Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zaparcia

Znaleziono 41 wyników

  1. Witam. Przyjmuję antykoncepcję hormonalną (Belara) i nurtuje mnie pytanie dotyczące jej wchłaniania się. Więc tabletkę anty biorę zawsze o 10 rano, natomiast zdarza mi się przyjąć ok.22 lek na krótkotrwałe zaparcia - Dulcobis. Wypróżnienie (czasami dość wodnisty stolec) następuje z samego rana, przed wzięciem kolejnej tabletki. I moje pytanie jest następujące. Czy tabletka antykoncepcyjna wchłonie się w tym czasie i nie mam powodów do obaw przed nieplanowaną ciążą? Proszę o rzetelną odpowiedź :)
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Ostatni okres miałam 24 styczeń do 29 stycznia, jestem aktywna seksualnie, mam wzmożone wydzielanie gęstego śluzu, tkliwe czasem bolesne piersi, zmianę nastroju, zaparcia, większa ochotę na seks z chłopakiem, zrobiłam test po około 10 minutach wynik był nehatywny, zaś po jakieś godzinie na teście pojawiła się druga bardzo jasna kreska, czy może być to ciąża?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Mam takie małe zastanowienie, gdyż spóźnia mi się okres, ostatni okres trwał od 24 stycznia do 29 stycznia, a jestem aktywna seksualnie z moim partnerem, przez co jestem niepewna. Mam też objawy podobne do ciąży mam bolesne i tkliwe piersi, częste zaparcia, zmiany stanu emocjonalnego, raz jetsem smutna, raz wesoła, czasem też zła, mam też wzmożone wydzielanie gęstego śluzu oraz mam większą ochotę na seks z partnerem. Robiłam test i wynik po około 7-10 minutach był, negatywny jedna kreska, zaś za jakiś czas około godzinę na teście pojawiła się druga bardzo jasna kreska, przez co mam teraz mętlik w głowie.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    13 lutego ostatni raz uprawiałam stosunek, 20 lutego dostałam okres, który był taki jak zwykle, a około 6 marca czułam że jestem w trakcie owulacji. Od tygodnia mam powiększony brzuch w dole. Do tego zaparcia. Jestem panikarą, wiec pomimo okresu boje się ze mogłam zajść w ciąże. Czy to możliwe? Czy to raczej problemy gastrologiczne.
  5. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  6. Dobry wieczór, Przez około 2 lata stosowałam antykoncepcję hormonalną (drosfemine lub inne o tym samym składzie). Z racji tego że jestem osobą nierozgarniętą w czasie gdy robiłam jak co miesiąc przerwę od brania tabletek (białe tabletki placebo) troszkę się zagubiła w akcji.. Mianowicie, miałam rozpocząć nowy cykl w środę a tabletkę wzięłam dopiero w niedziele i zorientowałam się po czasie ze coś jest nie tak Automatycznie przerwałam stosowanie antykoncepcji i już więcej nie wzięłam tabletki Dodam, że było to Ok 2 miesiące temu i nie miałam od tamtej pory miesiączki ale to raczej normalne Od momentu odstawienia tabletek zauważyłam u siebie problemy żołądkowo-jelitowe m.in. takie jak wzdęty, okrągły brzuch, zaparcia bądź całkiem odwrotnie i wiele innych rzeczy z tym związanych Co powinnam zrobić by praca moich jelit wróciła do normy? przerwałam antykoncepcję nieplanowanie i chciałabym do niej powrócić gdy tylko będzie możliwość - czy powinnam i czy to zdrowe?
  7. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  8. Mam poziom TSH 5.142, mam 21 lat, jestem otyła, ale w ostatnich dwóch miesiącach przytyłam 7kg,czuje się zmęczona, samopoczucie obniżone, od roku z problemem z zapaleniem żołądka a od paru miesięcy cierpię na zaparcia i zalaenie jelita grubegoo. Czas pojawiania się miesiączki opóźnia się juz3 miesiąc z rzędu. Czy może być to wina tarczycy?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Ostatni okres skończył mi się 20 grudnia był bardzo obfity wspolzylam w nowy rok 1 stycznia bez zabezpieczenia z wytryskiem teraz dostałam okres 10 stycznia jest skabszy mam mldlosci zawroty głowy brak apetytu i zaparcia czy mogę być w ciazy
  10. Witam! Kilka dni temu wykonałam badania w celu sprawdzenia funkcjonowania tarczycy i wyniki wyszły następująco : TSH 2.90 FT4 13.37 FT3 4.96. Czy wyszły prawidłowo? Dodam, że jestem kobietą i mam 32 lata . Ostatnio moje samopoczucie nie jest najlepsze. Ciągłe zmęczenie, bezsenność, zaparcia, uczucie zimna.
  11. Aktualnie jestem w 28 tygodniu ciąży. Choruję na niedoczynność tarczycy. W ciągu ostatnich dwóch tygodni męczą mnie straszne zaparcia, które nie mają związku z moją dietą - odżywiam się prawidłowo. Czy wartości TSH 1,429 i FT4 9,73 pmol/l moją mieć z tym jakiś związek?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. 20 listopada spalam z chlopakiem. Nie zapamietalam ze 2 dni wczesniej zapomnialam tabletke antykoncepcyjna. Nastepnie 2 grudnia dostalam okres w przerwie. Nastepnie 16 grudnia i 19 grudnia zrobilam testy ciazowe i wyszly negatywne. Nastepnie dostalam znow okres w przerwie. Od czasu stosunku ciagle mam bole w podbrzuszu, zaparcia, wzdecia,nabrzmiale i bolesne piersi i uplawy. Czy to moze świadczyc o ciazy?
  13. Dzień dobry, obecnie mam stwierdzone PCO, ze względu na wyniki wszystkich badań PCOS zostało wykluczone. Od zawsze mam nieregularne miesiączki. W wieku 17 lat zgłosiłam się do lekarza ginekologa ze strasznymi bólami przed miesiączka - stwierdził, że w tym wieku bóle i cykle po nawet 60 dni są normalne i przepisał mi antykoncepcję (bez żadnych badań) łącznie przez 2 lata miałam 4 różne leki i po każdych źle się czułam (przytyłam do 84kg przy wzroście 172) Przerwałam to leczenie gdy poszłam na studia. Miesiączki znowu zrobiły się nieregularne, lecz schudłam. Każdy dzień przed miesiączka znowu był koszmarem - ból brzucha, ból krzyża, ataki zimna i gorąca na zmianę. Zauważyłam, że im dłuższe cykle bym większy ból. Zgłosiłam się do lekarza specjalisty, Pani doktor zleciła mi wszystkie badania - wykluczyła PCOS i stwierdziła, że mam policystyczne jajniki. Przepisała mi lek duphaston po 2 tabletki dziennie od 16 dnia cyklu. Wszystko się unormowało niestety źle się czułam, chciało mi się wymiotować i miałam myśli depresyjne. Wyjechałam z miasta i po roku odstawilam te leki. Dziś mam 24 lata, 176 cm wzrostu i ważę 62 kg, cykle monitoruje i są w granicach 28-43 dni. W poprzednim cyklu miałam różowe plamienie jeszcze przed miesiączka. W tym cyklu również miałam takie plamienie ok 27 dnia cyklu, później miałam bóle brzucha zaparcia tak jak zawsze przed miesiączka niestety nie wystąpiła. Dziś jest 49 dzień cyklu często mam bóle brzucha. Kilka dni temu miałam silne skurcze które trwały ok godziny i dawały ból w okolicy jajników i odcinka lędźwiowego a także aż od brzucha do żeber. Chodzę cały czas zmęczona. Dodam jeszcze że współżyje z partnerm rzadko i są to stosunki raczej przerywane. Test ciążowy robiłam tydzień temu i wyszedł negatywny. Czy to jednak może być ciąża? Co dalej powinnam robić? Jak się leczyć? Lekarze mówili, że ciąża będzie możliwa tylko przy wsparciu leków. Proszę o poradę. Pozdrawiam
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam pytanie do lekarza ginekologa jestem kobietą w wieku 25 lat ,mam problemy z zaparciami z wypróżnianiem się chciałam tylko wiedzieć czy jest to możliwe ze kiedy mam miesiączkę i nie uprawiam stosunku z moim partnerem wszystko jest ok brzuch mam płaski i wyprózniam sie 3 razy dziennie a jak tylko zaczniemy strać się o dziecko a stosunek kończy się wytryskiem na drugi dzień mam zaparcia i brzuch wydęty czy to jest możliwe ze dzieje się to przez nasienie partnera które przyjmuje lub cos związane z układem rozrodczym czy raczej nie dodam tylko ze wcześniej kiedy nie staraliśmy się o dziecko a stosunek był przerywany nie miałam takich problemów .Pozdrawiam
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, uprawialam seks z moim partnerem 2 tygodnie temu zabezpieczalismy się prezerwatywą nie pękła. 3 dni temu powinnam dostać okres i nie dostałam. Jestem zestresowana i przerażona faktem że mogę być w ciąży czy to może być powodem opozniajacej się miesiączki? Dodam jeszcze że od tych trzech dni budzę się w nocy nie mogę spać bo o tym myślę. Wczoraj bolał mnie krzyż to typowy objaw u mnie w trakcie okresu i brzuch w okolicy pępka i podbrzusze mam również zaparcia.
  16. W 2012 roku preszlam operacje usunięcia jajnika z powodu torbieli. His-pat - endometrioza. Brałam visane, potem sporadycznie tabletki antykoncepcyjne. Od lipca tego roku pojawiły się potworne bóle brzucha,wzdęcia i, biegunki, zaparcia. W kolonskpoi stwierdzono narośl w zgięciu esiczo_odbytniczym. His- pat z wycinka - endometrioza. W tomografii oceniono wielkość na 23 mm/ 10mmm. Po miesiącu w USG dopochwowym wielkość 31/ 23. Aktualnie biorę Visane od 15 dni. Kiedy mogę spodziewać się poprawy? Czy możliwe jest całkowite cofnięcie się zmiany i uniknięcie resekcji jelita? Jak ewentualnie pomagać sobie przy tych potwornych bólach brzucha i dotrwać do ewentualnej poprawy?
  17. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, od 7 dni spóźnia mi się miesiączka. Po stosunku z prezerwatywą (gdzie nie doszło do wytrysku w pochwie, a prezerwatywa nie była pęknięta) naprawdę odrobine spermy dostało się z brzucha na wargi sromowe (dodam, że miałam wtedy dni niepłodne). Na następny dzień miałam zapalenie pęcherza, więc zażywałam Furaginę. Od razu po stosunku miałam przez pare dni lekkie plamienia, ale wydaje mi sie ,że to przez pęknięcie błony dziewiczej, gdyż był to mój pierwszy raz. Po 5 dniach od stosunku miałam dostać miesiączki i faktycznie dostałam obfitą miesiączkę trwającą 4-5 dni. Wykonywałam testy 2 tygodnie po stosunku, ponieważ miałam objawy tzn. bóle podbrzusza i zaparcia i obydwa testy wyszły negatywne. Ale dalej miałam ból brzucha i zaparcia, więc 2 tygodnie później znowu zrobiłam testy. Na 3 testach nic się nie pokazało, więc poszłam do auta i po paru minutach postanowiłam zrobić te same testy jeszcze raz.. Wiem, że tak sie nie powinno robić, bo wynik może wyjść niewiarygodny, ale pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować - na jednym tescie dalej nic nie wyszło, na drugim wyszła jedna kreska a na trzecim przebarwienia czerwone po bokach, jedna kreska i druga delikatna różowa kreska... Chwilę później kupiłam jeszcze dwa testy i na jednym nic nie się nie pojawiło (prawdopodobnie źle wykonałam), a na drugim ledwo jedna kreska. Nie wiem, czy mam się martwić, że jestem w ciąży ? Dodam jeszcze, że w ciągu ostatniego miesiąca bardzo dużo stresu przechodziłam i zażywam również codziennie dawkę 100 mg leku „Lamilept” na padaczkę. Może to ma wpływ na tygodniowe opóźnienie miesiączki, a nie ciąża?
  19. Dziś o 16.30 przyjęłam ostatnią różową tabletkę Orlifique. O 23 przyjęłam tabletkę przeczyszczajaca z powodu zaparc. Od jutra przez 7 dni będę stosować tabletki placebo. Czy przyjęcie tabletek przeczyszczajacych wplynie na skutecznośc działania antykoncepcji?
  20. Zaczne od tego, ze od okolo 3 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Angiletta. Zostaly mi przepisane bez badan z ppowodu policystycznych jajnikow. Wszyatko bylo okej, od pewnego czasu praktycznie poczatku roku zacElam tyc, trzymalam diete, liczylam kalorie, cwiczylam 3/4 razy w tygodniu,.mialam bole podbrzusza, czeste infekcje pochwy I.pecherza, zadnych bakterii bo.robilam badania, problemy z wydalaniem gazow I chodzeniem do.toalety. 2 tygodnie temu zrobilam badania hormonow oraz tarczycy. Tarczyca w.porzadku. bylam rowniez u endokrynologa powiedzial ze mam zbyt wysoki.poziom dehydroepiandrostendion, bo.350. Kazal mi zrobic inne badania takie jak insulina 17 oh progesteron, androgwny, kortyzol. Po.wizycie u lekarza odstawiłam tabletki, opuvhlizna nog sie zmniejszyla, oddaje gazy, nie.mam zapalen pochwy ani pecherza, ktore doac czesto wystepowaly, nie mam zaparc.czy powinnam robic dodatkowe badania? Wiem tez,.ze tabletki antykoncepcyjne zmniejszaja poziom androgenow, wiec czy po odstawieniu znowu ten poziom wzrosnie? I.lepiej. jednak zrobic badania I obnozac tabletkami androgeny?
  21. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, z partnerem współżyłam 5 sierpnia (1 dzień przed owulacja) pękła nam gumka. Tabletkę po zażyłam po godzinie i okres dostałam 20 sierpnia (1 dzień wcześniej). Okres wygladal u mnie tak samo jak zawsze. Okres miałam dostać planowo 17 września i dopiero 21 w nocy czułam silny bol brzucha. Budzi we mnie wątpliwości to, że dzisiaj jest ten 1 dzien gdzie nie było dużo krwi (początek tamponu), kolor czerwony.Wydaje mi się niemożliwe aby było to plamienie implantacyjne, ponieważ nie jestem wrażliwa na zapachy, nie mam zaparć, obolałych piersi ani żadnych z tych objawow. Chciałam się tylko dowiedzieć czy to normalne po wzięciu tabletki 72h po? Jeszcze dodam że 20 września zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny.
  23. zacznę od tego ze mam 14 lat od 4 miesięcy po lewej stronie brzucha mam uwypuklenie podłużne czuć je gdy leżę na płasko, mam problemy z zaparciami choć ostatnio coraz łatwiej mi się załatwić ale często nawracają zaparcia, pod koniec lutego tego roku miałam robione usg brzucha i nic nie było widać, lekarz naciskając to mówił ze tam jest masa kalowa bo za dużo piłam gaZowanego i to jest od tego, ale często mnie zaboli albo zakłuje tam, dodam ze nie zawsze czuć wypuklenie, czy to od razu rak jelita?
  24. Od małego spotykałam sie z rasizmem w moją strone, ponieważ mój odcień skóry jest troche ciemniejszy a włosy mam czarne. Dzieci zazwyczaj zawsze oceniały mnie od razu, ale z czasem akceptowali mnie i lubili. Tak było w podstawówce. Teraz jestem w drugiej klasie technikum i mam 15 lat (tak poszłam rok wczesniej do szkoły i z tego wynika zły wybór szkoły bo byłam niedojrzała by brać to na powaznie) , nie jestem typem kogoś kto pali papierosy czy pije, dlatego w tej szkole mam małe grono znajomych a reszta jest raczej neutralna bądź mnie lubi. Nie lubie też sie nudzić a niestety wybrałam taki kierunek ktory jest nudny- ekonomia, zawsze bliżej mi było do czegos artystycznego jak rysowanie, aktorstwo, taniec jednak nie miałam i nie mam zaparcia do nauki, jestem raczej przeciętna. Wychowuje mnie ciotka z ktora mam dobry kontakt i mam też rodzeństwo, moja matka aktualnie przebywa w psychiatryku leczy sie tam i wraca do domu (nie ukrywam że też mi ciezko) a za jakies pol roku zaprzestaje leczenie i jestesmy zmuszeni wzywać karetkę, dzieje sie tak od kilku lat. Ciągle ludzie, i znajomi i nieznajomi chwalą mój wygląd że jestem bardzo ładna, ale to nie wszystko do szczęścia, do tej pory było dobrze aż w końcu zaczełam odczuwać lęk, przytłoczenie przed tym że wszyscy w szkole sie na mnie patrzą, nie uważam że jestem bardzo ciemniejsza ale jednak da sie zwrócić na to uwage, nowe otoczenie zawsze zadaje pytanie dlaczego tak wyglądam. Z 4 dni temu jakiś chłopak przechodząc obok mnie w drodze do szkoły powiedział „murzyn” i zanim to do mnie doszło byłam juz daleko od nich, to przygnębiło mnie na resztę dnia w szkole, mimo tego juz przez jakis tydzień zaczełam czuć dyskomfort przed pójściem do szkoły. Nie chce mi sie jutro isc do szkoły, pewnie bede to mowic codziennie, coraz bardziej sie tego boje, obawiam.
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Od dłuższego czasu drażni mnie pewna kwestia i nie wiem czy czasem nie jestem w ciąży. Stosunki płciowe bez zabezpieczenia odbyły się w 8, 11, 12, 28 i 36 dniu cyklu (mój cykl jeszcze nigdy nie trwał tak długo, a poprzedni trwał zaledwie 22 dni, z czego normą u mnie to 28 i są to cykle regularne). 37 dnia pojawiło się krwawienie - krew była jasno czerwona, typowa dla okresu, były w niej również fragmenty złuszczonej wyściółki ścian macicy. Krwawienie jednak trwało zaledwie 2-3 dni i było bardzo skąpe - nie pokryło by swoją objętością tampona. Minęły 2 dni i krwawienie nie wróciło. Wczoraj zrobiłam samobadanie szyjki macicy - była nisko ułożona, ale wydobywał się z niej śluz charakterystyczny dla okresu płodnego - konsystencji kurzego jajka. Miewam bóle podbrzusza, mam zaparcia i nieco przytyłam, mimo zdrowych nawyków żywieniowych i regularnego ruchu (ćwiczę 3-4 razy tygodniowo), prócz tego czuję ogólne zmęczenie. Dodam jeszcze, że zrobiłam 2 testy ciążowe: jeden 29 a drugi 34 dnia cyklu i oba miały wynik negatywny. 2 miesiące temu przyjęłam tabletkę „po” czy możliwe, aby to ona była przyczyną rozregulowania cyklu? Ostatnio miałam też bardzo stresujący okres w pracy, a i od dziecka podejrzewa się u mnie chorobę tarczycy (choć wyniki zawsze mam w granicach normy). Pół roku temu odstawiłam też tabletki antykoncepcyjne.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...