Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie cholesterolu

Znaleziono 31 wyników

  1. Witam biorę izotek już przez 4 miesiące w pierwszych dwóch miesiącach brałem dawkę 20mg dziennie. Po tej kuracji zrobiłem badania krwi na cholesterol i wątrobę i moczu i było wszystko w normie wiec zwiększyłem dawkę do 40mg dziennie i po dwóch miesiącach zrobiłem badania i cholesterol wyszedł trochę zawyżony lecz wątroba AST i ALT wyszło prawie dwukrotnie ponad normę aż 92U/L gdzie max to 50. Wizytę u dermatologa mam za tydzień wiec do tego czasu teraz nie wiem czy zmniejszyć dawkę czy zaprzestać w ogóle przyjmowanie leku.
  2. Witam, mam 25 lat. Od jakichś 2 tygodni zauważyłem, że mam problem ze wzwodem, odrazu porobiłem wszystkie badania krwi, hormony, cholesterol itd. i wszystko mam w normie, testosteron 4,96 ng/ml oraz prolaktyna 14,04 ng/ml, były problemy psychiczne w przeszłości bo tez mialem okres braku erekcji przez tydzień i po prostu bałem się kolejnego stosunku, że znowu to się stanie. Być może znowu jest to problem psychiczny, natomiast zauwazyłem ciekawą rzecz, że zawsze mam problemy z erekcją, a czasem nawet z reakcją penisa na jakiekolwiek bodźce, gdy jest skurczony i zimny, wtedy najczesciej tez moje stopy są zimne i mimo oddawania moczu mam odrazu po powrocie z toalety uczucie ze znowu mi się chce (jakby cos mi tam zalegało), a upuszczam po kilka kropel. Czy jest to mozliwą przyczyną braku erekcji?
  3. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  4. Dzień dobry.Mam otyłość drugiego stopnia.W badaniach stłuszczenie wątroby,hiperlipidemia(trójglicerydy 290,cholesterol 220).Od około dwóch tygodni gorzej widzę,mam podwyższone cisnienie np.150/100,max było 179/110,od dwóch dni lekko puchną mi dłonie.Otrzymuje dużo leków:Wenlafaksyna,Pregabalina,Deprexolet,Roswera.GGTP 97.Co może byc przyczyną ostatnich problemów i czy powinnam się skontaktować z lekarzem?
  5. Witam, moje ostatnie wyniki badań bardzo mnie zaniepokoiły. Oto one: cholesterol 301 mg/dl. Cholesterol HDL (KO1) 71.5 mg/dl. Cholesterol LDL (KO3) 205.9 mg/dl Trójglicerydy (O49) 118.0 mg/dl Dodam, że mam 33 lata. Waga w normie Mój tata zmarł w wyniku udar.mozgu i wysoki cholesterol Proszę o poradę.
  6. Witam, dostałem wyniki badań cholesterol nie Hdl wyszedł 96,czy to jest w porządku wartość? Pozdrawiam Lat 25
  7. Witam mam 24 lata, w zeszłym toku pierwszy raz wykonałam badania na lipidogram. Okazało się, że mam podwyższony cholesterol z badań wynika cholesterol calkowity 266, LDL 176 a HDL 74,7 i trójglicerydy 79. Postanowiłam ze chciałabym obniżyć ten cholesterol. Od około dwóch miesięcy mam dietę zbilansowana, trenuje 4 x w tygodniu. Zrobiłam badania i wyszło... Cholesterol calkowity 303, HDL 76,1 LDL 213, i trójglicerydy 68. Dodatkowo zrobiłam próby wątrobowe i panel tarczycowy wyszło wszystko w porządku. Dlaczego cholesterol podskoczył mi do góry? Jeżeli jest to uwarunkowane genetycznie, to jak mam to sprawdzić? I czy taki cholesterol można obniżyć do wymaganej normy? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  8. Od pewnego czasu odczuwam kłujący ból w dolnej części brzucha,dokładnie przy kości biodrowej.W badaniach glukoza wyszła 122,3 mg/dl oraz wysoki cholesterol 202,4 mg/dl,badanie CA-19,9 To 4,5 U/ml.W badaniu USG wyszło,że mam kamienie w pęcherzyku żółciowym.
  9. Witam , mam.33 lata odebrałam wyniki badań przedstawiają się następującą Cholesterol całkowity 389 Cholesterol HDL 64 Trójglicerydy 59 Cholesterol LDL. 313,20 Cholesterol nie - HDL 325 Nie jestem osobą otyła ,regularnie jeżdżę na rowerze nie jem tłusto . W rodzinie jest miezdzyca począwszy od dziadka przez mamę i babcie . Proszę o poradę z góry dziękuję.
  10. Witam, odebrałem wyniki badań na cholesterol cholesterol 170.10, HDL 44.20 LDL 116,10 nie-HDL 125,90 i trójglicerydy 118. Czy to są dobre wyniki? Pozdrawiam
  11. Dzień dobry, odebrałam dzisiaj wyniki swoich badań krwi. Mam 22 lata. Cholesterol całkowity- 95, norma 115-190 Cholesterol HDL- 52 Cholesterol LDL- 27 Trójglicerydy- 53, norma 0-150 ALT- 15, norma 0-150 AST- 19, norma 5-34 GGTP- 18, norma 9-36 Zastanawia mnie niski poziom cholesterolu całkowitego. Czy powinnam skonsultować wyniki z lekarzem?
  12. W sierpniu tego roku dostałam skierowanie na badania morfologia,glukoza,cholesterol, tsh, wyszły podwyższone leukocyty za wysoki cukier i cholesterol, tsh 10,380ulU/ml endokrynolog przepisał euthyrox zaczynałam od 25 przy 75 przeciwciała 1600 teraz biorę euthyrox 88 A dziś odebrałam wyniki badań atpo 3475 proszę o poradę do wizyty u mojego lekarza mam trzy tygodnie
  13. Szanowni Państwo, odebrałem wynik badania profilu lipidowego i oto wyniki mojego badania: Cholesterol całkowity: 200 mg/dl LDL: 135 mg/dl HDL: 45 mg/dl Mam 32 lata. Jestem szczupły i nigdy nie jadam tłustego mięsa. Zażywam fitosterole roślinne w postaci suplementacji tabletkami. W rodzinie nie ma osób z chorobami kardiologicznymi. Czy mój wynik jest niepokojący? Czy grozi mi miażdżyca? Jedne źródła podają, że norma jest do 135 mg/dl dla LDL, a od 135 -155 mg/dl są wartości graniczne. Inne z kolei są bardziej restrykcyjne i wg nich mam już podwyższony cholesterol. Czy mam powody do niepokoju? Czy podwyższony cholesterol jest tożsamy z początkami miażdżycy? Czy też podwyższenie nie oznacza jeszcze choroby. Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź na wszystkie pytania. Łączę wyrazy szacunku Maksymilian z Gniezna
  14. Dzień Dobry! Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 30 lat. Żelazo 184, cholesterol całkowity 199, reszta wyników w normie. Co to oznacza? Z góry dziękuję
  15. Prosze o interpretację wyników badań: cholesterol LDL 219, cholesterol całkowity 333, cholesterol HDL 91, trójglicerydy 113, granulocyty 1,9, pozostałe wyniki morfologii w normie.
  16. Dzień dobry, poproszę o komentarz co do wyników badań. ��������������������Lipidogram: cholesterol całkowity: 269,60 cholesterol HDL: 81,09 cholesterol nie-HDL: 189,01 cholesterol LDL: 165,80 Czy jest o co się martwić?
  17. Witam otrzymałem dziś wyniki badań cholesterol i glukoza. Bardzo proszę o interpretacje. Z góry serdecznie dziękuję. HDL-47.1, NIE-HDL 97.4, LDL 81.1, GLUKOZA 105
  18. Czy może tak wyjść na badaniach ,że mam cholesterol całkowity 170 a cukier 117 na czczo. Ostatnio robiłem sobie badania okresowe.Przyszedłem na badanie krwi lekko odwodniony i zestresowany mianowicie mało śpię ostatnimi czasy wiadomo z jakiej sytuacji obecnie to wynika.(koronawirus).Dziękuję za odpowiedz. Łukasz lat 34.
  19. Dzień dobry zrobiłam badania w 3 dniu cyku miesiączki o godz 8:00 zgodnie ze wytycznymi przez endokrynologa i nie wiem co właściwie mi wyszło robiłam badania poniżej i wynik: - cholesterol całkowity - 169,00mg/dl -glukoza - 91 mg/dl -estradiol -29,9 pg/ml -FSH - 5,9 mlU/mL - LH - 2,2 mlU/mL - Prolaktyna -12,99 ng/mL - Insulina - 14,9 ulU/ml - DHEA-SO4 - 228,10 ug/dL - Kortyzol - 5,62 ug/dL - Androstendion - 2,54 ng/mL Czy wyniki są dobre?
  20. Co może oznaczać w badaniach krwi Cholesterol HDL w surowicy wynik: 38 , a zakres referencyjny powyżej 45 ?
  21. Witam, wykonałam badania laboratoryjne w związku z planowaną ciążą. (Poniżej wyniki). W przeszłości chorowałam na anoreksję. Moja waga obecnie wynosi 45 kg/168 cm. Nie mam naturalnej miesiączki, od maja 2019 stosuję preparat Femoston. Lekarz zlecił także badania AMH. Czy moja obecna waga może być przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę? Lekarka zasugerowała zwiększenie masy do 50 kg i nie zalecałą ćwiczeń- obecnie chodzę na siłownię dwa razy w tygodniu. Czy prawdopodobnie będę musiała stosować jakąś terapię (oprócz Femostonu), jeśli AMH będzie prawidłowe? Moja lekarka wspominała coś o lekach na owulację? Złe wyniki limfocytów i leukocytów są prawdopodobnie wynikiem infekcji gardła w dniu badania. Niepokoi mnie wysoki cholesterol. Odżywiam się dość zdrowo, uprawiam sport, nie spożywam tłustych rzeczy i słodyczy, więc co może być tego powodem? Czy zaburzenia odżywiania lub niska waga mają na to wpływ? Leukocyty 3,70 tys/µl 4,0 10,0 L Erytrocyty 4,49 mln/µl 3,9 5,2 N Hemoglobina 13,6 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 40,900 % 34 45 N MCV 91,1 fl 79 95 N MCH 30,3 pg 26 32 N MCHC 33,3 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 228 tys/µl 150 400 N Limfocyty % 44 % 20 40 H Limfocyty
  22. witam jestem kobietą mam 40 lat odebrałam wyniki badan dziś proszę o poradę. wyniki badań TSH3 2,29 oraz cholesterol HDL 34,10 LDL124 triglicerydy155 proszę o poradę w związku z wynikami badań
  23. Proszę o interpretacje wyników badań tarczycy, cholesterolu. Kobieta 26 lat. TSH 4.35 (0.27 - 4.20), fT3 4,71 (3.10 - 6.80), fT4 17.45 (12.00 - 22.00), Anty TG 15.33 (<=115.00), Anty TPO 11,97 (<=34.00). ********* Cholesterol 224 (115 - 190l HDL 68 (prawidłowy powyżej 45), LDL 143 (0-130), Trójglicerydy 67 (35 - 160), Glukoza 79 (70 - 99) Z góry dziękuję bardzo za pomoc
  24. Miesiąc temu zrobiłem badanie glukozy (94) i insuliny (18,4) kalkulator Homa wyliczył że mam insulinoodpornosc. Dodam że w trakcie badania byłem na czczo ale przyjmowałem w tamtym okresie leki, milukante, clatra, fostex i concor 1,25. Od kilku dni zaczelem stosować dietę medyczną. Po 3-4 dniach stosowania medycznej diety zrobiłam kontrolne badanie glukozy(80), insulina (7,10). Współczynnik Homa w normie. Dodam że badanie robiłam po odstawieniu leków. Dodam jeszcze że przy pierwszym badaniu labolatryjnym miałem wynik cholesterol całkowity 232, cholesterol HDL w surowicy 43, trójglicerydy 238. Pytanie jest moje, czy stosować dietę i uprawiać sport i sprawdzić wyniki za miesiąc? Czy udać się odrazu do diabetologa?. Pytanie jeszcze czy wyniki pierwsze mogły wyjść fałszywe bo brałem leki? Czy insulinoodpornosci wogole jest mowa? Dodam że nadwagi nie mam, ale mam otyłość brzuszna i niekiedy po pracy spać mi się chce.
  25. Witam .Prosze o ocena wyników badan Cholesterol LDL (met. bezpośrednią) Wynik badania 145 mg/dl Triglicerydy ↑ 190 mg/dl Cholesterol HDL 60,4 mg/dl Nie-HDL 151,3 mg/dl Cholesterol całkowity 212 mg/dl
×
×
  • Dodaj nową pozycję...