Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie ginekologiczne

Znaleziono 24 wyników

  1. Witam,30marca dostałam miesiączki trwała 10dni do 8.04. Czekałam teraz na miesiączkę,ale jeszcze jej nie mam,robiłam dziś test i wyszedl pozytywny ale kochaliśmy się tylko raz bez zabezpieczenia i czy możliwe jest że mogłam zajść w ciążę? Było to już po dniach płodnych,parę dni temu plamiłam na czerwono a później na brązowo,dodam że mam nadzieję ale raczej nie ma to wpływu na wynik testu. A aplikacja pokazuje że do zapłodnienia doszło 30.03 a miałam robione USG i badanie ginekologiczne 16.04 i nie było onak ciąży.
  2. Dzień dobry, z powodu zaburzeń miesiączkowania muszę udać się na wizytę do ginekologa. Stąd moje pytanie w jaki sposób wykonywane jest badanie ginekologiczne przed rozpoczęciem współżycia, ale u osoby ktora miała inne kontakty seksualne (np petting) i na pewno nastąpiła defloracja błony dziewiczej?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Od roku bezskutecznie staramy się z mężem o dziecko. Wcześniej stosowałam antykoncepcję hormonalną. Po odstawieniu od około połowy cyklu mam obfite brązowe plamienia trwające aż do miesiączki. Lekarz zalecił Duphaston 2x1. Stosowałam go 2 miesiące, plamienia stały się mniej obfite lecz nadal występowały od ok 19 dnia cyklu. Zmieniono lek na Progesterone Besins 100. Plamienia znowu wystąpiły, ale później, w 23 dniu cyklu. Zbadałam wtedy Progesteron, ale wyszedł w normie, tj 14.4 ng/ml. Miesiączkuje regularnie, co ok 28-30 dni. W międzyczasie zdiagnozowano u mnie insulinooporność, ale nie stwierdzono PCOS. Badanie ginekologiczne również jest ok. Czy możliwe żebym miała niedomoge lutealna mimo poprawnego wyniku progesteronu?
  4. Witam. Od pol roku przyjmuje tabletki Belara. Pierwsze 2 opakowania przyjełam bez 7dniowej przerwy jak zalecil lekarz. W przerwie miedzy 4 a 5 opakowaniem dostalam krwawienia ktore trwa juz 3tydzien. Doktor zalecil nadal brac tabletki- znowu be przerwy. Ile czasu moze trwac takie krwawienie? Dodam ze cytologia jest w porządku, rowniez pozostale badania ginekologiczne w normie. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!
  5. Gość

    Seks a ciąża

    witam, od poronienia w 8 tygodniu (puste jajo płodowe) minęło 7 miesięcy, od 6 miesięcy plamienie od owulacji praktycznie do okresu. Badania USG w jak najlepszym porządku, w badaniu ginekologicznym również brak jakich kolwiek niepokojących zmian, cytologia I grupa więc też ok. TSH 3 miesiące temu ponad 4 leczenie euthryox 25 wyniki ostatnie 1,05. Progesteron raz w 24 d.c 7 dni po owu 16,90 w kolejnym m-cu w 26d.c. 8 dni po owu 18 Skąd te plamienia? Staramy się bezskurtecznie o dziecko, byłam prywatnie u ginekologa który zlecał te badania ale mówi że wszytsko ok. a ja plamie dalej (brązowo, nieraz skrzepy, nitki krwawe). Ostatnie plamienie od 20-28 d.c 29 mocne krwawienie uznaje za początek okresu..
  6. Gość

    Brak miesiączki

    Witam mam 27 lat i jestem 14 miesięcy po cc. Okres miałam reguralny 3 miesiące po porodzie ponieważ nie karmiłam piersią. Ostatnia miesiączkę miałam 14.10.20 i w listopadzie się nie pojawiła. Dodam za 20.11.20 byłam u ginekologa i miałam badanie ginekologiczne oraz usg dopochwowe. Wykluczył ciążę. Ginekolog powedzial ze lada chwila powienien pojawić się okres ale tutaj dalej nic. Bardzo bolą mnie piersi i mam wahania nastroju. Dodam że nigdy nie miałam żadnych problemów ze zdrowiem ani żadnych zabiegów oprócz cc. Wszystkie na badania w ciąży i po ciąży były w normie.
  7. Dzień dobry Mam obniżony APTT 26, Ratio 0,740,bazofile 0,01. Co to oznacza? Badanie miałam robione przed planowanym zabiegiem ginekologicznym Renata 48lat
  8. Jestem w połowie drugiego opakowania tabletek antykoncepcyjnych drosfemine. Czułam się bardzo dobrze już przy drugim opakowaniu, bóle piersi, ogólne opuchnięcie i brązowe plamienia ustąpiły. Od jakiegoś czasu mam problem w wzięciem głębokiego oddechu, a czasem wydaje mi się jak gdybym oddychała zbyt płytko. Antykoncepcyje dobrał mi lekarz ginekolog po ogólnym wywiadzie i przeprowadzeniu podstawowych badań ginekologicznych. Nie zrobiłam niestety badań na krzepliwość krwi i innych labolatoryjnych. Czy stan jaki się teraz utrzymuje może być spowodowany braniem antykoncepcji? Jeśli odstawie tabletki, to czy wszytsko wróci do normy, gdyby przyczyną była krzepliwosc krwi?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 27 lat i w ostatnim czasie mocno dokuczał mi trądzik, w dodatku miałam nieregularne, obfite miesiączki. Myślałam nad izotekiem, a że kuracja musi być w zabezpieczeniu, w związku z tym po badaniach hormonalnych, wynikach krwi, konsultacjach ginekologicznych i dermatologicznych zostały wdrożone dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne 21 7, które biorę już piąty miesiąc. Na początku miałam ciągłe plamienia, w trzecim miesiącu krwawienie z odstawienia nastąpiło trzy dni przed tabletkami placebo, w czwartym nastąpiło krwawienie w połowie tabletek, po czym normalnie krwawienie z odstawienia (wyglądające jak okres), a teraz w piątym miesiącu ponownie w połowie wystąpiło plamienie koloru brązowo - czerwonego z ciemnymi nitkami/skrzepami. Miesiac temu kontaktowałam się z ginekologiem, powiedział, abym poczekała do pół roku i konsultacji, a jeśli będę nadal odczuwała dolegliwości to zmieni mi tabletki. Ostatnio zauważyłam że powiększył mi się brzuch, jest bardziej odstający, zrobiła mi się opona w dolnej części brzucha i dookoła bioder, często takze odczuwam wzdęcia, w momencie plamień bóle glowy. Dodam, że pigułki biorę regularnie, od początku bez pominięcia, jestem dziewicą, a w związku z tym ze w tym momencie panicznie boję się ciąży, nie dochodzimy z chłopakiem do stosunku wewnątrz pochwy. Ponadto od początku do pigułek nastawiona jestem negatywnie, stresuję się że mogłabym jakimś cudem zajść w ciążę, boję się skutków ubocznych itd. Trądzik bardzo mi się poprawił, jednak takie odczucia są uciążliwe. Czy to po prostu skutki uboczne, czy jest szansa że się unormują, czy powinnam zacząć się martwić? Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź na portalu nie zastąpi wizyty lekarskiej, ale będę wdzięczna za odpowiedź.
  10. W dniu 15.10 miałam wykonywana zabieg laparoskopi ginekologicznej, w badaniu wyszło,że mam przegrode macicy, została ona usunięta, założono mi wkładkę domaciczna NovaT380. W dniu 24.10 powinnam dostać miesiączki, bolał mnie brzuch, tylko z większym nasilenie niż zwykle,ale miesiączki nie dostałam. Czy możliwe,jest,że po tym zabiegu miesiączka się opóźnia? Czy powinnam udać się do lekarza?
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Dwa miesiące temu współżyłam z chłopakiem. Spóźniał mi się okres, zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny. 16 dni po zrobieniu ciąży i spóźnionej miesiączce dostałam normalny okres. Poszłam do lekarza i zrobił mi ręczne badanie ginekologiczne i stwierdził że moja macica jest mała i nie jestem w ciąży. Dodatkowo zrobiłam betę i wynik wyszedł <2,00. Czy to już pewne że byłam tylko w ciąży biochemicznej? Trochę mam obawy ponieważ to nie czas jeszcze na dziecko dlatego chcę jeszcze raz się upewnić czy badanie ginekologiczne ręką i taki wynik bety wykluczają ciążę. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Moje cykle miesiączkowe trwają przeważnie między 27 a 29 dni. Okres spóźnia mi się już dziś 6 dni. Cały czas kochamy się bez zabezpieczeń, ale nigdy nie dochodzi do wtrysku w pochwie. Na 2 dzień spóźnienia okresu zrobiłam test po południu i wyszedł negatywny. W ten sam dzień zrobiłam jeszcze jeden i również wyszedł negatywny. Natomiast trzeci test zrobiłam na 5 dzień spóźnienia się okresu rano ale nie z pierwszego moczu tylko tak ok 8 rano, gdzie już mocz oddałam jeden w nocy a jeden o 7 rano. Wszystkie negatywne. Mam plamienia od 2 dni także (czasem przy podtarciu, czasem na wkładce delikatne brudzenie). Czy to ciąża? Nigdy tak nie miałam prędzej. Dodam że 3 tygodnie temu miałam badanie ginekologiczne (cytologia). Czy te badanie mogło mieć jakikolwiek wpływ na spodziewana miesiączkę? Proszę o odpowiedź..
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Pytanie z serii czy mogę być w ciąży? Kochałam się z mężem w trzeci dzień miesiączki w czerwcu. Mam okres regularnie co 26 dni (tyle że bez zwykle pojawiających się skrzepów). Od tygodnia po ostatniej miesiączce boli mnie lewa pierś z boku, a właściwie piecze. Czasem odczuwam delikatne ukłucia w prawej. Mam wrażenie pełnego brzucha i w dni, kiedy powinnam mieć owulacje boli mnie delikatnie brzuch na dole (ale nie po jednej stronie). Robiłam testy ciążowe po pierwszej miesiączce w lipcu i na początku sierpnia - oba wyniki negatywne. Byłam również badaniu ginekologicznym końcem lipca i na usg transvaginalnym miesiąc temu. Lekarz nie wspominał i ciąży, a wręcz dopytywał, czy nie chciałabym mieć dziecka. Cały czas mam uczucie, jakby w moim organizmie coś się zmieniało. Czy prawdopodobne jest, ze jednak jestem w ciąży czy to tylko wkręcanie sobie?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Proszę o pomoc Trzon macicy o grubości w dnie 34 mm i długości 54mm o jednorodnej echogennosci i gładkich obrysach. Przy badaniu ginekologicznym mam małą macice, szyjka macicy zasiniona.od współżycia minęło 9 tyg. C. Czy moge być w ciąży?
  15. Witam. Od 8 miesięcy stosuję tabletki antykoncepcyjne. Ostatni stosunek był 6 maja. Dwa dni temu 26 czerwca zauważyłam przezroczysto-białą wydzielinę z sutka (po ściśnięciu). Natomiast w poniedzialek 22 czerwca miałam badanie ginekologiczne, w którym nie było widać ewentualnej ciąży. Od ostatniego stosunku były 2 miesiączki. Moje pytanie czy po takim czasie na usg byłoby już coś widać? Czy mogą być inne przyczyny. I czy ewentualnie wykonać dodatkowe badania? Dodam, że urodziłam 2 dzieci. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  16. Witam, na początku roku miałam robione badania od strony endokrynologiczno-ginekologicznej. Czy mogła bym prosić o interpretacje wyników nieprawidłowych lub dalszych nakierowań na badania. Jedyne co udało mi się dowiedzieć od lekarza to początek cukrzycy i insulinooporność. Testosteron - 0,72H [ng/ml] (0,14-0,53) DHEA-SO4 - 17,90H [umol/L] (2,6-13,9) Prolaktyna nocna (5,18-26,53) godz. 22.00 - 11,92, godz. 02.00 - 10,78 godz. 06.00 - 36,14 H SHBG - 10 L [nmol/L] (19,8-155,2) Kortyzol-profil dobowy godz.8.00 - 9,62 [ug/dL] (3,7-19,4) Kortyzol po dexametazonie - <1,00 [ug/dl] ( <1,8 ) Reszta badań jest w normie. Bardzo będe wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam
  17. Witam. Podejrzewano u mnie PCOS na podstawie badania ginekologicznego. Leczę sie również na niedoczynność tarczycy od 3 miesięcy. Staramy sie o dziecko prawie od roku. Pani endokrynolog zaleciła takie badania> FSH 5,60, LH 5,69, ESTRADIOL 46,31, PROLAKTYNA 11,63, TESTOSTERON 42,49. Proszę o opinie.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, poronienie 06.03.2020; 14.03.2020 miałam wykonany zabieg wyłyżeczkowania z powodu resztek po poronieniu (BHCG>10000.0mlU/ml); 28.03.2020 kontrola ginekologiczna- endometrium jednorodne 6-8mm, w prawym rogu jamy macicy żywo unaczyniona struktura- lekarz zalecił kontrole za 4tyg z wykonanym badaniem HCG; 28.04.2020 kontrola ginekologiczna- BHCG 149,7mlU/ml, w dalszym ciagu w prawym górnym rogu macicy kulistego kształtu wysoce unaczyniona struktura 27x30mm, endometrium jednorodne waskie 2,0mm , zalecenia pomiar HCG w odstepie 14 dni; 21.05.2020 kontrola ginekologiczna endometrium jednorodne 6-8mm, w prawym rogu macicy unaczynione ognisko doczesnej, wyniki badania BHCG wynosiły 84,1mlU/ml i 62,0mlU/ml. 06.06.2020 wykonalam badanie BHCG 43,6; FSH 0,908mlU/ml; LH 0,589 mlU/ml; progesteron 38,54ng/ml; estradiol 313,6 pg/ml. Dodam, że od momentu poronienia do dnia dzisiejszego nie miałam żadnego krwawienia nawet po zabiegu wyłyżeczkowania. Czy w tej sytuacji współżycie bez zabezpieczenia jest bezpieczne? Wcześniej stosowałam wkładkę domaciczną jaydess.
  19. Gość

    Brak miesiączki

    Mam pytanie, ponieważ od 3 miesięcy nie mam miesiączki a podczas badań ginekologicznych zauważono u mnie liczne pęcherzyki na jajnikach, zostały mi przepisane leki duphaston 2x1 przez 7 dni do wywołania miesiączki, oraz przed kolejne dwa miesiące 2x1 od 15-24 dnia cyklu. Jestem po trzech dniach brania tabletek, i chciałabym zrobić badania hormonalne, pod kątek wykluczenia/potwierdzenia zespołu policystycznych jajników, stąd moje pytanie. Czy te leki mogą zfałszowac wyniki badań?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 16 czerwca uprawiałam sex bez zabezpieczenia w dniach płodnych, średnie ryzyko zajścia według kalendarzyka, wypiłam po stosunku jedno piwo 4.5%po ok to 5 godz wzięłam tabletkę "po" Ellaone .20 czerwca według kalendarzyka miałam mieć owulacje. Testy ciążowe robiłam w dniach 18,20,22 i 25 czerwca i wyszły negatywnie , 25 miałam badanie ginekologiczne oraz dopochwowe i nic nie wykazało. Lekarka powiedziała że okres się spóźni przez tabletkę "po",wypisała mi tabletki antykoncepcyjne.Po 18 dniach znów się kochałam bez zabezpieczenia, wg kalendarza niskie ryzyko, nie wzięłam tabletki "po",partner w obu razach doszedł poza mną i nie miałam styczności że sperma, okres powinnam dostać 4 lipca do 9 lipca. Test ciążowy robiony 7 i 9 lipca też wyszły negatywnie .jestem całą w nerwach, jestem już mama 6latki. Moje pytanie brzmi czy dostanę okres oraz jakie jest ryzyko że zaszłam.
  21. Witam Ja mam 49 lat i nie regularną miesiączke i duzo plamienien miedzy miesiączką ,badanie ginekologiczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości ,wymaz tez .Mam złe samopoczucie badania Estradiol 15pg/ml ,fsh 34 mlu/ml ,progesteron 0,70 ng/ml badanie robione w czwartym dniu miesiączki .Czy to juz początek menopauzy
  22. Dzień dobry, Rok temu byłam na badaniach ginekologicznych w celu sprawdzenia zdrowia oraz dobrania antykoncepcji. Stosowałam tabletki antykoncepcyjne 3 miesiące a później całkowicie je odstawiłam. Teraz chciałabym powrócić do antykoncepcji hormonalnej i zastanawiam się czy jest możliwość powrócenia do tamtych tabletek bez odbycia badań czy jednak będę musiała się zgłosić na pełna wizytę i być może zacząć stosować inne tabletki? Miesiączkę powinnam dostać za tydzień i chciałabym już zacząć korzystać z tej formy antykoncepcji a więc przyjść jedynie po receptę a nie czekać na wolny termin pełnej wizyty
  23. Aktualnie jestem na początku czwartego opakowania tabletek Ovulastan 0,3, zaczynałam od novynette. Dwa miesiące temu zgłosiłam się do ginekologa z powodu plamienia na badaniu okazało się, ze na lewym jajniku znajduje się torbiel 3,7cm.Lekarz powiedzial ze zostajemy na razie przy novynette bo byłam wtedy na początku 2 opakowania i za 2 tygodnie do kontroli. Po dwóch tygodniach na wizycie okazało się ze torbie niestety urosła do prawie 5cm, lekarz zmienił mi właśnie wtedy tabletki na mocniejsze i przepisał czopki distreptaza.Na kolejnej wizycie okazało się, ze torbiel się zmniejszył i ma 3,4 cm czyli zmiana tabletek i czopki pomogły. Teraz wizytę mam za 15 dni, jestem na 4 tabletce drugiego opakowania ovulastanu i w tym miesiącu znowu się wszystko powtórzyło bo w poprzednim było tak samo... przerwa 7 dni później pierwsza tabletka nowego opakowania wszystko dobrze przez 4-5 dni a później od nowa brązowe plamienia...już myślałam ze w końcu koniec a znowu się zaczęło brązowe plamienie które praktycznie jest cały czas od początku brania tabletek. Dodam ze miałam robione badanie Ca125 wynik 12,5 w badaniach ginekologicznych oprócz torbieli nie wyszło nic, tabletki biorę cały czas o jeden porze bez pominięcia. Mam dalej brać i czekać wierząc, ze to minie czy odpuścić...
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, Z soboty na niedzielę w nocy kochałam się ze swoim mężem. Po stosunku nie mogliśmy znaleźć prezerwatywy, wpadłam w panikę, że została we mnie. Próbowałam ją znaleźć lecz bezskutecznie. We wtorek udałam się do ginekologa, zbadał mnie, ale prezerwatywy nie było. Zamykam tabletkę 72 po ale cały czas mam myśl, że ginekolog mógł coś przeoczyć, że ta prezerwatywa tam jest. Mąż twierdzi, że nie pamięta żeby w ogóle ja zakładał. ( Byliśmy lekko wstawieni) A ja ciągle sie martwię, że ta prezerwatywa nadal jest gdzieś w pochwie mimo badania ginekologicznego. Proszę o odpowiedź.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...