Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Grzybica

Znaleziono 22 wyników

  1. Dzień dobry proszę o interpretację wyniku z krwi w kierunku grzybicy anty candida albic igg25.4 anty candida albic iga7.0 anty candida albic igm9.9
  2. Witam Zwracam się z zapytaniem czy stosowanie Itromyxu leku doustnego na grzybice paznokci nie jest kompatybilne działaniem z tabletkami antykoncepcyjnymi Vines. Byłam w trakcie stosowania tabletek kiedy dostałam grzybicy paznokci. Dermatolog powiedziała że musze przestać przyjmować antykoncepcję hormonalną. Przepisała mi lakier do paznokci i tabletki Itromyx.
  3. Witam, czy mam grzybice układową, prosze o interpretacje wyniku. Gdzie się udać po poradę. Jaki lekarz zajmuje się tego typu chorobą. Anty Candida (ilościowe) 5,11 AU/ml Interpretacja; Pośredni. Pacjent wysokiego ryzyka, należy regularnie monitorować.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam w ostatnim czasie odbyłam swój pierwszy stosunek z prezerwatywa, w między czasie również ocieralismy się z partnerem nago narządami i jestem świadoma ze to może być głowa przyczyna mojego schorzenia które powstało poprzez przedostanie się bakterii z odbytu do waginy i przedsionka pochwy. Nie jestem pewna co do moich objawów trochę zgadzają się z tymi w internecie. W zeszły wtorek-17 (dzis mamy środę-25) odbyłam stosunek następnego dnia odczuwałam swędzenie przedsionka pochwy i raz dziennie parcie na pęcherz bez potrzeby oddania moczu, pieczenie występuje tylko przy końcu oddawania moczu jednak wiem ze jest to zapalenie pęcherza z którym sobie poradzę lecz odczuwam to co dwa dni co wydaje mi się dość dziwne. Swędzenie wejścia do pochwy jest nieustanne od zeszłej środy (dzień po stosunku) z początku myślałam ze to zwykle otarcia wiec w aptece kupiłam żel Iladian Intima smaruje się nim od 2 dni lecz nie widzę znaczącej poprawy jednak gdy dzis zajrzałam do mojej pochwy u wejścia zauważyłam wydobywające się białe grudki a niektóre z nich osadzone przy wejściu nie można ich w żaden sposób wytrzeć. Dodam ze pieczenia zbytnio nie odczuwam na codzień jak i wcale przy oddawaniu moczu. Wnioskuje ze jest to grzybica pochwy wiec pytam po jakie leki bez recepty mogę się udać w tym przypadku do apteki wyczytałam ze dopochwowe są najlepsze w tym wypadku. Czy może kupić i stosować razem doustne i dopochwowe?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 21 lat. Kilka miesięcy byłam za granicą i zachorowałam, myślę że to była grzybica pochwy. Okropnie piekła mnie pochwa i swędziała. Miałam opuchnięte wargi sromowe i miałam problemy nawet z siadaniem. Poprosiłam mamę, żeby wysłała mi maść clotrimazolum, ale niestety z wysyłkami za granicę są problemy i przesyłka nie doszła. Leczyłam się na własną rękę. Ogrzewałam podbrzusze ciepłą wodą i starałam się dużo odpoczywać. Zrezygnowałam także ze współżycia. Wróciłam do Polski i wydawało się, że wszystko jest okej. Niestety wyjechałam za granicę znowu i ze stresu paliłam papierosy przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Zmieniłam też całkowicie tryb życia, bo pracowałam na nocne i popołudniowe zmiany, co było dla mnie bardzo ciężkim przeżyciem fizycznym i psychicznym. Zaczęły się bóle podbrzusza i brązowe plamienia międzymiesiączkowe. Miesiąc temu ok. 10 dni przed rozpoczęciem krwawienia z odstawienia dostałam plamień, po czym normalnie dostałam już poprawnego krwawienia. Trwało tyle ile powinno. I teraz znów jestem 10 dni przed miesiączką i znów mam bóle podbrzusza i brązowe plamienia. Bałam się o ciążę, ale stosuję tabletki sumiennie i zawsze biorę je o czasie. Przy ewentualnych biegunkach używałam dodatkowego zabezpieczenia lub rezygnowałam ze współżycia. Wspomnę też, że przy współżyciu bolały mnie ścianki pochwy. Czuję pieczenie, ale swędzenia nie. Mam też wrażenie, że są delikatnie opuchnięte. Co powinnam zrobić? Czy istnieje ryzyko ciąży? Czy mogę być chora na coś poważnego? Pozdrawiam, Wiktoria, 21 lat
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Od jakiegoś czasu zmagam się z grzybica pochwy, nie byłam u ginekologa ze względu na aktualną sytuacje. Miesiączka rozpoczęła się 22 października, wczoraj odbyłam stosunek z moim chłopakiem (28 października), a jeszcze wcześniejszy stosunek był 14 października. Wczoraj rano wzięłam jedna tabletkę iladian a wieczorem lactovaginal i dzisiaj rano ponownie iladian. Dzisiaj również pojawiły się różowe upławy (29pazdziernika). Co to może oznaczać? Seks był z zabezpieczeniem mechanicznym (prezerwatywa). Bardzo mnie to niepokoi, proszę o szybką odpowiedz.
  7. Czy maść Clotrimazolum GSK, 10 mg/g, krem, 20 g obniża skuteczność tabletkę antykoncepcyjnych Vines(maść stosowana na srom nie do pochwowo)? Czy grzybica pochwy wpływa na osłabienie działania tabletek?
  8. Dobry wieczór, brałam tabletki antykoncepcyjne 4 lata, niecały rok temu na własną rękę bez konsultacji z lekarzem przestałam w połowie opakowania brać tabletki. Pojawiło się plamienie związane z odstawieniem tabletek, następnie 2 lub 3 miesiące nie miałam okresu, a teraz jest on nieregularny. Między ostatnia miesiączka było 23 dni przerwy, a jeszcze wcześniej 45, więc myślę, że zaczyna się powoli regulować, od kilku miesięcy powraca grzybica pochwy (uplawy z białymi grudkami lecz brak pieczenia i swędzenia, nic prócz uplawow i nieprzyjemnego zapachu nie ma) stosuje iladian direct plus sporadycznie i wtedy przechodzi, lecz po jakimś czasie nawracają uplawy, raz zastosowałam gynoxin uno, a po zakończonej kuracji lactovaginal 2 razy, lecz po dłuższym odstępie czasu uplawy powróciły, dalej stosuje iladian direct tym razem codziennie od 3 dni i uplawy przeszły wraz z nieprzyjemnym zapachem. Od dwóch dni kłuję mnie prawy jajnik (czasami, nie cały czas) nie jestem w stanie wywnioskować czy to może dlatego, że akurat mam dni płodne, ponieważ nie potrafię tego obliczyć przez nieregularne miesiaczki(ostatnia wystąpiła 13 września i skończyła się 18 (między tym okresem, a wcześniejszym odstęp wynosił 23 dni a wcześniej 45 dlatego bardzo ciężko stwierdzić mi czy wszystko się reguluje). Tabletki które brałam to microgynon 21 dodam, że nigdy wcześniej nie miałam problemów z grzybicami, odkąd przestałam brać tabletki po prostu grzybica się pojawia, mam zamiar udać się teraz do ginekologa, choć powinnam zrobić to szybciej lecz przez tą pandemie bałam się iść do ginekologa. Proszę mi powiedzieć czy to możliwe, że przez odstawienie tabletek po 4 latach może być do roku czasu problem z nieregularnymi miesiączkami i grzybicami pochwy. Dodam, że mam 23 lata pozdrawiam.
  9. Dzień dobry. Mam 12 lat i od około miesiąca towarzyszy mi swędzenie pochwy. Na początku było bardzo dokuczliwe teraz natomiast mniej. Ale i tak nadal dokucza, w większości w szkole czy przy znajomych Nie towarzyszy mi pieczenie czy ból podczas oddawania moczu. Również jest dużo wydzieliny. Gdzie nie gdzieniegdzie z grudkami ale w większości zwykła biała bezzapachowa. A z grudkami to podejrzewam że przez to, że nie podmywalam miejsc. Nie podejrzewam u siebie grzybicy pochwy ponieważ moja wydzielina jak napisałam jest bezzapachowa, nie pachnie drożdżami czy rybą, i nie towarzyszy mi pieczenie czy ból. Mam również zaczerwienienie tych okolic. Nie chcę jechać do ginekologa bo nawet nie miałam pierwszej miesiączki, i ginekolog jest 2 miasta ode mnie, a nikt z mojej rodziny nie ma prawa jazdy, co więcej nie rozmawiam z nikim na takie tematy więc nie ma opcji abym komuś powiedziała, z natury jestem wstydliwą osobą. Czy istnieje jakiś domowy sposób na wyleczenie świądu pochwy? Proszę o szybką odpowiedź..
  10. Czy po wyleczeniu się z grzybicy pochwy ja i partner jest potrzeba prania lub wypażania 90 stopni w pralce, wszystkiego z czym miało się styczność czyli piżama pościel, ręczniki spodnie Bym chciała sie dowiedzieć czy to jakiś facke news czy prawda ?????
  11. Witam, mam 21 lat. Mój okres nigdy nie był regularny. 2 lata temu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i okres się unormował. Brałam je rok, po czym postanowiłam je odstawić, bo zauważyłam, że źle się po nich czuję, tzn. miewałam ataki paniki, odczuwałam niepokój (myślałam, że mam zawały). Przez 2 pierwsze miesiące po odstawieniu okres był w normie. Przez następne 2 mies. okres się nie pojawił. Moja pani doktor zapisała mi tabletki dla kobiet w ciąży, które pomagały przez kolejne pół roku. Nagle znów okres zniknął na 3 mies. Pani doktor zapisała mi tabletki antykoncepcyjne na wywołanie okresu. Pojawiał się 2 miesiące. Postanowiłyśmy odstawić tabletki i zamiast nich stosować suplementy dla kobiet Falvit. Niestety, po odstawieniu tabletek okres znów nie nastąpił. Dodam, że od roku miewam wzdęcia, od ok. pół roku bóle w podbrzuszu, które prowadzą do wypróżnienia. Czasami odczuwam też bóle jajnika, bóle kręgosłupa (mam skolioze). Moja pani doktor uważa, że bóle podbrzusza mogą być spowodowane jelitem drażliwym. Nie wykryła na USG przez powłoki brzuszne żadnych torbieli i guzów, jedynie drobne pęcherzyki. Mój rehabilitant uważa, że czuje napięcie w tych miejscach, w jakich pojawia się ono przy nerwicy. Rok temu miałam wykonane USG brzucha i nie wykryto nic niepokojącego. Miałam też problem z grzybicą pochwy. Zdarza się, że okres jest ciemno brązowy, czy czarny- mało krwisty, bywa gęsty. Nie mam pojęcia czym może być spowodowany problem z regularnością okresu. Bardzo mnie to martwi....
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, w zeszlym miesiacu odbylam stosunek, bez dojscia w pochwie. Dwa dni pozniej dostalam okres. Tydzien po okresie ginekolog zdiagnozowal u mnie grzybice pochwy i przepisal mi globulki dopochwowe. Dzis zostalo mi 8 dni do okresu i pojawilo sie u mnie brazowe plamienie. Co ono oznacza? (Stosunek odbylam okolo 25 dni temu)
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Mam infekcje intymna która pojawiła się przed ostatnia miesiączka(data miesiączki-25.02), od razu zrobiłam termin u lekarza ginekologa. Termin jednak był na za miesiąc. (16.03). Stosowałam lek dopochwowy z kwasem mlekowym dostępnym bez recepty, oczekując na zbliżająca się wizytę u lekarza. Przy 7 dniu stosowania dostałam okres. Normalnie używane tampony wymieniłam na podpaski, bielizna”babcina” bawełniana. Zero pachnących żeli i gąbek do mycia, osobny ręcznik do tych okolic(jak nigdy). Po okresie, dalej czekajac na zbliżająca się wizyte(ok dwa tygodnie temu skończyłam okres) myślałam że kwas mlekowy stosowany przed okresem pomógł. Podczas owulacji(tydzień temu), zaczęłam starania o dziecko. Nie było bólu. Brak dziwnych upławów. Jednak teraz, tydzień po owulacji znowu zaobserwowałam niepokojące upławy, na palcu pojawiają się „grudki konsystencji twarogu”, bezzapachowe, a po wizycie na toalecie widzę wydzielinę z lekkimi brudami. Sęk w tym, ze przez pandemie odwołałam wizytę u ginekologa. Zakupiłam kolejne opakowanie kwasu mlekowego. Mimo ze nie wiem czy to grzybica czy bakteria. Może mi coś grozić gdy po raz kolejny zastosuje tylko kwas mlekowy a do lekarza pójdę jak się uspokoi sytuacja z wirusem?
  14. Bardzo proszę o interpretację wyników badań mojej 6 letniej córki. Bardzo często choruje, ma astmę oskrzelową oraz nawracającą grzybicę skóry gładkiej. Lekarz pediatra mówi, że wyniki są wzorcowe, ale ja się niepokoje. Hemoglobina 14 (11-13,5) Erytrocyty 5,81 (4-5) MCH 24 (27-34) MCV 74 (84-96) Granulocyty 25,9 % (43-76) Eozynofile 0,8% (1-6) Limfocyty 66,3% (17-48) LIMF
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, od kilku miesięcy biorę lek Duphaston przez 10 dni w miesiącu (16-25 dzień cyklu) po poronieniu rok temu oraz dla wyregulowania miesiączek. 4 dni temu dostałam okres, w terminie, ale jest on bardziej skąpy niż dotychczas. Wykonałam dwa test ciążowe, oba są negatywne. W przeprowadzonej w połowie poprzedniego cyklu cytologii wyszły zmiany związane z obecnością grzybicy, nie zdążyłam jeszcze przeprowadzić zapisanej kuracji. Czy to może być ciąża mimo negatywnych testów bądź wpływ zmian grzybicznych? Ewentualnie duży poziom stresu? Kiedy wykonać test aby mieć pewność?
  16. Witam, od 3 miesięcy borykam się z grzybicą pochwy, bylam u ginekologa który przepisał mi tabletki trioxal. Z tego co wyczytałam obniżają one skuteczność tabletek antykoncepcyjnych bo zawierają w sobie itrakonazol. Lekarz kazl mi je brać przez jeden dzien- 2 tabletki rano I 2 wieczorem. Wzięłam więc je w piątek, a w niedzielę współżylam z partnerem. Czy jest ryzyko zajścia w ciążę?
  17. Witam, w dniu dzisiejszym zrobiłem test na kiłe, po 12 dniach od stosunku seksualnego, który był w zabezpieczeniu w całości. Dodam, że była to wizyta prywatna u wenerologa. Niestety konsultację wyniku będę mógł odbyć dopiero w przyszłym tygodniu. Proszę powiedzieć mi jak interpretować wynik badania "ujemny" natomiast zakres referencyjny "<1.0 ujemny >= 1,0 reaktywny" ? Jednocześnie wynik HIV jest również ujemny. Lekarz zdiagnozował grzybicę
  18. Gość

    Brązowe plamienie

    Mam 35 lat od początku roku mam plemienia z pochwy widoczne tylko na palcu od ręki od 15 lub po 20 dniu cyklu. Byłam aż u 3 lekarzy wszyscy zgodnym hurem stwierdzili ze ginekologicznie jestem zdrowa a cały czas martwię się tymi plamieniami z pochwy albo są po srosunku do okresu np przez dwa tygodnie albo bez Cytologia jest ok zrobilam na własną rękę badania hormonów w Tym tarczyca wszystko jest ok cykle mam ok tzn 26-32 najczęściej 28-29. Moj gin który mnie prowadzi powiedział żebym się smarować nawilzajacymi preparatami bezzapachowymi, ze w trakcie stosunku mogę mieć naciągnięte jakieś wiązadła coś w tym stylu. Lekarz nawet 3 upierają się ze jestem zdrowa, antykoncepcji nie biorę od roku. Jednym cyklu mam po srosunku do miesiączki czyli dwa tygodnie w drugim widzę trochę ( czerwonego) w trakcie smarowania sie nawilżającym - dotykam szyjke. W zasadzie żaden z tych 3 lekarzy nic mądrego nie powiedziało prócz tego co ja piszę. Nie biorę tabletek anty od roku skąd mogę mieć suchość pochwy skoro infekcji tez nie mam rzekomo. Używam kubeczek menstruacyjny jak mam okres. Jestem tez osoba która bardzo dobrze umie ocenić u siebie czy mam grzybice lub bakteryjne zapalenie . Nie mam Powtarzam lekarz mówi że jestem zdrowa. Czy mogę mieć w tym wieku suchość pochwy dzięki temu plamię. Nie mam infekcji, nie biorę antykoncepcji od roku, nie mam menopauzy haha Proszę o odp
  19. Proszę o interpretacje swoich wyników. Źle się czułam, osłabienie, ból szyi, głowy, ból mięśni. Okazało się że mam grzybice. Dostałam leki, wszystko przeszło, tylko szyja jakaś dziwna mi się wydawała. Morfologia z rozmazem wyszła ok, mocz ok. Kazali zrobić tarczycę. TSH 2,982. Anty Tpo 277, 55anty Tg 266,67. Ob 5. Cpr 0,5. ASO 54,7. RF 20. Żelazo 63. Endokrynolog kazał zrobić inne badania i usg tarczycy. Usg bez żadnych zmian, kazał przyjść za 3 miesiące do kontroli. Wit d mam za mało, bo tylko 15,3.dostalam krople żeby uzupełniać. Kolejne badania mi wyszly: anty Ccp 8,0. Tsh (trab) 0,8. Alt 14.Ast 16. GGTP 31. Kinaza fosfokreatynowa 29. Anty Tg 242,52. Do tego jeszcze wynik Ppj (Ana 1) wyszedł dodatni. Chciałam się dowiedzieć czy na podstawie tych badań da się wstępnie stwierdzić na co choruje. Czy coś jest z moją wątroba, bo tyle tych wyników. Lekarz kazał iść teraz do reumatologa. Ale ciężko jest się teraz gdzieś szybko dostać. Ogólnie to jestem trochę zmęczona, strasznie się stresuję, i lekko bolą mnie plecy na dole od kilku dni.
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Od ostatniej miesiączki współżyłam z chłopakiem kilkanaście razy, zawsze z prezerwatywą. Wystąpiła u mnie grzybica pochwy, ginekolog przepisał mi leki macmiror, flucofast oraz infectvagin i zalecił test ciążowy z krwi, który wykonałam dzień przed spodziewaną miesiączką (test wyszedł negatywny). krwawienie pojawiło się i wygląda zupełnie inaczej, bardziej skąpe i krótsze niż zwykle, ale bolesne. Tutaj nasuwa się pytanie czy leki na grzybicę lub infekcja mogły spowodować różnice w miesiączce, czy nadal istnieje możliwość że jest to ciąża?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Od 3 lat staramy się z mężem o dziecko. Ponad rok temu udało się ale poronilam w 5 tygodniu. Ja mam zespół policystycznych jajników co skutkuje brakiem owulacji i od czasu poronienia mam ciągle podwyższone LH i pozytywne testy wychodzą cały miesiąc co uniemożliwia wychwycenie owulacji. Przed zajściem w ciążę testy wychodziły dobrze. Ciągle robię jakieś badania, cytologię, czekam na szpital teraz itd... Nie mam stanu zapalnego, grzybicy i nic z tych rzeczy. No i kolejny problem. Mąż robił badanie nasienia. Ma go bardzo dużo lecz nie zbyt ruchome plemniki ale lekarz powiedział, że nie jest źle. Od około 2.5 roku (teraz ciągle) po stosunku mąż żali się na ból prącia, czasem pęka mu skóra na żołędzi, napletek czasem jest jakby za ciasny, skóra zaczerwieniona, czasem lekko spochnie.Po około 3-5 dni to znika. Ogólnie żali się na sucha skórę na całym ciele. Ma wrażenie jak by było jej za mało. On wstydzi się iść do lekarza, a ja nie wiem co robić. Lekarz mówi żeby używać lubrykantu ale to nic nie daje. Czasem jest ok, a czasem boli go przez parę dni. W moim "stanie" stosunek jest wskazany co 2-3 dni i może w końcu coś załapie, ale w tej sytuacji nie ma szans. Mamy już trochę po trzydziestce i ja już nie mam siły na to wszystko :( czy są jakieś witaminy, które poprawiają kondycję skóry? Tak wiem, że lekarz to podstawa ale ja go siła nie zaciągnę...
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, jesteśmy z partnerem w trakcie starań o ciążę. Na ostatniej wizycie doktor stwierdził u mnie grzybicę pochwy (dodam, że żaden wymaz nie był pobierany, diagnoza na podstawie oględzin pochwy). Przepisał lek Gynazol z zaleceniem, aby zastosować go po miesiączce. Zapytałam, czy będziemy mogli starać się o ciążę w tym samym cyklu, kiedy przyjmę Gynazol i lekarz powiedział, że będziemy mogli. Kupiłam więc lek w aptece, jednak w ulotce przeczytałam, że leku nie powinny stosować kobiety w wieku rozrodczym nie stosujące antykoncepcji (co rozumiem jako potencjalnie zagrożenie w przypadku zajścia w ciążę). Czy można więc stosować ten lek starając się o ciążę (oczywiście po 3-dniowej wstrzemięźliwości od zastosowania leku)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...