Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Przełyk

Znaleziono 10 wyników

  1. Witam, Gdzie w Polsce można wykonać zabieg Stretta? Od kilku miesięcy męczę się z chorobą refluksową przełyku. Biorę IPP dwa razy dziennie Polprazol 40mg, wcześniej jeszcze Helides i Dexilant ale mimo wszystko refluks mocno mi dokucza. Miałam robioną gastroskopie i 24h. PH-metrię przełyku, która potwierdziła refluks kwaśny. Czytałam, że zabieg Stretta jest metoda pośrednią pomiędzy leczeniem farmakologicznym a operacyjnym. Chciałabym spróbować przynajmniej zmniejszyć dolegliwości związane z refluksem. Gdzie w Polsce można wogole wykonać taki zabieg? Jestem z Dolnego Śląska.
  2. Gdzie mozna w warszawaie zrobic manometrie przelyku? Dzwonilam do wielu miejsc ale nie wykonuja tego badanie . Magda
  3. Dzień dobry, W celu wykonania operacji leczenia przepukliny rozworu przełykowego, zostałem skierowany na badanie RTG przełyku z kontrastem. Nie mogę znaleźć placówki wykonującej takie badanie nigdzie w Polsce ( oczywiście odpłatnie ). Szukam 'namiaru' na dowolne miejsce które wykona takie badanie. Pozdrawiam,
  4. Witam, piszę, ponieważ mialam zacząć brac antybiotyk Clindamycin we wtorek, wzielam niestety pol tabletki, ponieważ mam od małego problem z przelknieciem większej tabletki, po tym jak zatrzymała mi się w przełyku nie dalam rady przelknac drugiej połówki. Tego dnia po zazyciu pol tabletki antybiotyku wspolzylam z partnerem bez zabezpieczenia. Z czego na następny dzień udalo mi się zazyc antybiotyk w całości. I od środy stosuje antybiotyk az do dzisiaj. Stosuje również antykoncepcje doustna. W dniu stosunku mialam tabletke palcebo, dzien przed okresem. Okres dostałam w terminie. Dodam jeszcze, że od środy podczas stosowania antybiotyku nie wspolzylismy, dzisiaj wzielam pierwsza tabletke z kolejnego opakowania i ostatnia dawkę antybiotyku. 5 godzin po tabletce antykoncepcyjnej. Czy jest możliwość ciazy? I czy trzeba stosować w takiej sytuacji dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni?
  5. Parę lat temu miałem zapalenie błony śluzowej żołądka , dwunastnicy i nadżerkowe zapalenie przełyku, a potem refluks żołądkowo przełykowy - miałem kilka miesięcy dietę, a potem przez parę lat jej nie stosowałem (piłem, paliłem, jadłem fast-foody), niedawno wyszło, że mam ponownie zapalenie przełyku. Mam pytanie czy stosując dietę i zdrowy tryb życia po wyleczeniu zapalenia będę mógł pić wódkę/whiskey raz na 2-3 miesiące bez jakiś konsekwencji zdrowotnych ?
  6. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników test obciążenia glukozą (na czczo, po 1h, po 2h) i ewentualną sugestię, co do dalszego postępowania: Glukoza 79 | 115 | 80 [mg/dl] Insulina 7,6 | 106,6 | 50,8 [mU/l] Badanie wykonane ze względu na obecność objawów takich jak: - senność po posiłku - zmęczenie po posiłku - "mgła umysłowa" po posiłku - zawroty głowy - zmiany skórne w stylu AZS (sucha pękająca skóra, zaczerwienienie, swędzenie, łuszczenie się - zaczęło się od okolic oczu, aktualnie potrafi występować w wielu miejscach np. szyja, zgięcia łokciowe, pod kolanami, na uszach, na ustach, głowa) - wzdęcia - odbijanie się - bóle jelit - problemy z wypróżnianiem się (zaparcia 2-3 dniowe) Do tej pory stwierdzono diagnostycznie: - przepuklinę przełyku - niewielkie zapalenie żołądka
  7. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  8. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  9. Dzień dobry, w 8 dniu brania tabletek antykoncepcyjnych stanęła mi ona w gardle. Popiłam ją następnie dużą ilością wody i przegryzłam chlebem, jednak była ona nadal wyczuwalna w przełyku. Idąc spać nadal miałam uczucie utknięcia, rano następnego dnia nie miałam już takiego uczucia. Czy tabletka mogła trafić do żołądka a uczucie to było tylko podrażnieniem przełyku, czy tabletka przez noc zwyczajnie się w nim rozpuściła?
  10. Witam. Mam 26 lat, 92kg wagi i 176cm wzroztu. Proszę o interpretacje wyników badań krwi, tzn czy są powody do niepokoju: Kortyzol 24,98 Leukocyty 9,94 tys Monocyty 1,11 tys / 11,2% OB 21mm/h Glukoza 104 Kinaza fosfokreatynowa 233 U/l Potas 3,24mmol/l Zażywam: D3 K2 Magnez Potas Leki uspokajające Leki przeciwbólowe Moje dolegliwości to: Uczucie lęku, strach przed zawałem lub wylewem, potliwość, przyspieszone puls i tętno, dyskomfort w klatce piersiowej (szczególnie gdy leżę czuje jak serce mi bije), delikatne zawroty głowy(pulsacyjne), ciężki oddech, uczucie duszności, ból szyi z tyłu i po bokach, ból barków, ból obojczyków, ból mostka (czasem mi strzela), ból żeber z boku u dołu, uczucie ssania w przełyku i wiele innych... Miałem robione TK jamy brzusznej i EKG wysiłkowe, te badania wyszło ok, dodam że dużo lepiej się czuje gdy mam dużo ruchu, w najbliższym czasie wykonam MR ogólne całego ciała, EKG holter, echo serca. Wszystko zaczęło się 4 miesiące temu, obudziłem się z mocno i słabo bijącym sercem na przemian i z uczuciem jakbym zaraz miał stracić przytomność, rzuciłem wtedy palenie ale od tygodnia znowu pale, przez te kilka miesięcy zrobił się ze mnie wrak, proszę o nakierowanie mnie do powrotu do normalności.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...