Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie cholesterolu

Znaleziono 22 wyników

  1. Witam, odebrałem wyniki badań na cholesterol cholesterol 170.10, HDL 44.20 LDL 116,10 nie-HDL 125,90 i trójglicerydy 118. Czy to są dobre wyniki? Pozdrawiam
  2. Dzień dobry, odebrałam dzisiaj wyniki swoich badań krwi. Mam 22 lata. Cholesterol całkowity- 95, norma 115-190 Cholesterol HDL- 52 Cholesterol LDL- 27 Trójglicerydy- 53, norma 0-150 ALT- 15, norma 0-150 AST- 19, norma 5-34 GGTP- 18, norma 9-36 Zastanawia mnie niski poziom cholesterolu całkowitego. Czy powinnam skonsultować wyniki z lekarzem?
  3. W sierpniu tego roku dostałam skierowanie na badania morfologia,glukoza,cholesterol, tsh, wyszły podwyższone leukocyty za wysoki cukier i cholesterol, tsh 10,380ulU/ml endokrynolog przepisał euthyrox zaczynałam od 25 przy 75 przeciwciała 1600 teraz biorę euthyrox 88 A dziś odebrałam wyniki badań atpo 3475 proszę o poradę do wizyty u mojego lekarza mam trzy tygodnie
  4. Szanowni Państwo, odebrałem wynik badania profilu lipidowego i oto wyniki mojego badania: Cholesterol całkowity: 200 mg/dl LDL: 135 mg/dl HDL: 45 mg/dl Mam 32 lata. Jestem szczupły i nigdy nie jadam tłustego mięsa. Zażywam fitosterole roślinne w postaci suplementacji tabletkami. W rodzinie nie ma osób z chorobami kardiologicznymi. Czy mój wynik jest niepokojący? Czy grozi mi miażdżyca? Jedne źródła podają, że norma jest do 135 mg/dl dla LDL, a od 135 -155 mg/dl są wartości graniczne. Inne z kolei są bardziej restrykcyjne i wg nich mam już podwyższony cholesterol. Czy mam powody do niepokoju? Czy podwyższony cholesterol jest tożsamy z początkami miażdżycy? Czy też podwyższenie nie oznacza jeszcze choroby. Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź na wszystkie pytania. Łączę wyrazy szacunku Maksymilian z Gniezna
  5. Dzień Dobry! Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 30 lat. Żelazo 184, cholesterol całkowity 199, reszta wyników w normie. Co to oznacza? Z góry dziękuję
  6. Prosze o interpretację wyników badań: cholesterol LDL 219, cholesterol całkowity 333, cholesterol HDL 91, trójglicerydy 113, granulocyty 1,9, pozostałe wyniki morfologii w normie.
  7. Dzień dobry, poproszę o komentarz co do wyników badań. ��������������������Lipidogram: cholesterol całkowity: 269,60 cholesterol HDL: 81,09 cholesterol nie-HDL: 189,01 cholesterol LDL: 165,80 Czy jest o co się martwić?
  8. Witam otrzymałem dziś wyniki badań cholesterol i glukoza. Bardzo proszę o interpretacje. Z góry serdecznie dziękuję. HDL-47.1, NIE-HDL 97.4, LDL 81.1, GLUKOZA 105
  9. Witam .Prosze o ocena wyników badan Cholesterol LDL (met. bezpośrednią) Wynik badania 145 mg/dl Triglicerydy ↑ 190 mg/dl Cholesterol HDL 60,4 mg/dl Nie-HDL 151,3 mg/dl Cholesterol całkowity 212 mg/dl
  10. Miesiąc temu zrobiłem badanie glukozy (94) i insuliny (18,4) kalkulator Homa wyliczył że mam insulinoodpornosc. Dodam że w trakcie badania byłem na czczo ale przyjmowałem w tamtym okresie leki, milukante, clatra, fostex i concor 1,25. Od kilku dni zaczelem stosować dietę medyczną. Po 3-4 dniach stosowania medycznej diety zrobiłam kontrolne badanie glukozy(80), insulina (7,10). Współczynnik Homa w normie. Dodam że badanie robiłam po odstawieniu leków. Dodam jeszcze że przy pierwszym badaniu labolatryjnym miałem wynik cholesterol całkowity 232, cholesterol HDL w surowicy 43, trójglicerydy 238. Pytanie jest moje, czy stosować dietę i uprawiać sport i sprawdzić wyniki za miesiąc? Czy udać się odrazu do diabetologa?. Pytanie jeszcze czy wyniki pierwsze mogły wyjść fałszywe bo brałem leki? Czy insulinoodpornosci wogole jest mowa? Dodam że nadwagi nie mam, ale mam otyłość brzuszna i niekiedy po pracy spać mi się chce.
  11. Dzień dobry zrobiłam badania w 3 dniu cyku miesiączki o godz 8:00 zgodnie ze wytycznymi przez endokrynologa i nie wiem co właściwie mi wyszło robiłam badania poniżej i wynik: - cholesterol całkowity - 169,00mg/dl -glukoza - 91 mg/dl -estradiol -29,9 pg/ml -FSH - 5,9 mlU/mL - LH - 2,2 mlU/mL - Prolaktyna -12,99 ng/mL - Insulina - 14,9 ulU/ml - DHEA-SO4 - 228,10 ug/dL - Kortyzol - 5,62 ug/dL - Androstendion - 2,54 ng/mL Czy wyniki są dobre?
  12. Proszę o interpretacje wyników badań tarczycy, cholesterolu. Kobieta 26 lat. TSH 4.35 (0.27 - 4.20), fT3 4,71 (3.10 - 6.80), fT4 17.45 (12.00 - 22.00), Anty TG 15.33 (<=115.00), Anty TPO 11,97 (<=34.00). ********* Cholesterol 224 (115 - 190l HDL 68 (prawidłowy powyżej 45), LDL 143 (0-130), Trójglicerydy 67 (35 - 160), Glukoza 79 (70 - 99) Z góry dziękuję bardzo za pomoc
  13. Witam, Mam 39 lat. Z uwagi na bardzo niezdrowy tryb życia przy okazji innych rutynowych badań okazało się ,że mam Cholesterol całkowity na poziomie 300 jednostek i bardzo dużą zawartość Cholesterolu LDL oraz Trójglicerydów. Stosowałem dietę i Cholesterol spadał. Niemniej skonsultowałem się z lekarzem i zapisał mi Atrox20. Po półtorej miesiąca stosowania Cholesterol Całkowity mam na poziomie 150. Trójglicerydy i LDL znacznie poniżej górnej granicy normy. czy jest szansa na odstawienie leku? Dodam, że przez pół roku straciłem około 19 Kg, dzięki diecie i całkowitej rezygnacji z konsumpcji jakiegokolwiek alkoholu.
  14. Czy może tak wyjść na badaniach ,że mam cholesterol całkowity 170 a cukier 117 na czczo. Ostatnio robiłem sobie badania okresowe.Przyszedłem na badanie krwi lekko odwodniony i zestresowany mianowicie mało śpię ostatnimi czasy wiadomo z jakiej sytuacji obecnie to wynika.(koronawirus).Dziękuję za odpowiedz. Łukasz lat 34.
  15. Co może oznaczać w badaniach krwi Cholesterol HDL w surowicy wynik: 38 , a zakres referencyjny powyżej 45 ?
  16. Witam, wykonałam badania laboratoryjne w związku z planowaną ciążą. (Poniżej wyniki). W przeszłości chorowałam na anoreksję. Moja waga obecnie wynosi 45 kg/168 cm. Nie mam naturalnej miesiączki, od maja 2019 stosuję preparat Femoston. Lekarz zlecił także badania AMH. Czy moja obecna waga może być przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę? Lekarka zasugerowała zwiększenie masy do 50 kg i nie zalecałą ćwiczeń- obecnie chodzę na siłownię dwa razy w tygodniu. Czy prawdopodobnie będę musiała stosować jakąś terapię (oprócz Femostonu), jeśli AMH będzie prawidłowe? Moja lekarka wspominała coś o lekach na owulację? Złe wyniki limfocytów i leukocytów są prawdopodobnie wynikiem infekcji gardła w dniu badania. Niepokoi mnie wysoki cholesterol. Odżywiam się dość zdrowo, uprawiam sport, nie spożywam tłustych rzeczy i słodyczy, więc co może być tego powodem? Czy zaburzenia odżywiania lub niska waga mają na to wpływ? Leukocyty 3,70 tys/µl 4,0 10,0 L Erytrocyty 4,49 mln/µl 3,9 5,2 N Hemoglobina 13,6 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 40,900 % 34 45 N MCV 91,1 fl 79 95 N MCH 30,3 pg 26 32 N MCHC 33,3 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 228 tys/µl 150 400 N Limfocyty % 44 % 20 40 H Limfocyty
  17. witam jestem kobietą mam 40 lat odebrałam wyniki badan dziś proszę o poradę. wyniki badań TSH3 2,29 oraz cholesterol HDL 34,10 LDL124 triglicerydy155 proszę o poradę w związku z wynikami badań
  18. Mam 45 lat, w listopadzie przeziębiłam się, byłam u lekarza, antybiotyk, kaszel po mału mnie puszcza dopiero około 10 stycznia czyli 2 miesiące od przeziębienia. Leczę się na ciśnienie, bo mam podwyższone, 140/90 ale leki obniżają 125/85. Rtg klatki miałam robione w kwietniu 2019 badania okresowe w pracy.Było dobrze. Mam podwyższony cholesterol 260.Dlatego teraz zrobiłam badania. Morfologia, parametry mieściły się w zakresie , który podawało laboratorium. Jedynie RBC 5.2 a zakres jest do 4,87 i MONO mam 0,62, a zakres jest do 0,36.Cukier 91, ale zaniepokoiło mnie OB 21.Zęby mam zdrowe.Urazów brak. Czemu takie wysokie?
  19. Dzień dobry 2 miesiące temu robiłam badania kontrolne. Morfologia, próby wątrobowe, panel cholesterolu, CRP, OB, mocz. W moczy wyszły mi ketony w niewielkiel ilości oraz podwyższony ciężar. W próbach wątrobowych fosfataza zasadowa 267 przy normie do 130. Dziś kolejne badania i wynik nadal oscyluje w granicah 260. Od 19 lat choruję na cukrzycę typu 1. Diabetolog nie zleca mi nic oprócz hemoglobiny. Te badania było robione na własną rękę w formie kontroli. Czasem bolą mnie nogi, głowa. Mam też celiaklie. Martwi mnie ten wynik, który wcale nie spada... z góry dziękuję za odpowiedź
  20. Dzień dobry Wyniki badań Cholesterol całkowity 223 mg/dl HDL 47 LDL 142 Triglicerydy 166 ciśnienie 138/ 88 glukoza 80mg/dl wiek 52 lata niepalący Lekarz polecił statyny 10mg Zahron - czy rzeczywiście są konieczne z góry dziękuję za odpowiedź
  21. Witam. Miałem badania krwi ostatnio. Cholesterol 54 A maks jest 50 i alt 200 A maks jest 50. Mam powtórzyć za 6 tygodni. I teraz pytanie od czego może tak być. Mam 28 lat i zespół Gilbert więc bilirubina też 2.0 W zeszłym roku miałem CT i USG I wszystko w porządku. Badania krwi miałem robione po zaczeciu na nowo siłowni i że strasznymi zakwasami. Mam kamienie nerkowe. Ok 3 lata temu miałem stluszczenie watroby i torbiel. Ale teraz wróciło wszystko do normy. Od 1.5 roku wątroba okey. Ale od 7 lat (odkąd dowiedziałem się o nowotworze jądra, wszystko ok bez powikłań) czuje wątrobę. Jakby ucisk cały czas ten sam. W tym czasie miałem wiele badań jak PET czy CT. I wszystko ok. Więc uznałem za stresowe Ale teraz ten alt nie daje mi spokoju. Niby lekarz dał mi dietę i badania do powtórki ale nie mogę przestać o tym myśleć. Inna sprawa kiedy miałem badania krwi zaczynało mnie boleć gardło A potem doszedł lekki kaszel. Z tego co lekarz stwierdził może to być też przez infekcje. Za dużo mi nie powiedział. Proszę o pomoc z czym może to być związane. Pozdrawiam
  22. Dzień dobry, niedawno byłam na badaniach krwi odnośnie cholesterolu, tak po prostu z ciekawości. Wynik cholesterolu LDL to 3,24 mmol/l (zaznaczam że jestem zdrowa i nie mam żadnego ryzyka sercowo naczyniowego). Cholesterol HDL to 0,99 mmol/l. Chciałabym zapytać jak interpretować te wyniki i czy powinnam udać się do lekarza. Z tego jak przeczytałam cholesterol HDL mam za niski a LDL za wysoki, ale nie jestem pewna czy dobrze to czytam. Czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania bądź udać się do lekarza?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...