Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroba Gravesa-Basedowa

Znaleziono 5 wyników

  1. W sierpniu 2015 zdiagnozowano u mnie chorobę Gravesa-Basedowa. Brałam Thyrozol. Po 1,5 miesiąca wyniki FT3 i FT4 spadły poniżej normy, więc lekarz zalecił minimalną dawkę 2,5mg dziennie. Od tego czasu wszystkie wyniki miałam w normie. TSH, FT3, FT4, TRAb. Od 4 lat nie biorę leku. Wyniki w normie, również Anty-TPO. Chciałam więc wrócić do oddawania krwi honorowo. Konsultowałam z moim lekarzem, czy mogę. Odpowiedział mi, że tak, ponieważ nie biorę leków, nie mam podawanych hormonów, nie mam przeciwciał, być może to był epizod w tym 2015 roku i nigdy już się nie powtórzy. Zalecił jednak konsultację z transfuzjologiem. Napisałam do krwiodawstwa, ale nie interesowały ich wyniki. Sama diagnoza mnie dyskwalifikuje. Próbowałam się dowiedzieć, dlaczego, i argumentowałam to odpowiedzią mojego endokrynologa, ale już nie dostałam odpowiedzi. Dlaczego więc nie mogę teraz oddać krwi? TSH 1,83 (0,27-4,2) FT 3 4,6 (3,1-6,8) FT 4 15,5 (12-22) Anty-TPO 25 (0-34) TRAb <0,8 (0-1,22)
  2. Dzień dobry. Piszę, bo mam zagwozdkę. Stwierdzono u mnie po porodzie poważną nadczynność tarczycy (TSH <0,005 i podwyższone FT3, FT4). Skierowano na kolejne badania - TRAb, TPO, TPG. Lekarz zaznaczył, że choroba Gravesa-Basedowa będzie, jeśli TRAb będzie dodatni. Jest jednak ujemny (<0,8) , a reszta wyników jest w normie - TPO 0,78, TPG 3,27. Mam się kontaktować z endokrynologiem, co może trochę potrwać. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co to może być?
  3. P/c p. Receptorowi TSH (TSI) (015)(4,3,2) wynik <0,10 jedn. IU/L jak go interpretować? Zakres referencyjny:=> 0,55 IU/L u osób w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa. Pozdrawiam
  4. Dzień dobry. Od kiedy pamiętam mam straszne problemy z nadwagą. Mimo stosowania diety i ćwiczeń nigdy nie byłam w stanie schudnąć (nawet przy diecie 1500kcal tyłam). W ubiegłym roku zdiagnozowano u mnie chorobę Gravesa-Basedowa. Poziom TSH wynosił wtedy 0. Mimo to tyłam dalej. Obecnie nadczynność jest wyregulowana a poziom TSH wynosi 1,7 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94). Kortyzol lekko podwyższony. Dodatkowo zażywam metforminę (glukoza 84mg/dl). Od 5 lat przyjmuję antykoncepcję hormonalną - lek Atywia. W związku z ogólnym złym samopoczuciem postanowiłam skontrolować hormony. Czy poniższe wyniki są prawidłowe dla osób stosujących antykoncepcję? FSH - 5,37 mIU/ml LH - 5,61 mIU/ml Estradiol - 34,20 pg/ml Prolaktyna - 17,57 ng/ml (5,18 - 26,53) Testosteron - 54,30 ng/dl (7,21 - 79,31) SHBG - 212,00 nmol/l (kobiety 20-49 lat: 32,4-128 nmol/l) Pozdrawiam
  5. Witam mam 30 lat nadczynność tarczycy choroba Gravesa-Basedowa .Byłam na USG tarczycy opis" Tarczyca niejednorodna z licznymi guzkami hypoechogenicznymi z cechami zwyrodnienia drobnotorbielkowatego oraz ze zwapnieniami.Guzki do 15 mm. Prawy płat 20x16x45 Lewy płat 15x16x50 Wyniki krwi z października po 4 miesiącach nie brania tabletek TSH 1.320 fT3 3.55 fT4 1.39 Co mam myśleć o tym USG trochę się obawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...