Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Układ pokarmowy

Znaleziono 10 wyników

  1. Gość

    Petting a ciąża

    22 lutego uprawiałam z chłopakiem peeting ,miałam dni niepłodne,pieściłam go,na rękach miałam preejakulat,po kilku minutach on zaczął dotykać siebie żeby ustawić go,nie wiem czy nie było tam jeszcze preejekulatu,po jakiejś chwili zaczął dotykać mnie tam,ale nie wkładał palcy,ale przed dotknięciem dotykał łóżka i koca,czy mogło dojść w ten sposób do zapłodnienia?wszystko miało miejsce przed wytryskiem,później się już nie dotykaliśmy,okres miałam normalnie,ale nie był on jakoś bardzo niesamowicie obfity,raczej taki normalny,dwa pierwsze dni obfite,reszta normalnie przeciętna,ale martwi mnie ból w podbrzuszu,mam go od Jakiś dwóch miesiecy,mam też problemy od poczatku roku z układem pokarmowym I podejrzewam ze to przez to,ale wolę mieć pewność
  2. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  3. Proszę o interpretacje wyników ts4 0,68 (0,61-1,48) tsh 3,207 (0,38 - 4) cholesterol całkowity 195 (115-190). Mężczyzna 30 lat. Dodatkowe objawy trudność w przelykaniu, zle samopoczucie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  4. Dzień dobry. Od 20 lat cierpię na jakieś niezidentyfikowane zaburzenia (prawdopodobnie układu pokarmowego). Po niektórych pokarmach (mleko, jajka, pieczywo) czuje ogromną ciężkość w obszarze jelit. Do tego bardzo często dochodzi do zapalenia jamy ustnej (afty) - kilka razy w roku. Ostatnio zrobiłem badania w kierunku celiakii, ale nie umiem zinterpretować wyników (badanie było przeprowadzone podczas infekcji jamy ustnej). Proszę bardzo o pomoc, poszukuje diagnozy od 20 lat. Deamidowane peptydy gliadyny IgA 0,28 kU/l Transglutaminaza tkankowa IgA 0,23 kU/l Całkowite IgA 1,50 kU/l Deamidowane peptydy gliadyny IgG 0,21 kU/l Transglutaminaza tkankowa IgG 0,22 kU/l Czynnik Castle’a 0,36 kU/l <0,3 klasa 0 - brak wykrywalnych swoistych przeciwciał 0,3 - <0,8 klasa 1- bardzo niskie stężenie przeciwciał 0,8 - <4,5 klasa 2 - niskie stężenie przeciwciał 4,5 - <10 klasa 3 - wyraźne stężenie przeciwciał >= 10 klasa 4 - wysokie stężenie przeciwciał Badanie wykonano met. Polycheck na aparacie AP-BLOT
  5. Dzień dobry, mam 38 lat i w ostatnim czasie ogólny spadek formy fizycznej i psychicznej, stany depresyjne i dolegliwości ze strony układu pokarmowego , obrzęk twarzy. Wykonałam badanie na tarczyce, czekam na wizytę u endykronologa. Wykonałam badania TSH 1,820 FT4 1,34 anty- TPO 9
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Mam regularne cykle miesiączkowe 28/29 dni. 01/08/20 miałam okres. Kolejny okres rozpoczął się 29/20 czyli regularnie i byly to 2 dni normalnego krwawienia, 3ciego dnia krwawienie było skąpe, poczym 2 dni bardzo delikatnego plamienia. Mam wrażenie że okres był mniejszy niż zazwyczaj jednak towarzyszyły mu skrzepy. Okres również poprzedzał dosyć mocny PMS. Od mniej więcej 3ciego dnia okresu towarzyszą mi ciągle nudnosci nadczo i po jedzeniu (nie dochodzi do wymiotów), wrażliwość na zapachy i smaki, czeste oddawanie moczu. Miałam też jeden dzień biegunki. Ciągle mi sie odbija, nie mam apetytu a nieustanne nudnosci sprawiają że nawet nie mam ochoty jeść. Objawy przypominają ciążowe w związku z tym w różnych odstępach czasowych wykonałam kilka różnych testów ciążowych o czułości 10 mIU, wykonane z porannego moczu, wszystkie negatywne, ostatni wykonany 10 września. Rowniez 10.09 (13 dni od skąpszego okresu) wykonałam badanie krwi bhCG i wyszło <0.1 czyli negatywne. Czy to może być ciąża, pomimo negatywnych testów domowych i z krwi. Z kalkulatora w internecie wyliczyłam ze teoretycznie bylby to 5/6 tydzien ciąży, czy to możliwe więc że badania z krwi i testy domowe wychodziłyby jako negatywne? Jesli to nie ciąża, co mogłoby powodować takie nudnosci i wrażliwości na zapachy i smaki? Dodam że nigdy nie miałam problemów z układem pokarmowym. Kilka lat temu miałam problemy z niedoczynnością tarczycy i mialam też stwierdzony podwyższony cukier ale bardzo zaniedbałam monitorowanie tych dolegliwości. Jestem osobą nerwową i w ostatnim czasie mialam sporo stresu w życiu prywatnym. Mieszkam zagranicą i bardzo ciężko jest o wizytę u lekarza podczas pandemi. Wizyte u lekarza rodzinnego mam dopiero umówioną na za tydzień. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i porady. Pozdrawiam
  7. Witam, zazylam tabletkę antykoncepcyjną dwuskładnikową o godzinie 12:40, następnie zjadłam owsiankę i ok. godziny 13:30 doszło do wypróżnienia zaraz po zjedzeniu owsianki. Czy miało to wpływ na wchłanianie się tabletki? Boje się, ze owsianka mogła ją wymieść z układu pokarmowego i ta nie zdążyła się wchłonąć i została wydalona. Dodam, ze rano tez się wypróżnialam. Żaden stolec nie był biegunką. Czy powinnam zażyć dodatkową tabletkę?
  8. Witam. Uprawiałam seks z moim partnerem w dzień, w którym powinna wypadać moja owulacja. Zabezpieczyliśmy się stosując prezerwatywę, która nie pękła, nie zsunęła się, nie była w żaden sposób uszkodzona. Całość stosunku odbyła się w prezerwatywie, czyli nie doszło do penetracji, w której preejakulat mógłby dostać się do moich dróg rodnych. Po stosunku całość nasienia znajdowała się wewnątrz prezerwatywy. Mój partner sam założył prezerwatywę nie dotykając wcześniej swojego członka (preejakulat nie przeniósł się na prezerwatywę przez jego dłonie). Czy duże jest ryzyko zapłodnienia? Dodam, że moje cykle trwają 26-30 dni. Najczęściej 28 dni. Mam 23 lata. Przyjmuję dużo leków przeciwdepresyjnych i przeciwlękowych (xanax, amitryptylina, ketrel) i znajduję się w stanie ciągłego stresu z napadami lękowymi. Ze względu na problemy z układem pokarmowym moja dieta jest bardzo uboga. W chwili obecnej ważę 50kg przy wzroście 160cm.
  9. Dzień dobry, Przez ostatnie dwa dni miałam biegunkę zaraz po spożyciu niektórych posiłków. Dziś ok 20 minut po zażyciu 6 tabletki z blistra Vibin również miałam biegunkę. Czy ochrona została obniżona i powinnam postępować tj w przypadku pominięcia tabelki czy jest to niemożliwe aby tabletka opuściła układ pokarmowy?
  10. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...