Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Marskość wątroby

Znaleziono 13 wyników

  1. Witam, mam 25 dostałem dziś wyniki testów wątrobowych i są one następujące ALT 92 AST 89 GGTP 234 reszta badan w normie i mam pytanie czy jest sie czego obawiać? Bo duzo wyczytałem że może to być np marskość wątroby albo woreczek zolciowy dodam ze od kilku lat mam problem z refluksem żołądkowo jelitowym Wizytre mam dopiero w przyszłym tygodniu A trochę się denerwuje wiec z góry dziękuję za odpowiedź
  2. Witam mam takie pytanie lubię czasem się napić piwa w weekend czasem dwa razy w miesiącu jest to kilka piw i mam od pewnego czasu podwyższone ALAT 85 U/l norma 40 i trójglicerydy 246 norma 150 ogólnie resztę wyników w normie czy jest to marskość wątroby
  3. Witam, robilem proby watrobowe. Ast 156, alt 71, ggtp 22. Kilka niewielkich wybroczyn w okolicach klatki piersiowej. Morfologia ok. Czy to bardzo zle wyniki? Czy to juz marskosc watroby?
  4. Witam w lutym miałem badanie prób wątrobowych zaznaczę że mocno nadużywałem alkoholu codziennie około dwóch lat wynik to alt 137, ast67, bilirubina całkowita 0,70, crp 13,84, ggt 296 pózniej znowu nadużywałem alkohol stwierdzono w usg stłuszczenie wątroby czy mam włóknienie lub marskość mam także kłopoty gastryczne.
  5. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  6. Choruję na marskość wątroby od ponad 20 lat czuję się dobrze ,robiłem kontrolne wyniki(robię co pół roku) mam podwyższone niektóre próby wątrobowe np.ALp 197,Aspat 42, GGtp299,czy mogę brać Sildenavil Actavis 25mg lub50mg dorażnie,przepisał mi urolog ,czy mi nie zaszkodzi-mam 71 lat.dziękuję za odpowiedż
  7. Witam jestem po pobycie w szpitalu gdzie stwierdzono u mnie marskość wątroby! Czy te wyniki ALAT-72 ASPAT- 352 GGTP-3545 oznaczają jednoznacznie marskość!?? Nie miał biopsji! Mężczyzna lat 42
  8. Witam. Odebrałem badania krwi i w próbach wątrobowych przekroczone ALT (66.7 przy max 50) pozostałe parametry w porządku oraz przekroczona Prolaktyna (15 przy max 13). Mój problem to brak libido i porannej erekcji oraz brak możliwości spalenia tłuszczu i odkładanie tłuszczu na klatce piersiowej. Czy takie wyniki mogą świadczyć o marskości wątroby czy w przypadku marskości byłyby znacznie wyższe i dotyczyłyby również pozostałych parametrów ? Pozdrawiam
  9. Witam. Wiele lat nadużywałam alkoholu. Nie piję od 5 tygodni. W lipcu ubiegłego roku enzymy wątrobowe w normie,w morfologii podwyższone MCV. W badaniu USG wątroba niepowiększona,niejednorodna echogenicznie. 3 tygodnie temu w USG wątroba niepowiększona,jednorodna. W wynikach krwi MCV 97.2, płytki krwi 228,ASPAT19,3U/L, ALAT 14,2U/L, ALP 70, GGTP 21U/L. PT 12,3 s, norma do 12,1s. ALB 4,78 g/dL, AFP 7,5 ng/ml,norma 0-9ng/ml. Objawy : bardzo duża męczliwość mięśni, przewlekłe zmęczenie, cuchnący kał,trudny do spłukania, odbarwione łożyska paznokci, kilka czerwonych plamek na tułowiu, zapominanie notoryczne co się chciało zrobić dosłownie przed chwilą. Czasem ból w prawym podrzebżu. Mam jeszcze inne wyniki z krwi ale jest tego dużo. Prosze napisac czy to marskość wątroby?
  10. Witam, w rodzinie panuje dziedziczona marskośc wątroby a pewne objawy które mama u mnie zauważyła twierdzi że ma identycznie przy tej chorobie więc zrobiłam badania próby wątrobowe, czy mogę prosić o analizę wyników Bilurbina całkowita 0,42 ( norma 0,30-1,20) ALT 10 (norma 0-35) AST 20 (norma 0-35) GGTP 44 (norma 0-38) Fosfataza zasadowa 136 (norma 33-98)
  11. Dzień dobry, od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie następujące objawy: gdy zjem dłonie robią mi się czerwone i ciepłe, potem się schładzają po ok. 30 min od jedzenia, na środku paznokci mam białą kreskę (coś jakby nie była ta część paznokcia ukrwiona), gdy zjem coś cięższego to pojawiają mi się czerwone małe plamki w okolicy splotu słonecznego. Miałem ostatnio robione badania kriw, przedstawiają się następująco: ASPAT 26 U/l, ALAT 23 IU/l, bilirubina 0,53 mg/dl, cholesterol 131 mg/dl, HDL 51 mg/dl, LDL 72 mg/dl, TG 39 mg/dl. Co te objawy i wyniki mogą oznaczać? W internecie trochę czytałem, że to może być marskość wątroby, ale ja nie piję alkoholu w ogóle, kiedyś sporadycznie, nie miałem zółtaczki itd. Dziękuję za odpowiedzi.
  12. Witam mam podwyszone próby wątroby Alt 118 Ast 47 czy to może świadczyć o marskości wątroby
  13. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...