Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Ząb

Znaleziono 66 wyników

  1. Dzien dobry , moj problem wygląda tak Opisze cala ta sytyuacje która opisałam na tele poradzie u pani do której się dodzwonilam a więc mowie do tej pani lekarz ze boli mnie glowa po jednej stronie ze lecze się przewlekle na zapalenie zatok i zeby wypisała mi jakiś antybiotyk bo tylko to mi pomoże bo juz znam to od lat . Pani prowadzi ze mną wywiad wiec mowie jej wtedy ze jakieś 3 -4dni temu miałam tylko raz stan podgoraczmowy 37.8 jakiś tak drobny sporadyczny kaszel katar to praktycznie nic wielkiego bo normalnie mogłam oddychać tylko okropny bol głowy mialam po prawej stronie. Od tamtej pory do dnia dzisiejszego żadne inne objawy ani goraczki ani kataru ani kaszlu nic niemam a pani wypisała antybiotyk i stwierdziła również ze mam zrobic test na covid gdzie niemam ku temu objawow więc jak mogła mnie wyslac na test ? Powinna umówić mi druga porada w ciągu od 3 do 5 dni od pierwszej i wtedy dopytać czy rozwija się coś więcej lub umówić na normalna wizytę w celu zbadania . A wczoraj dostaje sms ze jestem na kwarantannie jak to jest o co tu chodzi mam siedzieć na kwarantanne bez objawow do covid gdzie biorę leki na zatoki śmiechu warte . Proszę o jakąś rade bo to jest nie pojęte co to ma być.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Mam pytanie odnosnie cyklu z pms.Jesli moj Pms pojawia sie juz dzien po owulacji to jak rozpoznac jesli zajdę w ciązę zeby nie czekac do dnia planowanej miesiaczki.Mam zawsze skurcze brzucha juz dzien po owulacji i trądzik juz od nia owulacji.Zakladam ze organizm nie wie jeszcze dzien po owulacji ze bedzie ciaza wiec mimo pms moge byc w ciazy czy wystapienie go przekresla to zupelnie.
  3. Witam. Od 3 tygodni biore pierwsze tabletki antykoncepcyjne Vines. Zaczelam brac w pierwszym dniu krwawienia. A po 5 dniach współżyłam. Za tydzien mam 4dniowa przerwe-placebo. Ale od 4 dni mam koszmarny bol brzuch wokół pępka. Bol nasila sie przy kaszlu, leżeniu na boku lewym lub prawym, chodze zgięta, nie moge sie wyprostować. Nie moge porównać tego do bolu miesiączkowego. Silne i ostre kłucie. Sa takie „ataki” gdzie bol rozchodzi sie az po zebra. Moze przez tabeltki-okres owluacyjny, ale nie moge skontaktowac sie z moim ginekologiem bo jest na urlopie. Co moze sie dziać? Albo co moge zrobic zeby sobie pomoc. Jeszcze jest pandemia, szpita w moim miejscie nie przycumuje nagłych wypadków. Prosze życzyć mi sily. Pozdrawiam
  4. Witam mam 32 lata. Od paru miesięcy jestem cały czas zmęczona, mecze się, nocne poty, stany podgoraczkowe, bóle kości i szkliwa zębów, powiększające się węzły chłonne w pakietach. W morfologii wyszły atopowe limfocyty czy może to wskazywać na białaczkę? Moja Babcia miała i zmarła w wieku 46lat. Moje wyniki badań: Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  5. Witam, mam takie pytanie bo moja Przyjaciółka ma problem z Mężem boi sie go on ją nęka, dziewczyna płaczę po nocach, ja nie wiem jak ona to wytzrymuje. Raz mi sie zwierzyla opowiedziala pare rzeczy co jej robi, jak ją zastrasza. Nic nie moze zrobic albo poprostu jej strach jest taki duży ze jej nie pozwala nic z tym zrobić bo mąż ma znajomosci na komendzie i bawet w Prokuraturze. Chcial bym bardzo jej pomóc bo to dobra kobieta jest ale bohe się poprostu zeby nie bylobtak ze ja sam cos zaczne na własną reke cis robic a w trakcie ona przez strach przed nim wszystkiego sie wyprze i ja bd miał problemy. Prosze poprostu o pomoc
  6. Używam krążków antykoncepcyjnych. Moj problem polega na tym, że krążek sie wysuwa. Zazwyczaj wkladam go za pomocą aplikatora i jest serio głęboko. Po jednym dniu mam już go przy wyjściu. Wloze go spowrotem bardzo gleboko i znowu sie zsuwa. Czesto prosze chlopaka zeby go po prostu „dopchnął” swoim członkiem ale i tak po paru dniach krazek mi sie zsuwa. Problematyczny jest podczas załatwiania potrzeb fizjologicznych bo boje sie ze przy parciu po prostu wypadnie.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 1.10. W dni 1.11 wykonałam test ciążowy i wynik był negatywny wieczorem dostałam plamień i bólu podbrzusza więc potraktowałam to jako początek okresu. W dniu 2.11 miałam wizytę u dentysty i miałam wykonane punktowe rtg zęba, a okresu brak. Co jeżeli jestem w ciąży a miałam wykonane to nieszczęsne zdjęcie? Czy to promieniowanie może to mieć znaczący wpływ na dziecko? przy zdjęciu miałam ołowiany fartuch.
  8. Witam. Biore tabletki microgynon 21 i ostatnio po zakoncZeniu blistra nie zrobilam 7 dniowej przerwy tylko od razu rozpoczelam kolejny blistr zeby nie miec miesiaczki. Biore juz go drugi tydzien i od tygodnia mam delikatne plmienia i bardzo boli mnie podbrzusze. Martwie sie ze cos sie dzieje. Czy moge nagle w polowie blistra przerwac branie tabletek czy brac go do konca a pozniej miec normanie juz 7 dni przerwy ?
  9. Witam. Przy ostatnim skonczonym blistrze tabletek antykoncepcyjnych dwuskladnikowych Kontracept ( podczas 7 dniowej przerwy) stosowalam theraflu extra grip i wdychalam wklad eteryczny zeby zmniejszyc katar. Dostam okresy po 4 dniach przerwy. Od 1 tabletki nastepnego opakowania wdychalam tylko wklad z olejkiem eterycznym. Jestem przy 10 tabletce i czulam okropne rwanie w prawej rece i trzy razy uzylam masci konskiej na ramie i cala reke wdychajac przy tym skladniki krore sa w niej. Czy w tych przypadkach powinnam sie martwic o ryzyko ciazy ?
  10. Witam mam 30 lat od bardzo dawna mam problem z miesiączkami zeby one sie pojawiały biore tabletki antykoncepcyjne "yaz" natomiast od kilku dni współzyje z partnerem i kilka razy doszlo do zakonczenia stosunku wenmnie czy moge zajsc w ciaze jesli tabletli stosuje regularnie prosze o porade
  11. Mam progenię w zwiazku z czym chirurg zalecił założenie aparatu stałego w celu postawienia zębów bardziej "pionowo" poniewaz teraz trochę leżą. Wizyta u ortodonty dopiero za jakis czas i chcialam sie dowiedzieć ile w takim przypadku mogę nosić aparat? Oczywiście orientacyjnie. Dodam że zęby mam proste, chodzi jedynie o to, aby po operacji zgryz odpowiednio sie złożył.
  12. Witam! 3 miesiace bralam antykoncepcje Atywia. Po 3 miesiącach po odstawieniu zaczely wypadac mi okropnie wlosy i trwa to już 4 miesiac. Nie mogę jeść spac bo to są sumy kolosalne.czy to możliwe zeby tabletki mogły az tak zaszkodzic? Dodam że choruje tez na lysienie androgenowe. Dziękuję za odpowiedź
  13. Dzien dobry. Zapomniałem wziąć wczoraj tabletkę antykoncepcyjną to wzięłam dwie dzisiaj (15-16tab) to jest tak jakby 3 tydzień. Seks z chłopakiem uprawiałam w sobotę i w niedziele. Później nic bo nie mieszkamy ze sobą. 30 października mam wyrywanie zęba 8mki a 31 powinnam dostać okres. Czy przez to że zapomniałam wziąć tej tabletki może coś się przesunąć? No i czy jak teraz zacznę uprawiać seks dopiero po okresie czyli już jak zacznę nowe opakowanie, bo wcześniej nie nie będę się widzieć z chłopakiem to czy muszę koniecznie brać te opakowanie bez przerwy czy jednak mogę zrobić tą 7 dniową przerwę żeby mieć normalnie okres? Dodam że mam 26. Pozdrawiam.
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Kochałam się ze swoim chłopkiem podczas 3 dnia okresu. Pierwszy stosunek był z prezerwatywą, wtedy doszedl. Potem ściągnął ją i po ok 6 min kochaliśmy się drugi raz. Wtedy nie doszedł. Czy jest ryzyko zajscia w ciążę? Nie widziałam zeby oczyścił penisa.
  15. Cześć dziewczyny wy pewnie jesteście bardziej doświadczone niż ja. Otoż mam taką sprawę ze kiedyś jak się pokłocilam z moim chłopakiem to on zawalił potrafilam odpowiadac smutno przez wkurzenie na niego. I potrafil pisać ze mu zalezy ze nie chce sie klocić ze chce sie pogodzić ze nie chcial mi sprawic smutku ze nie chcial mnie zranić ze zle go zrozumialam. I potrafil wlasnie tak o mnie walczyć zebyśmy sie pogodzili. Nie raz jak sie tez klocilismy i nie pisalismy 2-4 godzin to potrafil wlasnie w te godziny sie uspokoić i napisać ze przeprasza ze chce sie pogodzić po kilku godzinach. Ja bardzo to w nim kochalam. A teraz jest tak ze jak ja cos powiem ze nie pasuje cos mi albo jak sie teraz klocimy to on sie na mnie wkurza i to wlasnie ja musze wyciagac reke do niego. Co mnie bardzo boli. Co zrobić zeby on się tak łatwo i szybko nie wkurzał? Co dziewczyny mogę zrobić zeby bylo tak jak kiedyś zeby tak sie starał o mnie zeby sie pogodzic? Jak to zmienić? Bardzo proszę o rady co mogę zrobić
  16. Witam. Jestem w 1.5 letnim zwiazku z facetem jak myslalam marzeniem tzn. nie pali, nie pije, nie zalezalo mu tylko na seksie, taki przytulasny, kochany i w ogole wszystko naj naj. Do pewnego momentu, bo ma swoj domek jednorodzinny i mieszka razem z mama. Szanuje ja, bo naprawde jest w porzadku ale nie o to chodzi. Rok temu potrafiliamy spotykac sie praktycznie codziennie nawet na godzine. Dzisiaj? Jakis czas temu uslyszalam, ze jestem natretna bo chce sie spotykac wtedy kiedy on ma prace przy domu np. Mpim zdaniem nie jest tak. Owszem chcialabym z nim.spedzac wolny czas jak nie pracujemy, ale rozumiem ze tez ma.obowiazki w domu, przy domu. Nie wiem co o tym wszystkim myslec, bo teraz mam wrazenie ze oddalamy sie od siebie. Fakt, nie pisze mu wprost, ze chce sie spotkac, bo nie chce wyjsc na ta natretna. Nawet zdarza mi sie pomilczec caly dzien bez smsa, on to samo. Gdzie kiedys to bylo nie do pomyslenia. Czy przyczyna tego moze byc to, ze nie chcialam sie do niego wprowadzic jakis czas temu? Balam sie takiej powaznej jak dla mnie juz ,,deklaracji,,. Nie mieszkamy od siebie mile zeby dalej nie moglo byc tak jak jest. Sama nie wiem co o tym myslec. Pomozcie :(
  17. Witam, przyjmuje tabletki antykoncepcyjne od 3 lat. Zawsze przyjmowalam tabletki zgodnie z zaleceniami, czasami gdy nie chcialam zebym wystąpilo krwawienie to po prostu nie robilam przerwy. W tym miesiacu przyjmowalam tabletki normlanie do konca, jednak mam pewne wydarzenie w zyciu i nie chce zeby wystapilo u mnie tego dnia krwawienie dlatego zaczelam przyjmowac tabletki z nastepnego opakowania nie robiac przerwy, natomiast mialam w domu jedynie opakowanie innego producenta z innym skladem (alzamiast opakowania tabletek ktore przyjmuje stale). Moje pytanie jest takie, czy moglam zaczac brac tabletki od razu bez robienia przerwy z nowego opakowania, innego producenta, z innym skladem, czy ma to jakis wplyw?
  18. no szlak mnie trafi cokolwiek probuje zrobic od razu czuje taka wewnetrzna panike i sie denerwuje przestaje myslec i nie moge usiedziec probuje sobie ogarnac diete niby prosta sprawa obliczam bilans kalkulatorem potem szukam jakiejs diety prostej zeby dopasowac jakis plan losowy zaczynam szukaci i odrazu panika za duzo informacji stresuje sie ze nie mam kontroli ze nie rozumiem co mam wybrac nie moge usiedziec w miejscu juz chce kompulsywnie jesc albo skakac po pokoju i tak ze wszystkim dodam, ze jestem pacjentem lenartowicza, i mam stwierdzone mieszane zaburzenia osobowosci i zaburzenia depresyjno lękowe to że powieniem isc z tym do specjalisty to wiem ale potrzebuje jakies inspiracji rady akurat mam przerwe w cyklach dziekuje za odpowiedz
  19. witam ..mam wrazenie ze nie do konca schodzi mi skora z czlonka jesli jest w zwodzie do jakiego lekarza musze sie udac ? czy jest mozliwosc przeslania zdjecia zeby to ktos zobaczyl i cos doradzil bo troszke sie wstydze isc z takim problenem.dziekuje
  20. Witam, ostatnio usunięto mi dwa zęby, niestety będę musiała mieć usuwane kolejne dwa. Z racji iż jestem młodą osobą nie chce czekać na wygojenie się dziąseł by móc założyć tą docelową proteze. Jaki jest mniej więcej koszt protezy natychmiastowej?
  21. witam , mam na imie Kinga mam 22 lata , wraz z mężem wychowujemy 2 letnia córeczke niestety odkad urodziła sie nasz corka a nawet jeszcze przed urodzinami maż stal sie nerwowy , wogule sie nami nie interesuje , nie zajmuje sie nasza coreczka w weekendy kiedy ja ide do pracy robi to tesciowa a on caly weekend przegra w gry na komputerze, jest w stosunku do mnie hamski , zdarza mu sie do coreczki przeklinac wyklinac, pali marihuane mowie mu zeby przestał on mowi ze nigdy nie przestanie , gdy mam słabszy dzien i chce sie wyzalic to zazwyczaj slysze od niego idz sie lecz lub ogarnij sie , w domu kompletnie nic nie zrobi z rzeczy ktore naleza do niego , musze wszystko sama robic typu malowac sciany czy remontowac poniewaz on mi mowi ze ma wyjebane na wszystko a musze dodac ze warunki na dzien dzsiejszy nie sa dobre poniewaz jest to stary dom ktory juz potrzebuje remontu bo inaczej sie poprostu za rok za dwa rozwali , i nie rozumie mnie ze jest mi zle mieszkajac w takich warunkach , jak do niego cos mowie to nie slucha mnie kompletnie , liczy sie tylko on i koniec, gdy robie mu obiad i podam do stołu to wybrzydza ze nie dobre ze do niczego sie w zyciu nie nadaje , ze ma zone ktora jest nieudacznikiem ,, na non stopie dzien w dzien pije tyle piw ile sie da i jeszze jakies słodkie wodki ,, ja juz poprostu mam dosc takiego zycia .. czy jest sens ratowac ten zwiazek jezeli on niehce zadnej pomocy ??? dodam ze nie mam gdzie isc z coreczka bo nie mam rodzicow i nikt mi nie pomoze
  22. Dobry wieczór Bardzo się martwię o morfologie syna 16 lat. Rok temu robiliśmy morfologie z powodu osłabienia, która wyszła nienajlepiej. Pani doktor stwierdziła że syn dorasta może ma chorego zęba i że tak może być. Ostatnio robiło mu się słabo i po wejściu na 3 piętro w szkole nie mógł złapać powietrza poszliśmy zrobić badanie krwi i wyniki są podobne do tych z przed roku mam na myśli że różnią się spadkiem i wzrostem. Lekocyty 3,6 erytrocyty 5,66 hemoglobina 16,6 hematokryt 49,5. PLT 196, neutrofile 1,13 Bazofile 0,01 Neutrofile % 27,3 limfocyty 52,3% monocyty 11,1% eozynofile 0.9%. Rozmaz mikroskopijny : Paleczkowate 2%/ podzielone 30%/ kwasochlonne 9%/limfocyty56%/ Limfocyty o zmienionym jądrze. WYNIKI CRP 0,60mg Aminotransferaza asparaginia 14u/l Aminotransferaza alaninowa 9 u/l BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  23. czy mając tsh 4,300 to znaczy ze mam niedoczynność? Czy naprawde zeby starać się o dziecko trzeba mieć tsh ok 2,5?
  24. pewien chirurg dentysta powiedział że bakterie odpowiedzialne za stan zapalny przy wierzchołku zęba leczonego wcześniej kanałowo giną w momencie ekstracji tego zęba ponieważ podczas ekstracji dochodzi tlen do zębodołu, czy to jest prawda? skąd wiadomo ile sekund/minut potrzeba by tlen zabił te bakterie? gdzie mozna takie informacje znaleźć?
  25. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
×
×
  • Dodaj nową pozycję...