Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Wąsik

Znaleziono 4 wyniki

  1. Dzień dobry. W ostatni czasie stosowałam lek sterydowy Encorton a następnie lek immunosupresyjny Equoral. Po odstawieniu leczenie nad moją górną wargą pojawił się widoczny ciemny wąsik. Zrobiłam badania w kierunku PCOS : w 4 dc: TSH III generacji: 2,196 (0,350-4,940) FSH: 6,61 (3,03-8,08) LH: 2,79 (1,8-11,78) Testosteron: 31,48 ( 13,84-53,35) Kreatynina: 0,78 ( 0,57-1,11) Czekam jeszcze na wynik androstendion, ale dokładnie rok temu miałam takie wynik Androstendion: 2,5 (0,3-3,5) Insulina: 6,48 (2,6-24,9) Prolaktyna : 29,22 ( 1,3-25) Proszę o pomoc co mi Dołęga czy ja mam hirsutyzm lub PCOS?
  2. Witam. Od okresu ciąży (4 lata) leczę niedoczynność tarczycy. Obecnie jestem na euthyroxie 88. Postanowilam prywatnie zrobic badania (krzywą glukozowo-insulinową) gdyż od dłuższego czasu doskwiera mi senność, otępienie po posiłkach węglowodanowych, a po drzemce ogromny głód na coś słodkiego. Poza tym brakuje mi koncentracji i mam słabą pamięć (coraz gorszą) Hormony robione w kierunku PCOS w 7 dniu cyklu. Lekarz wyniki obejrzy za miesiąc, a mnie ciekawi co one przedstawiają: Glukoza na czczo: 84 mg/dl (70-99) Po 1h 115 mg/dl (70-140) Po 2h 72 mg/dl (70-140) Insulina na czczo 10.60 uU/ml (2.60-24.90) Po 1h 197.20 uU/ml Po 2h 30.40 uU/ml Hemoglobina glikowana 5.40% (4.80-5.90) Testosteron całkowity 0.570 ng/mL (0.140-0.530) PRL 248 mlU/L (109-557) DHEAS 384.1 ug/dL (95.8-511.7) Estradiol 35 pg/mL (folikularna:12-233) FSH 5.6 mlU/mL (folik: 3.0-8.1) LH 6.23 mlU/mL (folik: 1.80-11.78) Dodam jeszcze, że straciłam połowę włosów na głowie. Mam duże prześwity, a warkocz jest grubosci jednego palca u ręki. Za to obficie obrosły na twarzy (baki, wąsik i najwięcej na szyi/brodzie. Te łysienie i zarost postepuje od wielu lat. Jeszcze przed zdiagnozowaniem niedoczynnosci tarczycy.
  3. Witam, mam 19 lat i problemy z cerą, łysieniem androgenowym, pojawiającym się lekkim wąsikiem, bólami głowy, zmęczeniem oraz nieregularnym okresem. Na wizycie u ginekologa wykryto u mnie poprzez usg pęcherzyki. Wykonałam badania hormonalne: TSH 1,231 µIU/ml, FSH 4,33 mIU/ml w fazie folikularnej zakres wynosi 3,03 - 8,08 mIU/ml, LH 8,82 mIU/ml, estradiol 96,00 pg/ml przy normach 21 - 251 pg/ml, prolaktyna 20,55 ng/ml przy normach 1,2 - 29,93 oraz testosteron 81,62 ng/dl. Badania mają na celu wykluczenie PCOS. Na wizytę muszę jeszcze zaczekać. Czy powinnam się martwić tymi wynikami?
  4. Jestem kobietą, mam 19 lat. Biorę leki antykoncepcyjne, ale wydaje mi się, że to i tak za mało, bo mam trochę ciemne wąsiki, ciemne włosy dookoła sutków, trochę na samej klatce, dużo dookoła pępka i na udach czy miejscach intymnych. Poza tym nie mogę poradzić sobie z krostkami pojawiającymi się na moim czole. Te na samym czole wyglądają (jak na moje oko) jak zaskórniki zamknięte, a te między brwiami, choć na początku też tak wyglądają, później robią się większe i czerwone. Moje pryszcze bardzo mnie swędzą, a te między brwiami także bolą. Stosowałam dwie maści na pryszcze oraz serum i nie widzę niestety zmian. Czy mogą to być problemy hormonalne? Czy to są jakieś konkretne pryszcze? Czy są jakieś leki, które mogłyby mi w tym pomóc? Gdzie mam się zwrócić, co zrobić lub co kupić żeby moja cera się wygładziła, a owłosienie rozjaśniło, zmalało i/lub osłabło?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...