Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie poziomu żelaza

Znaleziono 8 wyników

  1. Dzień dobry, jestem w 9 tygodniu ciazy. Wykonalam badania na poziom zelaza i wynosi on 161., poziom lipazy 81, i cholesterol HDL zanizony 60mg/dl. Mam wizyte u lekarza za tydzień i martwie sie wynikami. Jaki moga miec wpływ na plod te nadmiary i niedobory.
  2. Czy jest możliwe, aby w ciągu 7 dni znacznie zmienił się poziom żelaza we krwi? W pierwszym badaniu- 219 ug/dl (norma 175), badanie w innym laboratorium 7 dni póżniej- 147 ug/dl. Dodam, że przy drugim razie robiłem także ferrytynę, TIBC i UIBC (wszystko w normie).
  3. Dzień dobry, Po wykonaniu badań kontrolnych okazało się że mój poziom żelaza jest podwyższony przy czym wszystkie inne wyniki byly w normie. Zdecydowałam się na zbadanie ferrytyny oraz transferyny. Chciałabym się dowiedzieć czy są jakieś powody do niepokoju i czy należałoby skonsultować się z lekarzem. Żelazo 172 Transferyna 240 Ferrytyna 55 Pozdrawiam serdecznie
  4. Witam. Mam 48 lat, po pobycie 2 lata temu w szpitalu zaczęłam źle się czuć, osłabienie itp, po wykonaniu badań okazało się że mam niski poziom żelaza i znowu szpital, jednak nie znaleziono przyczyny spadku żelaza, po kolejnych badaniach ferrytyny -1,żelazo -12,wit b12 -160,wit d3-11,(marzec2020) niestety z powodu wirusa lekarz gastrolog nie przyjmował, termin przełożony na listopad, a ja coraz bardziej źle się czuję, śpię w ciągu dnia, zimno mi, mało piję gdyż mam odruch wymiotny, nie stać mnie na sprawdzenie czy wyniki się poprawiły, a do listopada daleko, co może być przyczyną. Ginekolog pod kontrolą bez zmian..
  5. Wyniki badań 1,5 rocznego dziecka ( te nieprawidlowe): hematokryt 36 ( norma 37-49), mcv 74,2 ( norma 82-100), mch 26,4 (norma 27-33), limfocyty % 61 ( norma 25-50). Dodatkowo badany poziom żelaza 103 czyli w normie. O czym świadczą te wyniki?
  6. Jak zmniejszyć ilość żelaza w krwi? Wykonałem badania krwi w dniu 10 marca 2020r. Jestem mężczyzną, lat 31. Trzy wyniki w morfologii CBC odbiegają od normy, co one mogą dla mnie oznaczać: - PDW - wynik 19 fl - PCT - wynik 0,4% - Żelazo - wynik 250,0 ug/dl Lekarz rodzinny nic mi nie przepisał, a jedynie kazał zrobić ponowne badania krwi na poziom żelaza za 1,5 miesiąca. Jak zbić poziom żelaza we krwi?
  7. Dzień dobry. W trakcie kontrolnych badań krwi mojego syna (miał wtedy 9 miesięcy) pediatra stwierdził anemię. Parametrami odbiegającymi od normy były: Neut% 22.4% Lymph% 67.7% Hgb 8.6 g/dl Hct 27.5% Mcv 60.4 fl Mch 18.9 pg Rdw-cv 16.9% Plt 579.0 K/ul Żelazo 35 ug/dl wapń 1.41mmol/l Syn przez miesiąc miał podawany syrop Ferrum-lek w dawce pół łyżeczki (około 2.5ml) wraz z pięcioma kroplami Cebionu i dwoma kroplami Innovitum B. Leki były podawane na czczo. Dodatkowo karmiłam dziecko większą ilością mięsa, buraków, owsianki itp. Je aktualnie 5 posiłków uzupełniających oraz mleko z piersi na żądanie. Zauważyłam, że syn zaczął mieć lepszy apetyt. Brak apetytu był jedynym objawem anemii (który wiązaliśmy z ząbkowaniem, poniewaz syn ma już 8 zębów a w trakcie ząbkowania chciał pić tylko mleko z piersi) wraz z łamliwymi paznokciami. W innych aspektach syn jest okazem zdrowia, bardzo szybko się rozwija motorycznie i intelektualnie. Nie zauważyłam żadnych innych niepokojących objawów. Urodził się o czasie przez cesarskie cięcie z powodu zagrożenia zakażeniem wewnatrzmacicznym (miałam leukocytozę), żółtaczka również szybko ustąpiła. Kolejne, kontrolne badanie krwi wykonaliśmy za miesiąc (syn miał 10 miesięcy) i wyniki krwi troszkę się poprawiły, ale bardzo spadł poziom żelaza. Nieprawidłowe parametry z tego badania przedstawiały się następująco: Neut% 23.5% Lymph% 65.8% Hgb 9.8 g/dl Hct 31.6% Mcv 62.6 fl Mch 19.4 pg Rdw-cv 21% Plt 562.0 K/ul Żelazo 13 ug/dl. Wyniki syna bardzo mnie niepokoją, w szczególności spadek żelaza oraz współistniejący nieprawidłowy obraz neutrofili oraz limfocytów, ponieważ reszta wyników nieprawidłowych rozumiem, że wynika z anemii. Czym może być spowodowany taki obraz hematologiczny krwi?
  8. Witam, odebralam wyniki badan 2.5 letniej corki. leukocyty na poziomie 3, neutrofile 0.95, limfocyty 1.59, monocyty 13.8%. Dodam, ze ostatnio nie chorowala, wygląda na zupełnie zdrowe dziecko. Jest niejadkiem, byl badany poziom zelaza i jest w normie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...