Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Przepuklina

Znaleziono 13 wyników

  1. zdjagnozowano u mnie przepuklinę kregoslupa. bylem na konsultacji u chirurga w moim miescie i zakwalifikowalem sie do operacji ale powiedziano mi jednoczesnie ze wszystkie zabiegi są wstrzymane przez pandemie. czy to objęło calą Polskę? czy może są chirurdzy wykonujacy ten zabieg. Jeśli tak to jak długo czeka się w kolejce
  2. W jaki sposób można przeprowadzić zabieg/operację przepukliny moszny na NFZ? Do kogo należy się zwrócić?
  3. Witam potrzebuję bardzo operacji zabiegu biotyrycznego na NFZ JESTEM OTYLA WAZE 100KG I PRZEPUKLINY POMIEDZY KREGAMI MOJA WAGA JEST ZAGROZENIEM ZYCIA , POTRZRBUJE SZYBKO SCHUDNSC JESTEM Z OKOLIC LUBLINA MAM ZLA, TOMOGRAFIE KOMPYTEROWA I REZONANS MAGNETYCZNY NA GASTROSKOPIE NA NFZ CZEKA DIE BARDZO DLUGO , JESTEM SAMOTNA MAMA PRZEZ BUL KRZYZA NIE PRACUJE CZY KTOS MOZE MNIE SZYBKO OPEROWAC CZY POMOC WYZUCIC MI 40 KG
  4. Dzień dobry, W celu wykonania operacji leczenia przepukliny rozworu przełykowego, zostałem skierowany na badanie RTG przełyku z kontrastem. Nie mogę znaleźć placówki wykonującej takie badanie nigdzie w Polsce ( oczywiście odpłatnie ). Szukam 'namiaru' na dowolne miejsce które wykona takie badanie. Pozdrawiam,
  5. Witam rozpoznano u mnie kiłę jakieś 3 lata temu i przez cały czas byłem pod kontrolą lekarza wyniki badań były już coraz lepsze 10.08.2020 miałem wynik FTA 1/450 VDRL 1:2 kolejną wizytę miałem w lutym tego roku a wyniki badań były FTA 1/1300 a VDRL 1:2 czy to oznacza że mogę mieć nawrót choroby. Mam 45 lat i dodatkowo cierpię na przepuklinę roztworu przełykowego oraz hemoroidy czy może to być jakoś powiązane lub wpływać jedno na drugie.
  6. Co mogą oznaczać takie wyniki ? Bilirubina całkowita - 21,60 µmol/l, Bilirubina wolna - 14,80 µmol/l, Bilirubina związana- 6,80 µmol/l ? Zawsze bilirubinę całkowitą miałem w normie, ostatnio rok temu 18,5 umol/l. Próby wątrobowe wykonuję co roku, ponieważ odkąd tylko pamiętam zawsze miałem podwyższony ALAT w okolicach 100, w ostatnim czasie co ciekawe spadł do 60. Inne próby wątrobowe zawsze w normie. Od wielu lat podwyższone trójglicerydy ok. 3 mmol/l, ponadto cholesterol całkowity 5,16 mmol/l, cholesterol hdl 0,81 mmol/l, cholesterol ldl 2,97 mmol/l, cholesterol niehdl 4,35 mmol/l. Objawy: nudności, czasami ból pod lewym żebrem i jelita zwłaszcza w nocy. Od kilku lat stłuszczenie wątroby w USG. Oprócz tego usg jamy brzusznej robione miesiąc temu ok. Kolonoskopia - nasilona haustracja jelita grubego, reszta ok. Gastroskopia przepuklina rozworu przełykowego, reszta ok. Praktycznie od zawsze jestem abstynentem, dieta lekkostrawna zgodna ściśle z zaleceniami od wielu lat, nigdy nie lubiłem tłustych rzeczy itp. Miałem też mrowienia rąk i obniżoną witaminę b12 (188), po suplementacji wzrosła do 350. Czy jest wskazana jakaś dalsza diagnostyka ?
  7. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników test obciążenia glukozą (na czczo, po 1h, po 2h) i ewentualną sugestię, co do dalszego postępowania: Glukoza 79 | 115 | 80 [mg/dl] Insulina 7,6 | 106,6 | 50,8 [mU/l] Badanie wykonane ze względu na obecność objawów takich jak: - senność po posiłku - zmęczenie po posiłku - "mgła umysłowa" po posiłku - zawroty głowy - zmiany skórne w stylu AZS (sucha pękająca skóra, zaczerwienienie, swędzenie, łuszczenie się - zaczęło się od okolic oczu, aktualnie potrafi występować w wielu miejscach np. szyja, zgięcia łokciowe, pod kolanami, na uszach, na ustach, głowa) - wzdęcia - odbijanie się - bóle jelit - problemy z wypróżnianiem się (zaparcia 2-3 dniowe) Do tej pory stwierdzono diagnostycznie: - przepuklinę przełyku - niewielkie zapalenie żołądka
  8. Jak długo ważne jest skierowanie do chirurga - przepuklina, mija m-c jak wystawione mam skierowanie.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam moj cykl trwał zazwyczaj 28-29dni w tamtym miesiącu przedłużył się do 32 a w tym jest już 33 i okresu nadal nie ma.. Seks uprawiałam zaraz po okresie 1 stycznia ale w prezerwatywie.. Mimo to zrobiłam 6 testów każdy w innym terminie w czym trzy w 31 33 i 34dniu z samego rana wszystkie negatywne. Czy to możliwe że to ciąża??? Czy testy mogą być niewiarygodne??? Mam niedoczynność tarczycy ale biorę tabletki. Ostatnio również przyjmuje trochę leków przeciwbólowych ponieważ mam przepuklinę kręgosłupa.. Proszę o pomoc czy to ciąża?
  10. Witam W sierpniu 2019r miałam laparoskopowo wycięty woreczek żółciowy - leżałam 4 dni. 6 maja idę ponownie do szpitala gdyż zrobiła mi się przepuklina pępkowa. Jak długo będę w szpitalu? Czy będę ponownie całkowicie pod narkozą?
  11. Dzień dobry, mam zdiagnozowaną przepuklinę pępkowa. Przepuklinę jest wielkosci małej fasolki, z boku pępka. Lekarz powiedział, ze nie trzeba operowac przed zajściem w ciąży (planuję) ale od kiedy się o niej dowiedziałam przestałam ćwiczyć, a chciałabym jednak trochę brzuch wzmacniać. Kręcę hula hopem czasami, ale bardzo chciałabym robić coś więcej, bo prowadzę dość siedzący tryb życia.
  12. "Rozwarstwienie powięzi głębokiej pomiędzy m.biodrowym a skośnym-długość 55 mm,szerokość 6 mm. W obrębie tej przestrzeni wysięk. Nierówny zarys powięzi. Bez cech przepukliny." Opis badania USG. Bardzo silny ból w tej okolicy na granicy omdlenia. Problem zaczął się od dźwignięcia dużego ciężaru,poczułem pęknięcie w prawym podbrzuszu. Sugerowano wyrostek, który został wycięty, jak również przepuklinę, której w rzeczywistości nie było. W licznych badaniach USG uwidocznione są zbiorniki płynowe w tej okolicy prawdopodobnie tworzące się z wysięku. W moim odczuciu po wchłonięciu się płynu ból częściowo ustępuje. Leczenie w poradni leczenia bólu nie przyniosło żadnych efektów. Byłem u kilkunastu lekarzy ale nikt nie potrafił mi pomóc. Czy mógłbym prosić o polecenie lekarza ,który specjalizuje się w leczeniu powięzi ?
  13. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...