Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Problemy z koncentracją

Znaleziono 23 wyników

  1. Witam. Od kilku dni boli mnie z tyłu głowy po prawej stronie w górnej części. Najbardziej odczuwam to przy pochylaniu, takie kłócie. Zauważyłam tez problemy z koncentracja, kiepska pamięć i słabszy wzrok. Choruje na nadciśnienie tętnicze. Biorę leki i antykoncepcje.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Tydzień przed planowanym rozpoczeciem miesiączki chłopak włożył mi parę razy penisa do pochwy wcześniej go wycierając. Okres spóźnił mi się 5 dni (miał być 2 lutego a był 7) ale był normalny 4 dniowy, następny okres był dzień przed planowanym czyli 6 marca również był normalny. Pytanie moje jest następujące czy mogę być w ciąży? Mam bóle głowy lekkie mdłości i problemy z koncentracją oraz ogólnie osłabienie. Proszę o odpowiedź bo bardzo się boje
  3. Witam gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170) Ferrytyna 12,3 (13,00-150) RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7) HCT 40,8 (35,0-45,0) MCV 83,3 (80,0-98.0) Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką endokrynologa z uwagi na niedoczynność tarczycy. Źle się czuję, nie mam energii, jestem senna, jest mi zimno, mam trudności z koncentracją uwagi, obniżony nastrój. Lekarz rodzinny przepisuje doustny preparat żelaza. Poziom żelaza podnosi się, natomiast kilka miesięcy po odstawieniu leku, wyniki Fe znów spadają do takiego poziomu jak wyżej. Proszę o pomoc.
  4. Jestem kobietą mam 30 lat. Od niedawna stosuję antykoncepcję hormonalną. Najpierw pół roku używałam plastrów, potem poprosiłam o tabletki, przepisano mi dwuskładnikowe, stosuję je już trzeci miesiąc. W czasie brania pierwszego opakowania tabletek zauważyłam u siebie problemy z koncentracją, co trwa do dzisiaj, np. oglądając coś w telewizji odpływam gdzieś myślami, bardziej patrzę niż słucham. Przy drugim opakowaniu doszły jeszcze problemy z apetytem, jedzenie jakoś mi inaczej smakuje, np. surowy ogórek smakuje mi rybą, raz gdy mąż robił obiad czułam z kuchni zapach bardzo intensywny przypraw, aż mnie zaczęło mdlić nie wiem czemu, po czym okazało się, że nic takiego nie używał, tylko sól i pieprz. Nigdy nie byłam wybredna, nawet jak mi coś niezbyt smakowało to zjadłam, a teraz nie jestem czasem w stanie zjeść czegoś co normalnie jem. Obie te dolegliwości bardzo mi przeszkadzają i odbijają się na moim związku - mąż dobrze gotuje, a ja nie jestem w stanie jeść, spędzamy razem czas, a ja jestem nie obecna. Chciałam zapytać czy to może mieć związek z antykoncepcją czy to raczej zbieg okoliczności?
  5. Mężczyzna lat 26, W 2019 w listopadzie wyszło mi TSH 0,97. We wrześniu 2020 było to 2,56 a w styczniu 2021 już ponad 3,36. Jestem od jakiegoś czasu wyraźnie osłabiony, senny niezależnie od tego ile godzin prześpię, często pobolewa mnie głowa, mam pogorszony nastrój i niskie libido, problemy z koncentracją i pamięcią, żółtawą skórę. Morfologia wyszła prawidłowo ale, jedynie podwyższone Monocyty i obniżone Bazocyty. Rozmawiając z lekarzem stwierdził, że to normalne, że TSH rośnie na zimę i kazał sprawdzić za pół roku. Teoretycznie wszystko jest w normie ale martwią mnie objawy i to, że pierwszy wynik z 2019 był z listopada dlatego nie jestem pewien czy zima ma coś z tym wspólnego. Czy taki skok TSH gdzie badania były robione w podobnych okresach powinien mnie zaniepokoić?
  6. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  7. Witam, od długiego czasu zmagam sie z osłabieniem samopoczucia, skóry, włosów oraz paznokci. Pod oczami mam sińce, ciagłe zawroty głowy oraz problemy z koncentracją. Wyniki badań: ferrytyna:14/13-150, hemoglobina:13,5/12,0-16,0. Czym może być spowodowany mój stan zdrowia?
  8. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  9. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  10. Mam 18 lat. W swoim życiu przeżyłam już wiele traum. Przez to w jakim domu mieszkałam w dzieciństwie, mam bardzo duzo deficytów. Mam niska samoocenę, brak pewności siebie, nie zbyt pozytywne myślenie, problemy z koncentracją, problemy z dobieraniem sobie ludzi, obwiniam się bardzo często za nie wykonanie czegoś, ale ja mam nie chęć do wszystkiego, nie moc bardzo duża, ostatnio doszły problemy z marihuana. Nie mam wsparcia od nikogo, rodzice nie obecni, z psychologiem widzę się bardzo rzadko bo ma też innych pacjentów. Nie wiem co robić, potrzebuje pomocy.
  11. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  12. Czy wynik tsh - 4,2 dla 21-latki jest okej? Ft3 - 5,69 a ft4 - 14,58. Występujące objawy: wypadanie włosów, uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją, sucha skóra.
  13. Dzień dobry, Od wielu lat odczuwam przewlekłe zmęczenie, brak energii, ból kręgosłupa, problemy ze stawami. Od 2 lat zauważam problemy z pamięcią, uczeniem się i koncentracją. Od 2 miesięcy drgają mi powieki. Magnez, potas i sód w normie. Badania dotyczące tarczycy w normie. Podwyższone żelazo 249. Dodam, że nigdy go nie suplementowałam i mam regularne miesiączki (7-8 dni). W październiku ubiegłego roku stężenie zelaza we krwi wynosiło 180. Czy wskaźnik 249 żelaza jest na tyle wysoki, żeby szukać przyczyny?
  14. Witam, czy następujące wyniki mogą świadczyć o guzie przysadki mózgowej? -ESTRADIOL 22.2 N 11.3-43.2 -FSH 2.9 N 1.5-12.4 -LH 2.76 N 1.7-8.6 -PROGESTERON 0.35 N 0.05-1.5 -PROLAKTYNA 382 N 86-324 -TESTOSTERON 5.16 N 2.8-8.0 -CHOLESTEROL CAŁKOWITY (jedn.Sl) 2.68 N 2.97-4.91 -CHOLESTEROL CAŁKOWITY (jedn.tradyc) 103.8 N 115-190 -FT4 24.2 N 12.60-21.00 -FT3 5.63 N 3.93- 7.70 -ALT 47 N mniej niż 41 -AST 35 N mniej niz 37 -Glukoza 92.26 N 70-99 -TSH 3.29 N 0.53-3.59 Objawy to: problemy z koncentracją, kłopoty z pamięcią
  15. Dzień dobry, miesiąc temu zgłosiłam się do lekarza z powodu ciągłego zmęczenia. Czułam się osłabiona. Nie miałam apetytu. Od czasu do czasu miałam zawroty głowy. Byłam blada, szybko się męczyłam. Miałam problem z koncentracją. Lekarz zlecił badania krwi. Leukocyty 9,2 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,20 (3,93-5,22) Hemoglobina 12,6 (11,2-15,7) Hematokryt 40,9 (34,1-44,9) MCV 79 (79-95) MCH 24 (26-32) MCHC 30,8 (32,2-35,5) Płytki krwi 247 (150-400) RDW-CV 16,0 (11,7-14,4) PDW 18,7 (9,8-16,2) MPV 12,6 (9,4-12,5) P-LCR 44,8 (19,1-46,6) Glukoza 97 (70-99) Żelazo 99 (37-145) TSH 4,380 (0,270-4,200) Z wynikami zgłosiłam się do lekarza. Lekarz stwierdził, że mam anemie i prawdopodobnie niedoczynność tarczycy co może być przyczyną mojego zmęczenia. Przepisała preparat żelaza.Brałam 1 tabletka raz dziennie. Po miesiącu stosowania wykonałam kolejne wyniki. Leukocyty 5,8 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,52 (3,9-5,2) Hemoglobina 14,2 (11,2-15,7) Hematokryt 45,9 (34-45) MCV 83 (79-95) MCH 26 (26-32) MCHC 30,9 (32,2-35,5) Płytki krwi 234,0 (150-400) RDW-CV 20,4 (12-14) PDW 18,3 (10-16) MPV 12,90 (9,40-12,50) P-LCR 45,0 (19-47) TSH 2,720 (0,270-4,200) FT3 5,57 (3,10 6,80) FT4 1,26 (0,93-1,70) W poniedziałek idę do lekarza. Mam wrażenie, że po stosowaniu preparatu żelaza moje wyniki krwi są wcale nie są lepsze. Zastanawiam się czy nadal je stosować. Czy jest możliwe żeby w ciągu miesiąca poziom TSH tak się zmniejszył? Zmniejszenie to może być spowodowane suplementacją żelaza ?
  16. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  17. Dzień dobry, Badanie tsh u 36-latki wykazuje 4,1 przy normie 4,5 . Czy mam powód do niepokoju ? Niestety mam wiele objawów takich jak wypadanie włosów, problemy z koncentracją, spadki nastroju itd.itp. W rodzinie kobiety również chorują na tarczycę ? Jadzia, 36 lat
  18. Proszę interpretację moich wyników: Kobieta 37 lat. Morfologia krwi: Leukocyty↓ 3,1 (3,9 — 11,7) Erytrocyty 4,1 (3,85 — 5,16) Hemoglobina↓ 11,5 (12,0 — 15,0) Hematokryt 34,8 (34,8 — 45,0) Neutrocyty ↓ 1,47 (1,90 — 7,90) Limfocyty ↓ 1,1 (1,30 — 3,60) Monocyty 0,31 (0,20 — 0,50) Eozynocyty 0,2 (0,00 — 0,40). OB 20 mm/h (2-15). Cholesterol całkowity w surowicy ↑ 191,1 ( mg/dl115 — 190) Cholesterol HDL w surowicy 95,8 (mg/dl> 45) Triglicerydy w surowicy 63,37 (mg/dl< 150,0) Cholesterol LDL - wyliczany 83 mg/dl. Żelazo w surowicy↓25 (µg/dl37 — 145) Glukoza↑101,3 mg/dl na czczo. Insulina 3,3 mU/l (3,00 — 25,00) na czczo. ANA3: SS-A natywne (60kDA) 134 Ro-52 rekombinat 134 SS-B 18 dsDNA 14 ( ). Poza tym bóle stawów szczególnie nadgarstków, dłoni i stóp, drętwienie i mrowienie, brak czucia, zespół Raynauda, ciągłe zmęczenie, ciągły stan podgorączkowy (37,2). Suchość oczu, nosa, skóry, neuralgia międzyzebrowa. Problemy z pamięcią, koncentracja, depresja. Z góry dziękuję.
  19. Witam, Mam 23 lata. Nie mam okresu już 85 dni. Przed tym brakiem, w ostatnim dniu okresu mogła zaistnieć możliwość przemieszczenia się preejakulatu w okolice pochwy. Niecały miesiąc przed wspomnianym zdarzeniem wspolzylam 4 dni po zakończeniu okresu, z zabezpieczeniem, okres sie potem pojawił. W ostatnim czasue (ponad dwa miesiące) miałam bardzo dużo stresu, dużo gorszy, często przerywany sen. W pierwszym miesiącu odczuwałam spadek apetytu, potem wrócił, ale samopoczucie nadal złe. Odczuwałam problemy z koncentracja, brakiem motywacji, pamięcią, podejmowaniem decyzji i jakby spowolnione myślenie, które otrzymują się nadal. W okresie świątecznym aż kompulsywnie jadłam słodycze ( tłumacze to stresem z powodu zbliżających się ciężkich egzaminow. Od około tygodnia moje podbrzusze jest twardsze, wczoraj pobolewal lewy jajnik, w nocy (bezsennej z tego całego niepokoju) poczułam, jakby kuleczka się przemieściła z lewej strony w kierunku środka brzucha. Wykonałam dwa testy ciążowe około 70 dni po ostatnim okresie, w odstępie do tygodnia. Wykonałam je ściśle przestrzegając zasad, rano, z pierwszym moczem. Jeden był strumieniowy, drugi płytkowy. Oba wyszły negatywnie. Zdarzało mi się w przeszłości zatrzymanie okresu na czas wakacji, albo z dwumiesięczna przerwa. Jestem obecnie za granica, we Włoszech i najwcześniej będę mogła pójść do lekarza w Polsce Za dwa tygodnie, co spędza mi sen z powiek. Dodam, ze jeszcze w tym roku, współżyjąc ze stalym partnerem, okres pojawiał mi się co dwa tygodnie, trwało to około półtora miesiąca,. Tłumacze to stanem zakochania. Co może być przyczyna tak spozniajacego się okresu? Bardzo proszę o pomoc.
  20. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  21. Dzień dobry. Wiek 40 lat, waga 105kg, wzrost 190cm. Mam problem z nadwagą, ospałością, brakiem koncentracji i obniżonym libido. Wykonałem badania: TSH[L69] - 2.130 ulU/ml (0.270-4.200). FT4[O69] - 1.30 ng/dl (0.932-1.71). FSH - 3.21 mlU/ml (90,95-11,95). LH - 2.56 mlU/ml (1.14-8.75). ESTRADIOL - 43.00 pg/ml (11.00-44.00). PROGESTERON - 0.13 ng/ml (0.10-0.20). PROLAKTYNA - 14.97 ng/ml (2.8-18.12). TESTOSTERON - 414.52 ng/dl (47.01-980.0). TESTOSTERON WOLNY - 8.65 pg/ml (1.00-28.28).DHEA-S04 - 225.60 ug/dl (88.90-427.00). KORTYZOL - 20.25 ug/dl (4.82-19.5) Oprócz kortyzolu wszystkie mieszczą się w normach. Co może być powodem? Badania morfologia itd zrobione wszystko w normach. Dziękuje
  22. Niedługo kończę 18 lat. zdiagnozowano u mnie anoreksję (epizody bulimi są ale nie zdiagnozowane) i zaburzenia lekowo depresyjne. Jestem pod opieka psychiatry i psychoterapeuty, biorę tez leki SSRI ale póki co niezbyt co kolwiek pomaga wręcz jest gorzej. Aktualnie wazę 50 kg, mam 174 cm wzrostu, wiec nie wazę az tak mało jakbym mogła. Mam bardzo niskie tętno, ale badania są całkiem okej. Były jakieś niedobory ale nie drastyczne i po suplementacji wróciły w miare do normy. Mam duże problemy z chodzeniem do szkoły, z przebywaniem wśród ludzi, z koncentracja i z nauka. Mam postawiony warunek ze jeśli nie przytyje dostaje skierowanie do szpitala, a póki co waga się nie zmienia. Zastanawiam się jakie są plusy i minusy leczenia w szpitalu, bo wydaje mi się ze tak mogą mnie tylko utuczyc. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie ze sama wyjdę z tego, nie dam sobie sama rady prędzej skonczy się to zle. Jak wyglada pobyt na oddziale młodzieżowym, ile się tam jest mniej więcej i co mi to da oprócz tego ze będę ważyć dużo więcej?
  23. Dzień dobry. Biorąc pod uwagę moje samopoczucie, ospałość, zmęczenie i problemy z koncentracją, a także fakt, że leczę się na niedoczynność tarczycy (jest w normie), lekarz zlecił krzywą glukozową i insulinową. Za dwa tygodnie mam wizytę u lekarza, jednak wcześniej chciałabym, aby moje wyniki zostały zinterpretowane. Glukoza na czczo - 4,88 mmol/l (3,9 - 5,5) Glukoza po 1 godz. - 5,72 mmol/l Glukoza po 2 godz. - 4,81 mmol/l Insulina przed obciążeniem - 6,79 µIU/ml (2,6 - 24,9) Insulina po obciążeniu (pkt 1) - 50,70 µIU/ml Insulina po obciążeniu (pkt 2) - 57,10 µIU/ml
×
×
  • Dodaj nową pozycję...