Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Znaleziono 18 wyników

  1. Witam moja żona boryka się z nagłym bólem głowy tomograf rezonans wszystko ok ciągle zmęczenie worki pod oczami i wiele pasujących objawów które przypisuje że w jej organizmie są pasożyty dużo czytałem o tym jest preparat Germixil boję się tylko czy to nie ściema czy to bezpieczny produkt lekarze o tym nie mówią . Artykuły podają że ból głowy i brodawki na ciele znikają po tym preparacie. Bać się Germixil czy nie wierzyć w to czy nie. pomocy
  2. Witam . Moje 4 miesięczne dziecko po badaniu morfologicznym okazało się że ma podwyższone eozynofile na poziomie 14,8% . Pani doktor kazała zrobić badanie kału na obecbość pasożytów . Zrobiliśmy 3 badania i w kale nie znaleziono pasożytów . Powtórzyliśmy morfologię i eozynofile wyszły 8.7 % . Jaka może być przyczyna podwyższonych eozynafilow.
  3. Robiłem badania na choroby zakaźne, okazało się ze chyba przeszedłem Kiłę - vdrl ujemny, fta abs dodatni, fta odczyn dodatni miano 1/150, tpha 1/1280 dodatni. Czy to znaczy ze miałem kiedyś kile i się sama wyleczyła czy to coś świeżego? I c czy to znaczy ze zaram innych aktualnie kiłą? Nigdy nie miałem żadnych objawów
  4. W połowie sierpnia wyczułam powiększone węzły chłonne. Szukając przyczyny zrobiłam badania na toksoplazmozę wyniki z 02.09 Toksoplazmoza IgG 31.5 IU/ml wynik ujemny <7,2 wątpliwy >= 7,2 - 8,8 dodatni >= 8,8; IgM - 69 AU/ml zakres wynik ujemny <6 wątpliwy >= 6-8 dodatni >=8. Leczenie 14 dni Rovamycini . 19.10 wyniki IgG 206IU/ml IgM 33,7 AU/ml awidność IgG 0,067 Av zakres niska awidność <0,20 umiarkowana 0,20 - 0,30 wysoka>=0,3. Utrzymujące się powiększone węzły chłonne oraz objawy grypopodobne. Czy to znaczy że zakażenie jest aktualne i czy wskazanie leczenie czy też organizm sam walczy z pasożytem. Jak długo może trwać zakażenie? Z góry dziękuję za odpowiedz
  5. Witam, od ok miesiaca mam problem z żołądkiem:skurcze, uczucie pełności i bóle w odrębie jamy brzusznej. Brak problemów z wypróżnianiem i zgagi. Badania pokazaly podwyższone MCV 95,, bazofile 0.01 (tys) , bazofile % 0,1, eozynofile %0,6, bakterie 379, 7(możliwa zła próbka), CRP 23.9, TSH 5,57. Pozostałe badania w normie, brak pasożytów. Co może być przyczyną? I jakie kroki podjąć? Czy może mieć ti związek z piciem wody z kranu?
  6. Witam. Jestem w 10 tygodniu ciąży. Fzisiaj odebrałam wyniki wynik przeciwciała w kl. IgG 34.87 przeciwciała q kl.IgM graniczny vo to znaczy bardzo się denerwuje dostałam skierowanie do poradni chorob zakaznych
  7. Witam. Moja córka (7 lat) narzeka na bóle brzucha. Często są to skurcze a ostatnio zaczęła dodatkowo tak dziwnie mruczeć, zupełnie nieświadomie. Ma mniejszy apetyt i często mówi że chce jej się wymiotować. Lekarz podejrzewał alergię lub pasożyty, badania krwi wskazywały na pasożyty, podaliśmy lek na odrobaczenie ale to nie pomogło do końca i po około miesiącu objawy wróciły. W sobotę zrobiłam ponowne badania krwi i dodatkowo IgE całkowite. Podaję wyniki które odbiegają od norm lub są na jej pograniczu MCH - 24.8 (25.5 - 31.0) P-LCR - 18.1 (19.1 - 46.6) Neutrofile - 35.4 (40.0 - 60.0) Monocyty - 8.1 (1.0 - 6.0) Eozynofile - 5.6 (0.0 - 4.0) Bazofile 0.11 (0.02 - 0.05) Hemoglobina - 12.4 (12.0 - 15.5) Hematokryt 37.3 (37.0 - 43.0) Limfocyty - 49.2 (25.0 - 50.0) IgE całkowite - 8.80 (0.0 - 90.0) Proszę o pomoc
  8. Witam jestem w 13 tygodniu ciąży miałam robione badania toxoplazma igg, igm i wyniki są następujące: wynik Igg 228 IU/ml(<1,0 niereaktywny || >1,0-<3,0 niejednoznaczny ||>3,0 reaktywny) || Igm wynik jest 0,415 S/CO(<0,8 Niereaktywny || >0,8-<1,0 niejednoznaczny || >reaktywny) || Awidnosc w klasie igg wynik 79,70% (<70-niska Awidnosc ||70-79,9-szara strefa ||>80 wysoka Awidnosc || mam bardzo duży dylemat bo byłam u lekarza chorób zakaźnych i powiedział że to nic nie groźnego bo igm mam ujemne ale mój lekarz ginekolog prowadzący ciążę był bardzo zdziwiony ze tamten lekarz chorób zakaźnych nie podał mi antybiotyku.. Czy faktycznie nie mam się czym martwić?
  9. Dzień dobry. Po pojawieniu się rumienia na nodze lekarz przepisał mi antybityk doxycyklina ( 21 dni ) wykonałem badanie krwi w kierunku boleriozy ( Borelioza - p/c IgM (S25) 20,8 AU/ml PB3006_04_101_15 wyd.1 / 25.11.2013 watpliwe - wskazane powtórne oznaczenie po upływie tygodnia) po tygodniu wykonałem następne badanie (Borelioza - p/c IgM met. Western-Blot (S27) Wysoko oczyszczone rekombinowane, wysoko specyficzne dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia spielmanii (Bsp) Wysoko oczyszczone rekombinowane, wysoko specyficzne dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia garinii (Bg) Wysoko oczyszczone rekombinowane, wysoko specyficzne dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia burgdorferi (Bb) Wysoko oczyszczone rekombinowane, wysoko specyficzne dimeryczne antygeny OspC (p25) z Borrelia afzelii (Ba) Wysoko oczyszczona rekombinowana BmpA (p39) z Borrelia - Wysoko oczyszczona rekombinowana flagellina (p41) z Borrelia - Wysoko oczyszczony rekombinowany antygen VlsE z Borrelia burgdorferi (Bb) - Interpretacja wyniku dodatni ) lekarz pierwszego kontaktu dał mi skierowanie do przychdni chorób zakaźnych, ale dostać się do takiego specjalisty graniczy z cudem i niewiem jak dalej postępować. Czy jest to groźne i gdzie szukać specjalisty czy można to zbagatelizować.
  10. Witam jestem w 13 tygodniu ciąży miałam robione badania toxoplazma igg, igm i wyniki są następujące: wynik Igg 228 IU/ml(<1,0 niereaktywny || >1,0-<3,0 niejednoznaczny ||>3,0 reaktywny) || Igm wynik jest 0,415 S/CO(<0,8 Niereaktywny || >0,8-<1,0 niejednoznaczny || >reaktywny) || Awidnosc w klasie igg wynik 79,70% (<70-niska Awidnosc ||70-79,9-szara strefa ||>80 wysoka Awidnosc || mam bardzo duży dylemat bo byłam u lekarza chorób zakaźnych i powiedział że to nic nie groźnego bo igm mam ujemne ale mój lekarz ginekolog prowadzący ciążę był bardzo zdziwiony ze tamten lekarz chorób zakaźnych nie podał mi antybiotyku.. Czy faktycznie nie mam się czym martwić?
  11. Witam jestem w 9 tyg ciąży wyniki na toxoplazmoze igm 1.09 index igg 650 iu/ml lekarz kazał zrobić awidnosc wynik 80.808 % dodam że w poprzedniej ciąży też miałam dodatnie wyniki ale lekarz chorób zakaźnych powiedział że mam przebyta chorobę przed ciąża i mówił że w kolejnych ciążach też nie ma ryzyka czy mam się martwić? Lekarz ginekolog wysłałam mnie jak na razie na prenatalne z tego powodu
  12. Mam 24 lata i cierpie po zjedzeniu tłuszczy na przewlekła biegunkę tłuszczową (żółto-brozową) mieszaną z zielonym, twardym stolcem. Schudłem już 13 kg. Wszystko zaczęło się 3 miesięce temu zgagą i biegunką - zwalczyłem ją przyjmowaniem IPP 20mg pantoprazol przez 3 tygodnie. Aktualnie biegunka powróciła. Zrobiłem dokładne badania dwukrotnie (krew - Morfologia z rozmazem, OB, CRP, Immunoglobuliny, celiakia anty-TTG, TSH, profil wątrobowy/trzustkowy, mocz, kał - bakterie, pasożyty, krew). Otrzymałem wyniki badań. Jedyne punkty z ostrzeżeniem to: RDW-CV = 14.7 , Limfocyty rozmaz - "Ok. 20% wśród limfocytów to większe komórki z nieregularnym jądrem o luźnej strukturze i nieregularnym rąbkiem cytoplazmy (brzeg pofalowany/z wypustkami)" , oraz Bilirubina całk. przy górnej granicy 1,2mg/dl z wynikiem 1,19. Jakie dodatkowe badania powinienem wykonać? Gdzie się zgłosić?
  13. Dzień dobry, Ok półtora miesiąca temu zauważyłam u siebie rumień wędrujący. Lekarz rodzinny przypisał 20 dniową kurację antybiotykiem, po 6 tyg zlecił badanie Igg i Igm. Wyniki są następuące: Igm- pozytywny (OspC 1,8) Igg- graniczny (VisE 1,8) Dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych, ale średni czas oczekiwania na termin to ok 231 dni, a w przypadkach pilnych 99 dni!!! Przecież mnie prędzej nerwica z niepewności zabije niż ta borelioza :-(( Bardzo proszę o poradę, co oznaczają te wyniki. Dodam tylko, że nie towarzyszą mi żadne objawy, czuję się świetnie, jeśli nie brać pod uwagę nerwicy, w którą przez to wszystko zapadłam.
  14. Witam, ostatnim czasem mam jakieś kłucia w brzuchu (nie są bardzo silne i nie utrudniają życia), nie muszę sięgać po leki przeciwbólowe. Pojawiają się różnie i na ogół nie mają wpływu przed czy po jedzeniu. (szczególnie lewa strona i środkowa brzucha). Przynajmniej tak mi się wydaje. Dodatkowo wzdęcia i zaparcia na przemian z normalnym oddawaniem stolca. Dodam, ze od ponad roku mam dużo stresów ale te objawy zauważyłem przed świętami. Lekarz nic szczególnego mi nie powiedział. Wyniki Krwi: OB 1, Leukocyty 6,31, Erytrocyty, 5,71, Hemoglobina 17,5, Hematokryt 46,1%, MCV 80,7, MCH 30,6, MCHC 38,RDW-CV 13,1%, RDW-SD 37,4, PŁYTKI KRWI 258, PDW 16,1, MPV 12,3, P-LCR 44,2%,NEUTROFILE 3,25, EZYNOFILE 0,11, BAZOFILE 0,04, LIMFOCYTY 2,25, MONOCYTY 0,66,NEUTROFILE 51,5%, EZYNOFILE 1,7%, BAZOFILE 0,6%, LIMFOCYTY 35,7%,MONOCYTY 10,5%, Wyniki badania moczu: Przejrzystość: zupełna Barwa: słomkowy, pH:6,0, Ciężar: 1025, Białko: neg; Glukoza: neg; urobilinogen:0,2, bilirubina: neg, ciała keteonowe, leukocyty, azotyny, krew wszystko neg. nabłonki płaskie pojedyńcze, leukocyty 0-2, bakterie nieliczne. Kał na pasożyty ujemny. Liczę na informacje
  15. Witam. Odebrałam wyniki i wykryto u mnie przeciwciała toxokarozy igg ( wartość to 11.76 norma jest 11.) Czy powinnam się martwić? Lekarz powiedział,że wynik może być niejednoznaczny. Czy ten pasożyt może szkodzi kobiecie w ciazy ? Miesiąc temu wykryto również u mnie cysty blastocystis brałam lek ale nie pomógł czy ten pasożyt też jest groźny dla płodu? Nigdzie nie ma odpowiedzi na te dwa pytania. Czy może jakoś ginekolog spotkał się z kobieta w ciazy która miała podobny przypadek. Proszę o radę, pozdrawiam.
  16. MCV 77 fl (norma 79,4-94,8), MCH 25,1 pg (25,6-32,2), RDW-CV 16,8% (11,7-14,4), neutrofile 1,72 tys/µl (2,00-7,00) Bazofile 0,00 tys/µl (0,02-0,10), Neutrofile 35,4% (40,0-80,0), Limfocyty 51,4% (20,0-40,0) Eozynofile 7,0% (1,0-6,0). Pozostałe parametry morfologii krwi w normie. Nie wykryto pasożytów w krwi i kale. Krew utajona w kale - nieobecna. Nie mam alergii. Żelazo – 121,7 µg/dl (33,0-193,0). ANA 1 i ANA 2 – ujemne. Mam niedoczynność tarczycy (Letrox 100) TSH – 1,364. Miewam wzdęcia i zaparcia. Stwierdzono u mnie chorobę zwyrodnieniową stawów uogólnioną. Proszę o interpretację wyników.
  17. Witam serdecznie.Juz sama nie wiem gdzie szukać pomocy....od ponad roku każda wykonana morfologia wykazuje nieprawidłowości.Mam za mała ilość leukocytów,średnio 3,14,podwyższony poziom bilirubiny całkowitej najczęściej 1,78 teraz doszedł jeszcze wysoki poziom eozynofii u mnie wynosi 12,7gdzie normą jest do 5.juz sama nie wiem co robić,planuje druga ciążę,ale się boje .mam 39 lat .jestem po embolizacji tętniaka tętnicy śledzionowej.robilam USG jamy brzusznej,niczego nie stwierdzono,badanie kału na pasożyty też nic nie dało,robiłam równie test hydrokortyzonem,wyszedł prawidłowo,a wyniki ciągle złe... bardzo proszę o pomoc
  18. Witam, Około 2 miesiące temu wykonałem badania krwi z powodu złego samopoczucia, chudnięcia itd. w których wyszło że mam podwyższone eozynofile (8,8). Dostałem Zentel na pasożyty po którym wydaliłem bliżej nieokreślone białe coś. Lekarze (internista i dermatolog) uznali bez badania kału że to tasiemiec więc dostałem kolejne dwa Zentele a po miesiącu miałem wykonać kolejne badania krwi. Zrobiłem je i w dalszym ciągu poziom eozynofili jest podwyższony (8). Czy to oznacza, że tasiemiec dalej we mnie siedzi czy może wyniki nie zdążyły się jeszcze unormować? W jakim czasie poziom eozynofili powinnien wrócić do normy? Czy należy powtórzyć leczenie? Wykonać kolejne badania, np. kału czy badanie krwi z użyciem przeciwciał? Z góry dziękuję za odpowiedź.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...