Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadnercza

Znaleziono 7 wyników

  1. Dzień dobry, endykrolog zlecił mi badania, ale wizyta jest dopiero za 2 tygodnie bardzo proszę o pomoc. Wyszedł mi gruczolak w TK w lewym nadnerczu. Wyniki krwi to kortyzol 0,35, glukoza 114, TSH 2,24 , DHEA-S 243,6, ACTH 11. Biorę leki na nadciśnienie Tenox 5mg oraz Tritace 5mg.
  2. Jaka może być przyczyna odwyzszonego kortyzolu? Nie czuję się najlepiej Kortyzol rano 13,60 ug/dl, o 18tej 11,50ug/dl Acth 24,00pg/ml W usg nadnercza bez guzów, w normie. Rezonans głowy(skierowanie od neurologa) wykazał torbiel szyszynki i drobne zmiany naczyniopochodne około 2mmw płacie czołowym. Stwierdzona też insulinooporność
  3. Mam podwyższone DHEA, jestem 20sto letnią dziewczyną i mój wynik to 13,21. DHEA-S 420,70. Co mogą oznaczać takie wyniki? Robiłam USG brzucha z oceną nadnerczy i wszystko jest w porządku. Co jeszcze zbadać?
  4. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
  5. Witam serdecznie, mam 27 lat i mam zespół policystycznych jajników. W wieku 23 lat po odrzuceniu tabletek antykoncepcyjnych po paru miesiącach nagle zaczęły wypadać mi włosy garściami. Wtedy zdiagnozowano u mnie PCOS. W czasie około 6 miesięcy straciłam połowę swoich włosów. Zaczęłam przyjmować odpowiednie tabletki anty yasminelle i włosy przestały tak wypadać ale nie odrosły. Po paru latach w tym roku trafiłam do szpitala, w celu sprawdzenia czy mam chore nadnercza. Okazało się, że są zdrowe ale znów musiałam odstawić tabletki anty na parę miesięcy. Znów płacz i depresja z powodu sypiących się włosów, których i tak już mam niewiele. Po odstawieniu tabletek moje wyniki wyglądają tak: - 17 oh progesteron 2,42 ng/ml w fazie follikularnej (0,2-1,3) -wolny testosteron 3,60 pg/ml (max 2,85) -androstendion 2,74 ng/ml (max 3,3) - DHEAS 385,1 (98,8-340) -FSH 7,43 -FT4 1,600 -kortyzol godz.8.00 17,83 -kortyzol godz. 23.00 3,26 -kortyzol po dexamethasonie 0,57 -cholesterol calkowity 201,0 H kiedy biorę tabletki anty testosteron jest ok, nie wiem jak wtedy reszta badań. Moje pytanie brzmi. Dlaczego włosy mi nie odrastają? Czy poza antykoncepcją powinnam wdrożyć dodatkowe leczenie? Czy mogę mieć łysienie androgenowe i przede wszystkim czy jest jakakolwiek szansa abym odzyskała swoje włosy mimo tego, że mineło już kilka lat? Bardzo proszę o pomoc ...
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Ok 25 maja miałam mieć swój pierwszy raz, skończyło się na kilku próbach kopulacji, jednak nie po 3 próbach skończyliśmy, ponieważ nie szło i bolało. Do wytrysku nie doszło ani wewnątrz ani na zewnątrz, jednak pojawił się u mnie stres związany z ciążą. Od jakiegoś czasu zimowe zaczęłam brać leki regularnie (leki sterydowe, hydrocortison oraz pabi-dexamthason, choruję na wrodzony przerost nadnerczy) I okres pojawił się za wcześnie o 5 dni, był bardzo intensywny i skończył się po ok.3 dniach. Czy mogło dojść do zapłodnienia?
  7. Czy wynik DHEA-SO4 513.2 (norma 98.9 - 340) oraz 17-hydroksyprogesteronu w 2 razie cyklu 3.5 (norma 1.0-4.5) przy diagnostyce pcos, potwierdza syndrom policystycznych jajników czy wymaga dalszej diagnostyki pod kątem nadnerczy?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...