Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Onkologia

Znaleziono 119 wyników

  1. Dzień dobry, U mojej mamy wykryto raka jelita grubego. Podobno to zwiększa prawdopodobieństwo choroby u mnie. Czy powinnam zapisać się do poradni onkologicznej? Czy muszę mieć skierowanie? Czy również moje dzieci powinny zostać przebadane? W jakim wieku?
  2. Witam dzisiaj odebralam wyniki badan i zaniepokoil mnie bardzo poziom wit b12 norma do 770 a u mnie jest 799. Czytam ze moze pojawic sie niedlugo rak przy nadmiarze tej witaminy. Karmie piersia i biore witaminy acti vitaminer prenatal.
  3. Witam, jestem 36-letnią osobą palącą. W 2017 miałam robiony test ROMA. He4 wynosił wówczas 60,60 pmol/l. Niedawno (2021) w związku z tym, że w usg wyszła zmiana być może torbiel endometrialna, powtórzyłam badanie i wzrósł mi poziom do73,5 pmol/l. Czy wzrost he4 jest normalny? Czytałam, że osoby palące mają fałszywie dodatnie ale czy wzrastają jeszcze z biegiem lat
  4. Witam chciałbym profilaktycznie wykonać badanie płuc tzn,w kierunku nowotworu Tomografia odpada ze względu że lekarz nie chce mi dać skierowania Czy rezonans klatki piersiowej by dał podobny obraz? zrobiłbym prywatnie jestem palaczem ok 15 lat ,rok temu rzuciłem,mam 35 lat
  5. Dzień dobry, czy test ELF oceniający włóknienie wątroby jest wiarygodny np w porównaniu z elastografią SWE?
  6. Dzień dobry czy poniższe wyniki markerów nowotworowych są dobre, mam 41 lat. CA 125 antygen (ICD-9: I41) 12,0 U/ml wartość referencyjna < 35,0 CA 15-3 antygen (ICD-9: I43) 6,6 U/ml wartość referencyjna < 31,3
  7. Witam mam 21 lat. Mam torbiel na jajniku lekarz zlecił mi markery nowotworowe i estradiol. Wynik estradiolu to 10.10 czy to dobry wynik? Jak go interpretować ? Coś jest nie tak?
  8. Proszę o interpretację wyniku niedojrzałe granulocyty IG % wynik 0,90% i niedojrzałe granulocyty IG il. 0,07tys/ul (zaznaczone ze są nieprawidłowe co może to oznaczać?)
  9. witam mam dosyć wstydliwe pytanie ponieważ mam 11 lat jestem chłopakiem i czuje ból w prawym sutku mam guzek raz jest mniejszy raz większy i patrzałem objawy na forum lecz jak to wszyscy mówią ze podejrzane forum kłamią, mam objaw tylko ze mam pogrubione lecz mam tez jakby takie zółte brodawki lecz w lewym tez tak mam i mama mówi ze to jest normalne , siostra i cała rodzina twierdzi ze dojrzewam i powiększają mi sie gruczoły, lecz ból mam juz od dobrego miesiące moze nawet 2 prosze o pomoc bo nie wiem czy moge miec raka piersi.,
  10. Dzień dobry, od 3 lat przyjmuję tabletki antykoncepcyjne, które zniwelowały bolesne miesiączki i znacząco poprawiły moje zdrowie. Od 2 miesięcy, mniej więcej w połowie opakowania, bolą mnie piersi, ból trwa ok. tygodnia i znika. Przy okazji boli mnie też pod lewą pachą, w tym "cyklu" dość znacząco. Przy tym wyczuwam podłużne, bolesne i tkliwe grubienie. Zgrubienie znacznie zmniejsza się kilka dni po ustąpieniu bólu piersi. Samobadanie piersi nie wykazuje guzów, obie piersi są takie same. Badania krwi (CRP, morfologia z rozmazem, tarczyca) nie wykazały niczego niepokojącego. Co powinnam zrobić ze swoim problemem? Czy powinnam martwić się pachą? Może czas na zmianę tabletek (dodam, że w ostatnich 2-3 miesiącach znacznie zatrzymuje mi się woda w organizmie oraz raz pojawiło się minimalne brązowe plamienie). Ciąża wykluczona. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  11. Witam , Potrzebuje dowiedzieć się czy wykonane badania markery nowotworowe są w porządku . Robiłam z mamą badania i dziwnie wyglądają nasze wyniki. Badania wykonywałyśmy prywatnie, ponieważ ostatnio wykryto u mojej babci raka szyjki i Janików. Nie wiem czy ma znaczenie babcia lat 72. Mama 54 lata - Antygen raka płaskonabłonkowego SCC Ag ug/l < 0.90 < 1.9 , Ca 125 U/ml 16.3 < 35 Ja 26 lat - Antygen raka płaskonabłonkowego SCC Ag ug/l 1.2 < 1.9 , Ca 125 U/ml 10.7 < 35 Czy te wyniki są w porządku? Dziękuje
  12. Witam , Potrzebuje dowiedzieć się czy wykonane badania markery nowotworowe są w porządku . Robiłam z mamą badania i dziwnie wyglądają nasze wyniki. Badania wykonywałyśmy prywatnie, ponieważ ostatnio wykryto u mojej babci raka szyjki i Janików. Nie wiem czy ma znaczenie babcia lat 72. Morfologia mamy WBC tys./ul 7.1 4.0 - 10.0 RBC mln/ul 5.00 4.00 - 5.00 HGB g/dl 15.4 12.0 - 16.0 HCT % 49.5 [ ] 37.0 - 47.0 MCV fl 96 80 - 96 MCH pg 30.3 27.0 - 34.0 MCHC g/dl 31.0 31.0 - 36.0 PLT tys./ul 261 130 - 350 LYM tys/ul 1.50 0.90 - 4.00 MON tys/ul 0.40 0.10 - 1.00 GRA tys/ul 5.20 2.00 - 7.00 LYM% % 22.2 20.0 - 45.0 MON% % 5.9 2.0 - 10.0 GRA% % 71.9 [ ] 50.0 - 70.0 RDW % 12.9 11.0 - 14.5 PCT % 0.2 0.1 - 0.5 MPV fl 7.7 7.0 - 13.0 PDW % 9.9 6.1 - 12.6 OB mm/h 10 3 - 15 Mama 54 lata - Antygen raka płaskonabłonkowego SCC Ag ug/l < 0.90 < 1.9 , Ca 125 U/ml 16.3 < 35 Ja 26 lat - Antygen raka płaskonabłonkowego SCC Ag ug/l 1.2 < 1.9 , Ca 125 U/ml 10.7 < 35 Moja morfologia WBC tys./ul 5.6 4.0 - 10.0 RBC mln/ul 5.00 4.00 - 5.00 HGB g/dl 14.9 12.0 - 16.0 HCT % 47.0 37.0 - 47.0 MCV fl 88 80 - 96 MCH pg 27.8 27.0 - 34.0 MCHC g/dl 31.7 31.0 - 36.0 PLT tys./ul 294 130 - 350 LYM tys/ul 1.50 0.90 - 4.00 MON tys/ul 0.30 0.10 - 1.00 GRA tys/ul 3.80 2.00 - 7.00 LYM% % 27.4 20.0 - 45.0 MON% % 6.0 2.0 - 10.0 GRA% % 66.6 50.0 - 70.0 RDW % 12.3 11.0 - 14.5 PCT % 0.2 0.1 - 0.5 MPV fl 8.2 7.0 - 13.0 PDW % 9.2 6.1 - 12.6 OB mm/h 12 3 - 15 Dziękuje Pozdrawiam
  13. Jeżeli badanie ca125 ma odczyt 3,70U/l.Co to oznacza przy torbieli jajnka
  14. Mam 43 lata w pazdzierniku mialam krwotok z dróg rodnych.Wynik badania histopatologicznego:hiperplasia endometrii simplex,sine atypia.Po 4 tygodniach kolejny krwotok i wynik badania histopatologicznwgo: endometrium gestagenicum.Partim polyposum.Atquae endocervix.Sine neoplasmate.Proszę o interpretacje drugiwgo wyniku.Nadmienie ze od razu po drugim krwotoku dostalam 3 zastrzyki depro provera 500mg w odstepach co 10dni i zostala założona wkładka Mirena.Dziękuje
  15. Mam 69lat.22 lata temu miałam usuniętą tarczycę z powodu raka brodawkowatego.Jaki powinnam mieć wynik T S H.?Mam 2'2.Mój lekarz twierdzi że w tym wieku -może być.Czy się nie myli.?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Strasznie dręczy mnie pewna sprawa . Razem z partnerem uprawialiśmy seks przerywany a później z zabezpieczeniem. Nigdy nie doszło do wytrysku we mnie z prezerwatywa czy bez. Zwróciłam uwagę , ze mój brzuch od pęcherza do pępka jest w kolistym kształcie gdy stoję i jest miękki . Natomiast gdy leżę jest płaski , a gdy siadam ukazują mi się fałdki . Miesiączki sa regularne i przychodzą na czas . Ostatnia miesiączka była 15.01. W swoim ciele nie zauważyłam żadnych zmian . Strasznie się tym zadręczam ale nie jestem na tyle silna psychicznie żeby zrobić test . Po prostu się boje . Czy to może być ciąża ?
  17. Witam ponownie Odnosząc się do poprzedniego pytania zapomniałam dodać że gdy okazało się że jestem w 6tc dowiedziałam się również że mam torbiela ja jajniku A badania Roma markery raka jajnika wykazały 60,10 u/ml czyli prawie jeszcze raz ponad normę normą jest do 35,00.Czy to może mieć wpływ na wysokie bthcg i inne badania krwi ?Czylatam że tak .Nie wiem co myśleć Mam mieszane uczucia ale w głębi duszy czuję że moje maleństwo może urodzic się zdrowe.
  18. Witam, ponawiam pytanie mam lat 62 ,wynik PSA 1,710ng/ml z usg wyszło gruczoł krokowy powiekszony w całosci zwpuklającym sie płatem srodkowym przekroju ok.36x48mm. Czy jest czas do niepokoju nadmieniam ze przed pandemią urolog przepisał mi tabletki Alfabax 10mg ktore uzyłem dwa razy i zrezygnowałe bo spadło mi cisnienie i osłabiło {oblały mnie poty} nadmieniam ze jestem po udzrze biore leki na nadcisnienie.Wyniki są obecne czy jest czas do niepokoju z góry dziekuje za odpowiedz.
  19. Jaka może być przyczyna odwyzszonego kortyzolu? Nie czuję się najlepiej Kortyzol rano 13,60 ug/dl, o 18tej 11,50ug/dl Acth 24,00pg/ml W usg nadnercza bez guzów, w normie. Rezonans głowy(skierowanie od neurologa) wykazał torbiel szyszynki i drobne zmiany naczyniopochodne około 2mmw płacie czołowym. Stwierdzona też insulinooporność
  20. Dzień dobry albo dobry wieczór w zaleznosci od pory dnia. Mam takie pytanie odnośnie morfologi na której byłem 9.12.2020 czy wskazniki stanu zapalnego OB (4 mój wynik/15 max) i CRP (2.7 mój wynik/5 max) są powiazane z poziomem kalprotektyny w kale czy majac prawidlowe wartosci OB i CRP można się spodziewać prawidłowego wyniku badania kalprotektyny w kale. Dodam że inne wartości brane pod uwage w morfologi byly konsultowane z lekarzem i są prawidłowe żelazo 76/160max minimum-60 oraz PLT 134/ min 100/ max 350
  21. Chciałabym się dowiedzieć odnośnie badania krwi. Podwyższone MCV-102 Podwyższone MCH-35 Podwyższone PDW-18 Obniżone MPV-7,6 Bazofile-0,0 Czy może ktoś mi pomóc. To wyniki badań mojego taty. Jest podejrzenie raka płuc. Czy te wyniki na coś wskazują?
  22. Witam. Moje wyniki badań to: Ca 125 33 U/ml HE 4 58,3 pmol/l Roma: Wartość ryzyka przed menopauzą 10,86% Wartość ryzyka po menopauzie 21,38 % Dodam, że od roku jestem wprowadzona w stan menopauzy farmakologicznej z powodu torbieli endometrialnej jajnika. Proszę o interpretację wyników.
  23. Witam . Mam 30 lat 02.11 skończył mi sie okres zas 27.11 rozpoczął kolejny bardzo obfity ,pojawily sie czarne skrzepy i maly guzek na lewej ściance pochwy. Co to moze byc mam juz umowiona wizutr u lekarza
  24. Witam. Otrzymałam wynik poziomu wapnia całkowitego. Norma do 10 ja mam 10.8 Wspomnę ze od 2 tyg zazywam wit d3 czy dalej ja suplementowac ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...