Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG przezpochwowe

Znaleziono 34 wyników

  1. Bardzo proszę o wskazówki co robić dalej. Od kilku lat mam 1-2 dniowy okres. Bardzo skąpy jednak pms dość mocny. Bardzo bolą mnie piersi tydzień przed okresem, rozdrażnienie i złe samopoczucie. . 3 lata temu byłam u lekarza który niby wszystko sprawdził i wszystko super taka moja uroda. Zrobił mi usg dopochwowe, cytologię i zbadał hormony tarczycy, progesteron, estrogen. Pół roku temu byłam u innej pani z tym samym problemem plus zaniepokojona tym ze nie zachodzę w ciąże. Pani doktor zrobiła te same badania plus prolaktyne która jedyna wyszła za wysoka ok 50. Dostałam leki i po 3 miesięcznej kuracji prolaktyna jest już w normie jednak okres się nie poprawił. Pani doktor stwierdziła ze dostanę skierowanie do ośrodka leczenia niepłodności co dość mocno mnie zestresowało. Zanim zaczniemy walkę chciałabym żeby to przechodziło w miarę spokojnie i przede wszystkim chce wiedzieć dlaczego mój okres trwa tylko 1 dzień. Kiedyś miałam okres 5 dniowy normalny. Potem przestałam brać tabletki antykoncepcyjne i po jakichś 2 latach pojawił się skąpy okres. Bardzo proszę o podpowiedz jakiej pomocy powinnam szukac.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 1 dzień ostatniej miesiączki byl 31.12.2020. Mam regularne cykle trwające ok 28 dni. Współżyłam w czasie przypadającym na owulacje. Czy w dniu dzisiejszym wykonujac USG przezpochwowe lekarz mógł nie zauważyć że doszło do zapłodnienia? Czy mimo braku takiej informacji od lekarza mogę podejrzewać ze zaszłam w ciążę?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Dziś po 2 pozytywnych testach ciążowych poszłam na usg dopochwowe. Na nim widac było czarną plamkę z malutkim białym środeczkiem ale lekarz po samym badaniu usg bez obejrzenia ani badania palpacyjnego stwierdził że w ciązy nie jestem . Ostatnią normalna miesiaczke miałam 22.10.2020 Cały listopad nie było jej wcale a 1.13.2020 miałam 1 dniowe ciemne krwawienie i 4 dni brązowego plamienia. Moja miesiaczka zawsze trwa 7dni. Czy ta czarna plamka z białym środkiem oznacza ciąże lekarz sie pomylił albo jest za wczesnie na stwierdzenie ? Dodam ze 7.11 odbylam stosunek który został zakoñczony wewnatrz pochwy przez peknietą prezerwatywę
  4. Gość

    Brak miesiączki

    Witam mam 27 lat i jestem 14 miesięcy po cc. Okres miałam reguralny 3 miesiące po porodzie ponieważ nie karmiłam piersią. Ostatnia miesiączkę miałam 14.10.20 i w listopadzie się nie pojawiła. Dodam za 20.11.20 byłam u ginekologa i miałam badanie ginekologiczne oraz usg dopochwowe. Wykluczył ciążę. Ginekolog powedzial ze lada chwila powienien pojawić się okres ale tutaj dalej nic. Bardzo bolą mnie piersi i mam wahania nastroju. Dodam że nigdy nie miałam żadnych problemów ze zdrowiem ani żadnych zabiegów oprócz cc. Wszystkie na badania w ciąży i po ciąży były w normie.
  5. W 2012 roku preszlam operacje usunięcia jajnika z powodu torbieli. His-pat - endometrioza. Brałam visane, potem sporadycznie tabletki antykoncepcyjne. Od lipca tego roku pojawiły się potworne bóle brzucha,wzdęcia i, biegunki, zaparcia. W kolonskpoi stwierdzono narośl w zgięciu esiczo_odbytniczym. His- pat z wycinka - endometrioza. W tomografii oceniono wielkość na 23 mm/ 10mmm. Po miesiącu w USG dopochwowym wielkość 31/ 23. Aktualnie biorę Visane od 15 dni. Kiedy mogę spodziewać się poprawy? Czy możliwe jest całkowite cofnięcie się zmiany i uniknięcie resekcji jelita? Jak ewentualnie pomagać sobie przy tych potwornych bólach brzucha i dotrwać do ewentualnej poprawy?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 22 lata, staramy się z narzeczonym o dziecko. Byłam u ginekologa, miałam robioną cytologie i Usg dopochwowe (wszystko jest dobrze) Miałam też badania krwi na Toxoplazmoze i TSH i również jest wszystko dobrze. Czy musze zrobić jeszcze jakieś badania, czy wystarczy cierpliwie poczekać, aż się uda zajść w ciąże ?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Urodzilam 21 wrzesnia. 29 pazdziernika zawiodla nas prezerwatywa, wzielam tabletke ''po'' w ciagu 2h od stosunku. 9 dni pozniej pojawilo sie brazowe plamienie, towazyszy mi bol podbrzusza i stan podgoraczkowy. 5 listopada bylam u swojego ginekologa, nie powiedziqlam o danej sytuacji. Jednak zrobiono mi usg dopochwowe i stwierdzila ze macica sie przygotowuje i do 3 tygodni powinnam dostac miesiaczke ( pierwsza po porodzie). Czy jest mozliwe zebym byla w ciazy? Na co wskazuja objawy?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Mam pytanie. Z powodu wieku -po 50-tce- nie miesiączkuję od kilku miesięcy. Niedawno byłam u ginekologa, zbadać się, czy wszystko ok. Dopiero po tej wizycie zaczęłam mieć wątpliwości typu: a może to ciąża? (Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu się z partnerem nie zabezpieczyliśmy). Gdyby tak było, to w momencie wizyty musiałabym być w 13 tygodniu. Czy możliwe, że ginekolog badając manualnie i dopochwowym USG nie odkryłby ciąży? Martwię się i wkręcam...
  9. Witam, 23 lata zlecono mi wynik markerow z racji tego że mam nawracające infekcje pochwy wynik wyszedł Ca125 45,4 i HE4 39,30 czy to oznacza coś poważnego byłam to skonsultować z lekarzem prowadzącym jednak ten nie wyjaśnił mi nic i odesłał do domu, powiedział żeby przyjść za tydzień. Proszę o poradę czy to oznacza nowotwór badam się regularnie miałam wykonywane usg dopochwowe ktore nic nie wykazało i cytologie robioną rok temu także w normie. Jednak bardzo się stresuję bo nie wiem czego się spodziewać.
  10. W grudniu 2019 odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, myśląc o drugim dziecku. Po 3 miesiacach cykle zaczely być nieregularne od 37-56 dni. W kwietniu po teleporadzie ginekolog zalecił inofolic combi,jednak nie przyniosło to żadnego efektu. We wrześniu na wizycie stacjonarnej wykonano dopochwowe usg(ok), cytologie(ok) oraz zlecono badania hormonów. I tak w 26dc wykonano:progesteron <0.10ng/ml oraz prolatyne 11,34ng/ml(5,18-26, 53).cykl trwał 47 dni. W 3 i 4 dc wykonano kolejno: Estradiol 56,39pg/ml(faza folik. 21-251), LH 1,65 mlU/ml1, 80-11,78), testosteron 24,13ng/dl(13,84-53,35),FSH 6,02mlU/ml(3,03-8,08),Androstendion 1,53ng/ml(0,3-3,3),DHEA 129, 70ug/dl(23-266),17-OH progesteron 0,34ng/ml(0.2-1,3).mam 34 lata. Nigdy wcześniej nie zdarzały mi się nieregularne cykle. Mogę prosić o interpretacje wyników? Obecnie czekam na wizytę
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam ostatnia miesiączka wystąpiła od 31.08 do 04.09 powinnam dostać miesiączkę 29.09 jednak spóźnia się już 14 dni lekko pobolewa mnie podbrzusze. Mój ginekolog zrobił mi usg dopochwowe i nie jest pewien. Zalecił mi badanie hcg. Czy to ciąża?
  12. Mam 30 lat i od ponad 3 lat stosuję antykoncepcję hormonalną (tabletki dwuskładnikowe, 21 7 dni przerwy). Od tego czasu miałam już kilkukrotnie zmieniane tabletki ze względu na plamienia oraz torbiele jajników. Co kilka miesięcy wykonuję Usg dopochwowe i bardzo często się zdarza, że mam torbiel prawego lub lewego jajnika, po czym ginekolog zmienia mi tabletki na inne. Wiem, że podczas antykoncepcji nie powinny się robić torbiele. Podstawowe wyniki badań krwi mam w normie, wg ginekologa do zbadania hormonów należałby odstawić antykoncepcję, więc nie ma sensu ich teraz badać. Poprzedni ginekolog zlecał mi badanie prolaktyny (miałam ponad normę 32-50) oraz TSH (ok. 4) i z tego powodu również miałam zmienione tabletki. Z czego może wynikać tworzenie się torbieli podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej? Czy czymś grożą nawracające torbiele jajników?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Czy w badaniu ręcznym i przez USG dopochwowym widoczna jest ciąża? Byłam u lekarza z powodu bólów w podbrzuszu, nie przyszło mi do głowy, że mogłaby to być ciąża, więc nie sugerował badania w tym kierunku. A po przeczytaniu artykułu z Wyborczej o nierozpoznanej 5 miesięcznej ciąży naszły mnie wątpliwości. Kobieta, lat 51
  14. Witam. W lutym miałam założonà niehormonalna wkladke wewnatrzmaciczna. Pierwsze dwa okresy były normalne i regularne. Od maja moje miesiàczki zaczęły trwać od 12 do 36 dni z 5-12 dniami przerwy bez krwawienia. Wkładkę wyjęłam pod koniec maja gdy moj okres trwal 37 dni. Od tego czasu wciàż mam obfite i bardzo długie miesiàczki. Praktycznie krwawie cały czas. Miałam robione USG dopochwowe i nie wykryto żadnych polipow. Niedługo będę mieć badania hormonalne. Od maja nie używam żadnej antykoncepcji. Czy te miesiàczki sà spowodowane wkładkà? Jak mogę sobie pomôc bez antykoncepcji ? Dziękuję
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, może ktoś mi podpowie bo lekko się stresuje. Pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 9.08.2020, 9.09.2020 zrobiłam dwa testy (był to 4 dzień spóźnienia okresu) wyszły pozytywne. Tego samego dnia udałam się do ginekologa. Pani najpierw zbadała mnie wziernikiem, pobrała cytologię, powiedziała że lekko powiększona macica, następnie dopochwowe usg na którym nic nie było widać. Następnego dnia (10.09) zrobiłam beta hcg i wyszło 9372.0. Z badań hcg wychodzi że to 6 tydzień, z aplikacji na telefonie że zaczął się 5 (i to bardziej prawdopodobne wg moich obliczen) okresy miałam bardzo regularne 26-27 dni. Następne badanie bede miała 19 września. Bardzo się zaniepokoilam tym, że na USG nic nie było widać, a beta hcg jest wysokie. *pod koniec badania Pani doktor zobaczyla na lewym jajniku powiększenie ale powiedziała, że to nie groźne i z reguły samo się wchlania.
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od 11 dni spóźnia mi się okres, bylam wczoraj u ginekologa i przy badaniu usg (dopochwowe) zapytał czy kiedys rodziłam dziecko. Przepisał luteine przez 5 dni później jeśli w ciągu 7dni nie wystąpi krwawienie mam zrobić test ciążowy. Czy powinnam się martwić?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączke miałam 2 sierpnia. Dzisiaj mija 8 dni od planowanego dnia następnej miesiączki, jednak jej nie dostałam. Kilka dni temu pojawiły się u Mnie nudności, wymioty. Zrobiłam test ciążowy, kilka dni temu, wyszedł negatywny. Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa który wykonał mi usg dopochwowe . Stwierdził że albo jestem w bardzo wczesnej ciąży albo po prostu zbliża mi się okres . (Na usg była widoczna mała plama) . Wysłał Mnie również na badanie bhcg z krwi . Dodatkowo od kilku dni pojawiła się u Mnie żółta wydzielina, jednak nie mam żadnych objawów zapalenia, nie boli, nie swędzi . Jak myślicie? Czy mogę być w ciąży ? Czy po prostu mój cykl uległ zmianie ?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy się z mężem o dziecko. Miesiączkę miałam 28.07.2020 cykle mam 30 dniowe. Do zbliżenia doszło 8.08 czyli przed owulacja. 20.08 byłam na USG dopochwowym i lekarz stwierdził grube endometrium 15, 5mm oraz ciałko żółte o śr. 21mm.Powiedzial, że może być to wczesna ciąża. Czy rzeczywiście jest taka możliwość?
  19. Dzień dobry jak działają tabletki orgametril? Dostałam je na ograniczenie krwawienia. Biorę je od 5 dnia cyklu tj od 16. 07 po 1 dziennie. Wynik usg dopochwowego prawidłowy żadnych miesniakow i przerostu endometrium nie mam.
  20. Od roku stosuję plastry antykoncepcyjne Evra. Na ostatnim USG dopochwowym w prawym jajniku został wykryty pęcherzyk dominujący. Czy oznacza to, że mimo przyjmowania antykoncepcji owulacja zachodzi?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry Odbyłam stosunek z prezerwatywą (która nie pękła), ok 2 tyg temu i w tym czasie nie dostałam planowanej miesiączki. Poszłam więc na wizytę do ginekologa, który wykonał badanie USG (dopochwowe) wykluczając ciąże. Czy na takim etapie (2 tyg od stosunku) mogę być spokojna, że nie jestem w ciąży według lekarza? Dodam, że wykrył u mnie duży 6cm torbiel twierdząc że to on mógł zatrzymać miesiączkę. Z góry dziękuję za odpowiedź
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Dzisiaj mija 50 dzien od ostatniej miesiaczki. Ostatni stosunek odbyl sie w 12 dniu cyklu. W Chwili obecnej odczowam nabrzmiale i twarde piersi. Tydzien temu bylam badana poprzez usg dopochwowe ktore wykrylo mala plamke... doktor nie byla w stanie stwierdzic co to jest... byc moze zblizajacy sie okres. Czy jest jaka kolwiek szansa na ciaze ? Dodam ze mam nieregularne cykle...prosze o odpowiedz i pozdrawiam
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 3.04.2020, moje cykle trwają średnio 30 dni. 4.05 zrobilam dwa testy i wyszły pozytywne. Po 3 dniach dostałam lekkich plamień. Najpierw były jasnorozowe, pozniej lekko brazowe, nastepnie znow plamienie lekko czerwone, widoczne po podtarciu. 8.05 lekarz zrobil usg dopochwowe, powiedzial, ze jeszcze nic nie widac, bo jest zbyt wczesnie. Przepisal duphaston na podtrzymanie. W tym samym dniu zrobilam badanie krwi i wynik to 6682 mlU/ml. Dlaczego usg nic nie pokazalo? Czy jest sie czym martwić?
  24. Dzień dobry! Mam 50 lat.Bylam miesiąc temu u ginekologa.Zrobilam wszystkie badania takie jak cytologia,wymaz ,USG piersi ,USG przezpochwowe .Wszystko jest w porządku. Chciałam tylko zapytać o interpretację wyniku ESTRADIOLU bo to badanie robiłam po raz pierwszy w 2 dniu cyklu i wynosi on 161 PG/ml. Ponadto zaznaczam,że nie zażywam żadnych lekarstw i jestem osobą całkowicie zdrową. Mam jedynie problem ,że pomimo że jestem aktywna osoba,pije wodę i ćwiczę regularnie w domu to zaczęłam przybierać na wadze (165cm i obecnie 69 kg). I tutaj też prosiłabym o dorade co robić? Z góry dziekuję za doradcę i odpowiedź. Z wyrazami szacunku S.R.
  25. Mam problem z nadmiernym wypadaniem włosów (miejscami łyse placki), trądzikiem na plecach i deklolcie oraz tyciem i nieregularnym okresem, a także ciągłym zmęczeniem. Bardzo proszę o interpretację wyników i pomoc. W morfologii wyszło mi za wysokie RDW-CV, PCT i płytki krwi. Ponadto mam za wysoki Testosteron (Wynik: 0,77 - norma: 0,1 - 0,75) oraz DHEA-S (Wynik: 355,60 - norma: 23 - 266). Pozostałe w badania w normie: Kortyzol 8,11 (normy pobranie ranne: 6,7 - 22,6), ACTH 15,9 (normy: 0 - 46), Androstendion 2,69 (normy:0,3 - 3,3), Prolaktyna 16,76 (norma:3,34-26,72), FT4 1,12 (norma: 0,70-1,48) TSH 1,312 (norma: 0,350-4,940) Anty-TPO <3 (norma: 0-5,61 USG tarczycy w porządku. Niepokoi mnie jednak jej wielkość: 11 ml USG transwaginalne w porządku. Prezentuję całą Morfologię krwi: Krwinki białe Leukocyty 6,32 x10^3/uL (norma: 3,98 - 10,04) Neutrofile 3,79 x10^3/uL (norma: 1,5 - 7,7) Limfocyty 1,78 x10^3/uL (norma: 1,1 - 4,5) Monocyty 0,65 x10^3/uL (norma: 0,1 - 0,9) Eozynofile 0,07 x10^3/uL (norma: 0,02 - 0,5) Bazofile 0,03 x10^3/uL (norma: 0 - 0,2) Neutrofile 59,9 % (norma: 34 - 71,1) Limfocyty 28,2 % (norma: 19,3 - 51,7) Monocyty 10,3 % (norma: 4,7 - 12,5) Eozynofile 1,1 % (norma: 0,7 - 5,8) Bazofile 0,5 % (norma: 0,1 - 1,2) IG 0,30 % (norma: 0 - 0,5) NRBC 0,000 x10^3/uL (norma: 0 - 0,03) Krwinki czerwone: Erytrocyty 4,78 x10^6/uL (norma: 3,93 - 5,22) Hemoglobina 13,4 g/dl (norma: 11,2 - 15,7) Hematokryt 40,5 % (norma: 34,1 - 44,9) Wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV 84,7 fl (norma: 79,4 - 94,8) MCH 28,0 pg (norma: 25,6 - 32,2) MCHC 33,1 g/dl (norma: 32,2 - 35,5) RDW-SD 44,6 fl (norma: 36,4 - 46,3) RDW-CV 14,6 % (norma: 11,7 - 14,4 H) Płytki krwi: Płytki krwi 402 x10^3/uL (norma: 150 - 400 H) PDW 11,9 fl (norma: 9,8 - 16,2) MPV 10,5 fl (norma: 9,4 - 12,5) P-LCR 28,7 % (norma: 19,1 - 46,6) PCT 0,42 % (norma: 0,17 - 0,38 H)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...