Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Pulmonologia

Znaleziono 14 wyników

  1. Witam chciałbym profilaktycznie wykonać badanie płuc tzn,w kierunku nowotworu Tomografia odpada ze względu że lekarz nie chce mi dać skierowania Czy rezonans klatki piersiowej by dał podobny obraz? zrobiłbym prywatnie jestem palaczem ok 15 lat ,rok temu rzuciłem,mam 35 lat
  2. Witam. Piszę z zapytaniem co może oznaczać następujący wynik badania immunologicznego dla 4 letniego dziecka: COV-2Igg = 0.22 COV-2IGm = 0.04 Czy oznacza on ewentualne przechorowanie koronowirusa?
  3. Witam mam wynik 441 normalnie do 500 dodam że jestem po Zatorze płucnym który miał miejsce 10 lat temu czy mam się obawiać czegoś?
  4. Dzień dobry. Choruję na dychawicę oskrzelową. Przeszłam właśnie covid (test miałam 26 lutego), do tej pory utrzymuje mi się kaszel i lekarz zlecił mi rtg klatki piersiowej. Na wyniku wyszło zagęszczenie miąższowe w polach dolnych obu płuc. Sylwetka serca w normie. Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Czy te zagęszczenie to coś poważnego? Morfologia w normie oprócz: leukocyty 2,25 i wit. D3 - 24,23 g/ml. Dziękuję bardzo za odpowiedź
  5. Czy wynik d-dimer 723ng/ml dla wieku 62 lata, paleniu papierosów jest wysoki i co należy zrobić
  6. Dzień dobry chciałbym dowiedzieć sie co może mi byc i jakie jeszcze badania moge wykonać. Mianowice od 2lat ciezko mi nabrac powietrza to znaczy za ktoryms razem łapie oddech pełny gdy wyprostuje sie lub ziewam a ziewam bardzo duzo zeby te powietrze nabrac. zrobilem badania miedzy innymi spirometrie pulmonolog powiedziala ze to astma ale potrzebne jej bedzie rtg klatki zeby to potwierdzić za 10 dni mam przeswietlnie chodzi mi teraz o wyniki moich badan z morfologii .prosze o ich interpretacje i czy to moze byc cos z sercem ? ALT u/l 0-41 wynik 45 AST u/l 0-40 wynik 23 OB 2-12mm/h wynik 7 Kreatynina 0,70-1,20mg/l wynik 0,88 Cholesterol całkowity 115,00-190,0 wynik 200,60 Cholesterol HDL 40,70mg/dl Cholesterol nie HDL 159,90mg/dl Cholesterol LDL 115,86 Trójglicerydy 150,00mg/dl wynik 220,20 Glukoza 70,0-99,0 wynik 88,8mg/dl Sód 136-145 wynik 140mmol/l Potas 3,50-5,10 wynik 4,15 mmol/l TSH 0,270-4,200 wynik 4,340 ulU/ml FT4 0,93-1,70 wynik 1,12 ulU/ml Monocyty 2,0-10,00- wynik 11,6 PDW 9,8-16,1 wynik 16,2 fl wszystkie inne parametry badań w normie bardzo prosze o odpowiedz dziekuje pozdrawiam
  7. Mam tyle pytań internet też dużo pisze a ja dalej nic nie wiem czuje się bezradna i winna że nie mogłam mamie pomoc że nie mogłam ją zabrać ze szpitala mama trafiła z niewydolnością oddechowa krążeniowa rokowania nie były dobre bo mama chorowała nie tylko na jedno schorzenie ale miała Parkinsona i POChP po 11 dniach jak rozmawiałam z lekarzem prowadzącym mamę powiedział mi że mama dzisiaj ma wysokie ciśnienie ale jak będzie tak jak dzisiaj w następnym tyg wyjdzie do domu wiadomośc bardzo mnie ucieszyła dzwonię do mamy a moja mamusia w złym stanie zdenerwowana prosi mnie żebym natychmiast ja z tąd zabrała nie umiałam jej powiedzieć co mi pani doktor powiedziała tylko przeraźliwie krzyczała jedno i to samo natychmiast i nic więcej potem przyszedł chyba jakiś lekarz pielęgniarki podali jej zastrzyk na uspokojenie i stało się coś złego już w piątek mama nie odbierała telefonu dzwonię do lekarza cisza nie odbiera nikt dzwonię pod inny numer do pielęgniarki powiedziała mi po kilku godz dzwonienia że mama jest podsypiajaca w sobotę telefon całkiem rozładowany dalej nic nie wiem czas pandemii brak możliwości wejścia na oddział sobota mama podsypiajaca dalej nic nie wiem mam dziwne przeczucie że coś złego się stało wzięłam świeczkę mamy zdjęcie i zaczęłam się modlić jest niedziela dzwonię raz tu raz tam mama dalej podsypiajaca dodzwoniłam się do innej pani doktor która mówi mi że mama ma niskie ciśnienie i że dostaje leki na podwyższenie jak zapytałam się czy mama z tego wyjdzie czy będzie dobrze pani doktor zapewnia mnie że tak przyszedł poniedziałek dzwonię do pielęgniarki poszła do mamy na salę mówi do niej mama nie dopowiada pielęgniarka mówi mi że bez zmian byłam wściekła i dziwne źle przeczucie że ten zastrzyk mamę dobił a wiem bo czytałam że ludzie z POChP nie mogą nic brać na uspokojenie bo płuca tego nie wytrzymują i przychodzi niewydolność wielonarzadowa przychodzi wieczór dostaje telefon że mama zmarła mam tyle złości i wątpliwości co do lekarzy którzy mama się zajmowali przecież miała wyjść i co teraz czy moje obawy są słuszne że zastrzyk spowodował krytyczny stan a potem zgon mama nie żyje dopiero 3 tyg a ja nie umiem sobie z tym poradzić ze nie mogłam jej pomóc zabrać ją do domu dokumenty i kartę zgonu musiałam odebrać we wtorek i rozmowa z panią doktor że mama miała do poniedziałku dobre ciśnienie przecież w niedzielę rozmawiałam z jakąś lekarka że mama ma niskie i dostaje na podwyższenie leki kto kłamie co było przyczyną że mama zmarła przecież mama ze mną rozmawiała cały czas normalnie jadła piła walczyła chciała wracać do domu i już nigdy nie wróci proszę pomóżcie mi to wszystko zrozumieć
  8. Witam :) od ponad roku mam straszne dusznosci choruje na astmę ,chodziłam do lekarza ,ale nie umiał.mi pomoc ciągle pchał wemnie Metypred, który słabo pomagał . W końcu zmieniłam lekarza bo już miałam dość .. Dostalam inne leki i badania na Chlafymie pneumoniae i okazało się że mam IgG 63,5 a IgA 23,3 teraz czekam na wizytę do lekarza czy mogło to być powodem moich ciągłych duszności ???
  9. Witam, mam 33 lata wzrost 182cm waga około 105. Ostatnio robiłem sobie wyniki i mam podwyższone próby wątrobowe. Moje wyniki to ALT 110U/L, AST 50U/L i GGTP 138U/L. Dodam ze ostatniego czasu miałem wieczorami duszności. Brzucho było strasznie napompowane jak balon, a ja miałem problem z oddychaniem. Czy coś się dzieje niepokojącego?
  10. Witam. Czy w przypadku koronawirusa osoba z sarkoidozą płuc w fazie 1 ( zespól Lofgrena, ostry początek, rumien guzowaty)jest w grupie dużego ryzyka? Mężczyzna 40 lat, bez objawów, oprócz sporadycznego pokasływania. 2 rtg bez zmian, dopiero w tomografii dość liczne węzły łuku aorty i przytchawicze. Ostatnie wyniki OB 8, CRP 2, MONO 10.3, EO 10, BASO 1.4 procentowo. IG 0.2%. Z góry dziękuję za odp.
  11. Gość

    Brak miesiączki

    Witam, od ostatnich 2,5 miesięcy nie mam okresu , bardzo to mnie martwi. Od ostatniego współżycia miałam okres normalny, potem brak. Wykonywałam 5 roznych testów w ciągu tych 2,5 mies wszystkie negatywne.Czasami bywam zestresowana ale tez posiadam Hasmitoto oraz astmę oskrzelowa Nie moge dostać sie do ginekologa. Proszę o pomoc .
  12. Dzień dobry mam pytanie odnośnie wynikow badań gazometria krwi u noworodka: BE: - 4.7 pH: 7.35 pCO2:38.6 mmHg O2sat: 87.7 % pO2: 55.6 mmHg HCO3: 20.9 mmol/l TC02: 22.1mmol/l
  13. Corka ma 2 miesiące dzis robiłam ogólne badanie krwi cep i ferrytyna wszystko w normie ale plytkokryt 0,39% podwyższony i ferrytyna podwyższona 321,8 . Idzie weekend nie chce czekac do poniedziałku a na nPl pewnie byśmy cos złapały a dzieciątko zdrowe w zeszły wtorek po szczepieniu po 6 tygodniu i na Rota szczepiona.
  14. Czy potrzebuje pomocy ? Witam Mam na imie Natalia mam 15 lat, juz od dobrych 2 lat jest ze mna coraz gorzej. W 6 klasie bylo jeszcze do zniesienia i niezbyt sie tym przejmowalam ale obecnie jestem w 8 i czuje ze to juz wypada mi spod kontroli. A mianowicie jestem pod ciaglym stresem. Chodze po szkole i mam wrazenie ze wszyscy sie na mnie patrza, przez co sie stresuje i nie wiem jak mam sie zachowywac czasami musze zamknac sie w toalecie bo cala sie trzese , jednak nie jestem zdolna do placzu... Choruje od urodzenia na astme oskrzelowa, przez co nie moge biegac i na lekcjach wf jestem zwolniona tylko z biegow, jednak kiedy ćwiczę znow dopada mnie uczucie ze wszyscy sie patrza, siedze na lawce i gdy slysze odgłos odbitej pilki mam wrazenie ze leci ona w moja strone i odrazu cala sie spinam i nerwowo sie rozgladam. Zaczelo mnie to juz męczyć wiec czesto nie cwicze na wf przez co mam same jedynki. Jesli chodzi o wystąpienia na srodku klasy to nie jest lepiej. Jestem dosc niska mam 155cm wzrostu przez co siedze w pierwszej lawce i tutaj rownierz mam wrazenie ze wszyscy sie na mnie patrza, boje sie oddychac! Boje sie poruszyc ! Bo nam wrazenie ze to zle wyglada , dziwnie, jak mam wytrzec tablice to cala sie trzęse... Stalam sie strasznie rozdrazniona, gdy przychodze do domu i widze ze np. Siostra zabrala mi ksiazke to odrazu wpadam w szal! Jednak to nie koniec.... Mam wtazenie ze to wszystko sobie wymyslam , ze zycia nie ma... Ze nie istnieje... Nie ma mamy nie ma taty nie ma babci dziadka... Nie ma takiego czegos jak szkola, czy nawet mnie! Nie ma ! To tylko wyobraznia to nie istnieje ! Juz nie wiem co mam robic... Boje sie powiedziec to rodzicom poniewaz sprawie im tym klopot... Juz maja dosc na glowie zebym ja im jeszcze trula... A nawet jesli im powiem to moze to wszystko se wymyslam... Moze tak naprawde przesadzam .... Z gory przepraszam za wszystkie bledy...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...