Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zaburzenia nastroju

Znaleziono 44 wyników

  1. Dzień dobry. Trzy miesiące temu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne o nazwie Belara i zaczęły się u mnie krwawienia sródcykliczne i bardzo uciążliwe wahania nastroju, dosłownie z płaczu w śmiech i odwrotnie. Lekarz ginekolog twierdzi że wahania nie są spowodowane tabletkami ale przez krwawienia zmienił mi po trzech miesiącach tabletki na triquilar. Jestem teraz podczas przerwy na okres i zastanawiam się czy w ogóle zaczynać te nowe tabletki czy lepiej odstawić?
  2. Witam mam 21 lat. Nigdy nie byłam w związku i bardzo cierpię z tego powodu. Z jakiegos względu nie podobam sie mężczyzną. Cierpię na wahania nastroju które mam cały czas.w jednej chwili czuje się szczęśliwa aby za kilka minut płakać bez opamiętania. Mam tez problem z samooceną. W jednej sekundzie czuje się jak najpiękniejsza kobieta na ziemi a za chwilę mam wrażenie że jestem najbrzydsza, najgłupsza. Często też nachodzą mnie myśli samobójcze lub zastanawiam się co by było gdybym umarła. Niestety najbliższe osoby z mojego otoczenia nie potrafią tego zrozumieć. Twierdzą że przesadzam, że powinnam wziąć się w garść ale ja nie potrafię. Bardzo często myślę że wszystko zmiesię gdybym znalazła chłopaka. Ale pomimo kilku prób to się nie udaje. Bardzo proszę o radę co mogę zrobić aby chociaż trochę poczuć się lepiej, boję się że w końcu nie wytrzymam i odbiorę sobie życie
  3. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
  4. Witam serdecznie. Moje TSH wynosi 1.98 FT3 3,92 FT4 11,82 Mam często objawy takie jak huśtawki nastrojów, szybko się denerwuję, pocę, mam nieregularne miesiączki, niskie ciśnienie krwi oraz przyśpieszone tętno - to jedne z głównych objawów. Szybko tracę energię. Czy to coś groźnego? Choroba?
  5. Witam, mam pytanie odnośnie wyników badania krwi. Czy jest się czym niepokoić? Podwyższone PDW 20,5 fl MPV 13,1 fl P-LCR 49,9 % Limfocyty 50,2% Niskie Neutrofile 1,64 tys/ i 35,9% Płytki krwi 168tys, hemoglobina 12,0. Kobieta lat 28, mało aktywna, zaburzenia nastroju, ostatnio bardzo duża słabość, meczliwosc, bóle glowy. Przyjmowana wenlafaksyna 150. Z góry dziękuję
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam .Tydzień przed okresem zaczęły mnie boleć piersi ,miałam wahania nastroju .jajniki mnie bolały raz jeden raz drugi .zrobiłam test wyszedł negatywny .dziś jestem 2 dni przed okresem nadal bolą mnie piersi ,ale także z pochwy leci mi woda bezzapachowa bez koloru nie boli mnie nic prócz piersi .sex uprawiałam w dni płodne tzn tydzień przed tym całym zdarzeniem .co to może być jakaś infekcja ? Czy ciąża ?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Mam problem od jakiegos czasu zle sie czuje nudnosci- glownie wieczorem i po przebudzeniu niezaleznie od pory dnia. Ostatnio nie bylam w stanie prowadzic auta tak mnie mdlilo, wahania nastroju, drazliwosc. Moja miesiaczka byla 16.09 trwala 3 dni i bylo jej niewiele. Dnia 28.09 robilam test ciążowy zaraz po przebudzeniu o 7 rano i wyszedł negatywny. Dodam ze dodalam wiecej kropel moczu z nerwow. Czy mogę byc w ciazy?
  8. Witam, mam 17 lat i nie radzę sobie w życiu. Od małego byłam nękana psychicznie przez nauczycieli i uczniów, jak i również była u mnie przemoc w rodzinie, ale teraz się skończyła i jest dobrze. Jednak nadal nie potrafię się ogarnąć. W wieku 12 lat miałam próbę samobójczą i to był dla mnie czas okropny. Ciągłe kontrolki, itp. Do teraz źle się czuję jak o tym myślę, chciałabym o tym zapomnieć, ale na nic. Tym bardziej, że na każdym kroku inni ludzie o tym mi przypominają. Drugi raz nie popełnię samobójstwa, bo do tego potrzeba dużo odwagi, a ja jestem tchórzem, więc nie dam rady.. Nie gadam z nikim, nie mam nikogo. W szkole się boję ludzi, nie rozmawiam zbytnio z nikim, bo się po prostu boję. Oczywiście, czasami się przemagam, ale i tak się boję, że ktoś mnie wyzwie, itp. Nie potrafię nikomu zaufać, myślę, że nikt mnie nie lubi i za moimi plecami wszyscy mnie obgadują. Mam wahania nastroju, czasami jestem mega szczęśliwy, ale już po chwili ogarnia mnie przygnębienie. Czasem się tnę, próbuję tego nie robić, ale to trudne. Pomimo że teraz jest w jakiś sposób lepiej, dobrze...Klasę mam spoko, w rodzinie też jest nawet dobrze, ale i tak ja nadal źle się czuję. Nic nie czuję, moja wrażliwość mega zmalała, jestem obojętny.. Staram się żyć, ale wciąż się staczam na dno. Nie wiem co robić, czuję się jakbym wyolbrzymiał swoje "problemy". Próbowałem komuś się wyżalić, ale nikogo to nie obchodziło. Wiem o tym, że świat jest piękny, warto żyć...ale i tak to trudne.
  9. Witam serdecznie. Mam 38 lat i od ok roku nieregularne i bardzo obfite miesiączki. Ciało zaczęło mi się zmieniać....Przytyłam, oblewania potem bez przyczyny, ataki częstoskurczu, wahania nastrojów i wiele innych.Lekarz ginekolog zaczął podejrzewać, że jestem w początkowym stadium menopauzy. miałam dalej obserwować swój cykl Ostatni raz uprawiałam seks ponad dwa miesiące temu. Miesiąc temu jeszcze miałam miesiączke, a teraz się spóznia ponad dwa tyg i test wyszedl pozytywny. Czy to może być oznaka menopauzy? Dziękuję
  10. Witam. Od dłuższego czasu mam nieregularną miesiączkę. Ginekolog zdiagnozowała u mnie zespół policystycznych jajników i ogólnie problemy hormonalne. Chciałabym zajść w ciążę, raz już poroniłam. Lekarz dała mi tabletki euthyrox na tarczycę, diane na uregulowanie miesiączki na 3 miesiące i siofor500 ponieważ wyszedł mi podwyższony cukier. Ostatnio miałam miesiączkę 08 sierpnia a następna już pojawiła się 24 sierpnia i trwa do teraz do 06 września bez przerwy. Nie wiem co się dzieje, czy tak ma być? Proszę o pomoc. I czy lek diane na pewno jest dobry? Czytałam różne złe opinie, a wspomne ze mam straszne wahania nastroju i do tego strasznie bolą mnie piersi, nie mówiąc już, że mam wrażenie że się powiększyły. Co robić? Z góry dziękuję :)
  11. Witam, od 31 czerwca zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne Limetic. Jednakże ze względu na częste bóle głowy, zmianę nastrojów, bóle jajników oraz przede wszystkim nieustające brązowe plamienie po konsultacji z ginekologiem 21 sierpnia odstawiłam tabletki. W czasie brania tabletek miałam delikatne krwawienie 26- 28 lipca. Dziś mijają 2 tygodnie od odstawienia. Nie pojawiło się u mnie tzw. krwawienie z odstawienia od momentu zaprzestania stosowania tabletek. Wykonałam 2 testy ciążowe, które wyszły negatywnie. Więc ciąże można wykluczyć. Odczuwam czasami delikatny ból w podbrzuszu (odnoszę wrażenie, ze to lewy jajnik i ból promieniuje mniej więcej do lini pępka) oraz od 26 sierpnia zaobserwowałam wodnisty śluz, który utrzymuje się dotychczas. Proszę o odpowiedz czy powinnam cierpliwie poczekać na krwawienie i nie ma powodów do niepokoju czy lepiej udać się na badanie? Zastanawiam się również czy antykoncepcja hormonalna jest dobrym wyborem dla kogoś u kogo w rodzinie najbliżej spokrewnione kobiety miały raka piersi, bądź nienowotworowe guzki. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
  12. Gość

    Seks a ciąża

    witam, ostatni okres miałam w lipcu. Razem z partnerem staramy się o dziecko od 2 lat, w tym miesiącu nie dostałam jeszcze miesiączki. Mija już 7 dzień po terminie miesiączkowania, zrobiłam test i ukazała mi się blada kreseczka . Powtórzyłam test i kreseczka nadal jest ( trochę bardziej widoczna niż wcześniej). Towarzyszą mi częste wizyty w toalecie i wahania nastroju, mam również plamienia. Dla pewności zrobiłam badania z krwi HCG-beta wynik 0,5 mIU/ml . Czy jest szansa na wczesną ciąże ? Jeśli nie to co to może być ?
  13. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  14. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie ostatnio wspolzylam że swoim chlopakiem dnia 25 lipiec na 26 lipca. Od 26 zaczynały się dni płodne a dzień owulacji 31 lipca. Teraz 3 dni przed okresem zauważyłam przezroczysty bez zapachu lepki I rozciagliwy śluz jest jego nadmiar. Mam straszne wahania nastroju, ból podbrzusza, ból brodawek, czeste oddawanie moczu, wzdety brzuch, i ciągle zmęczenie jakbym nie miała energii. Chce tylko napomknac że okres powinnam dostać 14 sierpnia powinnam dostać miesiączke. Czy mogę być w ciąży?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie mam pytanie, ostatni raz wspolzylam ze swoim chlopakiem z dnia 25 czerwca na 26. Według kalendarzyka w telefonie dni płodne zaczynały się od 26, a dzień owulacji 31 czerwca.. okres powinien mi sięzacząć 14 sierpnia, chociaż zostało mi 7 dni do okres i to zdążyłam zauważyć pewne zmiany u mnie takie jak zmiany nastroju, lekki ból i klocie podbrzusia, zwiększony apetyt plus nabralam kilogramy częste oddawanie moczu, powiększone piersi.. chce jeszcze napomknac iż choruje na insulinoopornosc czy możliwa iz że jestem jednak w ciazy?
  17. Dzień dobry. Mam 25 lat i od 8 lat przyjmuję tabletki antykoncepcyjne. Trzy lata temu z powodu migren musiałam je odstawić. W tym czasie bardzo dużo przytyłam, zwiększyło się owłosienie i miałam huśtawki nastroju. Okazało się, że mam małe cysty na jajnikach i poziom testosteronu bez przyjmowania tabletek był bardzo wysoki i w związku z tym lekarz zalecił ponowne ich przyjmowanie. Wszystko się unormowało. Dużo choruje w tym roku i teraz jednak chciałabym przestać je przyjmować. Doktor twierdzi, że nie ma innych opcji na to by testosteron znowu nie skoczył i mam tabletki mam brać póki nie zechce zajść w ciążę. Jestem załamana, wpływa to na mnie fizycznie i psychicznie. Czy faktycznie nie ma innych rozwiązań ? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź.
  18. Mam 18 lat i tsh 5.44, ft3 3.61 i ft4 1.19, jestem kobietą i mama choruje na hashimoto, cały czas chcę spać, zmiany nastroju, zaburzenia pamięci, bóle brzucha, oraz wiele innych czy mam się martwić
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Czy test beta hcg wykonany w 16 dniu cyklu będzie wiarygodny? Znam swoje ciało i je obserwuje. Od kilku dni męczą mnie mdłości, oraz ból piersi. Dodatkowo mam opuchnięta dolna cześć brzucha i zmiany nastroju.
  20. Mój problem to brak efektów zbilansowanej diety i ruchu, brak energii, senność, łamliwość włosów,wahania nastroju. Zrobiłam badania hormonalne- TSH 1,69(0,4-4,0) FT3 3,31pg/ml(norma 1,31-4,18) FT4 11,57pg/ml(8,9-17,2) stosunek Ft3 do FT4 to 69,6% do 32,1%. Czy to może być powodem zwolnienia metabolizmu? Mam również wysoką prolaktynę 369mIU/l(102-469), DHEAS s04 ponad normę-375,5(norma98,8-340), kortyzol ponad normę 23,1(4,82-19,5). Przyjmuję metforminę na pcos. Bardzo proszę o opinię co mogą oznaczać moje wyniki,muszę poczekać na wizytę u lekarza
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Nie wiem, co się ostatnio dzieje. Problem zaczął się, gdy doszło do wpadki 2 dni po zakończeniu okresu. 2 tygodnie później przyszedł skąpy okres który trwał 4 dni (brak objawów typowej miesiączki). 4 tygodnie później przyszedł naprawdę bolesny ból dolnej części brzucha, z nudnościami, zgagą oraz tkliwością piersi. Objawy trwały 2 dni i w trakcie nastąpiło obfite krwawienie z skrzepami krwi. 3 dnia (teraz) objawy znacznie ustąpiły łącznie z krwawieniem. Dodam, że pomiędzy ostatnią miesiączką a tą teraz miałam duże wahania nastroju. Co również jest nietypowe dla mnie. Przed wspomnianą wpadką cykl trwał regularnie, około 28 dni. Napięcie przedmiesiączkowe było do wytrzymania. Krwawienie zawsze trwało 7 dni. Już jestem zapisana do ginekologa ale chciałabym się dowiedzieć, czy to może być coś poważnego?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Odbyłam stosunek seksualny w trakcie którego pękła prezerwatywa ( możliwe, że miałam wtedy dni płodne) ale nie doszło do wytrysku wewnątrz pochwy. Po kilku godzinach od stosunku zażyłam tabletkę ellaone. Po 14 dniach wykonałam testy ciążowe, które wyszły negatywnie (Nie miałam żadnych nudności ani ogólnego złego samopoczucia, może jedynie momentami wahania nastroju) Jednak 17 dnia od współżycia zauważyłam coś, jakby krwawienie miesiączkowe, ale mniej obfite, gęste i o ciemnoczerwonym zabarwieniu i "grudkowatej" formie. Czy może to oznaczać plamienie implantacyjne, czy jest to po prostu miesiączka lub dalszy skutek uboczny działania tabletki ellaone? Jakie jest prawdopodobieństwo ciąży? Proszę o odpowiedź.
  23. Witam mam 19 lat, około 3 miesiące temu rozpoczęłam współżycie. W trakcie tych 3 miesięcy doszło do zbliżenia 4 razy. Raz odbyło się to z prezerwatywą, w trakcie pozostałych zbliżeń uprawialiśmy peeting. Ostatnie zbliżenie miało miejsce tydzień temu, był to petting, pod koniec zbliżenia nastąpił wytrysk nasienia na plecy, przez co obawiam się, że jego niewielka ilość mogła dostać się na narządy. Na następny dzień nastąpiło lekkie krwawienie, które mogło być objawem zbyt mocnego peetingu, odczuwałam też ból podbrzusza, który utrzymywał się kilka dni. Jestem parę dni przed okresem, mam charakterystyczne objawy PMS: ból brzucha, zmiany nastroju, nabrzmiałe piersi i ich lekki ból, lekkie mdłości, zły stan skóry, jednak objawy odczuwam silniej niż zwykle. Mam paniczny lęk przed tym, iż mogą to być objawy ciąży. Czuję silny stres i nie wiem czy mdłości/bóle brzucha są jego objawem, czy zwiastunem ciąży, bądź też nadchodzącej miesiączki. Wychodzę z zapytaniem, czy istnieje opcja by doszło do zapłodnienia? Czy mój lęk jest nieadekwatny do sytuacji? Od kilku dni miewam problemy ze snem, budzę się w nocy kilka razy i wstaję rano zmęczona, być może płytki sen jest efektem lęku. Bardzo proszę o pomoc.
  24. Regularnie biorę tabletki antykoncepcyjne, jednak od około tygodnia jestem przemęczona, bardzo mocno bolą mnie piersi, mam wahania nastrojów i zmiany smaków (odrzuca mnie na smak kawy). Wczoraj dostałam planowo krwawienie z odstawienia, jednak od 2-3 dni mam straszne parcie na pęcherz i nudności. Piersi również nadal bolą. Czy to może być ciąża? Dodam, że wczoraj rano robiłam test i wyszedł wynik negatywny.
  25. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry, po dwóch tygodniach spózniania się okresu poszłam do ginekologa, na usg wyszło że jestem w 5 tygodniu ciąży ( było widać pęcherzyk). Z wyników badań krwi wyszło że BETA HCG jest ujemna. Przez 4 tygodnie miałam objawy ciąży ( dużo spałam, powiększyły mi się piersi i zrobiły się bolesne, jadłam rzeczy których wcześniej nie lubiłam, miałam wahania nastroju, wymiotowałam). W 9 tygodniu trafiłam do szpitala z bólem brzucha i plamieniem, na usg już nie było widać pęcherzyka, z badań krwi nic nie wyszło, plamienie ustąpiło a za dwa dni dostałam bolesnego okresu. Czy mogłam być w obumarłej ciąży czego nie zauważył lekarz na pierwszym badaniu albo co mogło być nie tak??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...