Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Bezsenność

Znaleziono 10 wyników

  1. Dzień dobry . Mam skończone 37 lat. Stosuje tabletki antykoncepcyjne Yaz. Od ok. 3 miesięcy nie mam w ogóle krwawienia z odstawienia tylko delikatne brązowe plamienia. W ostatnim czasie dużo przytyłam mimo iż nie zaczęłam jeść więcej. Mam problemy z bezsennością s jeśli już śpie to budzę się złamać potem, jest mi wciaz gorąco. Czy to mogą być już objawy klimakterium?
  2. Dzień dobry, Mam 22 lata i jestem kobietą. Niepokojące objawy to zmęczenie, senność, bóle głowy, napady głodu, tycie, ciągła potrzeba picia wody, bezsenność w nocy, senność w dzień, pogorszenie wzroku, zimne stopy i dłonie oraz nadmierna ich potliwość. Dziadkowie oraz rodzice chorują na cukrzycę. Czy potrzebne będzie wdrożenie metforminy? Bardzo proszę o interpretację wyników krzywej cukrowej i krzywej insulinowej oraz cholesterolu. Glukoza na czczo: 97 mg/dl Cholesterol całkowity 203 mg/dl Cholesterol HDL 48,9 mg/dl Cholesterol LDL 131 mg/dl Trójglicerydy 115 mg/dl Cholesterol nie-HDL 154 mg/dl Insulina na czczo 10,4 uIU/ml -------------------------------- 30 min po obciążeniu glukozą: Glukoza 138 mg/dl Insulina 73,4 uIU/ml -------------------------------- 60 min po obciążeniu glukozą Glukoza 102 mg/dl Insulina 96,1 uIU/ml -------------------------------- 120 min po obciążeniu glukozą Glukoza 95 mg/dl Insulina 55,3 uIU/ml Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
  3. Witam! Kilka dni temu wykonałam badania w celu sprawdzenia funkcjonowania tarczycy i wyniki wyszły następująco : TSH 2.90 FT4 13.37 FT3 4.96. Czy wyszły prawidłowo? Dodam, że jestem kobietą i mam 32 lata . Ostatnio moje samopoczucie nie jest najlepsze. Ciągłe zmęczenie, bezsenność, zaparcia, uczucie zimna.
  4. Dzień dobry, mama ma 82 lata, od 5 tygodni utrzymują się zimne poty nocne, skoki ciśnienia, temp poniżej 36, problemy ze snem, przyspieszony i krótki oddech, brak sił, uczucie zimna. Na stałe przyjmuje leki na nadciśnienie. Wyniki: OB=25, limfocyty 19%, eGFR=76,94, kreatynina 0,73 a w moczu: pasma śluzu, 30-50 leukocytów, 2-5 erytrocytów, 2-4 nabłonki okrągłe, pojedyncze skupiska leukocytów i kryształy kwasu moczowego, 0-2 komórki drożdży i nieliczną florę bakteryjną. Bardzo proszę o interpretację wyniku.
  5. Witam, stosuje antykoncepcję hormonalna już 3 miesiąc (połowa opakowania), tabletki VINES, bardzo obawiam się ciąży, w tym miesiącu odbył się stosunek około 4/5 razy, ale nigdy nie doszło do wytrysku, niepokoi mnie to, ze cierpię na bezsenność, mam wzmożony ślinotok oraz często korzystam z toalety w godzinach wieczornych, stad moje pytanie, może to być cisza urojona, czy jednak istnieje ryzyko zapłodnienia?
  6. Witam, od 5 lat nieprzerwalnie biorę tabletki antykoncepcyjne, obecnie biorę dwuskładnikowe z 4 dniowym okresem tabletek „placebo”. W dwa miesiące temu zamiast przyjmować placebo zaczęłam nowe opakowanie, a w zeszłym miesiącu zrobiłam przerwę tylko dwudniowa. W obu tych miesiącach nie miałam okresu. Ostatnio zdarzyło mi się nie wziąć jednej tabletki. Od paru dni boli mnie brzuch, cierpię na bezsenność w nocy, dnie bym przesypiala, jestem zmęczona, bolą mnie mięśnie, mam mdłości, nie mam apetytu, mam podwyższona temperaturę (37,5), mam wymioty i biegunkę. Robiłam dwa testy ciążowe obydwa negatywne. Czy to ciąża czy jestem przewrażliwiona i dopadła mnie grypa zoladkowa. Proszę o pomoc
  7. Witam, mam pytanie... Mam 27 lat, ostatnio robiłam badania tarczycy. Nie bardzo wiem jak je interpretować ale mam wrażenie że coś jest nie tak. Wyniki wyglądają następująco: TSH: 2,9075 plU/ml (przy normie podanej 0,35-4,67) FT3: 4,27 pg/ml (przy normie 1,71-3,71) FT4: 1,07 ng/dl (przy normie 0,70-1,48) Gadałam z jedną panią endokrynolog która leczy ciotkę ale powiedziała że przy takim wyniku TSH tarczyca jest zdrowa i jeżeli źle się czuję to powinnam szukać gdzie indziej. Jednak niepokoi mnie poziom FT3, bo czytałam że tarczyca jest zdrowa jeżeli wszystko mieści się w granicach normy. A wspomnę że od roku cierpię na nerwowość, drżenie kończyn, przyspieszone tętno, miałam też napady potliwości, wypadały mi włosy i cierpię na bezsenność spowodowaną nerwowością. Czy faktycznie panikuję czy moje przeczucia, żeby pójść do innej lekarz są słuszne? Czy tarczyca może być chora przy prawidłowym wyniku TSH i czy FT3 i FT4 mogą się wahać tak jak mi to powiedziała lekarz? Byłabym wdzięczna za pomoc.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 25 lat. Mój cykl trwa około 30 dni. Ostatnimi czasy dwa razy miałam sytuacje, że przy owulacji z lewego jajnika nie miałam później okresu. Po ostatnim takim"braku okresu" robiłam test ciążowy i wyszedł negatywny. Następnie w planowanym czasie pojawił się okres. Jednak był on bardzo obfity i pojawiło się w nim dużo skrzepów. Od tego czasu uprawiałam seks bez zabezpieczenia i obecnie spóźnia mi się okres o 12 dni. Robiłam test i wyszedł pozytywny. Cały czas jestem bardzo zmęczona, mam bezsenność i straciłam apetyt, dodatkowo cały czas mam wrażenie, że zaraz dostanę okresu jednak nic takiego się nie dzieje, przez dwa dni miałam wydzielinę, która miała lekkie różowe zabarwienie. Dodatkowo dodam, że choruję na niedoczynność tarczycy i tężyczkę. Proszę o pomoc i doprecyzowanie czy jestem w ciąży czy jednak wynik mógł zakłamany z powodu wcześniejszych zaburzeń. Wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  9. Dzien dobry Jestem w wieku 50 lat stosowałam antykoncepcje od 20 lat z czego od min 15 w trybie "bez przerw". Obecnie od 2,5 mc nie zażywam tabletek, brak okresu. Wczesne objawy menopauzy jak uderzenia gorąca , nocne poty, zmienność nastroju i lekka bezsenność męczą mnie już od jakiegoś czasu. Chodzę regularnie do ginekologa lecz obecnie nie ma mnie w miejscu zamieszkania. Zrobiłam test z krwi na poziom FSH i estradiolu. Wyniki to : FSH - 27,7 mIU/ml estradiol - 80,22pg/ml Czy to już menopauza??
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to ciąża czy wahania hormonów? Od około 4 miesięcy mam bardzo skąpy okres żadnych bólów jak na okres tylko większe pełniejsze piersi. W tym miesiącu okres tylko 3 dni 4 już nie było w ogóle okresu i to było dziwne bo zawsze miałam po 5 dni krwawienia a 2 plamienia czyli 7dni okresu. Od kilku miesięcy staramy się z mężem o dziecko od tego okresu mam mdłości ból głowy wyczulony węch i nie mogę znieść kawy i zapachów papierosów bo powodują mdłości brzuch mam już troszkę widoczny i przytyłam. Dziwnie jem i więcej niż wcześniej. Samochodem jeździć nie mogę bo mi nie dobrze. Cierpię na bezsenność i zatkany nos szczególnie przed snem. Po spacerze mam zadyszkę i szybciej bije mi serce. Martwię się ze za bardzo czekam na dziecko i coś sobie wymyśliłam. Mam już jedno dziecko. W brzuchu czuje dziwne wypychanie czy to ruchy czy moja fantazja?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...