszyła. Temperatura mierzona 10 razy dziennie wskazuje przedział 36,0 - 36,7. Nie mam kaszlu, zaburzeń węchu, smaku. Czy to może być COVID?
  20. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  21. Witam, Czy objawy takie jak : zawroty głowy, duszności, napady lękowe, uderzenia gorąca, ogólne przemęczenie i ogólna niechęć do aktywności fizycznej mogą być objawami niedoboru testosteronu ? Od dłuższego czasu mierzę się na co dzień z takimi objawami. Robiłem badania na poziom TSH i Testosteronu. Pierwsze w normie chociaż przy górnej granicy (3,73mlU/l - norma 0,27-4,20), natomiast drugie sporo poniżej normy (1,82ng/ml - norma 2,8-8,0ng/ml). Mam 22 lata.
  22. Witam. Miałam kontakt z osobą zarażona. Po kilku dniach wystąpiły objawy w postaci gorączki 37.5, brak węchu i smaku, duszności, ból mięśni. Lekarz dała na testy. Wynik był negatywny. Natomiast objawy dalej były. Lekarz po kilku dniach zleciła badania IgG i IgM na przeciwciała po czym dostałam wynik pozytywny. Wykonałam powtórny test na covid i wyszedł negatywny. Co jest przyczyną negatywnych wyniku.
  23. Dzień dobry, proszę o interpretacje badania w kierunku Boreliozy - IgG Western-Blot oraz IgM Western-Blot: IgG p 39 = o (6,00) IgG p 19 = o (9,00) IgG p 18 B. sensu stricto = o (5,00) IgG p 21 = ( ) (22,00) IgG p 83 = o (9,00) Borelioza IgG OspC = ( ) (18,00) Borelioza IgG antygen p41 = (90,00) Borelioza IgG antygen p58 = o (5,00) Borelioza IgG antygen p20 = o (9,00) Borelioza IgG antygen VIsE Ba = o (3,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bb = o (13,00) Borelioza IgG antygen VIsE Bg = o (4,00) Borelioza IgG antygen Lipid Ba = o (0,00) Borelioza IgG antygen Lipid Bb = o (1,00) Borelioza IgM (OspC) B. afzelii = o (3,00) IgM p 39 =o (7,00) Borelioza IgM antygen p 41 = o (10,00) Borelioza IgM antygen VIsE Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bb = o (4,00) Borelioza IgM OspC-adv Bg = o (6,00) Borelioza IgM OspC-adv Bsp = o (4,00) Objawy to kilkumiesięczne bóle różnych części ciała(pięta lewej stopy, plecy, żebra, okolice prawego pośladka, wcześniej długo utrzymujący się ból miednicy), wzdęcia, mdłości,zaobserwowane drętwienie rąk przy dłuższym trzymaniu w jednej pozycji, mocne rozbicie, zmęczone oczy, od kilku miesięcy mogę spać po 10h codziennie i nie wysypiać się(wcześniej nigdy tak nie było),problemy w skupieniu się, szczególnie przy większej liczbie osób, uczucie duszności, czasem zawroty głowy, większość z tych objawów od kilku miesięcy nasila się by potem zanikać, ponad to na początku roku pojawiły się problemy z nadciśnieniem by po kilku miesiącach ciśnienie i puls stało dziwnie niskie - około 100/60, puls 50-60. Poza tym od lat utrzymujący się ból gardła i przewlekłe stany zapalne, obecnie zagrzybione migdały. Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną odpowiedź.
  24. Witam, kilka dni temu wykonywałam morfologię krwi i zaniepokoił mnie ich wynik . Głównie chodzi o podział autonomiczny leukocytów: NEUTROCYTY(NEU%) 37,39% LIMFOCYTY(LYMPH%) 52,63% NEUTROCYTY(NEU) 1,55 10^9/L Reszta wydaje się być w normie. Na początku sierpnia złapałam popularnego teraz wirusa, który utrzymywał się w organizmie przez 2 miesiące. Oprócz utraty węchu, którego nie odzyskałam do dziś nic się nie działo. Miesiąc temu poczułam się gorzej, złe samopoczucie, lekkie duszności. Dostałam skierowanie na wymaz, który okazał się negatywny, mimo to czuję się gorzej niż podczas posiadania wirusa. Czy mam powody do niepokoju? Czy wyniki krwi mogą świadczyć o poważniejszych problemach zdrowotnych? Z góry dziękuję za informację
  25. Witam jestem kobietą lat 31.Od około roku mam duszności,bóle pleców,(wczesniej tylko ból jednego kręgu w kręgosłupie)czasami ból w mostku i jak by takie ściskanie,jestem senna.Robiłam badania crp 0,60, morfologia wszystko w normie tylko % neurocytów niskie 39.5. Co to może być jakie badania moge jeszcze wykonać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...