Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Mięso

Znaleziono 18 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. W piatek 30/10 robilam test ciazowy ktory wyszedl pozytywnie (jedna kreska bardzo jasna) od tamtego czasu zrobiłam jeszcze 4 testy i wszystkie wyszly negatywnie. Robilam testy jak i z rana, jak i w południe. Miesiaczki jeszcze nie mam i nie wiem kiedy moze byc kolejna, mniej wiecej za tydzień ale cykle mam nie regularne, ostatni mial 40dni. Nie wiem co o tym myslec, bolące piersi, temperatura 37.2 utrzymuje wie caly czas. Nadwrażliwość na zapachy, szczególnie mięso, ciągla sennosc od ponad tygodnia. Prosze o pomoc jak interpretować wyniki testów
  2. Witam, robiłem ostatnio badania krwi i niepokoją mnie wyniki. Ferrytyna = 488, Gamma-GT = 94, kwas moczowy = 8,7. LDL = 154, Cholesterol = 242. Czy wyniki są bardzo złe? Lekarz powiedział, żebym ograniczył delikatnie mięso i alkohol to będzie wszystko w normie. Wydaje mi się jednak, że moje wyniki są dość mocno powyżej normy. Zwłaszcza ferrytyna jest mocno podwyższona. Czy powinienem wykonać jakieś dodatkowe badania czy faktycznie nie są to bardzo złe wyniki? Będę wdzięczny za pomoc bo trochę nastraszyły mnie różne artykuły w internecie. Pozdrawiam
  3. Szanowni Państwo, odebrałem wynik badania profilu lipidowego i oto wyniki mojego badania: Cholesterol całkowity: 200 mg/dl LDL: 135 mg/dl HDL: 45 mg/dl Mam 32 lata. Jestem szczupły i nigdy nie jadam tłustego mięsa. Zażywam fitosterole roślinne w postaci suplementacji tabletkami. W rodzinie nie ma osób z chorobami kardiologicznymi. Czy mój wynik jest niepokojący? Czy grozi mi miażdżyca? Jedne źródła podają, że norma jest do 135 mg/dl dla LDL, a od 135 -155 mg/dl są wartości graniczne. Inne z kolei są bardziej restrykcyjne i wg nich mam już podwyższony cholesterol. Czy mam powody do niepokoju? Czy podwyższony cholesterol jest tożsamy z początkami miażdżycy? Czy też podwyższenie nie oznacza jeszcze choroby. Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź na wszystkie pytania. Łączę wyrazy szacunku Maksymilian z Gniezna
  4. Witam, chciałbym się dowiedzieć dlaczego moja miesiączka nie wygląda normalnie. Mam 19 lat i kilka dni temu wraz z krwią wypłynęło coś dziwnego, o konsystencji mięsa (długość ok 5 cm, szerokość ok. 1 cm). Nie był to skrzep, one również się pojawiają ale wyglądają zupełnie inaczej. Coś takiego zdarzyło się jeszcze raz, kilka miesięcy temu. Moje miesiączki są dosyć długie (10-14 dni) i bardzo obfite i bolesne. Od dłuższego czasu bolą mnie również okolice jajników. Nie mam pojęcia dlaczego coś takiego się pojawiło i martwię się co to mogło być. Ciąże oczywiście można wykluczyć, gdyż nie jestem aktywna seksualnie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.
  5. Dzień dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki i nie ukrywam, że jestem zaskoczona. Mam 38 lat, uprawiam sport, zdrowo się odżywiam, słodycze sporadycznie, mięso jeszcze rzadziej. Mój cholesterol całkowity wynosi 210, HDL 70, trójglicerydy 73, natomiast LDL 125. Poziom cukru również mnie zaniepokoił 104. Czy naprawdę są powody do niepokoju, nie ukrywam, że jestem zdziwiona i poddenerwowana
  6. Od 10 miesięcy nie jem mięsa, staram się jeść zdrowo i uwazam by moje posiłki były odpowiednio zbilansowane a mimo to mam żelazo w dolnej granicy normy, niską hemoglobinę, i ogólnie słabą morfologię. Zaczelam pic kupny sok z buraka ponieważ nie mam sokowirówki i nie mam możliwości przyrządzania sobie świeżego soku. Sok składa się w 87%z buraka, reszta to jablko, seler naciowy, przyprawy. Skład jest wg mnie dobry, ale pytanie czy sok z odtworzony z zagęszczonego soku z buraków ma takie same bądź chociaz zblizone właściwości jak sok ze świeżego warzywa czy podczas obróbki całkiem traci on właściwości? Bardzo mnie ciekawi czy jestem w stanie sobie pomóc w ten sposób czy lepiej zainwestować w sokowirówkę. Pozdrawiam.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam , Piszę bo obawiam się czy to może być początek ciąży Mianowicie od 2 dni mam plamienie , czasami mała delikatna kreska brązowego plamienia na bieliźnie albo bardzo jasna czerwień . Na początku miałam delikatne skurcze , ale nie takie jak podczas okresu . Bo okres mam dość bolesny i obfity i nie miałam nigdy plamienia przed okresem . Do planowanego okresu mam jeszcze 5 dni . A ostatni stosunek z narzeczonym miałam prawie dwa tygodnie temu i się nie zabezpieczaliśmy , było to w okresie dni płodnych . Stąd moje zakłopotanie czy to może oznaczać krwawienie implantacyjne ? Dodam że moje piersi są nabrzmiałe i twarde , odczuwam ostatnio większe zmęczenie i mam obrzydzenie do mięsa .
  8. Witam! Mężczyzna 38l proszę o interpretacje wyników profilu lipidowego i bilirubiny. trójglicerydy 172 cholesterol całkowity 190mg/dl wart. poządane do 200 hdl 32.9 do 40 ldl 123 bilirubina 1.4 wart. od 0,3 do 1,2 Dodam że uprawiam sport ogolnie prowadze zdrowy i aktywny tryb życia. Wzrost 176cm waga 85. Sport silownia plus sporty walki. przez ostatnie 3 miesiące spozywalem 30ml oleju lnianego dziennie i ograniczylem spozywanie miesa wieprzowego a niestety chol hdl spadł. wczesniej miałem troche wyższy 39mg/dl.
  9. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  10. Mam 26 lat, wyszły mi wysokie próby wątrobowe, ponieważ brałam biotynę odstawiłam ją i po 11 dniach znów zrobiłam próby wątrobowe, wyniki dalej bardzo wysokie: Bilirubina całkowita w surowicy 1,63 (norma 0,2-1,0) AspAT(GOT) 171,1 (norma 0-46) AlaT (GPT) 63,1 (norma 0-49) ALP 46,4 (norma 31-106) GGTP 8,7 (norma 8-40) Nie mam objawów 'wątrobowych' - żółtych oczu, skóry. Prowadzę w miarę aktywny tryb życia, dietę staram się trzymać zdrową, jem mało mięsa, alkohol piję sporadycznie. Co to może być?
  11. Dzień dobry. W trakcie kontrolnych badań krwi mojego syna (miał wtedy 9 miesięcy) pediatra stwierdził anemię. Parametrami odbiegającymi od normy były: Neut% 22.4% Lymph% 67.7% Hgb 8.6 g/dl Hct 27.5% Mcv 60.4 fl Mch 18.9 pg Rdw-cv 16.9% Plt 579.0 K/ul Żelazo 35 ug/dl wapń 1.41mmol/l Syn przez miesiąc miał podawany syrop Ferrum-lek w dawce pół łyżeczki (około 2.5ml) wraz z pięcioma kroplami Cebionu i dwoma kroplami Innovitum B. Leki były podawane na czczo. Dodatkowo karmiłam dziecko większą ilością mięsa, buraków, owsianki itp. Je aktualnie 5 posiłków uzupełniających oraz mleko z piersi na żądanie. Zauważyłam, że syn zaczął mieć lepszy apetyt. Brak apetytu był jedynym objawem anemii (który wiązaliśmy z ząbkowaniem, poniewaz syn ma już 8 zębów a w trakcie ząbkowania chciał pić tylko mleko z piersi) wraz z łamliwymi paznokciami. W innych aspektach syn jest okazem zdrowia, bardzo szybko się rozwija motorycznie i intelektualnie. Nie zauważyłam żadnych innych niepokojących objawów. Urodził się o czasie przez cesarskie cięcie z powodu zagrożenia zakażeniem wewnatrzmacicznym (miałam leukocytozę), żółtaczka również szybko ustąpiła. Kolejne, kontrolne badanie krwi wykonaliśmy za miesiąc (syn miał 10 miesięcy) i wyniki krwi troszkę się poprawiły, ale bardzo spadł poziom żelaza. Nieprawidłowe parametry z tego badania przedstawiały się następująco: Neut% 23.5% Lymph% 65.8% Hgb 9.8 g/dl Hct 31.6% Mcv 62.6 fl Mch 19.4 pg Rdw-cv 21% Plt 562.0 K/ul Żelazo 13 ug/dl. Wyniki syna bardzo mnie niepokoją, w szczególności spadek żelaza oraz współistniejący nieprawidłowy obraz neutrofili oraz limfocytów, ponieważ reszta wyników nieprawidłowych rozumiem, że wynika z anemii. Czym może być spowodowany taki obraz hematologiczny krwi?
  12. witam mam 45l,od 8l brałam leki rosutrox na cholesterol który siegał 380,od marca jem dużo sałat i mniej mięsa,prawie wcale chleba,dziś odebrałam wyniki i jestem załamana,cholesterol całkowity389,hdl99,62 ldl307,81 trójglicerydy 53,94
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Córka ma 12 mięs . Witam karmię piersią dziecko tak z 3 razy dziennie i w nocy ale także je inne posiłki blendowane bo ma 2 zęby ..Miesieczkuje gdy dziecko skończyło 6 mięs. Nie zabezpieczam się z mężem a tu brak ciąży . Mąż uważa że jestem nie płodna. Bo karmię piersią. Czy to prawda.
  14. Czy zrobię gdzieś w Polsce gastroskopie razem z badaniem pomiaru stężenia ph kwasu żołądkowego? Od dłuższego czasu cierpię z powodu prawdopodobnie refluksu krtaniowo-gardlowego, który powoduje silne bóle i stany zapalne gardła. Jeżeli nigdzie nie zrobię takiego badania to proszę o adres, w którym zrobię badanie ph metrii z impedancją, najlepiej jak najbliżej Olsztyna? Dodam, że na bóle gardła pomaga mi przyjmowanie betainy hcl do posiłku proteinowego, pod której wpływem dolny zwieracz się zamyka i gazy trawienne nie podrażniaja śluzówki w gardle. IPP nie pomaga, powoduje bóle brzucha i wydaję mi się że, problemem jest podwyższone ph kwasu żołądkowego, o czym mogą świadczyć niestrawione resztki pokarmowe (ryz, mięso) i problem z niedomykajacym się dolnym zwieraczem.
  15. Hej, Mam 25 lat, 160 cm i ważę 68 kg. Moja waga waha się w ciągu dnia dwa kg. Rano ważę 67, a wieczorem 69. Staram się pić dużo wody, codziennie piję kawę z kakaem nie słodzonych, wieczorami pijam herbatę z cytryną. Zamiast cukru używam stewii naturalnej. Rano jem jogurt z płatkami owsianymi, migdałami, kokosem, miodem itp. Zależy na co mam ochotę. Później jem sałatkę z mieszanką sałaty (rukola, świeży szpinak itp) do tego różne warzywa, feta albo np. pokrojony kabanos, bez sosu, ewentualnie oliwa lub olej z pomidorów w zalewie i miód. Na obiady jadam różne rzeczy ale staram się gotować sama zupy, sałatki, czasami zgrzeszę jakimś polskim obiadem. Jem dużo ryb, mięso jadam rzadko i jak jem to tylko drób i bardzo rzadko wieprzowinę. Kolacji zwykle nie jadam, bo jem późne obiady. Jeśli jem kolacje to jest to też sałatka. Długo nie jadłam słodyczy, bo miałam nadzieję, że mi to pomoże ale odkąd widzę, że nic to nie daje to miewam napady na słodycze ale to głównie przed miesiączką. Odkąd nie widzę żadnych zmian to jadam wieczorami owoce albo czipsy kukurydziane z jogurtem naturalnym. W poprzednim sezonie jeździłam rowerem, chodziłam na siłownie. Później była zima i miałam mniej aktywności ale chodziłam przynajmniej 2 km dziennie. Teraz jestem zamknięta w domu (kwarantanna) więc ćwiczę jogę. Kiedyś ćwiczyłam intensywniejsze treningi w domu (chodakowska) ale nie widzę żadnych efektów. Z siłowni zrezygnowałam, bo okazało się, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam robić wielu ćwiczeń więc w pewnym momencie nudziła mnie siłownia. Robiłam badania i mam TSH 2,5, Jestem totalnie zdemotywowana, bo nie wiem co tobie źle. Moje nawyki żywieniowe nie są jakieś najgorsze, staram się mieć minimum ruchu (przez 4 miesiące ćwiczyłam regularnie 3/4 razy dziennie na siłowni) ale nie widzę żadnych rezultatów. Generalnie podob się sobie ale kiedy łapie doła to nie mogę patrzeć na mój odstający brzuch i okrągłą twarz.. nigdy nie byłam szczupła zawsze ważyłam około 58 kg ale to co jest teraz to jest przesada.. no i warto wspomnieć, że kiedy ważyłam 58 kg jadłam mnóstwo słodyczy, miałam mniej ruchu i potrafiłam objadać się o godzinie 22. Co powinnam zrobić? Z góry bardzo dziękuje.
  16. Czy zrobię gdzieś w Polsce gastroskopie razem z badaniem pomiaru stężenia ph kwasu żołądkowego? Od dłuższego czasu cierpię z powodu prawdopodobnie refluksu krtaniowo-gardlowego, który powoduje silne bóle i stany zapalne gardła. Jeżeli nigdzie nie zrobię takiego badania to proszę o adres, w którym zrobię badanie ph metrii z impedancją, najlepiej jak najbliżej Olsztyna? Dodam, że na bóle gardła pomaga mi przyjmowanie betainy hcl do posiłku proteinowego, pod której wpływem dolny zwieracz się zamyka i gazy trawienne nie podrażniaja śluzówki w gardle. IPP nie pomaga, powoduje bóle brzucha i wydaję mi się że, problemem jest podwyższone ph kwasu żołądkowego, o czym mogą świadczyć niestrawione resztki pokarmowe (ryz, mięso) i problem z niedomykajacym się dolnym zwieraczem.
  17. Witam chce zacząć gotować na parze warzywa mięso ryby. Poproszę o jakieś sprawdzone przepisy. I takie jeszcze pytanie czy rybę i mięsa można zamarynowac w świeżych lub suszonych ziołach i parowac? Mięso i rybę wkłada się na dolna mise. A warzywa na górna jeżeli gotują sievl krócej?
  18. Dzień dobry. Kupiłam parowar 2 pozycyjny. Ale w tym parowar że nie na zbiornika na przyprawy. Więc takie moje pytania kiedy posolić warzywa mięso czy rybę? Czy można bezpośrednio na mięso posypać sól i włożyć do parowar czy distoac soli do zbiornika na wodę? Słyszałam że np sok z cytryny sos sojowy można dolać do wody. A co z suchymi przyprawami by warzywa mięso przeszły aromatem ziół soli? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...