Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Trychologia

Znaleziono 78 wyników

  1. Wyniki tsh 0.610 mam 34 lata plecy kobieta czuje się z zmęczona tyje włosy mi Wypadają.
  2. Czy z moją tarczycą jest wszystko dobrze? moje wyniki badań: FT3 - 5,35 norma od 4.00 do 8.30 FT4 - 16,8 norma od 10.6 do 19.4 TSH - 4,65 norma od 0,25 do 5,00. Od jakoegoś czasu zauwazyłam, że bardzo wypadają mi włosy oraz mam lekko suche łokcie.
  3. Dzień dobry, ponieważ moja 13 letnia córka ma problemy z suchą skórą, wypadającymi włosami i brakiem apetytu, zlecono badania w kierunku tarczycy. Dzisiaj otrzymałam wyniki badań: TSH 4,010uIU/ml, FT3 3,15pg/ml, FT4 17,19pmol/l, anty-TPO 13,49IU/ml, anty-TG 12,24IU/ml. Czy powinnam się niepokoić?
  4. Dzień Dobry! Zrobiłem badania krwi TSH, FT3, FT4. Chciałbym się dowiedzieć czy wyniki moich badań są prawidłowe: TSH 1,78 FT3 3,78 FT4 0,81 Czy te wyniki są prawidłowe? Ostatnio miałem problem z wypadaniem włosów i ogólnym osłabieniem ich struktury, więc chciałbym się dowiedzieć czy można tu wykluczyć tło hormonalne?
  5. Witam. Odebrałam wyniki badań, a wyglądają k e następująco: TSH 3.710 uIU/ml (0.240-4.200) FT3 4.06 pg/ml (2.04-4.40) FT4 1.67 ng/dl ( 1.00-1.60) Anty-TPO 38.52 IU/ml (0-34) Anty-TG 31.18 IU/ml (0-115) Dodam że od dłuższego czasu źle się czuję. Jestem nerwowa, nic mi się nie chce. Włosy wypadają mi garściami i mam bardzo suchą skórę. A wizytą u endokrynolog dopiero z jakksz czas. Bardzo dziękuję za pomoc
  6. Witam. Odebrałam wyniki hormonów i martwię się, czy wszystko jest w porządku. Bardzo proszę o pomoc. TSH 0.23 (0.42-3.8) FT3 3.73 (2.43-6.01) FT4 11.84 (9.01-19.05) Strasznie wypadają mi włosy, mam bardzo miękka płytkę paznokcia. Wypadają mi strasznie włosy, jestem zmęczona i bardzo często rozdrażniona. Proszę o odczytanie wyników.
  7. Witam. Choruje na łysienie plackowate przy TSH 3,5. Biorę hormon Letrox 50 i 75 oraz witaminę D 30 tys jednostek co 10 dni. Inne wyniki mam dobre. Cały czas pojawiają się nowe łyse miejsca. Jaka może być tego przyczyną?
  8. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  9. Czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku? Mam 28 lat, objawy podobne jak w niedoczynności, sucha skóra i ogromne wypadanie włosów, zmęczenie i senność, uczucie zimna, staram się o zajście w ciążę od dłuższego czasu, chcę się upewnić że to nie przez tarczycę TSH-2.84 uIU/ml, fT3- 3.59 PG/mL, fT4-0.76 ng/dL, anty-TPO-1.8 IU/ml, anty-TG-<0.9 IU/ml.
  10. Hej, mam 17 lat i mam straszny problem z włosami. Otóż są one bardzo cienkie i nadmiernie wypadają w bardzo dużych ilościach, z taką jakby biała kuleczka przy nasadzie i są tam odbarwione, mimo że nigdy nie farbowałam ich. Strasznie mi się przetłuszcza skóra głowy i co drugi dzień muszę je myć bo nie da się inaczej. Z jednej cebulki wyrasta tylko jeden włos. Gdy miałam około 13 lat nie mogłam ich zebrać bo były takie grube i lśniące,a od jakiś 3 lat strasznie mi się sypią. Prostuje je sporadycznie, ale tylko w połowie. Byłam już u tylu dermatologów i nie mogą wybadać mi problemu. Witaminy, suplementy a nawet leki nic mi nie pomagają, szampony także nie, a testowałam już chyba wszystkie rodzaje. Wyniki mam wzorowe. Pomocy!!! Boję się że za niedługi czas wyłysieje!
  11. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  12. To moje wyniki. Rok 2016 Anty TPO 13.64 (0.0-5.61) TSH 1.35 Rok 2021 Anty TPO 6.50 (0.0-5.61) TSH 3.6466 (0.35-4.94) FT3 3.49 (1.71-3.71) FT4 0.95 (0.70-1.48) Wymiary tarczycy: 14x13x28cm 13x12x26cm, brak wola, brak guzków. Objawy: senność, zmeczenie, wypadanie włosów, przybranie na wadze mimo biegania 3x w tygodniu po ok 8-10 km oraz eliminacji pieczywa w diecie na rzecz warzyw. Czy na podstawie takich wyników można potwierdzić Hasimoto? Czy konieczne jest branie leków?
  13. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  14. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  15. Od dłuższego czasu zmagam się z ciągłym zmęczeniem, oslabionymi włosami i paznokciami. Zrobiłam badania TSH wynik 3.73 zakres to 0.270-4.200 i anty TG <0.9 zakres 0-4 oraz anty TPOw wynik <0.25 zakres 0-9. Czy to wszystko w normie? Staramy się o dziecko ale od 2lat nic lekarze twierdzą, że fizycznie nie ma problemu ale jednak coś nie udaje się. Dziękuję.
  16. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  17. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  18. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  19. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  20. Po tabletce awaryjnej 72h mocno wypadają mi włosy, kłębkami. Zaczynam się martwić, ponieważ widzę spory ubytek. Czy hormony same się uregulują, czy powinnam iść do ginekologa?
  21. Dzień dobry od kilku miesięcy posiadam wkładkę jadess. Słyszałam że wcieranie kropli zakładkowych w skórę głowy wpływa na wzrost włosów przez składniki w nim zawarte i tu moje pytanie krople posiadają w składzie dziurawiec czy wcierany zewnętrznie wpłynie na działania wkładki?
  22. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  23. Czy kolagen i kwas hialuronowy w tabletkach może obniżyć dzialanie tabletek mywy? I czy mozna jeszcze przyjmować tabletki na wlosy?
  24. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  25. Witam, jestem 38 letnią kobietą, wypadają mi włosy, mam bardzo suchą, kruszącą się skórę i problem z utrzymaniem wagi. Moje wyniki anty-TPO 0,62 (norma 5,61), anty-TG 3,36 (norma 4,11). Co to może oznaczać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...