Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Torbiel jajnika

Znaleziono 55 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień Dobry jestem po zabiegu laparoskopii miałam usunięte torbiele na jajniku. Najpierw był lewy zrobiony potem. Był prawy. Od ostatniego zabiegu równo po upływie 6 Tyg dostałam miesiączkę miesiączka wystepywala regularnie przez 3 miesiące trwała po 4 dni zawsze tak Miałam. Lekarz prowadzący zdecydował ze dobrze by było żeby pani próbowała zajść w ciążę i jak się uda przyjść do niego mam 24 lata mąż 25 więc zdecydowaliśmy się starać. Minęło 3 Tyg kiedy spóźnia mi się okres zrobiłam test i wyszedł. Negatywnie a okres mi się spóźnia. Czy jest możliwie że dalej zaczynają mi się torbiele robić i wstrzymała mi się znowu miesiączka? Czy test się pomylił i jestem w ciąży zrobiłam 3 testy regularnie co 7 dni Do. Lekarza się. Zapisałam ale terminy są na Listopad czuję się dobrze pracuje nie Odczuwam żadnych bóli jajników czasami coś mnie zaboli tak w podbrzuszu ale to pierwszy raz odczułam z 4 dni temu
  2. Witam 3 lipca założyłam wkładkę morenę na kontroli w sierpniu bolał mnie lewy jajnik zgłosiłam to pani doktor pani stwierdziła że to prawy jajnik ma torbiel przepisała mefacid ale po nim źle się czułam poszłam do innego lekarza ginekologa i przepisał mi dexac i cOpki doodbytnicze po czym bóle zmalały .zastanawia mnie dlaczego przy założonej wkładce mam nadal miesiaczke,a pani doktor mówiła że już ustąpi . mniej obfita niż miałam ale taka brązowa jakaś a wkładkę chciałam założyć żeby ustapily mi bóle i dolegliwości przedmiesiączkowe bo nie mogłam spać w nocy i straszny był ból spalam na siedząc bo aż królowało mi siew głowie na parę dni przed miesiączką .
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 18 lat, aktualnie jest to moj 43 dzien cyklu, współżyłam ostatnio tuż przed okresem 31 lipca (Nie dni plodne) po czym 3 sierpnia dostalam miesiczki a teraz nic... Ostatni raz niestety w dzien owulacji współżyłam w czerwcu oczywiscie z zabezpieczeniem ale po tym czasie 2krotnie dostalam normalnej, 6-dniowej miesiaczki. Robilam 2 testy i oba wyszly negatywne. Zamiast okresu od tygodnia lecą mi z pochwy ogromne ilosci bialej wydzieliny - niby śluz ale pachnie intensywniej i w dużo wiekszych ilosciach. Dopiero od wczoraj odczuwam bardzo łagodne bóle podbrzusza jak w okres a od kilku dni bolą mnie plecy w okolicy nerek. Czy to może być ciąża mimo że miałam już miesiączki a testy wyszły negatywnie? Czego mogą to być objawy? Ostatnio mam dużo stresów, przestałam współżyć i przeszłam na wegetarianizm ale nie wydaje mi się aby przez to okres spóźnił mi się aż tak :c Dodam że mam skłonności do torbieli na jajnikach a mój cykl trwa normalnie 28-34dni (Od kwietnia br rozregulowal mi sie z 28 dni jak mialam zawsze do tej pory) Bardzo prosze o odpowiedz, strasznie sie niepokoje. Jesli to istotne mój ostatni partner po stosunku zaczął odczuwać ból w trakcie oddawania moczu.
  4. Dzień dobry Z racji torbieli na jajnikach (czynnościowych) , ktore niestety nie chcą zniknąć dostałam skierowanie na badania markerów CA-125 (wynik 74) i CA19-9 (wynik 161) . Mam mieć operację ale dlaczego lekarz zlecił badanie CA 19-9? Czy to ma jakis związek z torbielami? Czy powinnam poszukać pomocy u np. gastrologa? Proszę o pomoc.
  5. Witam, mam 47 lat nigdy nie byłam w ciąży. W ciągu ostatniego roku przeszłam dwukrotnie łyżeczkowanie macicy - bolesne b. obfite miesiączki. Pierwszy wynik histpat. rozrost prosty bez atypii. Prze 3 m-ce brałam proverę i ponowne łyżeczkowanie, tym razem wszystko w porządku w histpat. Ginekolog założyła mi Mirenę celem zmniejszenia miesiączek , aby rozrost nie powrócił. Na pierwszej kontroli po założeniu Mireny wszystko ok. leżała prawidłowo. Niestety okresy nie bardzo się zmniejszyły i były ciągłe plamienia. Exacyl nie pomógł. Po 4 miesiącach od założenia na kontroli usg okazało się, że wkładka jest w szyjce macicy. Zdecydowałam się na wyjęcie i założenie nowej. Usg po założeniu nowej - leżała prawidłowo. Kontrola po 4 tygodniach od założenia, niestety znowu po obfitym okresie Mirena opuściła się o 1 cm. od dna macicy ale ciągle jeszcze w jamie. Bardzo się boję, że ta znowu się wysunie do szyjki i boję się nawrotu rozrostu endometrium. Dodatkowo w ciągu 4 tygodni od ponownego założenia wkładki utworzyła się torbiel na jajniku lewym ok 4 cm. Dostałam cyklonaminę ponieważ krwawienie nie chce się skończyć i przeszło w plamienie. Po cyklonaminie plamienie prawie ustało. Czy możliwe jest, że mój organizm odrzuca wkładki? Czy zostały one źle założone czy można jakoś zapobiec przesunięciu przy obfitym okresie i skurczach? Czy jest jakaś inna metoda leczenia mojego problemu? Tabletki hormonalne są dla mnie nie wskazane, ze względu na wątrobę. Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie. Dnia 3 lipca poroniłam w 8 tc. Zostały resztki tkanek o grubości 1,08 cm. Czyszczenie macicy miałam 19.08 miesiąc po poronieniu. Zabieg czyszczenia był farmakologiczny czyli Arthrotec dopochwowo. Na dzień dzisiejszy mam plamienie połączone ze slizgim śluzem. Czy jest możliwość aby już wystąpiła owulacja ? Dodam że miałam torbiela na prawym jajniku o średnicy 3,49 cm. Czy może już dojść do zapłodnienia ? Dodam że czuje się bardzo dobrze fizycznie jak i psychicznie.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Dnia 7.07.2020r miałam ostatnią miesiączkę. Wykonałam 5 testów każdy pozytywny. Wczoraj bylam u ginekologa i nie widział pęcherzyka ciążowego, natomiast mam torbiel na prawym jajniku 4na 3cm. Kolejna wizytę mam za tydzień. Cykle mam 30 32 dyniowe. Czy możliwe jest pojawienie się pęcherzyka ciążowego?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 7.07.2020r wykonałam 5 testów ciążowych i wszystkie wyszły pozytywne. Wczoraj byłam u ginekologa ale niestety nie widział pęcherzyka płodowego., Za to na prawym jajniku mam torbiel 4na 3 cm.isiaczki mam co 30 lub 32 dni. Czy mozliwe jest że na następnej wizycie czyli 18.08 pojawi się pęcherzyk?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam torbiela na jajniku 5cm z mężem staramy się o dziecko. Czy szansa po operacji na zajście w ciąże się zwiększy czy będą potrzebne jakieś hormony
  10. Miałam nieregularne i zbyt długie miesiączki. Podczas wystąpienia prawie miesiecznego okresu zgłosiłam się do lekarza. Wykluczono poronienie, nie występują żadne torbiele, mięśniaki itp. Jedynie są powiększone jajniki. Dostałam na zatrzymanie krwawienia na 10 dni exacyl i na 30 dni orgametril. Krwawienie ustało. Na wyregulowanie okresu dostałam tabletki antykoncepcyjne Vibin, które zaczęłam brać z pierwszym dniem krwawienia czyli 2 dni po zakończeniu przyjmowania orgametril. Jednak dziś będzie 21 dzień przyjmowania vibin(od jutra tabletki placebo) a ja ciągle krwawie oraz odczuwam ból najprawdopodobniej jajników, po ukłuciu czuję skurcz. Czy powinnam dalej przyjmować tabletki?
  11. Witam mam zdiagnozowana torbiel jajnika 5 cm. Brałam przez 10 dni luteine 2 razy dziennie pod język. Później sidretella 20. Jest bez zmian. Jeden lekarz kieruje mnie na laparoskopie drugi mówi ze nie ma wskazań. Czy powinnam brać większą dawkę hormonów. Czytam o innych przypadkach i wszyscy brali większe dawki. Proszę o pomoc.
  12. Brązowe upławy, a tabletki antykoncepcyjne. Witam, mam 21 lat. 2 tygodnie temu byłam u ginekologa i stwierdzono u mnie torbiel na lewym jajniku. Ma on 5 cm.W celu wyleczenia biorę pierwszy raz w życiu tabletki antykoncepcyjne, jednak od kilku dni pojawiły się brązowe upławy. Czy mam sie z tym zgłosić do ginekologa? Czy ból jajnika może promieniować do drugiego? Gdyż czasem odczuwam ból i kłucie także w prawym, a na badaniu usg nie wyszły żadne nieprawidłowości.
  13. Mam torbiel na jajniku. Lekarz przepisał mi tabketki antykoncepcyjne dwuskladnikowe abym brała je przez 63 dni bez żadnej przerwy aby torbiel się wchlonela. Czy w czasie brania tabletek przez ten okres 63 dni jest możliwość abym zaszła w ciążę nie zabezpieczając się w żaden inny sposób?
  14. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam. 6 lat miałam torbiel lewego jajnika a 5 lat temu torbiel prawego jajnika. Wyleczone tabktekami anty. Cytologia raz w roku w tym roku jeszcze nie. Przed okresem co jakiś czas mam lekkie brązowe plamienia. Staram się o dziecko jednak w tym miesiącu przed okrem 2 dni wcześniej różowe plamienie 1 dzień przed brązowe a dzień przed nic.. A potem 3 dni normalny okres i bolesny. Ale przed okresem lekko w trakcie i teraz po codziennie pobolewa mnie lewy jajnik. Ginekologa mam za 2 tyg prędzej się nie da.
  15. Witam. Mam stosunkowo długie i nieregularne cykle 30-45 dni. Rok temu walczyłam z cysta jajnika. Ostatni okres był pod koniec maja i w jego ostatni dzień uprawiałam stosunek przerywany. Okres spóźnia mi się aktualnie 19 dni i wczoraj zaczęły mnie boleć piersi tak jak w przypadku okresu zazwyczaj. Z wyliczeń wynika, że ostatni dzień okresu nie jest w moim przypadku dniem płodny, dodatkowo nie doszło do wytrysku w pochwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jestem w ciąży? A może mój spóźniony okres ma związek z powrotem torbieli jajnika?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Miesiączkuje co 27/29 dni , obfite na początku bolesne. Wyczuwalne tydzień przed - napięcie przedmiesiaczkowe. Mam stwierdzony torbiel na jajniku. Staram się z mężem od 3 lat o wspólne dziecko ,mam jedno dziecko z poprzedniego związku. Dojdę do meritum. Ten cykl miesiaczkowe jest dla mnie zagadka . Od 16 dc zauważyłam śluz bialy , mało lepki ,bezzapachowy , bez swedzenia zero objawów po prostu jest , raz mniej raz więcej.uczucie wilgoci gdzie zawsze mam suchosc nawet przed miesiaczka tym razem tak nie jest. Do miesiaczki 4 dni a jej nie wyczuwam. Nasze przytulanki z mężem odbyły się 6 dnia cyklu (2 dni koncowki okresu) później 7,10,11,13,15,17,18 , dzień owu przepadała na 14dc (13 dnia cyklu przytulas rano i wieczorem). Dziś 24 dc test negatywny czułość 10 mul. Dodam,że ten cykl od 15dc spożywam 1x tabletkę dziennie pregna start i w czasie sexu żel (babystart). Jaka jest szansa że tym razem się udało?? Kiedy wyjdzie test z krwi i kiedy test płytkowy (zanim będzie 28dc dzień miesiaczki) , apetyt mniejszy , częściej odczuwam zmęczenie nic po za tym . Statnia miesiaczka zaczęła się od 9.06.202 . Proszę o odp.
  17. Od miesiąca mam stwierdzone PCOS na podstawie USG oraz badań hormonalnych, lekarz przepisał mi antykoncepcję , która zaczęłam przyjmować 1 dnia miesiączki i tak mija 11 dzień przyjmowania tabletek , od tego czasu występuje mocne krwawienie oraz silny ból podbrzusza , leki przeciwbólowe niestety nie działają. W międzyczasie dowiedziałam się , że mam torbiel na prawym jajniku . Byłam 3 dni temu u innego ginekologa , bo ból brzucha był nie do wytrzymania , powiedział, żeby to wytrzymać i brać leki dalej . Ale ja już nie jestem w stanie tego przetrwać , 11 dzień z rzędu boli okropnie i krwawię cały czas. Gdyby chodziło tylko o PCOS to zrezygnowałabym z tych tabletek , ale chodzi też o torbiel. Co robić ? Proszę o radę
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jestem 2 miesiące po porodzie(dokladnie 9 tygodni,w poniedziałek zacznie sie 10 tydzien). Otoz dotąd nie dostałam jeszcze pierwszej miesiączki. Na wizycie kontrolnej po podłogowej lekarz wykryl torbiela na lewym jajnik,wiec w efekcie przyznał mi tabletki antykoncepcyjne Cerazette. Jednak problem pojawil sie taki,że odkąd wzielam pierwsza tabletkę wraz z partnerem przestaliśmy sie zabezpieczać. Dodam też,że dziś przypada mi 9 tabletka,a ja dostałam płomień(wyglada to dokładnie jak poczatek okresu. Dzień wcześniej odczulam bol podbrzusza tak tak zazwyczaj przed miesiączka. Jest możliwość ciąży? Czy moge odetchnąć z ulgą,ze to miesiączka i mam zrobić pauze w tabletkach?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam zabieg łyzeczkowania miałam 12.04.20r w 12 tyg.ciazy 17.05 20 dostałam pierwszej miesiączki byłam na wizycie u lekarza 26.05 .20 wykonał badanie usg wyniki badania macica:trzon o wymiarach 51.1×45.4 endometrium 7.74mm jajnika prawy:45×23mm z pechezykiem 14.8mm jajnika lewy lita torbiel o wym.41×33mm od 17.05.20 nie miałam okresu minęło 36 dni test ciążowy wyszedł pozytywny co to może oznaczać podczas stosunków uzywalismy prezerwatyw czy może być taka rozbieżność między okresem po zabiegu
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam zabieg łyzeczkowania miałam 12.04.20r w 12 tyg.ciazy 17.05 20 dostałam pierwszej miesiączki byłam na wizycie u lekarza 26.05 .20 wykonał badanie usg wyniki badania macica:trzon o wymiarach 51.1×45.4 endometrium 7.74mm jajnika prawy:45×23mm z pechezykiem 14.8mm jajnika lewy lita torbiel o wym.41×33mm od 17.05.20 nie miałam okresu minęło 36 dni test ciążowy wyszedł pozytywny co to może oznaczać podczas stosunków uzywalismy prezerwatyw czy może być taka rozbieżność między okresem po zabiegu
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam zabieg łyzeczkowania miałam 12.04.20r w 12 tyg.ciazy 17.05 20 dostałam pierwszej miesiączki byłam na wizycie u lekarza 26.05 .20 wykonał badanie usg wyniki badania macica:trzon o wymiarach 51.1×45.4 endometrium 7.74mm jajnika prawy:45×23mm z pechezykiem 14.8mm jajnika lewy lita torbiel o wym.41×33mm od 17.05.20 nie miałam okresu minęło 36 dni test ciążowy wyszedł pozytywny co to może oznaczać podczas stosunków uzywalismy prezerwatyw czy może być taka rozbieżność między okresem po zabiegu
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Brak śluzu płodnego oznacza brak owulacji? Od 4 miesięcy staram się z partnerem o dziecko. Mam cykle regularnie 28-32 dni. Zaczęłam obserwować śluz i zwykle mam śluz biały - niepłodny. Infekcji raczej to nie jest nie towarzyszą mi dolegliwości takie jak pieczenie czy świąd a wydzielina jest gładka i bezwonna. Nie potrafię dostrzec śluzu płodnego. 3 lata temu miałam torbiela na jajniku, ale po 3 miesiącach wyleczyłam go tabletkami doustnymi i od tego czasu wszystko jest w porządku. Jednak słyszałam że z tego powodu mogę mieć problemy z zajściem w ciążę w dodatku mój partner ma cukrzycę typu 1 jest jednak pod obserwacją i ma bardzo dobre wyniki, ma dietę i uprawia sport. Czy brak śluzu oznacza brak owulacji? W tym miesiącu robię testy owulacyjne, ostatni zrobiłam wczoraj jednak z wyliczeń wynika że owulację powinnam mieć dziś a śluz wciąż jest biały.
  23. Witam prosze o interpretacje morfologii. WBC 6,01 (4,37-9,68) RBC 4,47 (3,70-4,87) HGB 14,4 (10,6-13,5) HCT 38,7 (32,9-41,2) MCV 86,6 (77,7-93,7) MCH 30 ( 25,3-30,9) MCHC 34,6 (31-34,1) H PLT 281 (186-353) NEUT% 34 (42,5-73,2) L LYMPH% 54,9 (18,2-47,4) H MONO% 7 (4,3-11) EO% 3,2 (0,0-3,0) H BASO% 0,7 (0,0-0,7) NEUT 2,05 (2,0-7,2) LYMPH 3,30 (1,2-3,2) H MONO 0,42 (0,3-0,7) EO 0,19 (0,0-0,3) BASO 0,04 (0,01-0,05) RDW-SD 40,5 (38,4-47,7) RDW-CV 12,6 (12,4-15,1) PDW 10,9% MPV 9,9 (9,6-12) P-LCR 22,7% PCT 0,28% IG 0,01 (0,0-0,09) IG% 0,2 (0,0-0,6) OB 12 (3-15) LIPIDOGRAM Cholesterol Cal. 170,5 (120-190) HDL 66 (>45) LDL 94,2 (<100) Trójglicerydy 51,4 (<150) nie-HDL 104,5 Kreatynina 0,56 (0,50-0,90) eGFR(MDRD) 151 (75-115) H Glukoza 73,5 (70-99) Alat 17,2 (<31) AspAt 14,6 (<31) TP 6,92 (6,40-8,30) Od dwóch miesięcy źle sie czuje ból głowy, zmęczenie, senność, wzdęcia,biegunka i ból żołądka do tego robią mi sie siniaki bez przyczyny. Dodam, że Zdrowo sie odżywiam i ćwiczę siłowo. Lekarz skierował mnie na USG nic nie stwierdzono. Kolejnym badaniem była kolonoskopia żeby wykluczyć problemy z jelitami. Badanie wyszło dobrze. Kolejnym problemem była miesiączka, która mi zanika i cykl nawet trwa ponad 40dni. Gdzie dotąd było to 28dni i był regularny. Jeszcze dodam, ze w marcu byłam w szpitalu ponieważ miałam torbiela na jajniku i były mi podawane antybiotyki. Po jakimś czasie poszłam do swojej pani ginekolog i powiedziała, ze torbiel całkowicie zniknął i wszystko jest w porządku. Czy to może mieć jednak związek z niewyleczonym torbielem czy nie powinnam sie martwić i wyniki są w porządku?
  24. W listopadzie na usg dowiedziałam że mam torbiel na jajniku 6 Cm. Lekarz nazwał ją czynnościowa , po 2 tygodniach jej nie było. Zalecił test Roma. Wynik Roma była w normie ale Ca 125 - 45. Usg wczoraj torbiel znowu jest 4,5 cm. Ca 125 - 85 He 4 w normie I test Roma tez w normie . Czy przy rakU jajnika, He 4 może być w normie ?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, na ciąże w moim przypadku jest niewielka szansa. Obawiam się, że mój chłopak wprowadził we mnie swój preejakulat (nie było go dużo, po prostu lekko ocierał się wcześniej omijając okolice pochwy i nie dotykał mnie żołędzie-bez zapezpieczenia, a potem wszedł we mnie) jednak wszystko było w lubrykancie, a z tego co wiem zwalnia on plemniki, zmniejsza ich ruchliwość. Seks uprawialiśmy przez dosłownie 3 minuty, nie skończył podczas stosunku, a prezerwatywa nigdzie nie miała dziurki czy przetarcia. Za około tydzień powinnam dostać okres. Jednak wydaje mi się, że nie zauważyłam u siebie dni płodnych (miałam przez dwa dni ból w prawym jajniku-taki jak odczuwam przy owulacji) Rok temu miałam torbiel na jajniku, a 2 lata temu zapalenie pochwy. Zastanawiam się czy któraś z tych rzeczy nie wróciła. Odczuwam ból przy stosunku, czasem boli mnie lechtaczka (nie zawsze po stymulacji, ale też na samym początku lub gdy partner dotknie jej żołędzi bezpośrednio), moje uplawy czasem mają kwaśny zapach, żółty odcień lub jest lekko grudkowata, a w ostatnich dniach gdy oddaję mocz czuję dosyć mocne ciepło. Od dwóch dni bardzo się stresuję i odczuwam gulę w gardle (podobno mdłości w ciąży pojawiają się dopiero około 5 tygodnia, a tu minęły ledwo dwa jak już). Jest mi na zmianę zimno-ciepło. Pogoda na dworze nie pomaga-jest duszno, a wracające myśli cały czas mnie niepokoją. Gdy doszło do zbliżenia nie widziałam u siebie żadnych oznak owulacji-nie było śluzu, żaden jajnik mnie nie bolał, ani moje piersi nie były tkliwe. Może to jest cykl bezowulacyjny?w ostatnim czasie cykle się rozlegulowaly. Wiem, że na ciąże szansa jest niewielka, jednak moje obawy są dosyć duże. Boję się też o swój stan zdrowia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...