Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kawa

Znaleziono 17 wyników

  1. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  2. Witam cukier na czczo 100 potem tabletka amaryl3 i śniadanie kawa i po godzinie cukier 150-160?amaryl3 nie działa?
  3. Dzień dobry. Mam 50 lat jestem wdową. Od pół roku Przeprowadziłam się do partnera który ma 47 lat . Na początku było super. Od jakiegoś czasu jest nie miły agresywny w stosunku do mnie . Wszystko mu przeszkadza . Przeszkadza że nuce sobie piosenki . Że wolno pije kawę. Czepia się o wszystko. Oboje pracujemy . Weekend mamy wolny . Nie spędzamy razem tylko osobno z telefonami w ręku. Gdy próbuje porozmawiać to nie karze mi się odzywać. Nie wspomnę o sexie. Zawsze jest zmęczony i potrzebuje ciszy i spokoju . Z telefonem się nie rozstaje . Założył nawet pin do telefonu . Gdy wraca z pracy i dzwonię aby wstąpił do sklepu to stałe ma zajęty telefon. Co chwilkę zagląda i pisze . Mieszkam u niego .on wynajmuje mieszkanie i czasami słyszę że mnie spakuje i odesle skąd wróciłam. Są dni gdzie jest naprawdę mily troskliwy czuły kochany. Na Pyta nie czy mnie Kocha .odpowiada że tak i mnie nie zdradza . Nie wiem co mam robić. Kocham go i nie chce go stracić. Ale boję się co będzie dalej.
  4. Skromny chłopak Dzień dobry mam podwyższone leukocyty 19,18 tylko że przed badaniami piłem kawe czy to ma wpływ na wyniki badań?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 29 lat, okres spóźnia mi się już 19 dzień. Dotychczas był bardzo regularny (różnice 2-4 dni w jedną bądź drugą stronę), pomimo stresu, podróży, chorób, a nawet zabiegu chirurgicznego z ograniczeniem w jedzeniu stałych pokarmów (przez 2 tygodnie piłam tylko rosół i wodę). Wykonałam 4 testy ciążowe w odstępach 2-3 dniowych po terminie spodziewanej miesiączki (różne rodzaje, różnych firm) - wyszły negatywne. Od czasu do czasu pobolewa mnie lewy bądź prawy jajnik, mam też od dłuższego czasu bardzo tkliwe piersi, a z pochwy wypływa lepka kremowa bezwonna wydzielina. w przeddzień owulacji byłam u ginekologa na rutynowych badaniach - nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Współżyję z chłopakiem dość regularnie, zawsze z zabezpieczeniem w postaci prezerwatywy, z tego co zauważyłam nie było możliwości żeby prezerwatywa pękła, bądź zsunęła się. Obecnie przygotowuję się do bardzo ciężkiego egzaminu, do tego w pracy i w domu miałam maksymalnie dużo stresu. Przed terminem miesiączki ze stresu nie jadłam przez 3 dni. Piję dużo kawy, prawie w ogóle nie pijam innych płynów. Palę sporo papierosów. Ważę 65 kg przy 165 cm wzrostu, waga ani nie wzrasta ani nie spada, choć zauważyłam wzmożony apetyt. Czy istnieje jakiekolwiek prawdopodobieństwo ciąży? Proszę o opinię.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to ciąża czy wahania hormonów? Od około 4 miesięcy mam bardzo skąpy okres żadnych bólów jak na okres tylko większe pełniejsze piersi. W tym miesiącu okres tylko 3 dni 4 już nie było w ogóle okresu i to było dziwne bo zawsze miałam po 5 dni krwawienia a 2 plamienia czyli 7dni okresu. Od kilku miesięcy staramy się z mężem o dziecko od tego okresu mam mdłości ból głowy wyczulony węch i nie mogę znieść kawy i zapachów papierosów bo powodują mdłości brzuch mam już troszkę widoczny i przytyłam. Dziwnie jem i więcej niż wcześniej. Samochodem jeździć nie mogę bo mi nie dobrze. Cierpię na bezsenność i zatkany nos szczególnie przed snem. Po spacerze mam zadyszkę i szybciej bije mi serce. Martwię się ze za bardzo czekam na dziecko i coś sobie wymyśliłam. Mam już jedno dziecko. W brzuchu czuje dziwne wypychanie czy to ruchy czy moja fantazja?
  7. Dzień dobry, Mam taki problem iż od około 8 miesięcy strasznie wypadają mi włosy oraz mam gulkę za lewym uchem, która utrzymuje się od dłuższego czasu. Czasami jest wielkości 0,8 mm a czasami wielkości 1,5 cm i czasami boli, w szczególności gdy zaczynam mieć katar. Gulka wyszła, gdy bolało mnie ucho i od tamtej pory mam sporadycznie pisk w uchu. Mam 25 lat. Przez ostatni rok przytyłam 4 kg, lecz BMI jest dobre. Piję kawę, trochę stresu w pracy mam, oraz palę papierosy. Robiłam badania krwi miesiąc temu i wyszły mi takie wyniki: Leukocyty 6,6 tys/µl* 4,0 - 10,0 Erytrocyty 4,9mln/µl* 3,9 - 5,2 Hemoglobina 14,8g/dl* 11,2 - 15,7 Hematokryt 45%* 34 - 45 H MCV 91fl* 79 - 95 MCH 30 pg* 26 - 32 MCHC 33,1 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 215 tys/µl* 150 - 400 RDW-CV 13,3 % 11,7 - 14,4 PDW 11,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 10,1 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 24,4 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,99 tys/µl* 2,00 - 7,00 Limfocyty 2,8 tys/µl* 1,0 - 3,0 Monocyty 0,59 tys/µl* 0,20 - 1,00 Eozynofile 0,17 tys/µl* 0,02 - 0,50 Bazofile 0,01tys/µl* 0,02 - 0,10 Neutrofile 45,2 %* 40,0 - 80,0 Limfocyty 43,1 %* 20,0 - 40,0 H Monocyty 8,9 %* 2,0 - 10,0 Eozynofile 2,6 %* 1,0 - 6,0 Bazofile 0,1 % 0,0 - 2,0 L Mocznik (ICD-9: N13) 22,20 mg/dl 16,60 - 48,50 Kreatynina (ICD-9: M37) 0,84 mg/dl* 0,50 - 0,90 ml/min/1,73m2 eGFR (ICD-9: M37) >60 - Kwas moczowy (ICD-9: M45) 4,2 mg/dl 2,4 - 5,7 Glukoza (ICD-9: L43) 92,3 mg/dl 70,0 - 99,0 Lipidogram (ICD-9: M71) 6 Cholesterol całkowity 152,20 mg/dl 115,00 - 190,00 Cholesterol HDL 65,60 mg/dl - Cholesterol nie-HDL 86,60 mg/dl - Cholesterol LDL 74,46 mg/dl ALT (ICD-9: I17) 10 U/l 0 - 33 GGTP (ICD-9: L31) 13 U/l 6 - 42 Potas (ICD-9: --) 4,30 mmol/l 3,50 - 5,10 Sód (ICD-9: --) 141 mmol/l 136 - 145 Żelazo (ICD-9: O95) 114,4 µg/dl 33,0 - 193,0 CRP (ICD-9: I81) 0,3 mg/l 0,0 - 5,0 TSH (ICD-9: L69) 2,320 µIU/ml* 0,270 - 4,200 Czy mam powód aby się niepokoić? Pozdrawiam Klaudia
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Mój problem wygląda następująco.. Ostatnią miesiączkę miałam 13 maja. Między czasie współżyłam z mężem, w dni płodne również. Raz się nie zabezpieczyliśmy, stosunek przerywany. Miesiączkuje co, 29-32 dni, raczej jest to okres regularny. Najdłuższy cykl to 36 dni( w 2019, podejrzewam ze przez przesilenie jesienno zimowe), następne miesiączki były regularne. Od kilku lat mam problem z zza wysoką prolaktyną. Dostałam od lekarza bromergon, brałam go w zimie. Później juz nie bralam tego leku i nie badalam sie na prolaktynę, myslalam ze ją zbadam w 3 dniu tego cyklu lecz miesiączka nie pojawiła się. Odczuwam bóle głowy, skurcze w okolicach miednicy. Wczoraj dostałam delikatnego plamienia jakby kolor kawy z mlekiem, dosłownie kilka kropel. Robiłam test w 32 dc oraz dzisiaj czyli w 39 dc i obydwa wyszły negatywnie. Prócz tego przed dniem spodziewanej miesiączki dwa razy zwymiotowalam, lecz czulam sie jakby to bylo zatrucie pokarmowe. Nie byłam nigdy w ciąży więc nie mam porównania co do mdlosci w ciąży a mdlosci po zatruciu. Nie nastawiam się na wynik negatywny czy pozytywny,dlatego nie stresuje się tą sytuacją, lecz zastanawiająca jest. Do mojego lekarza najszybciej moge isc koncem przyszłego tygodnia. Co Państwo o tym sądzą? Jutro chyba wykonam test z krwi beta hcg. Jesli to nie ciąża to jakie badania zrobić by dowiedzieć się jaka jest tego przyczyna? Dziękuję za odpwiedz, Pozdrawiam.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, odpowiem krótko o sobie. Mam 19lat w lutym poroniłam w 7tc. Z narzeczonym staramy sie ponownie o maleństwo. Od niedawna bolą mnie jajniki gdy chce ni się siku albo jak jestem zdenerwowana. Gdy wypije kawe robi mi sie niedobrze, mam mdłości, ale nie wymiotuje. Bardzo szybko się męczę chociażby przy małym wysiłku. Od czasu do czasu w pracy robi mi sie słabo, kręci w mi się w głowie i mam mroczki przed oczami. Nie chcę sobie robić nadzieji, ale nie wiem co mi dolega. Za 3-4 dni mam dostać miesiaczkę więc nie chcę jeszcze robić testu. Czy to mogą być wczesne dolegliwości ciąży czy to może być coś innego? Co w takiej sytuacji robić? Jakieś badania? Proszę o pokoc z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, pozdrawiam
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam okres miałam 28 maja w czerwcu powinna wypadać 25moze 28.czerwca nie nadeszła ale z nocy 1 na 2 lipca po dość intensywnym stosunku z wutryskiem we mnie dostałam pierwsze planienie po podtarciu różowe na papierze po chwili kawa z mlekiem ala brąz jasny a potem zaczęło się mocne silne krwawienie jakby krwotok wody z krwią z elementami tkanki mini wątróbka czu też Skrzepamisą przy tym bóle menstruacyjne macicy lekkie znośne ale wyczuwalne... Dodam iż 12 czerwca odbyłam stosunku przerwana bez zabezpieczenia. W dniu 18 czerwca miałam silny ból tak mocny że musiałam się położyć po 15 minutach ustalono może owulacji opóźniona nie wiem... Po tym właśnie stosunku jak nigdy ta opoNiona sytuacja z okresem a po stosunku 1 lipca o 2 w nich zaczęło się to krwawienie bezpośrednio po stosunku... Nigdy nie miałam. Opóźnień w okresie nawet po porodach no. Może czasem dwa dni zastanawiam się czy stosunek mógł wywołać okres spóźniony czy może doszło jednak do po robienia czy może inne powody lekarza miałam wyznaczonego na 2 lipca właśnie ale krwawienie nastało i przylozylam. Dodam że mierze temp w pochwie i przekracza 37i5 lub 37i2 czy podczas okresu nie powinna spaść znacząco? Proszę o jaka kolwiek odpowiedź dziękuję.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam.Mam 33 lata jestem po dwóch cc pierwsza była w 2011 r i druga w 2017 w lutym 2020 roku miałam laparoskopowo usunięty pęcherzyk żółciowy. Ostatnia miesiączkę miałam 3.05 moje cykle wynosiły 33,35 czasami 47 ostatni bylw 39 więc liczac te 39.dni.moje dni płodne były od 24 do 28 maja z mężem uprawialiśmy seks 28 maja wtedy pękła prezerwatywa. Do dnia dzisiejszego nie m a okresy Od poniedziałku 15 maja mam przez cały dzień nudności pojawiają się po jedzeniu i po wypiciu kawy czy napoi gazowanych i czasami pojawia się ból glowy. Moje pytanie jest takie: czy jest możliwe że jestem w ciąży? Czy wystarczył ten jeden raz od ostatniego porodu ze zaszłam w ciążę? czy są to jakieś objawy od operacji pęcherzyka? Proszę o odpowiedź? Z góry Dziękuję. Pozdrawiam
  12. Regularnie biorę tabletki antykoncepcyjne, jednak od około tygodnia jestem przemęczona, bardzo mocno bolą mnie piersi, mam wahania nastrojów i zmiany smaków (odrzuca mnie na smak kawy). Wczoraj dostałam planowo krwawienie z odstawienia, jednak od 2-3 dni mam straszne parcie na pęcherz i nudności. Piersi również nadal bolą. Czy to może być ciąża? Dodam, że wczoraj rano robiłam test i wyszedł wynik negatywny.
  13. Witam, czy kawa z mlekiem wypita na 5 godzin przed wzięciem tabletki antykoncepcyjnej, może osłabić jej działanie (np. poprzez zmianę pH w żołądku i utrudnienie wchłonięcia) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  14. Dzień dobry, Szukam informacji ,gdzie najlepiej zapisać do urologa,który może ocenić stan moich więzadeł wieszadłowych penisa.Słyszałem,że w Białymstoku,ale nie mogę nigdzie znaleźć do kogo konkretnie .Rok temu temu przed egzaminem ustnym,poszedłem do toalety za potrzebą.Musiałem się szybko załatwić bo zaraz była moja kolej,ale był problem.Po nocce kucia i kawy miałem erekcję. Pociągnąłem go powoli do dołu(nie do samego),tak że był prostopadle do kości łonowej oraz przykucnąłem,żeby jakoś trafić.Nie było trzasku i krwiaka ,niczego Teraz zauważyłem,że mam taki jaki bardziej luz w erekcji.On się pręży do góry (jest pod kątem 90 stopni),ale tak jakby mniej sztywny niż wcześniej.Długo szukałem swoich przyczyn i trafiłem na ten problem z więzadłami w internecie.Byłem u paru urologów,opisywałem im swoją historię,ale oni mi tylko jakieś leki przepisali.I teraz szukam informacji do jakie urologa pójść,któremu jest znany ten temat. Może ktoś to przechodził,będę wdzięczny za info.
  15. Hej, Mam 25 lat, 160 cm i ważę 68 kg. Moja waga waha się w ciągu dnia dwa kg. Rano ważę 67, a wieczorem 69. Staram się pić dużo wody, codziennie piję kawę z kakaem nie słodzonych, wieczorami pijam herbatę z cytryną. Zamiast cukru używam stewii naturalnej. Rano jem jogurt z płatkami owsianymi, migdałami, kokosem, miodem itp. Zależy na co mam ochotę. Później jem sałatkę z mieszanką sałaty (rukola, świeży szpinak itp) do tego różne warzywa, feta albo np. pokrojony kabanos, bez sosu, ewentualnie oliwa lub olej z pomidorów w zalewie i miód. Na obiady jadam różne rzeczy ale staram się gotować sama zupy, sałatki, czasami zgrzeszę jakimś polskim obiadem. Jem dużo ryb, mięso jadam rzadko i jak jem to tylko drób i bardzo rzadko wieprzowinę. Kolacji zwykle nie jadam, bo jem późne obiady. Jeśli jem kolacje to jest to też sałatka. Długo nie jadłam słodyczy, bo miałam nadzieję, że mi to pomoże ale odkąd widzę, że nic to nie daje to miewam napady na słodycze ale to głównie przed miesiączką. Odkąd nie widzę żadnych zmian to jadam wieczorami owoce albo czipsy kukurydziane z jogurtem naturalnym. W poprzednim sezonie jeździłam rowerem, chodziłam na siłownie. Później była zima i miałam mniej aktywności ale chodziłam przynajmniej 2 km dziennie. Teraz jestem zamknięta w domu (kwarantanna) więc ćwiczę jogę. Kiedyś ćwiczyłam intensywniejsze treningi w domu (chodakowska) ale nie widzę żadnych efektów. Z siłowni zrezygnowałam, bo okazało się, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam robić wielu ćwiczeń więc w pewnym momencie nudziła mnie siłownia. Robiłam badania i mam TSH 2,5, Jestem totalnie zdemotywowana, bo nie wiem co tobie źle. Moje nawyki żywieniowe nie są jakieś najgorsze, staram się mieć minimum ruchu (przez 4 miesiące ćwiczyłam regularnie 3/4 razy dziennie na siłowni) ale nie widzę żadnych rezultatów. Generalnie podob się sobie ale kiedy łapie doła to nie mogę patrzeć na mój odstający brzuch i okrągłą twarz.. nigdy nie byłam szczupła zawsze ważyłam około 58 kg ale to co jest teraz to jest przesada.. no i warto wspomnieć, że kiedy ważyłam 58 kg jadłam mnóstwo słodyczy, miałam mniej ruchu i potrafiłam objadać się o godzinie 22. Co powinnam zrobić? Z góry bardzo dziękuje.
  16. Witam. Poznalismy sie z chlopakiem przez grupę społecznościowa na fb. Pisalismy jakiś tydzień i później spotkaliśmy się. Był bardzo sympatyczny, widać nawet bardzo zainteresowany znajomością ze mną. Mielismy wspolne tamaty, wspolne hobby (chodzenie w gory) i rożne aktywnosci. Ja nie za bardzo bylam do niego przekonana na początku że względu na to, ze ciężko mi jest zaufać komuś szybko. Mieliśmy się spotkać drugi raz trochę nie byłam chętna ale przekonał mnie do tego ze zalezy mu bardzo I mam tego nie przekreślić. Mam problemy z bliskoscia o czym mu wyjaśniłam od razu. Później zaczęliśmy się dalej spotykać, bylo milo na każdym spotkaniu czułe pocałunki, dotyk, przytulania i wzajemne ciepło, szczere rozmowy. Wyznał że bardzo sie cieszy ze mnie poznał. Zaczelismy zachowywać się jak para, chodziliśmy razem za reke, zaprosilam go do siebie na kolację walentynkowa, codziennie pisalismy. Wszystko ładnie pięknie do momentu gdzie pojechaliśmy razem na weekend w gory. Zamowilśmy przepiękny hotel, przyjechaliśmy na wieczór i spedzislimy romantycznie noc przy świecach, kupilam seksowna bielizna, chcialam wyglądać pieknie, przytulalismy się, kochalismy I rozmawialiśmy. Rano kiedy wstaliśmy czuła, ze chemia się między nami ulatnia... czułam ze coś wisi w powietrzu. On poszedł sprawdzić ktora godzina ja wyskoczyła z luzka i szlam do łazienki się kompac. Następniezeszlismy na śniadanie i chcialam mu zrobić kawę ale chyba nie był na to chętny. Każdy sam sobie nakładal śniadanie. Tego dnia wogole nie widziałam zainteresowania z jego strony, zero pocałunkow, zero trzymania za rękę. Był oschły dla mnie. Poszliśmy w gory to szedł przede mną. Widziałam w rozmowie że nie za bardzo jesteśmy razem. Kiedy przyjechałam do domu zaczęłam mudziękować za weekend ale on nic nie napisał... chyba nie był zbyt zadowolony. Resztę tygodnia pisal tylko miłego dnia i buziaczki. Nie rozmawialiśmy prawie wogole. Kiedy mówiłam mu ze mało że sobą rozmawiamy to twierdził że się nic nie dzieje. W następnym tyg wyskoczylismy na basen i wtedy tez był taki oschly. Więcej ja inicjatywy wykazywałam niż on. Po tym basenie nastepnego dnia chcial gdzies pojechac że mną spędzić znówwieczor ale następnego dnia zrezygnował ze nie da rady i mam mu wybaczyć. Jeszcze później dzień rozmawialiśmy, pare zdan i w piątek dodał zdjecia na grupie single na szlaku rowerowym. Kiedy zobaczyłam tę zdjecia załamałam się. Nie pisałam mu nic kompletnie żadnego żalu ani nic ale bardzo mnie to wszystko zabolało. W dzień Kobiet mi wyslal samo wszystkiego najlepszego. Comam o tym myslec? Czy sądzicie że powinniśmy sobie cos wyjaśniać czy bez wyjaśnienia można kończyć znajomosci? Jeszcze taka bliska? Jednak gdzies sie ta bliskość zaczęła budować. Mowilam mu też o swoich sprawach naprawde osobistych. Sądzę, ze warto byc szczerym z druga osoba. Jak mam do tego podejść? Mamy po 32 a on 37 lat
  17. Witam serdecznie. Jestem 62 letnim mężczyzną. W lutym 2018r. PSA - 2,5ng/ml, w marcu 2019r. miałem badania urologiczne: PSA - 2,4ng/ml; USG prostaty - jej wymiary 50x42x47mm, V52cm3. W listopadzie 2019r. PSA 3,8ng/ml, a w styczniu 2020r. PSA 4,12ng/ml; USG prostaty - wymiary 61x41x44mm, V58ml. Noc przesypiam w zasadzie bez mikcji, rzadko mikcja 1 raz w nocy. Mikcja w dzień ok. 11-13 razy, ale dość dużo pijam płynów. Same płyny (herbata, kawa, czystek, rumianek, yerbamate, woda) to ok. 1,8l dziennie. Wiem, że wzrost PSA jest w ciągu tych 10 miesięcy bardzo duży, ale żadnych innych negatywnych cech nie stwierdziłem. Wizytę u swojego urologa mam w końcu stycznia br. i jestem w permanentnym stresie. Będzie biopsja, czy obserwacja lub jakieś inne wskazania. Bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam Cezary.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...