Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Cera sucha

Znaleziono 14 wyników

  1. Czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku? Mam 28 lat, objawy podobne jak w niedoczynności, sucha skóra i ogromne wypadanie włosów, zmęczenie i senność, uczucie zimna, staram się o zajście w ciążę od dłuższego czasu, chcę się upewnić że to nie przez tarczycę TSH-2.84 uIU/ml, fT3- 3.59 PG/mL, fT4-0.76 ng/dL, anty-TPO-1.8 IU/ml, anty-TG-<0.9 IU/ml.
  2. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  3. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  4. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  5. Witam mam 44 lata jestem kobietą odebrałam wyniki z tarczycy oto one Tsh:4.710 norma do 4.200 ft3 4.36 norma od 3.1 do 6.8 ft 4 15.70 norma 12-22.Od kilku lat leczę cholesterol mam stwierdzono hipercholestolemie i zaburzenia rytmu serca Oprócz tego ciągle jestem zmęczona śpiąca bolą mnie cały czas nogi mam sucha skórę i bardzo suche włosy. Leczenie się także na depresję. Dziękuję za odpowiedz
  6. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  7. Czy wynik tsh - 4,2 dla 21-latki jest okej? Ft3 - 5,69 a ft4 - 14,58. Występujące objawy: wypadanie włosów, uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją, sucha skóra.
  8. Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak zinterpretować wyniki badań, mam nieznacznie podwyższone a-tpo 9,9 IU/ml, jednocześnie tsh to 1,23 ft3 2,71 ft4 0,89, natomiast występują u mnie objawy:nadwagą, wypadanie włosów, sucha skóra, rozdrażnienie, kolatanie serca. Czy to świadczy o hashimoto? Dziękuję za odpowiedź
  9. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników test obciążenia glukozą (na czczo, po 1h, po 2h) i ewentualną sugestię, co do dalszego postępowania: Glukoza 79 | 115 | 80 [mg/dl] Insulina 7,6 | 106,6 | 50,8 [mU/l] Badanie wykonane ze względu na obecność objawów takich jak: - senność po posiłku - zmęczenie po posiłku - "mgła umysłowa" po posiłku - zawroty głowy - zmiany skórne w stylu AZS (sucha pękająca skóra, zaczerwienienie, swędzenie, łuszczenie się - zaczęło się od okolic oczu, aktualnie potrafi występować w wielu miejscach np. szyja, zgięcia łokciowe, pod kolanami, na uszach, na ustach, głowa) - wzdęcia - odbijanie się - bóle jelit - problemy z wypróżnianiem się (zaparcia 2-3 dniowe) Do tej pory stwierdzono diagnostycznie: - przepuklinę przełyku - niewielkie zapalenie żołądka
  10. Witam Mam 18 lat, Ostatnio robiłam badania na tarczycę, mam objawy które wskazywały by na tarczycę m.in zaczerwienienia na twarzy, dekolcie i szyi podczas ciepła i stresu, obfite miesiączki, sucha skóra, wypadanie włosów, wysokie ciśnienie, drżenie rąk, zmęczenie, senność, potliwość. Babcia ma tarczycę i mama. Tsh wyszło w normie 1.34,ft4 w normie 13, zaś ft3 podwyższone 6.02, jak zinterpretować wynik?
  11. Czy odkażanie miejsca, w którym będzie przyklejony plaster evra np spirytusem salicylowym (z odczekaniem 5-10 minut by skóra była sucha) jakkolwiek może obniżyć skuteczność antykoncepcji?
  12. Witam. Niedawno zauważyłam u siebie wiele objawów, które pasowały mi do problemów z tarczycą m.in. chudnięcie, drżenie rąk, zwiększona potliwość, skłonność do biegunek, uczucie chłodu, brak koncentracji, słaba pamięć, drażliwość, szybkie zmiany nastroju, skłonność do płaczu, ciągłe zmęczenie i senność, a także sucha skóra. Zrobiłam badania, takie jak USG tarczycy i badanie krwi. Tutaj się zdziwiłam, bo badania wyszły dosyć sprzecznie ku sobie. Z USG wynika, że tarczyca jest około 5 razy za mała, niż powinna być, a z badań krwi wynika, że TSH i FT4 są w normie. Wizytę u endokrynologa mam umówioną, jednak muszę jeszcze trochę poczekać z uwagi na mało wolnych miejsc. Nie mam pojęcia co takie wyniki mogą oznaczać, a nie mogę przestać o tym myśleć... Z góry dziękuję za odpowiedź
  13. Czy mogę prosić o odczytanie wyników badań Lipidogram Wiek: 34 lata Płeć: K waga 86 wzrost 168kg Dolegliwosci: rozkojarzona, senna, sucha skóra, ciemne szorstkie plamy na kolanach i kostkach, wypadanie włosów, Cholesterol 161 mg/dl 150 - 200 prawidłowe Cholesterol HDL 68 mg/dl > 60 prawidłowe 35 - 60 graniczne 1 - 35 wysokie ryzyko Cholesterol HDL% 42,24 % Cholesterol LDL 75,18 mg/dl 0 - 155 Triglicerydy 89,1 mg/dl 1 - 150 prawidłowe Mocznik 28,4 mg/dl 19 - 44 Kreatynina 0,90 mg/dl 0,3 - 1,4 eGFR 76,3 Aspat 19 U/l 0 - 37 Alat 10 U/l 0 - 45 GGTP 10 U/l 1 - 55 FT-3 3.84 pg/ml 2,5 - 4,3 FT-4 0.89 ng/dl 0,65 - 1,48 Anty TPO 0.5 IU/ml < 9 IU/ml Witamina D3 25 (OH) 17,04 ng/ml < 20 ng/ml Żelazo 67 ug/dl 35 - 168 Glukoza 82,2 mg/dl 60 - 100 Białko całkowite 6,80 g/dl 4,6 - 7 Morfologia WBC (Leukocyty) 10,7 tys./ul 4 - 10 H RBC (Erytrocyty) 4,68 mln/ul 3,5 - 5,5 HGB (Hemoglobina) 13,2 g/dl 11 - 16 HCT (Hematokryt) 40,3 % 36 - 47 MCV (śr. obj. erytrocyta) 86 fl 80 - 100 MCH (śr. masa Hb w erytr.) 28,2 pg 27 - 34 MCHC (śr. stężenie Hb w erytr.) 32,7 g/dl 32 - 36 RDW-CV (współcz. zmienności) 12,9 % 11 - 14 RDW-SD (odchylenie stand.) 43.6 35 - 50 PLT (Płytki krwi) 217 tys./ul 130 - 440 MPV (śr. obj. płytki krwi) 8,9 fl 6,5 - 12 PCT (płytkokryt) 0,19 % 0,11 - 0,28 PDW (dyspersja wielkości płytek) 15,5 % 9 - 17 LYM (Limfocyty) 2,80 tys./ul 1 - 4,5 MID (średnie i duże krw. białe) 0,80 tys./ul 0,1 - 1,5 GRA (Granulocyty) 7,1 tys./ul 2 - 7 H LYM% (Limfocyty) 25,9 % 20 - 45 MID% (średnie i duże krw. białe) 7,4 % 3 - 15 GRA% (Granulocyty) 66,7 % 50 - 70
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od 3 lat staramy się z mężem o dziecko. Ponad rok temu udało się ale poronilam w 5 tygodniu. Ja mam zespół policystycznych jajników co skutkuje brakiem owulacji i od czasu poronienia mam ciągle podwyższone LH i pozytywne testy wychodzą cały miesiąc co uniemożliwia wychwycenie owulacji. Przed zajściem w ciążę testy wychodziły dobrze. Ciągle robię jakieś badania, cytologię, czekam na szpital teraz itd... Nie mam stanu zapalnego, grzybicy i nic z tych rzeczy. No i kolejny problem. Mąż robił badanie nasienia. Ma go bardzo dużo lecz nie zbyt ruchome plemniki ale lekarz powiedział, że nie jest źle. Od około 2.5 roku (teraz ciągle) po stosunku mąż żali się na ból prącia, czasem pęka mu skóra na żołędzi, napletek czasem jest jakby za ciasny, skóra zaczerwieniona, czasem lekko spochnie.Po około 3-5 dni to znika. Ogólnie żali się na sucha skórę na całym ciele. Ma wrażenie jak by było jej za mało. On wstydzi się iść do lekarza, a ja nie wiem co robić. Lekarz mówi żeby używać lubrykantu ale to nic nie daje. Czasem jest ok, a czasem boli go przez parę dni. W moim "stanie" stosunek jest wskazany co 2-3 dni i może w końcu coś załapie, ale w tej sytuacji nie ma szans. Mamy już trochę po trzydziestce i ja już nie mam siły na to wszystko :( czy są jakieś witaminy, które poprawiają kondycję skóry? Tak wiem, że lekarz to podstawa ale ja go siła nie zaciągnę...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...