Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zapalenie tarczycy

Znaleziono 5 wyników

  1. Dzień dobry, w październiku pojawiły się u mnie powiększone węzły chłonne. Morfologia w normie, Ca125 60.4 Lekarz zalecił antybiotyk. Dzisiaj wykonałam kontrolne usg, węzły powiększyły się dwukrotnie, stwierdzono również zapalenie tarczycy (tsh 5,5). Czy powiększające się węzły chłonne mogą mieć związek z zapaleniem tarczycy?
  2. Wysokie TSH 6 miesięcy po porodzie Witam, Mam 29 lat, niecałe 6 miesięcy po porodzie drogą CC zrobiłam konrolną morfologię m.in parametry tarczycowe. Do tej pory zawsze miałam je w normie (TSH w okolicy 2; 2,5 FT3 i ft4 w normie). W aktualnych wynikach TSH wynosi 6,9 uiU/ml (norma laboratoryjna: 0,35 - 4,94) FT4 0,62 ng/dl (norma laboratoryjna: 0,7-1,48). Czy jest szansa, że jest to poporodowe zapalenie tarczycy, które samoistnie minie jeśli do tej pory nigdy nie miałam problemów z tarczycą?
  3. Witam w lipcu robiłam badanie krwi pod kątem tarczycy. Wyniki moich badań to: tsh 8,4; ft3 3,47; ft4 1,3; anty tg(TAK)124,7 i anty tpo(MAK) 600,0. Badanie było wykonywane w Polsce A obecnie mieszkam w uk i powtórzone badanie krwi dało wyniki tsh 3.22 i t4 15.4 pmol/l. Jak rozumieć wyniki tych badań? Dodam jeszcze że w Polsce wykonałam usg tarczycy i lekarz stwierdził że jest zapalenie tarczycy prawdopodobnie nie doczynnosc lub pierwszy stopień hashimoto i powiększone węzły chłonne.
  4. Witam. Od ponad 1,5 roku mam problem z tarczycą. Nie można mnie zdiagnozować, bo lekarze endokrynolodzy (miałam ich już 3) najpierw leczyli niedoczynność, potem nadczynność, podejrzewali Hasimoto. Obecnie jest podejrzenie choroby Grevsa-Basenowa . Cały czas jestem bez leków, a samopoczucie jest coraz gorsze. Wizyta u endo dopiero za miesiąc. Proszę o interpretację wyników ostatnich badań: TSH - 3.18 uIU/ml FT4 - 1.41 ng/do FT3 - 7.42 PG/ml P/c anty TPO - 34.36 IU/ml Anty TG - 0.9 IU/mL P/c p. receptorom TSH (TRAB) - 5,99 U/l USG tarczycy: Tarczyca niepowiększona, niejednorodna, hipoechogeniczna o wymiarach: PP: 17x12x33 mm; v- 3,3 ml LP: 15x12x29 mm; v - 2,5 ml Cieśń 4 mm W obrębie tarczycy bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne szyjne niepowiększona. Wniosek: obraz tarczycy jak w przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Z góry dziękuję za pomoc.
  5. Witam. W badaniu morfologii wyszły podwyższone płytki krwi liczba 457 tys. Ponadto PCT nieznacznie podwyższone 0,5. CRP tez nieznacznie podwyższone 11. Reszta badan w normie. Choruje tez na zapalenie tarczycy, otyłość, insulinoopornosc i lekka łuszczycę. Często miewam tez infekcje dróg moczowych. Co takie wyniki mogą oznaczać? Czy mam się czym martwic?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...