Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Przeziębienie

Znaleziono 71 wyników

  1. Witam, jakiś czas temu doszło u mnie do ryzykownej sytuacji. Miało to miejsce pół roku temu. Zaznaczę, że po 3 miesiącach badałam HIV wynosiło 0,07 a zakres referencyjny był do <0,25, po kolejnych 3 miesiącach, czyli łącznie już sześciu, zrobiłam ponownie, teraz wyszło 0,11. Mam więc pytanie, czemu te wyniki tak skaczą? Że raz są niższe, a raz wyższe. Dodam, że niedawno miałam przeziębienie i mam wysoką tarczyce, której wyniki również mi skaczą. I nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Poinformowano mnie, ze wynik jest negatywny i nie ma powodu do obaw, aczkolwiek dręczy mnie to, że w 3 miesiące z 0,07 skoczyło na 0,11...
  2. Mam 15 lat i ostatnio (choć nie powiedziałabym że dzieje się to "tylko" ostatnio) mam dość sporo myśli dotyczących mojej przeszłości, albo innymi słowy - rzeczy które wiem że nigdy się nie wydarzą. Przybliżając dokładniej sytuację: mam problem z pogodzeniem się z 3 sytuacjami w moim życiu i zwykle to myślenie o nich jest powodem mojego smutnego samopoczucia. Pierwszym z nich jest moja niepełnosprawność. Mam mózgowe porażenie dziecięce i po operacji dokł. rizotomii. Umiem chodzić o kulach, choć prawdę powiedziawszy poruszam się zwykle na wózku inwalidzkim. Bardzo dołuje mnie myśl że nigdy nie będę mogła normalnie chodzić, biegać, jeździć na rowerze i moje życie zawsze będzie "pod górkę". Ale tak naprawdę tematem który częściej siedzi mi w głowie to tęsknota za moim ojcem, a właściwie to ojczymem. Otóż mojego ojca nigdy nie poznałam - po prostu zostawił mnie niedługo po tym jak się urodziłam. Jednak wychowywał mnie ktoś inny, nazwę go Mariusz. Kiedy miałam 3 lata ja i moja mama przeprowadziłyśmy się z nim do Warszawy. Mówiłam do niego "tato" wszak - dopiero jak miałam jakieś 6 lat dowiedziałam się że nim nie jest, jednak nic w mojej relacji z nim się nie zmieniło. Mam z nim i jego rodziną wiele pięknych wspomnień i mogę powiedzieć że to głównie on po operacji (miałam ją 7 lat temu gdy miałam 8 lat) mnie motywował do chodzenia, pływania, jazdy rowerze. Co prawda trójkołowym ale wtedy mnie to nie obchodziło. Jego rodzinę również od zawsze traktowałam jak własną, przez 2-3 lata mieszkałam u jego mamy do której mówiłam kiedyś "babciu" która zmarła kilka miesięcy temu. Jednak gdy miałam 9 lat postanowili się rozstać. Przez rok jeszcze z nami mieszkał a w nowy rok 2015 wyprowadził się. Jeszcze przez jakieś 8 miesięcy miałam kontakt z nim ale potem on go urwał i od tamtego czasu z nim nie rozmawiałam, zamieniłam z nim dosłownie jedno słowo podczas pogrzebu jego mamy. (Przepraszam za wyrażenie) Cholernie mi go brakuje. Szczerze to od tamtego czasu moja mama spotykała się z dwoma facetami, ale żadnego z nich nie akceptowałam. Pomijam już fakt że jeden z nich był chamski i wiele razy wyzywał mnie i moją rodzinę. Ale choćby nie wiem jakiego by moja mama spotkała na swojej drodze to i tak bym nie zaakceptowała żadnego. Niestety to nie jedyne rzeczy które mnie w życiu spotkały. Moja mama miała 4 braci z czego zostało tylko dwóch. Jeden z nich cierpiał na depresję i jak można się już domyślić - popełnił samobójstwo... w dzień mojej operacji. Operowali mnie i jego w tym samym czasie, jednak - przeżyłam tylko ja. Drugi odszedł 1.5 roku później c w hospicjum. Dokładnie nie wiem co mu było - bodajże wylew. Był alkoholikiem i miał bardzo wyniszczony organizm. Szczerze to bardzo często (zwykle wieczorami) przypominają mi się chwile z Mariuszem, operacja i cały pobyt w szpitalu czy inne wspomnienia. Ponoć nostalgia pomaga w walce z depresją (nie to że sama siebie diagnozuję) ale to właśnie wspomnienia powodują u mnie smutek. Bardzo często jest tak że pomyślę o tych chwilach i płaczę. Często siadam i oglądam stare zdjęcia, puszczam bajkę która kojarzy mi się z moją operacją (po której pobyt na oddziale wspominam miło nie licząc tego zdarzenia z moim śp. wujkiem) i... płaczę. Ostatnio zauważyłam że ten płacz coraz częściej występuje, nawet czasem i codziennie. Dodam tylko brak zaakceptowania mojej niepełnosprawności pojawiało się u mnie już wcześniej i z tego powodu miałam ciągły smutek który zwykle objawiał się w lato. Jednak ostatnio (dokł. od jakiegoś pół roku lub nawet i roku) doszły do tego te dwa inne powody. Dodam jeszczę że chodze do psychologa, pierwotnie od pogodzenia się z niepełnosprawnością ale ostatnio rozmawiałam z nią o braku ojca i ogółem o bardziej tych tematach. I szczerze mówiąc to nie czuję poprawy. Do innych symptomów poza smutkiem odczuwam niechęć do wykonywania obowiązków, takich jak szkoła, nauka, nawet prawdę mówiąc ostatnie dwa dni nie logowałam się na lekcje nie dlatego że jestem ciut przeziębiona a dlatego że nie miałam siły. Co prawda czasem rzeczywiście odczuwam radość i się śmieję, nawet żartuję jednak w środku nadal czuję źle i nie potrafię przestać myśleć o przeszłości.
  3. Witam, Miesiączka spóźniła mi się 15 dni, miałam dużo stresu , byłam przeziębiona (brałam leki) , zmieniłam klimat.. Być może spóźnił mi się właśnie przez to.. wykonałam test ciążowy - wynik negatywny. Dziś dostałam miesiączkę jednak było to dużo śluzu na bieliźnie i troszkę krwi. Na podpasce mam bardzo ciemna krew, która zdazala mi się zawsze w końcówce miesiączki , na tamponie również taka ciemna krew, a gdy podcieram się po oddaniu moczu - jasna krew. Czy możliwe, ze mam taki kolor miesiączki z powodu 15 dniowego opóźnienia? Czytałam ze krew się utlenia (?) i być może dlatego jest taka ciemna.
  4. Co jest lepsze na przeziębienie dla dzieci herbata z suszonych kwiatów czarnego bzu czy sok z owocow
  5. Dzień dobry. Miałam operację po usunięciu woreczka żółciowego 7 lat temu. Zawsze były dobre testy ,a teraz mam podwyższone ALT 73 i AST 45. Czy mogę dać taki rezultaty przeziębienia i powlekania Paracetamolu,Furaginumu. Dzieńkuje
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 20 lat i okres według obliczen aplikacji spoznia sie 2 dni , moje cykle nie sa regularne i trawaja od33 do 39 dni , ostatnia miesiaczka byla 30 grudnia ,dodam ze jestem przeziebiona troche i nie mam zadnych objawow ciąży, ale tydzien temu mialam okropny bol brodawek sutkowych a wczoraj lekkie klucie z prawej strony na jajnikach i bol w krzyzach , piersi sa powiększone jak zwykle przed okresem ale nie wiotczeja , zwykle po tym i po wczesniekszej biegunce rozpoznaje poczatek okresu a teraz nie zapowiada sie na niego . Test nie byl wykonywany .Nie wiem co o tym mysle , proszę o szybką odpowiedź. Dziekuje Pozdrawiam.
  7. Witam. Od jakiegoś czasu mam bardzo niska odporność.Czeste bóle gardła, zapalenia zatok, osłabienie, zmęczenie mięśni rąk.Pierwsze badania krwi w listopadzie były w normie, obecne wykazały OB 12, Leukocyty 10,2granulocyty % 76, MPV 8,2. Czy powinnam się martwić?Dodam że w dniu badania byłam przeziębiona.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem bez zabezpieczenia, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres. Wykonałam wczoraj czyli w 31 dniu cyklu test ciążowy paskowy wyszedł negatywny czyli 14 dni po licząc od pierwszego stosunku w tym cyklu czyli 18 dnia. Czy test jest wiarygodny? Mam go powtórzyć? Czy to wszystko ma wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres. Wykonałam wczoraj czyli w 31 dniu cyklu test ciążowy paskowy wyszedł negatywny czyli 14 dni po licząc od pierwszego stosunku w tym cyklu czyli 18 dnia. Czy test jest wiarygodny? Mam go powtórzyć? Czy to wszystko ma.wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  10. Czy jest możliwość ciąży? Witam obecnie bardzo się stresuje, gdyż okresu nie mam a powinnam go dostać dlatego mam takie pytanie. Ostatni okres miałam 22.12.20 trwał 6 dni, cykl mój trwa pomiędzy 28-30 dniem. Robiłam testy owulacyjne paskowe i wychodziło mi że że owulację mam 14 albo 15 czy 16 dzień. Uprawiałam seks z mężem 18 dnia cyklu wieczorem, w dodatku gdzieś po 18 dniu cyklu złapałam przeziębienie trwało tydzień, katar, kaszel, piłam Gripex do tego dochodzi stres ostatnio bo dowiedziałam się, że mój dziadzio zmarł. Czy to wszystko ma.wplyw że okres mi się spóźnia? Proszę o odpowiedź mam 24 lata.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, martwi mnie spóźniający się o 7 dni okres. Jest to moja pierwsza taka sytuacja, do tej pory cykle miałam regularne. Dodatkowo w środku cyklu (11-13 dzień) zauważyłam brązowawe plamienie w średniej ilości, bezwonne, żadnego pieczenia czy bólu w pochwie, które trwało 2 dni, wraz z lekkim bólem podbrzusza. Szansa na ciąże praktycznie znikoma - wraz z chłopakiem jedyna aktywność seksualna jaka uprawiamy to seks oralny. Podejrzewam również, ze mogło zle wpłynąć na cykl żelazo, które biorę od 3 tygodni w tabletkach codziennie. Współczynnik bmi prawidłowy oraz nie uprawiam ciężkiego sportu. Na 3 dni przed spodziewanym okresem byłam przeziębiona. Czy jest się czym martwić? Jaka mogła być przyczyna brązowej wydzieliny oraz spóźniajacego się okresu? Dziękuje za pomoc.
  12. Skąpe krwawienie z odstawienia Od 11 miesięcy biorę tabletki. Ponad miesiąc temu ginekolog przepisała mi inne tabletki. Na początku blistra nowych tabletek byłam przeziębiona i brałam antybiotyk. Oczywiście tak jak jest to zalecane tydzień przed w trakcie i tydzień po antybiotykoterapii stosowana była dodatkowa prezerwatywa( nie pękła, ani się nie zsunęła) poza tym zawsze zabezpieczamy się dodatkowo prezerwatywą. Po tym blistrze dostałam obfite(jak na moje krwawienia) 3 dniowe krwawienie bolały mnie rownież jajniki tak jak to miało miejsce przed braniem tabletek. Natomiast w następnej przerwie krwawienie stało się bardziej skąpe przypomina tylko brązowe plamienia i skrzepy z krwią i trwa mniej. Oczywiście w tym blistrze również stosowaliśmy dodatkowe zabezpieczenie i nie ominęłam żadnej tabletki z cyklu Mam zatem pytanie: Czy w przypadku zmiany charakteru krwawienia z odstawienia możliwa jest ciąża? Czy w ciąży krwawienie z odstawienia występuje, czy jest to „sztuczna” reakcja organizmu Czy jeżeli wcześniej w poprzednich tabletkach miałam tak skąpe krwawienia z odstawienia jak teraz, jest to normalne?
  13. Proszę o interpretacje wyników badań,mężczyzna 49 lat : WBC (Leukocyty) 10,4 tys./ul 4 - 10 H RBC (Erytrocyty) 4,21 mln/ul 3,5 - 5,5 HGB (Hemoglobina) 13,2 g/dl 13 - 18 HCT (Hematokryt) 40,1 % 40 - 54 MCV (śr. obj. erytrocyta) 95 fl 80 - 100 MCH (śr. masa Hb w erytr.) 31,3 pg 27 - 34 MCHC (śr. stężenie Hb w erytr.) 32,9 g/dl 32 - 36 RDW-CV (współcz. zmienności) 12,7 % 11 - 14 RDW-SD (odchylenie stand.) 46.4 35 - 50 PLT (Płytki krwi) 482 tys./ul 130 - 440 H MPV (śr. obj. płytki krwi) 8 fl 6,5 - 12 PCT (płytkokryt) 0,38 % 0,11 - 0,28 H PDW (dyspersja wielkości płytek) 15 % 9 - 17 LYM (Limfocyty) 2 tys./ul 1 - 4,5 MID (średnie i duże krw. białe) 0,70 tys./ul 0,1 - 1,5 GRA (Granulocyty) 7,7 tys./ul 2 - 7 H LYM% (Limfocyty) 19,1 % 20 - 45 L MID% (średnie i duże krw. białe) 7,3 % 3 - 15 GRA% (Granulocyty) 73,6 % 50 - 70 Granulocyty pałeczkowate 2 % dorośli 3-5% Granulocyty podzielone 70 % Monocyty 2 % dorośli 2-8% Limfocyty 26 % dorośli 25-40% OB-114 Próby wątrobowe : Bilirubina całkowita 0,64 mg/dl 0,01 - 1,2 Alat 27 U/l 0 - 45 Aspat 17 0 - 38 GLUKOZA 99,0 Kreatynina 1,10 mg/dl 0,3 - 1,4 eGFR 75,74 Żelazo - 24 CRP 40,2 TSH-1,234 Badanie ogólne moczu Barwa żółta Klarowność klarowny Odczyn 7.5 pH fizjologicznie kwaśny Ciężar właściwy 1.015 1.018 - 1.030 Białko ujemny nieobecne Glukoza ujemny Urobilinogen w normie Bilirubina ujemny Nitrite ujemny Leukocyty ujemny Erytrocyty ujemny Ketony ujemny Osad moczu Nabłonki płaskie pojedyncze wpw Leukocyty 1-3 wpw Erytrocyty świeże 1-3 wpw Bakterie nieliczne Śluz pojedyncze 2 tygodnie temu przepisany antybiotyk sumammed na przeziebienie goraczka trwala tydzień czasu i po zastosowaniu antybiotyku przeszła, utrzymujące się natomiast stany podgorączkowe, po za tym brak innych objawów
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 52 lata. Napiszę przebieg moich miesiączek 3 sierp-16 sierp, 28 sierp-18 wrz, 24wrz-9 pażdz, 20 pazdz- 1 listop, czyli są nieregularne. Wcześniej nie miałam prawie 3 miesiące. Obawiam się, że mogłam zajść w ciążę. Nie mam miesiączki, piersi mam powiększone, brzuch wzdęty, obrzmiały srom ale nie mam i nie miałam nudności ani wymiotów. Od 17 listopada brałam antybiotyk i nie zawsze pamiętałam o probiotyku, byłam przeziębiona już tydzień wczesniej, ale nie miałam jak tego wyleżeć. Czy na pewno może to być ciąża czy może objawy po antybiotyku i menopauzy razem. Jestem przerażona, ciąża w tym wieku jest bardzo niebezpieczna. Dodam, że mam już troje dorosłych dzieci. Proszę o poradę, czy zrobić test ciążowy. Dziękuję z góry. Jola
  15. Dzień dobry.Mam pytanie czy mając takie wyniki badań krwi:Krwinki białe-2,7(prawdopodobnie mało)hemoglobina-11,MCH-26,MCHC-32,3,neutrocyty-1,13,limfocyty-1,17,eozynocytow-0,03.Czy mam się czego obawiać,czy jest prawdopodobieństwo z rakiem?Dodam też,że badania robiłam w czwartek a w sobotę trochę mnie,,rozłożyło"(oczywiście/na szczęście bez gorączki)czy to sobotnie przeziębienie miałoby wpływ na wyniki badań?Czy ja może zrobiłam się przewrazliwiona.Dodam,że moja mamuśka zmarła na raka i dlatego jestem przewrazliwiona.Z góry dziękuję za odpowiedź
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ok 2 tyg przebyliśmy z mężem przeziebienie.(stan podgoraczkowy plus bol gardla) ja brałam paracetamol raz dziennie plus syrop prenalen a maz na początku polopiryne s a później paracetamol. Właśnie kończy mi się okres chcielibyśmy starac się o dziecko w tym cyklu. Czy nie ma żadnych przeciwskazań? Czy możemy się starać? Czy nie zaszkodzi to w razie czego dziecku? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Sperma po wyczerpującym dniu, w którym nic nie jadłem pracowałem i leczyłem kaca jest na tyle zdolna, aby zapłodnić dodając, że to był mój drugi wytrysk i nieznaczny kontynuowałem seks w prezerwatywie. A partnerka maiła 12 dzień cyklu. Cykle ma zazwyczaj 32-dniowe, ale w dwunastym dniu była strasznie mokra i napalona. W kalendarzyku dni płodnych pokazywało, że za pięć dni owulacja, po dwóch dniach później dostała lekkiego przeziębienia i biegunki. Czy przeziębienie może powodować zaniki objawów owulacji? Więc jakie są szanse, aby plemniki po kacu i wytryski w prezerwatywie dały radę zapłodnić. I czy lekkie przeziębienie może powodować zaniki objawów owulacji.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ok 2 tyg przebyliśmy z mężem przeziebienie.(stan podgoraczkowy plus bol gardla) ja brałam paracetamol raz dziennie plus syrop prenalen a maz na początku polopiryne s a później paracetamol. Właśnie kończy mi się okres chcielibyśmy starac się o dziecko w tym cyklu. Czy nie ma żadnych przeciwskazań? Czy możemy się starać? Czy nie zaszkodzi to w razie czego dziecku? Pozdrawiam i dziękuję.
  19. Witam dziecko 6 letnie tydzień temu było przeziębione w badaniach wyszlo podwyższony poziom płytek krwi na poziomie 538 tys oraz PCT 0,5%. Pozostałe wyniki w normie ob rozumiesz. Dziecko narzeka na ból mog.Czy jest to powód do niepokoju ?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, W zeszłym miesiącu uprawiałam seks z partnerem (bardziej gra wstępna, włożył mi penisa kilka razy, w prezerwatywie, wyszedł i skończył na zewnątrz) 2 dni po tym dostałam okres który o dziwo w ogóle nie bolał mnie brzuch (każdy okres przeżywam z okropnym bólem podbrzusza) fakt faktem byłam wtedy przeziębiona. Od 5 dni spóźnia mi się okres, na papierze w niedziele dostrzegłam mała ilość krwi, na tym się skończyło. Zaczęłam stresować się do tego stopnia, że cała się trzese i mam stan podgorączkowy. Czy jest opcja, że jestem w ciąży?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Trzy tygodnie temu byłam przeziębiona, gorączka, katar itd. Zażywałam lek neosine. Z chłopakiem współżyłam 22 października w prezerwatywie oraz wtryskiem za zewnątrz. Miesiączki są regularne co 24 dni. Miała się ona pojawić 1 listopada. Niestety wciąż jej nie ma. Powinnam się czegoś obawiać? Mogło dojść do zapłodnienia? Czy może leki spowodowały opóźnienie? Kobieta, 18
  22. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry. Mam dosyć regularne miesiączki zazwyczaj cykl trwa 24 dni. Współżyłam z chłopakiem 22 października w prezerwatywie oraz z wtryskiem na zewnątrz. W środku stosunku pękła nam prezerwatywa, ale penis od razu został wysunięty, a prezerwatywa zmieniona. 3 tygodnie temu byłam przeziębiona: gorączka, osłabienie, katar i przyjmowałam lek neosine. Miesiączkę miałam mieć 1 listopada. Już jest 4, a miesiączki nadal nie ma. Czy możliwe, że doszło do zapłodnienia? Powinnam zrobić test? Co mogło spowodować opóźnienie miesiączki? Dziękuję za odpowiedź.
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Oboje z mezem przeszliśmy przeziebienie. Ja brałam parę razy paracetamol i syrop prenalen mialam stan podgoraczkowy i bol gardła maz natomiast miał goraczke 38 stopni i również bol gardła. Bral Polopiryne S i również paracetamol. Za niecałe 2 tyg mam dni plodnw chcemy starac się o dziecko. Czy możemy? Czy nie wpłynie to na zdrowie dziecka i na przyszla ciaze ? Proszę o odp bardzo nam zależy. Pozdrawiam
  24. Witam, Mój cykl od kwietnia (początek kwarantanny) zmienił się z 30 na 40dni. Zaczęłam częściej ćwiczyć i mniej jeść, co doprowadziło do utraty wagi Aktualnie czekam na miesiączkę, ale mam 46 dzueń cyklu i dalej nic. W tym miesiącu byłam przeziębiona i prawue codziennie piłam leki typu ferwex. Zrobiłam 2 testy ciążowe,które wyszły negatywne. Czy mogło to opóźnić miesiączkę? Jak nie to jaki może być powód?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, mam 20 lat nigdy nie miałam regularnego okresu występował on zawsze ci mniej więcej 13-20 dni czasami występowały lekkie wąchania, nic z tym nie robiłam bo moja mama też zawsze mówiła że jej okres uregulował się dopiero po ciąży. Na końcu sierpnia zaczął spóźniać mi się okres po kilku dniach się przestraszyłam że to może być ciąża jednak miałam w tym czasie dużo stresu i okres dostałam po ponad tygodniu usprawiedliwiałam to sobie właśnie bardzo dużym stresem. Kolejny okres dostałam normalnie 26 września i skończł się mniej więcej 30. Od tego czasu nie dostałam okresu czyli wychodzi że spóźnię się już prawie tydzień w międzyczasie współżyłam z moim chłopakiem jednak zabezpieczaliśmy się. Boję się że mogę być w ciąży od poniedziałku czuje się przeciabiona we wtorek rano wymiotowałam chyba czymś się zatrułam bo od tego czasu nie mam mdłości ani nic takiego, jednak jestem strasznie osłabiona po powrocie z pracy mogłabym od razu pójść spać mam nadzieję że to przez przeziębienie ale też jakoś od środy bolą mnie piersi są jakieś obrzmiałe nie są bardziej czerwone ale suki wydają mi się trochę większe, do tego mam gesty biały śluz. Boję się zrobić testy ciążowego, od kilku dni jestem przez to bardzo nerwowa jeszcze kiedy czytam artykuły w internecie jestem przerażona. Nie wiem co mam robić.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...