Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Trychologia

Znaleziono 66 wyników

  1. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  2. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  3. Od dłuższego czasu zmagam się z ciągłym zmęczeniem, oslabionymi włosami i paznokciami. Zrobiłam badania TSH wynik 3.73 zakres to 0.270-4.200 i anty TG <0.9 zakres 0-4 oraz anty TPOw wynik <0.25 zakres 0-9. Czy to wszystko w normie? Staramy się o dziecko ale od 2lat nic lekarze twierdzą, że fizycznie nie ma problemu ale jednak coś nie udaje się. Dziękuję.
  4. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  5. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  6. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  7. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  8. Po tabletce awaryjnej 72h mocno wypadają mi włosy, kłębkami. Zaczynam się martwić, ponieważ widzę spory ubytek. Czy hormony same się uregulują, czy powinnam iść do ginekologa?
  9. Dzień dobry od kilku miesięcy posiadam wkładkę jadess. Słyszałam że wcieranie kropli zakładkowych w skórę głowy wpływa na wzrost włosów przez składniki w nim zawarte i tu moje pytanie krople posiadają w składzie dziurawiec czy wcierany zewnętrznie wpłynie na działania wkładki?
  10. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  11. Czy kolagen i kwas hialuronowy w tabletkach może obniżyć dzialanie tabletek mywy? I czy mozna jeszcze przyjmować tabletki na wlosy?
  12. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  13. Witam, jestem 38 letnią kobietą, wypadają mi włosy, mam bardzo suchą, kruszącą się skórę i problem z utrzymaniem wagi. Moje wyniki anty-TPO 0,62 (norma 5,61), anty-TG 3,36 (norma 4,11). Co to może oznaczać?
  14. Witam. Od 5 lat choruje na niedoczynność tarczycy. Od zawsze przyjmowałam euthyrox 50 i ta dawka była wystarczaja. Od jakiegoś czasu tsh wzrosło to 3.60 lekarz internista zwiększył mi dawkę z 50 na 75, po 3 miesiącach brania dawki 75 tsh spadło do 3 lecz internista zwiększył dawkę do 88 ponieważ stwierdził iż do mojego wieku (25 lat) tsh powinno być jeszcze niższe. Odkąd biorę dawkę 88 strasznie wypadają mi włosy. Czy ta dawka jest dla mnie odpowiednia, czy euthyrox może powodować wypadanie włosów?
  15. Witam serdecznie. Chciałabym zapytać, Co oznacza wynik TSH 3,46 mlU/l, FT4 13,20 pmol/l, FT3 4,42 pmol/l, Estradiol 192,8 pmol/, Progesteron 0,205 nmol/l, Prolaktyna 131,4 mlU/l, P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 9,0 IU/ml, P-ciała p/tyreoglobulinie ↑ 355 IU/ml. Włosy zaczęły mocno wypadać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  16. Witam! 3 miesiace bralam antykoncepcje Atywia. Po 3 miesiącach po odstawieniu zaczely wypadac mi okropnie wlosy i trwa to już 4 miesiac. Nie mogę jeść spac bo to są sumy kolosalne.czy to możliwe zeby tabletki mogły az tak zaszkodzic? Dodam że choruje tez na lysienie androgenowe. Dziękuję za odpowiedź
  17. Wynik Ferrytyna 12.01 u 4 latki jak to ocenić ? Może to być przyczyną łysienia plackowatego ?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przeżywalności plemników. Bo wystąpiła taka sytuacja. Po umyciu się przez przypadek wytarłem się w ręcznik płci przeciwnej (także części intymne mojego ciała). Gdy się zorientowałem, że to nie mój ręcznik, wypłukałem go oraz zacząłem go osuszać suszarką do włosów, gdy był praktycznie suchy roztarłem w tych miejscach płyn do dezynfekcji, dość mocno było czuć spirytus. Wtarłem go i znowu osuszyłem go suszarką. I popsykałem lekko perfumem aby zamaskować lekki zapach spirytusu. Ręcznik leżał tak od około godziny 11 do 19 nie używany dopiero potem płeć przeciwna poszła się kąpać. I tu moje pytanie. Czy w taki sposób jest możliwe zapłodnienie? Z tego co czytałem to nie no ale chciałbym się upewnić.
  19. W związku z nadmiernym wypadaniem włosów przed 2 m-cami moje wyniki: żelazo 74, ferrytyna 8,2, witamina d3 25, Wit. B12 158, krwibki czerwobe 4,62 hemogl. 12,8 mcv 87, mch 27,7, mchc 31,8, rdw-sd 44,3, rdw-cv 13,9. Po 2 mocach przyjmowania żelaza , Wit C i d3 w dawce 4000 witamina d3 nie drgnęła i jest na poziomie 25, a żelazo z 74 wzrosło do 105, a estetyka wzrosła z 8,2 do 24. Trycholog twierdzi, że to słaby wzrost żelaza. Czy faktycznie to mały wzrost? Co może być przyczyną tego, że Wit. D3 nie wzrosła?
  20. Witam,chciałbym prosić o zinterpretowanie wyników badań tarczycy i ferrytyny TSH - 3,54 ( norma : 0,25-5) antyTPO - 9 ( norma : <34) Wykonywałam również USG tarczycy i wyszło,że mam malutkie torbiele ( moja mama też takie ma i nie leczy się na tarczyce) Ferrytyna - 21,3 ( norma: 13-150) Od roku zmagam się z zakrzepicą i od grudnia przyjmuje acenocumarol, a moim jedynym objawem jest wypadanie włosów Czy acenocumarol wpływa na wynik TSH? gdy nie miałam zakrzepicy i nie przyjmowałam leku wynik TSH oscylował w granicach 1,5. Pozdrawiam
  21. Witam , Mam problem z ciągłym powracaniem trądzika . Wypadajacym i łamiacymi włosami Robiłam Testosteron wolny wynik 1,40 pg/ml zakres referencji 0,00-2,85 TSH 2,230 uIU/ml zakres 0,270-4,200 FT4 16,21 pmol/I zakres 12,00- 22,00 anty-TPO 13,06 IU/ml zakres 0,00-34,00 Proszę o interpretację wyników
  22. Witam Wynik żelaza 91,98 a ferrytyna 34,70 przy tym wypadają włosy. Ja zwiększyć poziom ferytyny
  23. Od małego spotykałam sie z rasizmem w moją strone, ponieważ mój odcień skóry jest troche ciemniejszy a włosy mam czarne. Dzieci zazwyczaj zawsze oceniały mnie od razu, ale z czasem akceptowali mnie i lubili. Tak było w podstawówce. Teraz jestem w drugiej klasie technikum i mam 15 lat (tak poszłam rok wczesniej do szkoły i z tego wynika zły wybór szkoły bo byłam niedojrzała by brać to na powaznie) , nie jestem typem kogoś kto pali papierosy czy pije, dlatego w tej szkole mam małe grono znajomych a reszta jest raczej neutralna bądź mnie lubi. Nie lubie też sie nudzić a niestety wybrałam taki kierunek ktory jest nudny- ekonomia, zawsze bliżej mi było do czegos artystycznego jak rysowanie, aktorstwo, taniec jednak nie miałam i nie mam zaparcia do nauki, jestem raczej przeciętna. Wychowuje mnie ciotka z ktora mam dobry kontakt i mam też rodzeństwo, moja matka aktualnie przebywa w psychiatryku leczy sie tam i wraca do domu (nie ukrywam że też mi ciezko) a za jakies pol roku zaprzestaje leczenie i jestesmy zmuszeni wzywać karetkę, dzieje sie tak od kilku lat. Ciągle ludzie, i znajomi i nieznajomi chwalą mój wygląd że jestem bardzo ładna, ale to nie wszystko do szczęścia, do tej pory było dobrze aż w końcu zaczełam odczuwać lęk, przytłoczenie przed tym że wszyscy w szkole sie na mnie patrzą, nie uważam że jestem bardzo ciemniejsza ale jednak da sie zwrócić na to uwage, nowe otoczenie zawsze zadaje pytanie dlaczego tak wyglądam. Z 4 dni temu jakiś chłopak przechodząc obok mnie w drodze do szkoły powiedział „murzyn” i zanim to do mnie doszło byłam juz daleko od nich, to przygnębiło mnie na resztę dnia w szkole, mimo tego juz przez jakis tydzień zaczełam czuć dyskomfort przed pójściem do szkoły. Nie chce mi sie jutro isc do szkoły, pewnie bede to mowic codziennie, coraz bardziej sie tego boje, obawiam.
  24. Czy wynik tsh - 4,2 dla 21-latki jest okej? Ft3 - 5,69 a ft4 - 14,58. Występujące objawy: wypadanie włosów, uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją, sucha skóra.
  25. Witam.Ostatnio zrobilam badania krwi w zwiazku z wypadajacymi wlosami. Leca garsciami. TSH wszystko ok. Ale zelazo norma 145 a ja mam 151. Czy mam sie martwic? W ciazy i jak bylam mlodsza mialam raczej niedokrwistosc biz odwrotnie.Dziekuje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...