Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Hormonalna terapia zastępcza

Znaleziono 8 wyników

  1. Witam!Od 3 lat stosuję kurację htz przyjmuję plastry system segui.Co 2 lub 3 miesiące pojawiają się brązowe plemienia.Czy powinnam konsultować z ginekologiem?Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.Iwona.K.
  2. Czy powinnam konttnuować HTZ Systen Conti, źle się czuję mam plamienia, zatrzymanie wody w organiźmie, tkliwość piersi, infekcja intymna, skurcze I ból brzucha, nudności. Zaczęłam brać 2 miesiące temu
  3. Witam, proszę o interpretację wyników.Z góry dziękuję TSH 1,978 (0,350-4,940) Ft3 4,72 (2.89-4,88)91,96% Ft4 0,97 (0,70-1,48)34,62% . Czy rozbieżność między ft 3 do ft 4 i niski poziom ft 4 może oznaczać niedoczynność? FSH 3,79mIU/ml Faza folikularna 3,03-8,08 Środek cyklu 2,55-16,69 Faza lutealna 1,38-5,47 Po menopauzie 26,72-133,41 Lh 4,11 mlU/ml Faza folikularna 1,80-11.78 Szczyt w środku cyklu 7,59-89,08 Faza lutealna 0,56-14,00 Po menopauzie bez hormonalnej terapii zastępczej 5,16-61,99 Progesteron 0,71 ng/ml Faza folikularna poniżej 0,1-0,3 Faza lutealna 1,2-15.9 Po menopauzie 0,1-0,2 DHEA-SO4. 391,20. ng/dl ( 95,80-511,70) Testosteron 32,05 ng/dl (13,84-53,35) Objawy: trądzik, wypadanie włosów, niska temp, ciała, zimne stopy ręce, nerwowość, nie regularne cykle ponad 40 dni, skąpe miesiączki.
  4. Dzień dobry, bardzo proszę o interpretację wyników badań tarczycy: TSH - 2,51 uIU/ml (0,35-4,94) FT3 - 3,31 pg/mL (1,71-3,71) FT4 - 0,97 ng/dL (0,7-1,48) Anty TPO - 0,71 IU/mL (0-5,61) Anty TG - 43,99 IU/mL (0-4,11) TRAB - 9,47 U/l Mam 40 lat, z powodu usuniętej macicy z przydatkami stosuję HTZ - lek Lenzetto.
  5. Dzień dobry. Mam 51 lat i od 2018 roku stosuje htz. Najpierw przez ponad rok brałam plastry Systen Sequi a teraz (ok. 6 mcy) biorę plastry Systen Conti. Przez cały czas stosowania tych plastrów krwawie. Przy plastrach SS krwawienia były nieraz b.obfite dlatego. lekarz zmienił mi na SC. Obecnie krwawienia są Lekkie ale za to co 2 tygodnie. Badania wszystkie mam ok. Lekarz też powiedział, że jest wszystko w porządku. Jednak trochę mi to doskwiera. Chciałbym się zapytać czy mogę w każdej chwili przerwać stosowanie tych plastrów. Jaka może być przyczna tych krwawień.
  6. Mam 58 lat .Od kilku dni nie stosuję tabletek antykoncepcyjnych a w zamian zaczęłam HTZ divigel i dodatkowo tabletki duphaston. Powiem szczerze że do tej pory nie obawiałam się zajścia w ciążę, no a teraz się boję. Lekarz mówi że nie powinnam się bać jednak to mnie nie uspokaja. Moje dwa wyniki FSH to 54,5 Proszę o odpowiedź czy mogę zajść w ciążę stosując tą terapię czy lepiej wrócić do tabletek stosowałam triguilar.
  7. Witam, mam 26 lat, po porodzie zdecydowałam się na antykoncepcję w formie wkładki domacicznej hormonalnej Mirena, którą mam założoną już od ponad 3 miesięcy (pierwsza wkładka którą lekarz założył wypadła po czym założył drugą i na razie jest dobrze), miesiączki są skąpe ale cały czas występują plemienia, raz są mniejsze raz większe, przeważnie pojawia się trochę krwi ze śluzem, nie mam przy nich boleści, są jedynie niekomfortowe gdyż muszę nosić wkładkę higieczną w razie jakby plamienie było większe, do 3 miesięcy powinno się wszystko uregulować a się na to nie zanosi i lekarz przepisał mi estrofem po którym stwierdził że plamienia powinny minąć i kazał przyjmować 1x1, jednak nie powiedział kiedy zacząć przyjmować, czy od razu czy dopiero po najbliższej miesiączce. W ulotce nie ma precyzyjne napisane kiedy, jest tylko że lek można przyjmować od razu gdy macica jest usunięta, a u kobiet z zachowaną macicą, niemiesiączkujących i stosujących dotychczas sekwencyjną HTZ, leczenie produktem Estrofem można rozpocząć w piątym dniu krwawienia. Ja nie mam usuniętej macicy, jedyne co to jestem po porodzie naturalnym, a drugi przypadek z zachowaną macicą, niemiesiączkujących by w 5 dniu krwawienia zacząć przyjmować lek ale skoro się nie miesiączkuje to jak mozna zacząć brać w 5 dniu krwawienia... Ulotka jest bardzo nieprecyzyjna albo mój przypadek jest taki dziwny bo ogólnie lek jest dla kobiet po menopauzie a ja mam 26lat i jestem po porodzie i lekarz przepisał lek na ustąpięnie plamień i równowagę hormonów które pewnie są zaburzone przez wkładkę i nie wiem jak rozumieć ulotkę. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry , mam 52 lata od ponad roku nie miałam miesiączki . Ponieważ czułam się nie komfortowo z powodu uderzeń gorąca mój lekarz zaproponował mi HTZ . W styczniu lekarz założył mi wkładkę mirenę oraz zaczęłam stosować lek Lenzetto w areozolu . Tydzień po założeniu wkładki współżyłam bez zabezpieczeń, czy jest możliwość żebym zaszła w ciąże.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...