Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Bóle stawów

Znaleziono 22 wyników

  1. Dzień dobry. Mam 27 lat. Od co najmniej roku, jak nie więcej czuje się źle. Senna, zmęczona, ociężała, nie mam energii, mam napady gorąca albo zimna. Bolą mnie też stawy i mam z nimi problemy. Zrobiłam badania tarczycy. TSH 2,980 (0,30-3,00) ft3 3,52 (2,00-4,40) Ft4 1,30 (0,93-1,70) Czy ta górna granica TSH może wskazywać na jakieś problemy? Nie mam już siły, nikt nie wie, co mi jest...
  2. Witam, od minimum miesiąca mam powiększony jeden migdał. Byłam u lekarza, przepisał antybiotyk, skończyłam go brać tydzień temu, a jest bez zmian. Stwierdził że to angina lecz objawów typu ból gardła brak. Jedynie powiększony lewy migdał oraz dwa wyczuwalne twarde, niebolące, raczej ruchome guzki pod żuchwą z lewej strony. Co to może być ? W między czasie miałam bóle stawów. Około listopada-grudnia bóle lewej strony głowy. Wczoraj robiłam badania krwi wyniki wyszły tak: OB - 11m/h norma 2-15 ASO - 170 norma 0-200 CRP - 2,7 norma 0.0 - 5.0 TSH - 1.020 norma 0.510 - 4.300 Leukocyty - 5,3 norma 4.0-10 Erytrocyty - 5.0 norma 3.9 - 5.2 Hemoglobina 13.7 norma 11.2 - 15.7 Hematokryt - 43 MCV - 85 MCH - 28 MCHC - 32.2 Płytki krwi - 273 RDW - CV - 14,2 PDW - 15.6 MPV - 12.1 P-LCR - 42.2 Neutrofile - 2.95 Limfocyty - 1.86 Monocyty - 0.43 Eonzynofile - 0.06 Bazofile - 0.03 Neutrofile - 55.2 % Limfocyty - 34.8 % Monocyty - 8.1 % Eonzynofile - 1.1 % AST - 29 norma 0-35 ALT - 37 norma 0.33 Bilirubina całkowita 0.30 norma 0.30-1.20 Fosfataza zasadowa 58 norma 35-124 GGTP 7 norma 0.38
  3. Dzień dobry mam 31 lat często bardzo boli mnie nadbrzusze, śródstopie i wszystkie stawy moje wyniki wątrobowe nie wyszły za dobrze ALT103,3, GGTP 271,ASO248, KWAS MOCZOWY 11,0. Co oznaczają te wyniki i co dalej robić. Pozdrawiam
  4. Dzień dobry, jak interpretować wynik badania CRP (W1-I81) 8,4 mg/l u kobiety w wieku 48 lat. Od dłuższego czasu mam problemy z bólem stawów, nie wiem czy to może mieć jakiś związek? Robiłam jeszcze badanie RF (W1-K21) i mój wynik to < 8,6 IU/ml.
  5. Witam, żona ma mocne bóle stawów w całym ciele, reumatolog wysłał na badanie krwi ale do następnej wizyty trochę czasu, może ktoś pomoc w opisie wyników? Leukocyty 10,5. Jed. Tys/ul Norma. 3,8- 10,0 Neutrofile 7,12. tys/ul. 2,50-7,00 Monocyty 0,79. tys/ul 0,29-0,71 Eozynofile. 0,08. tys/ul. 0,10- 0,50 OB(ICD-9:c59) 25. mm/h 0-15 CRP(ICP-9:I81. 1,79. mg/dl. 0,00-0,50 Anty CCP. 0,3. U/ml. 0,0/5,0
  6. Witam, chciałam zapytać o pomoc w interpretacji morfologii krwi. Czuję się źle, okresowo mam duszności, zawroty głowy i jestem często zmęczona. Cierpię także na bóle stawów, mięśni. Okresowo pojawiają mi się siniaki, przebyłam także krwiaki i zasiniaczenia na całych nogach, wszystkie inne badania są w normie. Odchylenia w morfologii to PDW 9,3 (9,8-16,2) MPV 9,1 (9,4-12,5) P-LCR 16,7 (19,1-46,6) Eozynofile 0,7 (1,0-6,0) NRBC
  7. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  8. Ostatnio miałam wykonany Rf czynnik reumatoidalny -wynik 86 IU/mL.Jak to interpretować? Czasami odczuwam słaby ból w okolicy stawów.
  9. Mam 29 lat. Zauważyłam od jakiś dwóch tygodni bóle nóg okolice stawów. Zauważyłam również iż nastąpił wzrost kości udowej i piszczelowej. Czy jest możliwy wzrost kości w tym wieku. Od 3 tyg stosuje tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe czy to mogło pobudzi wzrost?
  10. Od ponad trzech miesięcy utrzymuje mi się podwyższony poziom monocytow w morfologi mianowicie : MON 1.18 x 10^9/l procentowo około 15% od pierwszej do ostatniej morfologi te wskaźniki wzrosły plus płytki krwi 500x10^9/l I hemoglobina 13 g/dl Oraz RDW 17% Czy powinienem od razu wybrać się do lekarza czy lepiej obserwować ? Do objawów dochodzi ból żył, uwidocznienie ich, bóle stawów, utrata masy
  11. Proszę interpretację moich wyników: Kobieta 37 lat. Morfologia krwi: Leukocyty↓ 3,1 (3,9 — 11,7) Erytrocyty 4,1 (3,85 — 5,16) Hemoglobina↓ 11,5 (12,0 — 15,0) Hematokryt 34,8 (34,8 — 45,0) Neutrocyty ↓ 1,47 (1,90 — 7,90) Limfocyty ↓ 1,1 (1,30 — 3,60) Monocyty 0,31 (0,20 — 0,50) Eozynocyty 0,2 (0,00 — 0,40). OB 20 mm/h (2-15). Cholesterol całkowity w surowicy ↑ 191,1 ( mg/dl115 — 190) Cholesterol HDL w surowicy 95,8 (mg/dl> 45) Triglicerydy w surowicy 63,37 (mg/dl< 150,0) Cholesterol LDL - wyliczany 83 mg/dl. Żelazo w surowicy↓25 (µg/dl37 — 145) Glukoza↑101,3 mg/dl na czczo. Insulina 3,3 mU/l (3,00 — 25,00) na czczo. ANA3: SS-A natywne (60kDA) 134 Ro-52 rekombinat 134 SS-B 18 dsDNA 14 ( ). Poza tym bóle stawów szczególnie nadgarstków, dłoni i stóp, drętwienie i mrowienie, brak czucia, zespół Raynauda, ciągłe zmęczenie, ciągły stan podgorączkowy (37,2). Suchość oczu, nosa, skóry, neuralgia międzyzebrowa. Problemy z pamięcią, koncentracja, depresja. Z góry dziękuję.
  12. Dzień dobry. Mam 45 lat. Rok temu wykonywałam badania pod kontem reumatycznym, ze względu na wędrujące , co jakiś czas pojawiające się bóle stawów. ASO około 400 oraz ANA1 typ świecenia homogenny, potem wykonano ANA2, wynik o typie świecenia ziarnistym. Aktualnie wykonałam badanie anty-TPO ze względu na zmiany w samopoczuciu (senność, zawroty głowy, suchość skóry, trudności w nazwaniu przedmiotów, bóle głowy itp.) wynik anty-TPO 15 (przy normie poniżej 9). Jakiś rok temu miałam też silne spadki cukru w nawet w granicach 30. W sumie nic nie stwierdzono. Czy te wszystkie objawy i wyniki są jakoś powiązane?
  13. Zrobiłam badania na boreliozę gdyż miałam pewne niewyjaśnione dolegliwości takie jak ciągle zmęczenie, ból stawów, swędzenie skóry. Wyniki są następujące IGG 8,92 , IGM 18,21. niepokoi mnie ten wynik graniczny IGM.
  14. Czy wynik: Bolerioza IgG (ELISA) >100BBU/ml Bolerioza IgM (ELISA) 9,87 BBU/ml wskazuje na boleriozę? Mam 62 lata. Nadmieniam, że od jakiegoś czasu bolą mnie wszystkie kości, mam trudności z poruszaniem się, bolą mnie stawy i występują u mnie zaburzenia kardiologiczne.
  15. Prosze o interpretację wynikow w kierunku boreliozy IgG obecny 31,65 AU/ml IgM nieobecne 14,66 AU/ml. Od jakiegoś czasu mam częste zawroty głowy, sztywnosc kończyn, problemy ze wzrokiem , Ogólne zmęczenie, bole stawów
  16. Witam. Od około 8 lat borykam się z padaczka, zawrotami głowy, bólami głowy, stwierdzono u mnie zmiany pozapalne w osierdziu, miewam bóle różnych stawów, uczucie gorąca, poty, stany podgorączkowe, w sezonie letnim.wystepuje alergia na słońce w postaci krążkowych wykwitów skórnych. Wykonałam badania profil ANA od 1 do 3.Oto wyniki: ANA 1 obecność przeciwciał o typie świecenia homogennym. ANA. 2: typ świecenia homogenny w mianie 1 : 1000. ANA 3. SS - A natywne 60 kDA graniczne. Dfs70 nie stwierdzono. Pozostałych przeciwciał ENA nie stwierdzono. Czy to może być toczeń? Nadmienię że jestem kobietą i mam 34 lata. Borykam się od kilku lat z hiperprolaktynemia. Pozostałe hormony w tym tarczycy są w normie Pozdrawiam
  17. DO Pani/ Pana REUMATOLOG Bardzo proszę o interpretację wyników ANA 3 podejrzenie toczeń lub RZS RNP/ Sm (RNP) 0.05 Sm (Sm) 1,36 SS-A natywne (60kDa) (SSA) 1,55 Ro- 52 rekombinat (52) 2,48 SS-B (SSB) 0,20 Scl-70 7,49 PM- Scl (PM) 3,11 Jo-1 (Jo) 2,19 Centometr B (CB) 0,35 PCNA 1,60 dsDNA (DNA) 4,44 Nukleosomy (NUC) 1,37 Histony (HI) 1,35 Ribosomal-P Protein 1,88 AMA-M2 (M2) 0,19 DFS70 4,44 Kontrola (Ws) 138,35 RF i anty- CCP w normie Z objawów tocznia to tylko bóle stawów (czasami) od ok 30 lat i dodatnie Ana 1 w skali 1:1000 Bardzo proszę o jakiś komentarz do wyników czy są bardzo złe? Mam dopiero 35 lat :-( Proszę o odpowiedź
  18. Dzień dobry. Odczuwam bóle kości ogólne, najbardziej w stawach kolanowych, kostkach i biodrach, może nie tyle w biodrach co w tych częściach kości jak siadamy ,są to bóle o różnym nasileniu i powracające. Odebrałam wyniki badania na boreliozę: Borelioza IgM 0,34 (N<0,2) - >0,32 Borelioza IgG 5,58 (N<0,2) Z góry dziękuję za odpowiedź.
  19. Witam 1 sierpnia rozpoczęłam antykoncepcję hormonalną metodą plastrów antykoncepcyjnych. Po 11 dniu stosowania plastrów dostałam objawy przypominające grypę : gorączka, ból stawów, ból gadka. Czy powinnam natychmiast odkleić plaster?
  20. Dzień dobry, Od wielu lat odczuwam przewlekłe zmęczenie, brak energii, ból kręgosłupa, problemy ze stawami. Od 2 lat zauważam problemy z pamięcią, uczeniem się i koncentracją. Od 2 miesięcy drgają mi powieki. Magnez, potas i sód w normie. Badania dotyczące tarczycy w normie. Podwyższone żelazo 249. Dodam, że nigdy go nie suplementowałam i mam regularne miesiączki (7-8 dni). W październiku ubiegłego roku stężenie zelaza we krwi wynosiło 180. Czy wskaźnik 249 żelaza jest na tyle wysoki, żeby szukać przyczyny?
  21. Badanie w kierunku tocznia układowego ANA 3. Wyniki :RNP/Sm -silnie pozytywny (90,00),SS-A - silnie pozytywny ( 94),Ro-52 - silnie pozytywny (76) reszta negatywna Kontrola 137 silnie pozytywny. Kliniczne objawy wskazują na tocznia: bardzo silne bóle różnych stawów, kręgosłupa, zmiany skórne od słońca.Bardzo proszę o interpretację wyniku. Kobieta lat 36
  22. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...