Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Biopsja

Znaleziono 18 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam pewne pytanie od dłuższego czasu wraz z narzeczonym staramy się o dziecko. Jeżeli chodzi o badania hormonalne czy też genetyczne to wszystko jest w porządku, jedynym problemem jest brak plemników w nasieniu. Byliśmy już z tym u kilku lekarzy lecz za każdym razem słyszymy to samo (dostał wstępna kwalifikacje do biopsji jąder), dodam tylko, że narzeczony jest po operacji przepukliny pachwinowej (lewa i prawa strona), ma niewielkich rozmiarów żylaki na jądrach oraz zwapnienia i przechodził świnkę za młodu. Czy jest jakaś szansa na posiadanie dzieci w sposób naturalny przy wyniku nasienia równemu zero ?
  2. Witam Od 20 lat m nadczynność tarczycy,leczona byłam metizolem,co powodowało niedoczynność. Od 10 lat nie leczę jej. Teraz mam mieć operację laparoskopową woreczka żółciowego,lekarz zlecił badania Wyniki to FT3-4,76 FT4-2,13 TSH-0,01 Wiem że przy nie wyrównanych wynikach operacja może nie dojść do skutku. Czy istnieją leki które szybko wyrównają hormony tarczycy. Dodam że wykonana jakiś czas temu biopsja i USG tarczycy wykazały łagodny gózek tarczycy.
  3. Dzień dobry mam 38 lat i od trzech lat problemy z tarczyca podejrzenie choroby Hasimoto i guzki na tarczycy. Byłam pod obserwacja endokrynologa miałam biopsje guzików było wszystko Oki. Ostatnio zrobiłam badania tsh - 2070 ft4-1.31. Czy wyniki są dobre czy coś jest nie tak. Nie biorę żadnych leków od tarczycy.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Hsil CIN 3 jak szybko się rozprzestrzenia? Witam. Ostatnia cytologia w 2017 roku wzorowa, W ciąży (listopad 2019) wyszła mi fatalna cytologia , wysłali mnie do większego miasta i tam wykonano mi biopsję z biopsji się dowiedziałam że mam CIN ||| HSIL , w lutym zrobiono mi kolposkopię gdzie wyszły nacieki w szyjce polipy doczesne i nadżerka , kazał przyjść po pologu na powtórzenie biopsji , kolposkopii a jak będzie ok to wycinamy szyjke. Urodziłam w czerwcu połóg trwał 8 tyg , pech chciał że zaraz po połogu dostałam obfitej miesiączki , więc przełożyliśmy to na listopad lub grudzień jak się zregeneruje. Ledwo co skończyłam miesiączkę to znowu dostałam dziwnego krwawienia (nigdy tak nie miałam) krwawilam tak ok 2 tyg położna mówiła że to normalne po CC. Po krwawieniu kochałam się z mężem (oczywiście się zabezpieczaliśmy) 25 sierpnia znowu dostałam miesiączki ale była w miarę ok taka jak miałam kiedyś. Po miesiączce znowu się kochałam z mężem i też się zabezpieczaliśmy (wiem na sto procent E prezerwatywa nie pękła) we wrzesniu zaczęła mi się spóźniać miesiączka ale nie przykulam tak uwagi bo wiem że po porodzie miesiączka się regeneruje dopiero , ale dla pewności kupiłam test i wyszedł negatywny. 13 października dostałam brązowego plamienia ze śluzem potem śluz z krwią (nigdy tak nie miałam) koleżanka która też miała CC uspokajała mnie i mówiła że ma tak co miesiąc że albo nie ma miesiączki a jak ma to taka dziwna. W listopadzie znowu nie dostałam miesiączki więc na spokojnie poszłam po test (nie kochałam się z mężem już od tego października) a tu ku zdziwieniu wyszły dwie kreski ja spanikowana z płaczem poleciałam po drugi zrobiłam na drugi dzień rano wyszła blada ale znów pozytywny. Jestem załamana pilnowaliśmy się , strasznie nieodpowiedzialnie postąpiłam. Co będzie teraz z moją operacja ?? Może ktoś się zna albo był w podobnej sytuacji , umówiłam się na wizytę do ginekologa ale mam ja dopiero za tydzień , a mnie już ściska co to będzie. Dużo czasu minęło (rok) , przez 2 lata ze wzorowej cytologi wyszedł mi tak fatalny wynik. Mam dzieci i boje się że to się rozprzestrzeni przez ten czas.
  5. Witam, o czym może świadczyć wynik LD 670? Norma poniżej 250. CRP 98, norma poniżej 5. ASAT 62, norma poniżej 35. GGT 93, norma poniżej 55. Miałem prawdopodobieństwo infekcji jelita grubego, miałem kolonoskopie, ale powiedzieli że z jelitem jest wszystko ok. Była mała narośl więc wzięli do biopsji, ale powiedzieli że to raczej nie groźne. Co to może oznaczać?
  6. Witam jestem po pobycie w szpitalu gdzie stwierdzono u mnie marskość wątroby! Czy te wyniki ALAT-72 ASPAT- 352 GGTP-3545 oznaczają jednoznacznie marskość!?? Nie miał biopsji! Mężczyzna lat 42
  7. Witam czy ktorys lekarz neurochirurg orientuje się czy jakiś szpital w tym trudnym czasie przyjmie pacjenta z guzem w glowie na biopsje i operacje ewentualna. Szpital docelowy zostal zmieniony w zakazny. Wszystko stoi w miejscu. Co robic dalej. Sa dodatkowe objawy szum w uchu z postepujaca utrata sluchu zaburzenia rownowagi dretwienie twarzy dotyczy to lewej strony gdyz guz jest umiejscowiony w lewej półkuli mozdzku nacieka na pień. Jest praktycznie nieoperacyjny jest tam duzo nerwow ktore.mozna uszkodzic. Prosze o pomoc co robic dalej. Czy do innego miasta.musi byc skierowanie i kto powinien je wystawic. Pozdrawiam Klaudia
  8. Witam uzyskałam wyniki 1fazy i 2 z wyniku biopsji wyszło Endometrium o mieszanej słabo zawansowanej aktywności hormonalnej Progesteron 6ng/ml Kortyzol po dexetazonie 1.00ug/dla progesteron 8,10 mg/ml glukoza 5,6mmol/l insulina 14,2ulU/ml Kortyzol godz 08:00 14,53 UG/dla kortyzol 23:00 1:45 UG/dl czas protrombinowy 11,7 wskaźnik protrombinowy 94% INR 1,04 aPTT 35,7Fibrynogen 4,18g/l TSH 3,625 FT4 10,44 antyTPO 688,91 anty tg 2,46 FSH 5,67 LH 4,81 Estradiol 30,00 testosteron 0,27 dhea-so4 3,870 SHBG 33 Androstendiol 2,52 17-OHP 1,02 Aspat 33,8 aiat 30,4 bilirubina całkowita 10,40 Cholesterol całkowity 5,07 Cholesterol HDL 1,12 cholesterol LDL 3,09 trojglicerydy 1,90 prolaktyna godz 23 :00 8,75 Prolaktyna godz 02:00 23,85 Prolaktyna 08:00 9,13 Proszę bardzo o interpretację wyników czy mama się czym martwić
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 13-18 grudnia, 27 grudnia uprawiałam seks bez zabezpieczenia. Sytuacja wyglądała tak, że chłopak wszedł we mnie dosłownie na 3 pchnięcia i wyszedł, nie było nawet później żadnego wytrysku, ale nie wyszedł z powodu wytrysku tylko po prostu. w styczniu miesiączkę powinnam dostać dwa tygodnie temu, tj. 13 stycznia, dziś (27.201.2020) nadal miesiączki nie mam. Wczoraj zrobiłam test ciążowy zakupiony w drogerii i wyszedł pozytywny. od dwóch-trzech tygodni boli mnie brzuch, doskwierają mi kłucia w podbrzuszu, czuję się jakby bolał mnie brzuch z głodu mimo że jem normalnie, ale bardzo szybko się zapycham(ostatnio zmieniłam dietę i jem mniej niż kiedyś), delikatnie schudłam. Mam problemy z tarczycą, mianowicie Hasimoto i wykryty guzek na tarczycy(kolejną biopsję będę miała za 2-3 miesiące). w ostatnim czasie miałam dużo stresów dlatego myślałam, że z tego powodu nie mam miesiączki. Dziś chce zrobić kolejne dwa testy, ale strasznie się boję. Co w takiej sytuacji?
  10. Witam i proszę o wyjaśnienie wyników. Trafiłam do lekarza rodzinnego z bólem szyi i chrypkę.Lekarz zalecił badania: Sód Wynik 134,7mmol/lNorma/135 145/ CRPWynik11,3mg/lNorma/0,0 5,0/ TSH Wynik1,850uIU/ml*Norma/0,270 4,200/ FT3(ICD-9:055)Wynik3,18pg/mlNorma/2,00 4,40/ FT4(ICD-9:069)Wynik13,62pmol/lNorma/12,00 22,00/ anty-TPO(ICD-9:009)WynikIU/mlNorma/0,00 34,00/ USG Tarczycy Płat prawy 16x16x49mm Płat lewy 17x15x43mm Cieśń 2,5mm W obu płatach widoczne(do3w każdym)guzki o mieszanej echogeniczności,niejednorodne do wielkości 6mm. Ponadto w PP w części dolnej widoczna hypoechogenna zmiana,niejednorodna,słabo otorebkowana wielkości ok.10x5mm.Unaczynienie skąpe brzeżne. Poza tym oba płaty tarczycy o mięśnie niejednorodnej normoechostrukturze.Unaczynienie normalne. Wskazania BAC PP Biopsję zrobiłam,czekam na wynik i jeszcze wizyta u laryngologa. Będę wdzięczna za wyjaśnienie,bo nie ukrywam,że si martwię.Z góry dziękuję
  11. Co może być przyczyną braku ciąży? Mam 26 lat, jestem młoda i zdrową kobietą, staramy się z mężem o dziecko od 2 lat. W wyniku diagnostyki stwierdzono u męża azoospermie, potwierdzoną biopsją jąder. Próbowaliśmy 3 inseminacji nasieniem dawcy. Teraz mieliśmy miec 4 próbę w innej klinice (w poprzedniej nie robili mi badan hormonalnych przed owulacja), ale lekarz z kliniki niepłodności stwierdził, że moje wyniki hormonalne są sprzeczne i może to wskazywać na niskiej jakości komórkę jajową i proponuje in vitro. Badanie usg w 13 dc pecherzyk ponad 18 mm, lh 43.9, progesteron 0.33, estradiol 148. Moje cykle są regularne co 28 dni, owulacja zazwyczaj 14 dc, pecherzyki pękają, oba jajowody drożne, posiewy bakteriologiczne zawsze dobre, badania genetyczne ok, obecnie przyjmuje letrox 50, bo moje tsh wynosiło ponad 3, aktualnie to 1.8. Czy stres może wpływać na hormony? 3 nieudane inseminacje trochę mnie podłamały, mam obniżony nastrój i strasznie stresuje się co bedzie dalej, czy nam się kiedyś uda.
  12. Dzień dobry. To moje wyniki :FT4-1,18 TSH-2,810 Insulinoodpornosc 3,9.Zaczelam tyc. Przyjmuje Eutyrox 88.Mam tez guzki na tarczycy, po biopsji wykazalo ze wszystko jest ok i moge z nimi chodzić
  13. Witam, mam 32 lata. Od dawna zmagam się z problemem jakim jest anemia i niedobór żelaza. Mam również problem z prawą noga, sinieje, puchnie, drewieje, boli od biodra aż do stopy. Od ok tygodnia mam silne bóle brzucha oraz krew w kale. Miewam stany podgorączkowe max. 37,5. Delikatnie powieszone węzły chłonne podżuchwowe,azyjne, pachwinowe (glownie prawą stroną). Od ok roku mam bardzo silne bóle kręgosłupa lędźwiowego, na tyle że nie mogę wstać z łóżka. Ostatnio zostałam skierowana na oddział wewnętrzny celem wyjaśnienia skąd ta anemia,dlatego został pobrany szpik. Bardzo proszę o interpretację wyniku mielogramu: układ czerwnokrwinkowy: proerytroblasty-0,2%, erytoblasty zasadochlonne- 1,6%, erytoblasty polichromatyczne- 3,6%, erytoblasty ortochromatyczne - 2,2%, paraerytroblasty - 0,2%, łącznie = 7,8%. Układ limfocytowy: limfocyty - 7,0%. Układ siateczkowy: komórki siateczki wlasciwej- 0,2%, monocyty - 1,2%, plazmocyty-0,2%, łącznie = 1,6%. Układ granulocytowy: mieloblasty- 2,2%, promielocyty 2,6%, mielocyty obojętnochłonne -11,8%, mielocyty kwasochlonne- 0,4%, metamielocyty obojętnochłonne- 14,6%, metamielocyty kwasochlonne-6,2%, pałeczkowate obojętnochłonne- 14,2%, pałeczkowate kwasochlonne-0,2%, podzielone obojętnochłonne- 34,0%, podzielone kwasochlonne-3,0%, podzielone zasadochlonne- 0,2%, łącznie = 83,4%. Szpik srednoobigatokomorkowy. Nieznacznie pobudzony układ granulocytowy. Wskazane pobranie węzła chłonnego do biopsji.Niestety reszty opisu nie jestem w stanie rozczytac. Wynik morfologii ob-19, leukocyty - 6,9 tys., Hemoglobina-9,6g/dl, hematokryt 29,9%, TIBC-391,23, ŻELAZO 13,1, RETIKULOCYTY - 9 promile, Wit.B12 - 719,5. Dodam jeszcze,że mam guzka piersi wynik biopsji g/igłowej - łagodna dysplazja sutka. Bardzo proszę o odpowiedź
  14. Gdzie w poznaniu można zrobić biopsje guzków tarczycy na nfz
  15. Witam Mam 64 lata W 2014roku miałam usunięta tarczycé ponieważ wynik biopsji to rak tarczycy brodawkowy Wynik histopatologiczny nie potwierdził No cóż teraz biorę hormony Do tej pory wyniki dobre Ostatnio złe się czuję Wynik Tag wynosi9,67 Co to znaczy Jestem osłabiona ,ciągle bym spała ciągle boli mnie głowa Trochę się niepokoje Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
  16. Dzień dobry, prosiłabym o interpretacje wyników dotyczących tarczycy, (kobieta 25 lat) . TSH 2,46 ulU/ml przy normach od 0,350 do 4,940, FT3 2,97 pg/ml przy normach od 1,71 do 3,71, (63%) FT4 0,90 ng/dl przy normach od 0,70 do 1,48. (25,64%). W tym miesiącu miałam też robiona biopsje 9mm guzka na prawym placie tarczycy, wynik grupa II w systemie Bethesda.
  17. Witam serdecznie. Jestem 62 letnim mężczyzną. W lutym 2018r. PSA - 2,5ng/ml, w marcu 2019r. miałem badania urologiczne: PSA - 2,4ng/ml; USG prostaty - jej wymiary 50x42x47mm, V52cm3. W listopadzie 2019r. PSA 3,8ng/ml, a w styczniu 2020r. PSA 4,12ng/ml; USG prostaty - wymiary 61x41x44mm, V58ml. Noc przesypiam w zasadzie bez mikcji, rzadko mikcja 1 raz w nocy. Mikcja w dzień ok. 11-13 razy, ale dość dużo pijam płynów. Same płyny (herbata, kawa, czystek, rumianek, yerbamate, woda) to ok. 1,8l dziennie. Wiem, że wzrost PSA jest w ciągu tych 10 miesięcy bardzo duży, ale żadnych innych negatywnych cech nie stwierdziłem. Wizytę u swojego urologa mam w końcu stycznia br. i jestem w permanentnym stresie. Będzie biopsja, czy obserwacja lub jakieś inne wskazania. Bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam Cezary.
  18. Czy takie wyniki morfologii są niepokojące. Mężczyzna lat 79. - leukocyty ma 3,4 norma 4,23 - 9,07tys/ul - L - erytrocyty ma 4,1 norma 4,63 - 6,08 mln/ul - L - hemoglobina ma 12,7 norma 13,7 - 17,5 g/dl - L - hematokryt ma 38,8 norma 40,1 - 51,00 % - L - MCV ma 94,6 norma 79,02,2 fl - H - MCH ma 31 norma 25,7 - 32,2 - MCHC ma 32,7 norma 32,3 - 36,5 - płytki krwi ma 168 norma 150 - 400 - RDW-SD ma 42,9 norma 35,1 43,9 - RDW-CV ma 12,4 norma 11,6 - 14,4 - PDW ma 13,4 norma 9,8 - 16,1 - MPV ma 11,2 norma 9,4-12,6 - P-LCR ma 35,1 norma 19,2- 47,0 - PCT ma 0,19 norma 0,17 - 0,35 - Neutrofile ma 1,31 norma 2,00 - 7,00 tys/ul- L - Limfocyty ma 1,54 norma 1,00 - 3,00 - Monocyty ma 0,19 norma 0,02 - 0,50 - Bazofile ma 0,05 norma 0,02 - 0,10 - Nautrofile ma 38,5 norma 40,0 - 80 % - L - Limfocyty ma 45,3 norma 20,00 - 40,00 - GLUKOZA ma 78 norma 70-99 - LIPIDOGRAM : *chol. całkowity 211 norma115 - 190 - H, *chol HDL ma 48 norma od 40, *chol LDL ma 149 norma do 130 - H, chol NIE -HDL ma 163 norma brak - trójglicerydy ma 71 norma do 150 - Sód ma 140 norma 136 - 145 - Potas ma 4,4 norma 3,5 - 5,1 - PSA ( przyjmuje lek na stałe, tylko przerost bez nowotworów w przeszłości, biopsja 3 lata temu , kontrolowany ) - ma 1,662 norma do 4,0 Leki: na prostatę, betalok na serce, wit D Był u lekarza ALKOHOLIKA który stwierdził ze takie wyniki to niiiic ma powtórzyć za 4 miesiące !! Tatko odczuwa zmęczenie. Agnieszka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...