Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Słodycze

Znaleziono 16 wyników

  1. Dzień dobry mam córkę o wieku 12 lat ma nadwagę waży 67 kilo i ma 156 cm wzrostu ma choruje na ciśnienie i ma z nerkami trochę ploglemy co mam zrobić . Moja córka bardzo mało je nie je tak dużo je bardziej słodycze i tego tp. Zapisałam jom na tańce ras w tygodniu i to wszystko z tego czwiczenia . Bardzo chę żeby pomogła mojej curce schudnońć
  2. Witam. Jestem kobieta, wiek 34 lata, wzrost 1.72. Waga od roku bardzo wzrosla. Z 75kg( to jest moja srednia waga, pomiedzy 69- 75) na 92kg. W 2016 wykryto u mnie subkliniczna niedoczynnosc tarczycy. Dopiero, gdy TSH wyniosloponad4 lekarz zdecydowal sie na letrox. Zazywam od roku na dzien dzisiejszy 125 co wieczor. Obecne wyniki TSH 1.95 (0.27- 4.2), ft4 1, 45 (0.93- 1.71), ft3 3.03 (2.02- 4.43). Krzywa cukrowa 75g na czczo 85mg/dl, po 60min 68, a po 120min 65mg/dl. Otoz moj problem polega na tym, ze nie moge w ogole schudnac, ciagle jestem glodna, po obiedzie do godziny robie sie glodna. Ruszam sie, biegam, nie jem niepotrzebnych slodyczy, przestrzegam diety. I nic. Slyszalam, ze po letroxie troche powinno mi ubyc, ale mi nic nie ubywa. Bardzo mnie to martwi. Jakis miesiac temu wykupilam lek Mysimba, ale przestalam go brac, bo okropnie sie czulam. Mialam tez Siofor od endokrynolog, dawka 750, ale chcialo mi sie spac w koncu zemdlalam na ulicy. Nie wiem juz co mam robic. Pozdrawiam, Malgorzata.
  3. Czy anyż zawarty w pokarmach (ciastka anyżowe, cukierki anyżowe) obniża skuteczność antykoncepcyjna plastrów Evra? Jeżeli tak, to jak długo należy stosować dodatkowe zabezpieczenie?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 4 miesiące temu (tj. ostatnie dni lipca) zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne dwuskł., wzięłam pierwszą tabletkę drugiego dnia okresu, a seks uprawiałam 3-go dnia okresu. Partner nie doszedł we mnie, ale później mimo wszystko się martwiłam, że mogę być w ciąży. Dostałam miesiączkę, następnie kolejną miesiączkę. W międzyczasie uprawiałam seks z innym partnerem (połowa września). No i nadeszła połowa października i kolejna miesiączka, która trwała trzy dni. Chyba nawet nie pełne. Po przerwie zaczęłam kolejny plaster tabletek i w drugim dniu powróciłam do ćwiczeń. Wtedy poczułam się źle, było mi niedobrze przez kilka dni, ale nie wymiotowałam. Od razu pomyślałam o ciąży i wybrałam się do ginekologa (2 dni po podejrzeniu), który zrobił mi test ciążowy i usg. Ciąży nie wykrył, tylko mięśniaka. Mimo wszystko nadal się martwiłam, minęło 1,5 tygodnia a ja w tym czasie zrobiłam 5(!) testów, wszystkie negatywne, ale moja psychika mi mówi, że wszystkie testy zrobiłam źle, albo ta kreska tam była a ja jej po prostu nie widziałam. Później przeczytałam, że podobno po 12 tygodniu poziom hcg spada i zaczęłam się martwić, że jak jestem już po 12-tym tygodniu to może te testy nie wykrywają już hormonu hcg. Dodatkowo powiększył mi się brzuch, zrobił się bardziej twardy, ja zmęczona i jednej nocy miałam okropne mdłości i zawroty głowy, ale nie zwymiotowałam tylko szybko zasnęłam. Kilka dni temu zauważyłam, że urosły mi piersi, miałam również zwiększony głód i jadłam ulubione ciastka. Poszłam do innego ginekologa, przerażona, a on że ciąży nie ma ani tu ani tam (usg i kolejny test ciążowy), za to ten mięśniak (o którym lekarzowi też wcześniej powiedziałam). Dzień później byłam u lekarza rodzinnego na usg brzucha, bo się martwiliśmy co z tym brzuchem. Nic nie wykryła, za to mam bardzo wysokie tsh, które mocno zaniedbałam. No i tyle. A ja nadal się martwię, że każdy lekarz przeoczył ciąże, że testy po prostu ciąży nie wykryły itd. Wszystkie dolegliwości typu wieczne zmęczenie i mdłości mogą być spowodowane chorą tarczycą, ale to znaczące powiększenie brzucha i piersi? Dodam, że nie miewam innych objawów niż te które wymieniłam. Te mdłości mogą być tez spowodowane ogromnym stresem, przez który przechodzę plus takie symptomy a ja nadal nie wierzę żadnemu lekarzowi dodają oliwy do ognia. Teraz nie mam żadnych mdłości, one utrzymywały się tylko przez 1,5 tygodnia. Czy jest to możliwe, że dwóch ginekologów przeoczyło ciążę? I czy jest to możliwe, że żaden test nie pokazał ciąży? Chociaż ja się nadal obawiam, że wykonałam je źle.
  5. Witam. Dzis mija 42 dzien cyklu miesiaczkowego i nadal nie mam krwawienia. Mam objawy takie jak 2 lata temu przy pierwszej ciazy bol glowy, mdlosci, bol dolnej czesci kregoslupa,czeste oddawanie moczu ,wzdecia,bol piersi, sennosc apetyt na slodycze. Zrobilam test beta hcg z krwi wyszedl ponizej 0.2 oraz Tsh, ft3,ft4- wszystkie sa w normie. Choruje na niedoczynnosc tarczycy od 7 lat, aktualnie przyjmuje Letrox 75. 4 miesiace temu wykryto u mnie torbiel w piersi i zostawiono do obserwacji. Co moze mi dolegac? Dlaczego nie mam miesiaczki?
  6. Dzień dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki i nie ukrywam, że jestem zaskoczona. Mam 38 lat, uprawiam sport, zdrowo się odżywiam, słodycze sporadycznie, mięso jeszcze rzadziej. Mój cholesterol całkowity wynosi 210, HDL 70, trójglicerydy 73, natomiast LDL 125. Poziom cukru również mnie zaniepokoił 104. Czy naprawdę są powody do niepokoju, nie ukrywam, że jestem zdziwiona i poddenerwowana
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pytanie, mianowicie czy w opisanej sytuacji mogło dojść do przeniesienia spermy oraz zapłodnienia. Sytuacja miała miejsce w 17 dzień cyklu. Jestem dziewicą, natomiast z chłopakiem często uprawiamy seks oralny. Miesiączkę mam od około 2 lat i pół roku. Zrobiłam chłopakowi loda, z wytryskiem do ust, całość połknęłam. Następnie od razu poszłam umyć ręce i przepłukać usta, on również poszedł umyć ręce. Później się całowaliśmy, jedliśmy i piliśmy wodę. Dodam że jedliśmy słodycze, bo to również może mieć jakiś związek. Po około 1,5 godzinie ocieraliśmy się o siebie, ale przez ubrania. Na koniec on przez chwilkę lizał mnie w okolicach intymnych w okolicy łechtaczki. Dziś jest 26 dzień cyklu. Od kilku dni mam obolałe piersi jak przed każdym okresem oraz od wczoraj boli mnie podbrzusze. Proszę o odpowiedź, czy mogę być w ciąży. Z góry dziękuję.
  8. Witam, Zrobiłem badania hormonalne i wyszedł mi podwyższony estrogen 57 norma 11-43. Prolaktyna też wysoko bo 300 na norme 86-324. Testosteron 581 na norme 250-836. Cukier też 110 na normę do 99. We wtorek mam dopiero telewizytę i ewentualnie skierowanie dalej do specjalisty. Z czego mogły wziąć sie takie wyniki? Ważę 100kg przy 182cm wzrostu. Mam sporo tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha i bioder. Cwiczę na siłowni dużymi cieżarami, siła jest, nie robie cardio. Mam naturalnie wąskie biodra więc nie widać tego po sylwetce ale jak na mnie jestem teraz otłuszczony. Często wpada fastfood, słodyczy delikatnie mówiac nie unikam. Zawsze przez siłownie wydawało się że uchodzi mi to płazem, jak widać chyba nie. Czy ten estrogen może z tego wynikać? Brak problemów z erekcją i ogólnie "funkcjami" za które odpowiada testosteron, natomiast jestem często zmęczony. Zawsze tłumaczyłem to cięzkimi treningami.
  9. Witam,czy podczas stosowania diety tabletki antykoncepcyjne nie będą dobrze działać ? Pije dużo świeżych soków wyciśniętych z warzyw i owoców, zrezygnowałam ze słodyczy,pieczywa,nabiału,glutenu i jajek Stosuje tabletki Vixpo, czy muszę dodatkowo się zabezpieczać ?
  10. Witam, mój 2,5 letni synek z miesiąca na miesiąc ma coraz wyższy poziom IgE całkowitego obecnie jest to 390(miesiąc temu był wynik Ige=300). W wieku 5 miesięcy miał robiony w szpitalu panel alergiczny który nie pokazał żeby był na coś uczulony. Od miesiąca ma wykluczone: orzechy, kakao, kurczaka, nabiał, cytrusy,słodycze, gluten. od miesiąca również podaję mu syropy rano hitaxa 5ml a wieczorem conrahist 4ml Proszę o wskazówkę gdzie powinnam się udać
  11. Dzień dobry, od ponad miesiąca mam problemy z brzuchem, od początku listopada biorę tabletki antykoncepcyjne Atywia, żadnej nie ominelam, godzinowo zdarzyło mi się wziąć z max 2 godzinnym spóźnieniem, jednak od ponad miesiąca mam uczucie pełności w brzuchu i moje podbrzusze jest napięte, okres miałam już dwa razy od momentu rozpoczęcia się tego uczucia, innych objawów nie mam dotyczących ciąży, robiłam dwa testy po dwóch tygodniach rozpoczęcia się tego uczucia wyszły negatywne. Uczucie to sprawia ze nie chce mi się jeść, a zjedzenie chociaz batonika sprawia ze mam uczucie pełności, jak bym zjadła wielki posiłek. Moje pytanie pod jakim katem się kierować badaniami. I czy jest możliwość ciąży?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam .Mam 25 lat jestem Mamą 20 mies Tomka .Moje pytanie brzmi : ostatnią miesiączkę mialam 5 kwietnia 2020r .Teraz zamiast dostać miesiączkę 5-7 Maja dostałam minimalne plamienie ktore trwa od 4 dni ból podbrzuszu wraz z nagłym zmeczeniem i checią jadania słodyczy .Wczoraj zrobiłam 3 testy wyszyły negatywne .Kiedy mogę zrobić kolejny test by wyszedł prawidłowo oraz czy jezeli mam plamienie to podczas stosunku zajdę w ciążę ?? Proszę o pilną wiadomosc .Patrycja
  13. Hej, Mam 25 lat, 160 cm i ważę 68 kg. Moja waga waha się w ciągu dnia dwa kg. Rano ważę 67, a wieczorem 69. Staram się pić dużo wody, codziennie piję kawę z kakaem nie słodzonych, wieczorami pijam herbatę z cytryną. Zamiast cukru używam stewii naturalnej. Rano jem jogurt z płatkami owsianymi, migdałami, kokosem, miodem itp. Zależy na co mam ochotę. Później jem sałatkę z mieszanką sałaty (rukola, świeży szpinak itp) do tego różne warzywa, feta albo np. pokrojony kabanos, bez sosu, ewentualnie oliwa lub olej z pomidorów w zalewie i miód. Na obiady jadam różne rzeczy ale staram się gotować sama zupy, sałatki, czasami zgrzeszę jakimś polskim obiadem. Jem dużo ryb, mięso jadam rzadko i jak jem to tylko drób i bardzo rzadko wieprzowinę. Kolacji zwykle nie jadam, bo jem późne obiady. Jeśli jem kolacje to jest to też sałatka. Długo nie jadłam słodyczy, bo miałam nadzieję, że mi to pomoże ale odkąd widzę, że nic to nie daje to miewam napady na słodycze ale to głównie przed miesiączką. Odkąd nie widzę żadnych zmian to jadam wieczorami owoce albo czipsy kukurydziane z jogurtem naturalnym. W poprzednim sezonie jeździłam rowerem, chodziłam na siłownie. Później była zima i miałam mniej aktywności ale chodziłam przynajmniej 2 km dziennie. Teraz jestem zamknięta w domu (kwarantanna) więc ćwiczę jogę. Kiedyś ćwiczyłam intensywniejsze treningi w domu (chodakowska) ale nie widzę żadnych efektów. Z siłowni zrezygnowałam, bo okazało się, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam robić wielu ćwiczeń więc w pewnym momencie nudziła mnie siłownia. Robiłam badania i mam TSH 2,5, Jestem totalnie zdemotywowana, bo nie wiem co tobie źle. Moje nawyki żywieniowe nie są jakieś najgorsze, staram się mieć minimum ruchu (przez 4 miesiące ćwiczyłam regularnie 3/4 razy dziennie na siłowni) ale nie widzę żadnych rezultatów. Generalnie podob się sobie ale kiedy łapie doła to nie mogę patrzeć na mój odstający brzuch i okrągłą twarz.. nigdy nie byłam szczupła zawsze ważyłam około 58 kg ale to co jest teraz to jest przesada.. no i warto wspomnieć, że kiedy ważyłam 58 kg jadłam mnóstwo słodyczy, miałam mniej ruchu i potrafiłam objadać się o godzinie 22. Co powinnam zrobić? Z góry bardzo dziękuje.
  14. Witam, Mam 23 lata. Nie mam okresu już 85 dni. Przed tym brakiem, w ostatnim dniu okresu mogła zaistnieć możliwość przemieszczenia się preejakulatu w okolice pochwy. Niecały miesiąc przed wspomnianym zdarzeniem wspolzylam 4 dni po zakończeniu okresu, z zabezpieczeniem, okres sie potem pojawił. W ostatnim czasue (ponad dwa miesiące) miałam bardzo dużo stresu, dużo gorszy, często przerywany sen. W pierwszym miesiącu odczuwałam spadek apetytu, potem wrócił, ale samopoczucie nadal złe. Odczuwałam problemy z koncentracja, brakiem motywacji, pamięcią, podejmowaniem decyzji i jakby spowolnione myślenie, które otrzymują się nadal. W okresie świątecznym aż kompulsywnie jadłam słodycze ( tłumacze to stresem z powodu zbliżających się ciężkich egzaminow. Od około tygodnia moje podbrzusze jest twardsze, wczoraj pobolewal lewy jajnik, w nocy (bezsennej z tego całego niepokoju) poczułam, jakby kuleczka się przemieściła z lewej strony w kierunku środka brzucha. Wykonałam dwa testy ciążowe około 70 dni po ostatnim okresie, w odstępie do tygodnia. Wykonałam je ściśle przestrzegając zasad, rano, z pierwszym moczem. Jeden był strumieniowy, drugi płytkowy. Oba wyszły negatywnie. Zdarzało mi się w przeszłości zatrzymanie okresu na czas wakacji, albo z dwumiesięczna przerwa. Jestem obecnie za granica, we Włoszech i najwcześniej będę mogła pójść do lekarza w Polsce Za dwa tygodnie, co spędza mi sen z powiek. Dodam, ze jeszcze w tym roku, współżyjąc ze stalym partnerem, okres pojawiał mi się co dwa tygodnie, trwało to około półtora miesiąca,. Tłumacze to stanem zakochania. Co może być przyczyna tak spozniajacego się okresu? Bardzo proszę o pomoc.
  15. Witam, wykonałam badania laboratoryjne w związku z planowaną ciążą. (Poniżej wyniki). W przeszłości chorowałam na anoreksję. Moja waga obecnie wynosi 45 kg/168 cm. Nie mam naturalnej miesiączki, od maja 2019 stosuję preparat Femoston. Lekarz zlecił także badania AMH. Czy moja obecna waga może być przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę? Lekarka zasugerowała zwiększenie masy do 50 kg i nie zalecałą ćwiczeń- obecnie chodzę na siłownię dwa razy w tygodniu. Czy prawdopodobnie będę musiała stosować jakąś terapię (oprócz Femostonu), jeśli AMH będzie prawidłowe? Moja lekarka wspominała coś o lekach na owulację? Złe wyniki limfocytów i leukocytów są prawdopodobnie wynikiem infekcji gardła w dniu badania. Niepokoi mnie wysoki cholesterol. Odżywiam się dość zdrowo, uprawiam sport, nie spożywam tłustych rzeczy i słodyczy, więc co może być tego powodem? Czy zaburzenia odżywiania lub niska waga mają na to wpływ? Leukocyty 3,70 tys/µl 4,0 10,0 L Erytrocyty 4,49 mln/µl 3,9 5,2 N Hemoglobina 13,6 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 40,900 % 34 45 N MCV 91,1 fl 79 95 N MCH 30,3 pg 26 32 N MCHC 33,3 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 228 tys/µl 150 400 N Limfocyty % 44 % 20 40 H Limfocyty
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Mam 21 lat i ważę ok. 63 kg od pewnego czasu biorę tabletki antydepresyjne i antykoncepcyjne. Na początku ich brania było dobrze lecz ostatnio uprawiałam seks z chłopakiem podczas 7 dniowej przerwy w braniu tabletek anty no i sperma nie dostała się do środka ponieważ mój partner użył antykoncepcji i wyciągnął przed orgazmem. Od tego momentu minęło 4 tygodnie i od tygodnia mam ogromną ochotę na słodycze ale po nich często jest mi nie dobrze ale i tak je jem tak jakby to było uzależnienie, dodam że jestem dwa dni przed 7 dniowa przerwa. Chce zapytać czy te ochoty i przymus jedzenia słodyczy i nudności mogą być spowodowane okresem czy ciąża.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...