Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadczynność tarczycy

Znaleziono 26 wyników

  1. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  2. WITAM. DO LEKARZA W TYCH CZASACH TRUDNO I CHCIALABYM SIE SPYTAC GDZIE MOGĘ PÓJŚĆ DO LEKARZA Z MOIMI WYNIKAMI. LECZE SIE NA TARCZYCE. Z NIedoczynnosci zrobila mi sie nadczynnosc i mam stwierdzona chorobe Gravesa basedova od miesiaca. ZACZELAM chudnac moja obecna waga to 65 kg a mialam zawsze 78. 77kg i ciezko bylo cokolwiek zgubic. A teraz bez diety i cwiczen sama waga spada Zrobilam sobie badania kontrolne morfologi krwi z rozmazem gdyz biora thyrozol 5mg MORFOLOGIA KRWI: Leukocyty WBC 4.9 Erytrocyty RBC 4.59 Hemoglobina HGB 12.98 Hematokryty HCT 37.6 WSKAZNIK CZERWONOKRWINKOWE: Sr.obj.erytrocyta MCV 82 Sr.masa HGB w erytrocycie MCH 28.3 Sr. Stężenie HGB w erytrocytach MCHC 34.5 Wskaźnik anizocytyzy erytrocytow RDW 13.2 PŁYTKI KRWI WSKAŹNIKI PLYTKOWE: plytkokryt PCT 0.25 Wskaźnik anizocytozy płytek PDW 16.5 Sr. Ob. Plytki krwi 9.7 ROZDZIAŁ AUTOMATYCZNY LEUKOCYTOW ;: NEU 2.24!spadek LYMPH 2.22 MON 0.41 EOS 0.08 BASO 0.01 !spadek NEU% 45.2 LYMPH% 44.8 MON % 8.2 EOS % 1.6 BASO % 0.2 MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU KRWI: Neutrocyty o jądrze podzielonym 41%! Spadek Eozynocyty 2% Monocyty 7% Limfocyty 50 %! Podwyzszone
  3. Dzień dobry. Piszę, bo mam zagwozdkę. Stwierdzono u mnie po porodzie poważną nadczynność tarczycy (TSH <0,005 i podwyższone FT3, FT4). Skierowano na kolejne badania - TRAb, TPO, TPG. Lekarz zaznaczył, że choroba Gravesa-Basedowa będzie, jeśli TRAb będzie dodatni. Jest jednak ujemny (<0,8) , a reszta wyników jest w normie - TPO 0,78, TPG 3,27. Mam się kontaktować z endokrynologiem, co może trochę potrwać. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co to może być?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Ostatnio miała miejsce dość niepokojąca moim zdaniem sytuacja. W trakcie okresu, a dokładnie w ostatnim, czyli jego czwartym dniu odbyłam stosunek. Zabezpieczaliśmy się prezerwatywą, która po jakimś czasie pękła. Był to stosunek przerywany, partner nie doszedł w środku. Mój lęk budzi jednak preejakulat który wydziela się u niego zawsze, a teraz był on według siebie na 80% blisko dojścia, więc raczej mało prawdopodobne żeby go ani trochę nie było. Cykle mam raczej regularne co 28 /- 2 dni (w ciągu ostatnich 6 miesięcy najdłuższy trwał 30 dni, a najkrótszy 26). Okres zaczął mi się 9 stycznia i trwał 5 dni z czego pierwszy dzień był bardziej plamieniem, dni płodne miały rozpocząć się w 11 dniu cyklu (19 stycznia), natomiast owulacja przewidywana była na 16 dzień cyklu (24 stycznia). Ostatnio wykryto u mnie nadczynność tarczycy, i dzień po stosunku zaczęłam zażywać 3 razy dziennie pół tabletki Thyrozolu. Czytałam że nadczynność tarczycy może powodować zmiany cyklu miesiączkowego, jednak u mnie tak jak wspomniałam były one stosunkowo regularne i nie wiem czy to dotyczy samej choroby czy przyjmowania leków. Tak samo czytałam też o testach ciążowych, które mogą wykazać fałszywie dodatni wynik, a moje testy zawsze wychodziły prawidłowo. Niecałe dwa miesiące temu zaczęłam obserwować swój śluz. Początkowo był on w konsystencji twarożku, później stopniowo zmieniał się w glutkowaty, rozciągliwy i w dniu owulacji na lepki i lejący się. Łącznie utrzymywał on konsystencję "glutka" przez 5 dni przed owulacją, oraz 2 dni po niej. Tym razem glutki pojawiły się już 5 dni po stosunku czyli w 10 dniu cyklu i utrzymywały się one tylko przez 4 dni, z czego przedostatni był typem najbardziej płodnym, i zaobserwowałam go 4-5 dni przed planowaną owulacją. Czy to normalne? Chciałabym poznać opinie, czy owulacja mimo tego mogła wystąpić planowo czy wystąpiła kilka dni wcześniej? Boję się, czy nic się nie stało jeśli najbardziej płodny typ śluzu miałam tydzień po stosunku, a plemniki przeżywają w pochwie właśnie do 7 dni. Zawsze 14 dni po owulacji dostawałam okres, jednak teraz po upływie dwóch tygodni od zaobserwowania przeze mnie śluzu płodnego nadal go nie ma, więc czy to możliwe że mimo takowego śluzu owulacja wypadła zgodnie z kalendarzykiem czyli przypominając około 5 dni po wystąpieniu lejącego śluzu? Wracając jeszcze do nadczynności tarczycy, dodam że po rozpoczęciu leczenia Thyrozolem boję się że skróci się długość mojego cyklu, a tym samym owulacja wypadnie wcześniej niż to miało mieć miejsce i zaliczy się ona do tych 7 dni które rzekomo są w stanie przeżyć w pochwie plemniki, oraz że tym razem zafałszuje się wynik testu. Wykonałam jeden test ciążowy z pink o czułości 20 mlU/ml 14 dni po stosunku. Dał on wynik negatywny, jednak nie wiem czy leki nie fałszują też wyniku na negatywny, nie tylko na pozytywny. Nigdzie nie było tak napisane, ale jednak martwi mnie to. Następny test mam zamiar wykonać w przewidywany dzień rozpoczęcia miesiączki czyli 7 stycznia. Proszę o pomoc, czy thyrozol wpływa na owulację, długość cyklu, i negatywny test ciążowy? Czy możliwe że dzień owulacji zaliczył się do tygodnia po stosunku, czy jednak mógł mimo śluzu wystąpić planowo? Czytałam że test powinnam wykonać minimalnie 7-14 dni po stosunku, więc poczekałam do 14 dnia, jednak czy to na pewno wystarcza? Czy mam faktyczne powody do obaw? Błagam o pomoc. Nie wytrzymuję ze stresu
  5. Witam Od 20 lat m nadczynność tarczycy,leczona byłam metizolem,co powodowało niedoczynność. Od 10 lat nie leczę jej. Teraz mam mieć operację laparoskopową woreczka żółciowego,lekarz zlecił badania Wyniki to FT3-4,76 FT4-2,13 TSH-0,01 Wiem że przy nie wyrównanych wynikach operacja może nie dojść do skutku. Czy istnieją leki które szybko wyrównają hormony tarczycy. Dodam że wykonana jakiś czas temu biopsja i USG tarczycy wykazały łagodny gózek tarczycy.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pytanie. Dziś uprawiałem seks z moją dziewczyną. Ona jest w trakcie okresu, a dokładniej 4 dzień. Cykle ma regularne 28 /- 2 dni. Najdłuższy trwał 30 dni, najkrótszy 26. Okres zaczął się 9 stycznia czyli planowo, w 30 dniu cyklu. Na 98% nie doszedłem. Sprawdzaliśmy co kilka- kilkanaście sekund i nic nie było. Raz prawie doszedłem ale prezerwatywa nadal była cała. Myślę że mógł się wydzielić preejakulat. Wyciągnąłem w momencie kiedy prezerwatywa pękła. Doszedłem chwilę później już na zewnątrz. Dziewczyna ostatnio miała wykrytą nadczynność tarczycy i problemy wątrobowe. Czy jest potrzeba zażycia tabletki dzień po? Bardzo się boimy. Dziewczyna nie chce jej brać ze wzgledu na to że mogą wystąpić skutki uboczne, zwłaszcza przy uszkodzonej wątrobie. Za tydzień będzie miała robione wyniki wątrobowe i boimy się czy nie wyjdzie w nich że brała tabletkę zwłaszcza że przeczytała ona ze taka tabletka zostaje w organizmie przez 3 miesiące. Czy jest sens ją brać? Wspomnę jeszcze raz że dziewczyna jest w 4 dniu okresu, dni płodne planowo wypadają na 19 stycznia, a owulacja na 26 stycznia. Proszę o pomoc
  7. Proszę o poradę. Ostatnio źle się czuje więc przeprowadziłam badania. Ogólnie choruję na Hashimoto i leczę niedoczynność. Wizytę miałam 3 miesiące temu u specjalisty. Zmniejszono mi dawkę leku, ponieważ wpadłam w nadczynność farmakologiczną. Obecnie TSH jest na poziomie 0,6. Wykonałam badanie TRAB wynik 23,11. Nie wiem co się dzieje. Dodam tylko, że moja mama chorowała kiedyś na nadczynność tarczycy.
  8. Witam, mam 34 lata od 14 lat leczę tarczycę. Najpierw miałam nadczynność, po kilku latach miałam usunięta tarczyce jodem. Teraz jestem około 7 lat po jodzie. Na dzień dzisiejszy moje TSH wynosi 0,04 mam od ponad roku mnóstwo stresu. Czy mój wynik ma związek z tym? Czy przy niedoczynności i braniu Euthyroxu jest możliwe wpaść w taka nadczynność?
  9. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  10. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  11. Witam. Dzisiaj odebralam wyniki z TSH i Toxplazmozy . Czy mam powody do niepokoju ?? TSH Wynik - 2,06 Wart.Ref - 0,25-5,00 IU/mL nadczynność tarczycy <0,15 IU/mL niedoczynność tarczycy > 7,0 IU/mL Toxoplazmoza IgM Wynik w surowicy - 0,04 wynik ujemny: Wart.Ref 0,00 - <0,55 wynik wątpliwy: Wart.Ref 0,55 - 0,65 wynik dodatni : Wart.Ref >=0,65 Toxoplazmoza IgG Wynik w surowicy - 0,00 IU/mL wynik ujemny: Wart.Ref <4 IU/mL wynik wątpliwy: Wart.Ref 4-8 IU/mL wynik dodatni : Wart.Ref >8 IU/mL
  12. Czy przy nadczynnosci tarczycy zalecone przyjmowanie Thyrozol 5mg przy wynikach: TSH 11,900 -norma 0,270-4,200 FT4 0,84 norma- 0,93-1,70 jest zasadne? Myslalam ze takie wyniki sugeruja niedoczynnosc? Pozdrawiam Aleksandra
  13. Witam, Mój wynik tsh to 0,94 norma od 0,25 do 3,5 ft4 14,84 norma od 7,86 do 14,41 ft3 5,43 norma to od 3,80 do 14,41. Od pewnego czasu mam następujące objawy duszności, kołatanie serca, nerwowość, rozdrażnienie, pocenie, napady leku. Czy jest to nadczynność tarczycy?
  14. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  15. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 48 lat niedoczynności tarczycy po zastosowaniu jodu w 2000roku ponieważ mialam wcześniej nadczynność tarczycy. Chcialam zapytać cz moglo dojść do zapłodnienia chociaż bardzo uwazalam bo tydzien po zblizeniu z partnerem mialam nie typowom miesiączke bardzo mało obfita a zazwyczaj miewam bardzo obfite i zmieniły się hormony tarczycy oraz troche boli mnie szyja i oczy .Bardzo prosze o odpowiedz Bardzo dziekuje Joanna
  17. Witam. Chciałam się spytać czy moje wyniki wskazują na nadczynność tarczycy. TSH 4,77 mlU/l przy normie 0,27-4,20. Badania powtórzyłam trzy dni pozniej i oto następujące wyniki. TSH 4,0 mlU/l przy takiej samej normie. FT4= 14,1 pmol/l przy normie 12-22. FT3=5,45 pmol/l przy normie 3,1-6.8. Czy jest jakaś szansa obniżenia poziomu TSH do środkowej granicy np suplementacją jodem?
  18. Witam ztej strony pani MARIOLA mam pytanie bo dostalam wynik czy to jest nadczynnosc tarczycy TSH(ICD-9:L69) 4,640
  19. Witam mam 30 lat nadczynność tarczycy choroba Gravesa-Basedowa .Byłam na USG tarczycy opis" Tarczyca niejednorodna z licznymi guzkami hypoechogenicznymi z cechami zwyrodnienia drobnotorbielkowatego oraz ze zwapnieniami.Guzki do 15 mm. Prawy płat 20x16x45 Lewy płat 15x16x50 Wyniki krwi z października po 4 miesiącach nie brania tabletek TSH 1.320 fT3 3.55 fT4 1.39 Co mam myśleć o tym USG trochę się obawiam
  20. Witam bardzo proszę o pomoc choruje na nadczynnośc tarczycy od miesiąca mam odstawione leki ponieważ miałam po nich zle samopoczucie omdlenia itp. Czy ktos moze pomoc mo zinterpretować te wyniki receptoron tsh 5.82 Tsh 3 generacja 0,005 Ft3 6.5 Ft4 15.23 P/c anty-tg 8,1 P/c anty TPO 877,9 Bardzo proszę o pomoc wizytę mam dopiero za 2 tygodnie
  21. Witam serdecznie obecnie mam 40 lat, nigdy nie mialam problemów z tarczyca aż chyba do tej pory. Jestem 10 miesięcy po porodzie karmię dziecko piersia. Od jakiegos czasu chudnę mimo normalnego jedzenua, mam kłopoty ze spaniem budzę się kilka razy w nocy, jest mi ciągle gorąco do tego czuje niepokój szybkie bicie serca. Coś mnie tknęło żeby zbadać hormony tarczycy. Wynik tsh 0,28, ft3 1,75. Czy wyniki te świadczą o nadczynności tarczycy??
  22. Witam! Ostatnio zdiagnozowano u mnie nadczynność tarczycy, czekam na USG i wizytę do specjalisty endokrynologa. Dziś odebrałem winiki krwi,: TSH- 0.005qIU/ml., fT3- 22.840pg/ml fT4- 43,92 pmol/l , anty-TPO-1 407,00 IU/ml, anty-TG- 34,20 IU/ml Proszę o komentarz do moich wyników i ewentualne wskazówki co do leczenia. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  23. Biorę Letrox 50 ponieważ miałam 2,3 TSH, po porodzie mam 0,163 TSH i nadal obniżam sobie tym lekiem , więc co mam teraz robić w sytuacji nadczynności tarczycy?
  24. Witam. Mam pytanie odnośnie wyników mojej tarczycy. W lutym robiłam badania i tsh mam 3.970 norma to 0.270-4.200 , ft3 3.060 norma to 2.020-4.430 , ft4 1.040 norma to 0.932-1.710 oraz miałam robione usg tarczycy i objętość to 17.7 ml i jest nieco powiększona w zakresie lewego płata. Na szyi widać delikatnie systematyczność tzn lewa strona jest tak jakby opuchnięta. Żadnych poważnych dolegliwości nie mam z wyjątkiem wypadających włosów oraz zmęczenie, suchość skóry oraz brak apetytu. Dodam, że w mojej rodzinie mama jest po operacji i cierpi na niedoczynność, a mój brat nadczynność tarczycy. Czy mam się czego obawiać i czy wskazana jest wizyta u endokrynolog? Mój lekarz rodzinny stwierdził, że wszystko jest w porządku ale mnie ta sytuacja bardzo martwi. Dziękuję za odpowiedź
  25. Witam wyniki badań TSH 1,325 (min.0.35 max 4) FT3 4,91 (min 2.43 max 6.01) FT4 10,96 (min.9.01 max 19.05) czy to może oznaczać nadczynność tarczycy I Jeszcze jedno Inne%(eo,bazo,mono) 14.3 (min.4 max.15) co oznacza podwyższony stan?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...