Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Oko

Znaleziono 29 wyników

  1. Dzień dobry mam 38 lat i od trzech lat problemy z tarczyca podejrzenie choroby Hasimoto i guzki na tarczycy. Byłam pod obserwacja endokrynologa miałam biopsje guzików było wszystko Oki. Ostatnio zrobiłam badania tsh - 2070 ft4-1.31. Czy wyniki są dobre czy coś jest nie tak. Nie biorę żadnych leków od tarczycy.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry 22 .10 milam okres przez 10 dni pozniej milam plamienie na rózowo i bylam u lekarza i stwierdzil nadrzerke. Spoznia mi sie okres 14 dni stosunek byl .Oko 3 tygodnie temu robilam 4 testy w roznych dniach ale wychodza negatywne jak sa szane na bycie w ciazy ?
  3. Witam zrobiłem badania na poziom histaminy Bo wszystkie testy alergiczne były oka samopoczucie od roku dramatyczne duszności,katar ,bóle głowy itp.Wyniki DAO 47.9 norma 33.a wyniki Histaminy 156 norma 65.5.Nie wiem co to oznacza i do kogo się zgłosić bo wyniki sa niepokojące.Pozdrawiam
  4. Witam. Zmagam się z nawrotowymi erozjami rogówki i w związku z tym mam pytanie, czy mogę ubiegać się o zaświadczenie zwalniające mnie z pracy w porze nocnej? W nocy oko najbardziej się przemęcza i zarywanie przeze mnie nocy zwykle skutkuje bólem. pozdra
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Dzisiaj (28 listopada 2020 roku) po odbytym stosunku z partnerką zakończonym wytryskiem zauważyliśmy, że w jej pochwie znajduje się biała wydzielina. Prezerwatywa nie była pęknięty,ale znajdowała się w niej niewielka (na moje oko) ilość spermy (zwykle jest jej więcej). Moja partnerka na 5 dni ma okres, w jej kalendarzyku jest napisane że ma dni niepłodne i niskie prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Czy możliwe że była to sperma I jeśli tak to czy jest duże ryzyko ciąży?
  6. Witam. Miesiąc temu wzięłam tabletkę "po". Parę dni później, tj jakieś 3 dni dostałam okres, normalny jak na moje oko. Teraz powinnam mieć kolejną miesiączkę, ale zamiast czerwonej krwi mam brązowe plamienia. Czy to normalne? Dodam jeszcze, że planuje zacząć brać tabletki antykoncepcyjne przy obecnej memstruacji. Kobieta 35 lat. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  7. Czy można uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności przy wadzie? Czy z wada - 5.5, - 1.50 cylindra na prawe oko i - 6.00, - 1.25 cylindra mogę uzyskać takie orzeczenie?
  8. Dzien dobry ,mam 25 lat i nigdy nie miałam żadnych problemów z okresem ,zawsze był co 27 bądź 28 dni bez większych objaow ,oprócz boku piersi kilka dni przed. Do czasu w tamtym miesiącu pojawiły się brązowe plamki przez które myślałam,że dostanę spodziwany okres, jedna gdy już zwatpilam to po około 4 lub 5 dni pojawił się bardzo duży i bardzo bolesny okres .myślałam że to jednorazowa sytuacja,ale widzę,że w tym miesiącu również zaczęłam wczoraj znowu plamic na brązowo i zapewne za 3 dni dostane bolesny okres ,jaka może być tego przyczyna,bardzo proszę o odpowiedź .A dodam jeszcze,że piersi w tym cyklu zaczęły boleć 2 tygodnie przed okresem i nie jestem w ciąży
  9. Witam, mam jaskrę w prawym oku i na oko nie widzę nic, od jakiegos czasu pojawił się ból w lewym oku, bardzo kłujący, dodatkowo mam oko przekrwione tzn. jest pełno krwistych nitek na oki. Lekarz okulista stwierdził ostatnio ze ciśnienie które jest w prawym oku na które nie widzę powoduje ból oka zdrowego tj. lewego, jednakże absolutnie jestem w 100% przekonany ze oko na które nie widzę nie boli mnie wcale tylko oko lewe (zdrowe). Pytanie może wydawać się dziwne ale po prostu przestałem ufać lekarzom po tym jak przez ich błąd straciłem oko prawe :-( no cóż liczę na opinie państwa czy faktycznie przyczyna może taka być ? Poza tym lekarz wysyła mnie na zabieg do szpitala celem obniżenia ciśnienia w oku na które nie widzę aby oko zdrowe przestało bolec. Dziękuje
  10. Witam. Mam pytanie dotyczące ciał obcych w oku, dokładnie rzęs. Nigdy nie wyciągałem rzęsy z oka, zawsze je jakoś wcierałem pod powiekę, i one tam wchodziły. I pytanie-co się z nimi dzieje? Czy one dalej tam gdzieś daleko w oczodole zalegają?
  11. Mam kilka pytania chciałbym wiedzieć na ich temat jak najwięcej. 1. Czy badanie dna oka może wykryć guza mózgu lub zmiany w czaszce. Czy gdy wynik badania oka wyjdzie bardzo dobry to czy mamy jakąś pewność że guza mózgu nie ma. 2. Czy szumy i piski uszne mogą być zpowodowane jakim uszkodzeniem w uchu jak tak to jakim. Przy jakim uszkodzeniu ucha boli głowa i czy przy każdym uszkodzeniu boli ucho? 3. Czy jakieś zakażenie lub problemy z zatokami mogą powodowac problemy ze słuchem. Czy przez problemy z zatokami boli głowa i czy akurat przy bólu glowy/zatok jest zawsze zatkany nos bądź uporczywy katar (czy bywają wyjątki) Chciałbym się dowiedzieć na temat moich pytań jak najwięcej. Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny
  12. Witam odebrałam wyniki ale nie wiem czy są Oki THS-2,59 FT3 - 6, 39 FT4 - 1,4
  13. Przyjmuje tabletki antykoncepcyjne i zauważyłam że po nich mam migreny. Na początku tylko miesiączkowe, a obecnie coraz częściej. Niestety jest to ból którego nie prześpię bo wybudza mnie ze snu. Ostatno dodatkowo czasem wymiotuje lub mam biegunkę. Przez co biorę dużo leków przeciwbólowych. Mam też wadę wzroku oko niedowidzące wykluczone z obuocznego widzenia. Oko niedowidzące 4,75 , drugie oko -0,75. Tylko koryguje to niedowidzące co i tak nie ułatwia mi widzenia ani nie widzę ostrzej. Prawdopodobnie z lekkim astygmatyzmem. Czy na częstotliwość migren może jednak bardziej wpływać wada wzroku niż antykoncepcja hormonalna ?
  14. Witam w listopadzie 2019 założona została wkładka mirena. Na kontroli koniec maja tego roku wszystko było Oki. Teraz jestem po kontroli i okazuje się że moja wkładka się przesunela.JAK TO MOŻLIWE ZE ONA SIE OBROCILA ???? lekarz mowil że można ja jeszcze zostawić i obserwować czy nie czuje się źle i czy brzuch nie boli. Dla.mnie jest istotne czy jeżeli ona jest przesunieta sznurka nie widać nawet to czy ona na 100 % działa? Czy nie zajde w nieplanowana ciążę?????Bardzo proszę o odpowiedź . DODAM OKRESU BRAK.
  15. Gość

    Petting a ciąża

    Dzień dobry, na pierwszy rzut oka moje pytanie moze wydawać się trochę dziwne, a moje obawy przesadzone, jednak wolę zadać pytanie specjaliście na tym forum. Kilka dni temu razem z dziewczyną uprawialiśmy tzw petting- ja byłem w samych bokserkach, a dziewczyna nie miała majtek, pocierała się pochwą o moje bokserki, a po tym zauważyłem, że moja bielizna jest mokra prawdopodobnie od preejakulatu. Stad moje pytanie, na ile prawdopodobna jest w tym przypadku ciąża?
  16. Witam Zamierzam odstawić tabletki antykoncepcyjne, brałam je rok, zaczęłam w wieku 16 lat. Chciałabym się dowiedzieć jakie będą skutki cielesne odstawienia tabletek. Podczas ich zażywania znacznie urosły mi biodra a talia stała się bardzo wyraźna (wcześniej nie miałam nic). Do tego moj biust urusł, na moje oko jeden/dwa rozmiary (nie musiałam zmieniać rozmiarów staników, bo zawsze miałam średnie piersi, obecnie mam C/może nawet czasem D). Czy możliwe jest to, że wszystko to stracę przez odstawienie hormonów? Podobno maja one bardzo mała dawkę. Czy możliwe jest tez to, że hormony „przyspieszyły” moje dojrzewanie? Oprócz tego przes tabletkami antykoncepcyjnymi byłam ma kuracji izotekiem, zdaje sobie sprawę, że przez burze hormonów wywołaną odstawieniem na mojej twarzy pojawi się trądzik, czy mimo to kuracja izotekiem nadal będzie miała swoje rezultaty?
  17. Dzień dobry, Mam obawy co do wyniku niskiego poziomu żelaza u mojego 4,5 letniego syna. Wynosi zaledwie 38ug/ul. Morfologia krwi na pierwszy rzut oka wygląda dobrze. Zauważyłam jedynie niski poziom limfocytow na granicy normy. Synek obecnie jest zdrowy, nie ma żadnych objawów chorobowych. Jednak od długiego czasu (właściwie jak w wieku niespełna 3 lat poszedł do przedszkola) niepokoi mnie jednak jego zawieszanie się, opóźniony refleks (czasami coś się do niego mówi a słowa docieraja jakby z opoznieniem), w większej grupie z dziećmi blokuje się na zabawę, woli towarzystwo 1:1, ew. 1:2, synek już dawno nie ma popołudniowej drzemki i śpi mi w nocy po ponad 12godzin. Z rana budzi się często zmęczony. Ogólnie nie jest apetyczny i jest radosnym dzieckiem, ma ciagle ochotę na zabawę, chciałby coś bez przerwy robić nawet jak jest zmeczony, jednak obserwuje takie zachowania jak wyżej napisałam. Ponadto w ciągu dnia często ziewa, czasami mam wrażenie jakby brał dodatkowe głębokie wdechy ma wyrownywanie powietrza. Synek bardzo dużo jeździ na rowerze i jestem pod wrazeniem, że taki mały chłopiec potrafi przejechać nawet 6km, jednak jeśli chodzi o bieganie (np. zabawa w ganianego) bardzo szybko się meczy. Dodatkowo synek obgryza paznokcie i jego kondycja paznokci jest opłakanym stanie, ma mocno narastające skórki i rozdwajajace się płytki. Proszę o informację czy opisane objawy mogą mieć związek z niskim poziomem żelaza w krwi dziecka, czy szukać przyczyny gdzieś indziej. Jeszcze informacja, że synek od lutego br do teraz na przerwę od przedszkola i jest ze mną i swoją roczną siostra w domu. Poniżej podaje wyniki: Leukocyty 6.01 (5.5-15.5 tys/ul) Erytrocyty 4.74 (3.9-5 mln/ul) Hemoglobina 12,7 (11-13.8 g/dl) Hematokryt 38.3 (32-40%) MCV 80.8 (72-87 fl) MCH 26.8 (25.5-29.5 pg) MCHC 33.2 (32.2-36.2) Płytki krwi 383 (281-410) RDW-CV 12.8 (11.4-14.8) PDW 11.9 (9-17 fl) MPV 10.5 (9-13 fl) P-LCR 27.6 (19.1-46.6) Neutrofile 2,75 (1,5-7 tys/ul) Limfocyty 2,51 (2,5-8,5 tys/ul) Monocyty 0,55 (0.19-0,94 tys/ul) Eozynofile 0.18 (0.03-0.53 tys/ul) Bazofile 0.02 (0.01-0.06 tys/ul) Neutrofile 45,7 (25-60 tys/ul) Limfocyty 41.8 (25-50%) Monocyty 9.2 (4,2-12.2%) Eozynofile 3.0 (0-4.1%) Bazofile 0.3 (0-0.6%) ZELAZO 38 (65-175ug/dl)
  18. Witam. Lekarz przepisał mi na nieregularną miesiączkę duphaston. Mam 3 opakowania, jestem w połowie pierwszego opakowania. co mam zrobić jak dostanę okres przestać stosować ten lek czy brać do końca opakowania. Ile czasu mam poczekać żeby wsiąść drugie opakowanie. Robiłam badania mam wszystko okej. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  19. Dzień dobry. Zostały mi przepisane tabletki antykoncepcyjne Vines. W domu czytałam ulotkę i dowiedziałam się , że osoby z migrena i aurą nie mogą ich brać. Niestety nie powiedziałam o migrenach lekarce bo zapomniałam. Migreny zdarzają mi się bardzo rzadko bo jakoś 3-4 razy na rok podczas tego ból głowy i zanik widzenia na jedno oko. Będę miała dopiero badania by potwierdzić że to są migreny i czy nie są wywoływane stresem poprostu (mam problemy z żołądkiem stwierdzone przez stres) i pytanie do was czy mogę brać te tabletki czy jest zbyt wysokie ryzyko? Jeśli nie to czy jakiekolwiek inne tabletki antykoncepcyjne mogę brać ?
  20. Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy z nogami. Jestem 7 miesięcy po drugim porodzie. Od grudnia brałam tabletki antykoncepcyjne cyrazette. Po wybraniu dwóch i pół opakowania zaczęłam czuć kłucie w obu nogach ,wyraźnie czułam , że to żyły. Niestety przez epidemie kontakt z moim ginekologiem w ramach NFZ był niemożliwy więc przerwałam brać te tabletki w połowie marca. Kłucie w nogach ustąpiło ale inne obiawy pozostały. Po wstaniu z pozycji leżącej czuje ból przy pierwszych krokach w stopie i nad kostką . Jest to takie wrażenie jakby po prostu nogi zastygły i po kilku krokach ustępuje. Czuje ,że moje nogi są opuchnięte mimo że na pierwszy rzut oka tego nie widać.Żyły są widoczne pod skórą i widzę też nierówności na powierzchni nogi. Wygląda to tak jakby żyły były trochę nopuchnięte. Podczas kacania także czuje że opuchnięte są łydki. Zdarzylo się kilka razy że żyła wylała pod skórą i to na pewno nie jest zwykły siniak. Mam 28 lat. Nigdy nie miałam takich problemów. Czy to mogą być żylaki albo jakieś zakrzepy?
  21. Witam, moje cykle kiedyś były nieregularne, tzn pare miesięcy 40 dni, potem pare miesięcy 42,potem pare miesięcy 38. I tak cały rok. Ale nigdy się nie spozniały. Jak była zmiana w cyklu to jedna, i trwała następne miesiące. Okres trwał zawsze 8 dni. Po dwóch poronieniach chyba się unormowały, ponieważ od grudnia ( czyli już 7 mies) jest 31 dni. Dodam że mam 18 lat, miesiączka od 4 klasy podstawówki, nadzerke i podejrzenie HPV ( mam od cholery tych kropek na warg ach i łechtaczce, ginekolog tak powiedział ale nigdy nie zostało zbadane więc potraktuje to jako podejrzenie)Ostatnią miesiączke miałam 22 kwietnia - czyli chyba około 42-43 dni temu. W przeciągu miesiąca maja nie było stosunku, jedynie pitting, za jednym razem partner doszedł - na moje górne partie ciała. Miałam wtedy majtki. Po tym zawsze czyścimy wszystko dokladnie i zaprzestajemy pieszczot.Nie jest możliwe po prostu.. zeby sperma była niżej. Okres spóźnia mi się już paręnaście dni. ..Problem tkwi w sluzie, z tego co wiem jeśli powinnam dostać okres to nie powinien on być taki podobny jak w dni płodne. Od paru dni mam dopiero skurcze takie jak w miesiączce, i dziś dosłownie w trakcie pisania tego pytania wystąpiło krwawienie ale bardzo bardzo jasne.. W ciąży byłam już dwa razy więc na moje oko to krwawienie implantacyjne, ale tak późno?? Ten dzień gdzie był pitting to jakos 3-5 maja - krew dzis - 1 czerwca. Robiłam wczoraj dwa testy ciazowe i wyszły negatywne, lecz problem w tym że w przypadku poprzedniej ciąży i jednej i drugiej( były dwie) nawet w 3 miesiącu test nie pokazał pozytywnego, więc w skrócie - nigdy nie ujrzałam testu płytkowego POZYTYWNEGO. Proszę mi powiedzieć czy ja mogę być w ciąży?? To chyba niemożliwe? Krwawienie implantacyjne tak późno jest możliwe? Czy ja sobie wmawiam? Ostatnio często mam gorąco glowe, kark i szyję, migrenę - uczucie jakby gorączka ale mierząc temperaturę to jej nie ma. No ale braku okresu sobie nie wmówiłam. Proszę o pomoc. Nie mam możliwości zrobienia hcg.
  22. Gość

    Aspiryna a morfina

    Portal mp.pl https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=1812 podaje, że nefopam jest 10 razy mocniejszy od aspiryny i 3 razy słabszy od morfiny. A standardowe dawkowanie to od 30 do 90mg Zatem tabletkę z 10mg morfiny można zastąpić 30mg nefopamu. A 30mg nefopamu można zastąpić 300mg aspiryny- jedną tabletką polopiryny S. Wynika z tego że aspiryna jest tylko 30 razy słabsza od morfiny. a istnieją jeszcze połączenia synergiczne leków, paracetamol jest mniejwiecej tak samo mocny jak aspiryna, to 1g paracetamolu z 1g aspiryny dałby efekt jak ok.70mg morfiny. To dlaczego się stosuje morfinę nawet w małych dawkach i nie zastępuje jej nieopioidowymi lekami? Druga rzecz A na wikipedii https://en.wikipedia.org/wiki/Equianalgesic jest napisane że w teorii to musiałoby być 3600mg aspiryny aby zastąpiło 10mg morfiny(chociaż wiadomo, występuje efekt pulapowy i nikt nie bierze 3600mg aspiryny ). Gdzieś musi być błąd o rząd wielkości. Portal mp.pl jest też opisywany jako profesjonalny, więc na pierwszy rzut oka bardziej wiarygodny niż Wikipedia, ale mało wiarygodny wydaje się wniosek że 300mg aspiryny zastąpi 10mg morfiny
  23. Witam, jestem nastolatkiem i zmagam się z nałogiem do masturbacji. Bardzo szybko się podniecam i za razem trudno mi opanować chęć do masturbacji. Zdaję sobie sprawę z tego że jestem w okresie dojrzewania, ale nie byłoby mnie tu gdybym nie miał urazu "mechanicznego". Mianowicie końcówka żołędzia jest lekko, hmm, wypukła? Nie umiem tego określić. Nie wiem czy mogę załączyć plik ze zdjęciem, bo mogłoby być źle odebrane. Żołądź jest wrażliwy, ale z tego co się dowiedziałem to w młodym wieku penis jest wrażliwy, więc na to przymknąłem oko. Nie wiem czy da się cokolwiek zrozumieć z tego co napisałem ale byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. Miłego dnia.
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Mam pytanie jesteś okropną panikarą . 3 kwietnia dostałam okresu 5 kwietnia robiłam dobrze chłopakowi on mi nie , dziś jest 9 A ja nadal mam śluz z krwią lekką wczoraj i dziś robiłam sobie dobrze czy to może świadczyć że jest jeszcze krew czy że może to być jakaś ciąża czy coś. Odpowiem że 22 marca też robiłam dobrze chłopakowi on mi nie ale boję się że coś przeniosłam . Czy wszytsko jest Oki czy to może jakieś plemienia implantacyjne czy coś?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam problem z miesiączka jestem juz 6msc po porodzie . Mialam wykonana cc ze wzgeldu na moj stan zdrowia. Po cc miałam slaby poług oraz po miesiacu dostalam miesiaczki trwala oko 5dni kolejna wystopila 28 pozniej byla srednio bolesna mialam miej wiecej regularne miesiaczki ( urodzilam w listopadzie w grudniu doatalam 1msc a juz od marca nie mam miesiaczki) karmie piersia zaczelam dziecku rozszerzenie diety w 4/5msc życia dziecka w marcu mialam brązowe plamienie trwalo oko5dni. Odrazu ginegolog wykluczyl mi ciaze testy robione w domu rowniez negatywne (lekarz wykluczyl ciaze z badania krwi). Z mężem kochamy sie w zabezpieczeniu. Rowniez wspomne ze bralam tabletki antykoncepcja(limetic) od stycznia do marca) w marcu zaprzestalam braci tabletek poniewaz myslalam ze to on zaburz mi system miesiaczkowy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...