Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kolonoskopia

Znaleziono 9 wyników

  1. Dzień dobry, prosze o interpretację wyniku kolonoskopii : Jelito strona prawa 374764 mucosa normalis, 374765 mucykarmin( ).
  2. Co mogą oznaczać takie wyniki ? Bilirubina całkowita - 21,60 µmol/l, Bilirubina wolna - 14,80 µmol/l, Bilirubina związana- 6,80 µmol/l ? Zawsze bilirubinę całkowitą miałem w normie, ostatnio rok temu 18,5 umol/l. Próby wątrobowe wykonuję co roku, ponieważ odkąd tylko pamiętam zawsze miałem podwyższony ALAT w okolicach 100, w ostatnim czasie co ciekawe spadł do 60. Inne próby wątrobowe zawsze w normie. Od wielu lat podwyższone trójglicerydy ok. 3 mmol/l, ponadto cholesterol całkowity 5,16 mmol/l, cholesterol hdl 0,81 mmol/l, cholesterol ldl 2,97 mmol/l, cholesterol niehdl 4,35 mmol/l. Objawy: nudności, czasami ból pod lewym żebrem i jelita zwłaszcza w nocy. Od kilku lat stłuszczenie wątroby w USG. Oprócz tego usg jamy brzusznej robione miesiąc temu ok. Kolonoskopia - nasilona haustracja jelita grubego, reszta ok. Gastroskopia przepuklina rozworu przełykowego, reszta ok. Praktycznie od zawsze jestem abstynentem, dieta lekkostrawna zgodna ściśle z zaleceniami od wielu lat, nigdy nie lubiłem tłustych rzeczy itp. Miałem też mrowienia rąk i obniżoną witaminę b12 (188), po suplementacji wzrosła do 350. Czy jest wskazana jakaś dalsza diagnostyka ?
  3. Witam, o czym może świadczyć wynik LD 670? Norma poniżej 250. CRP 98, norma poniżej 5. ASAT 62, norma poniżej 35. GGT 93, norma poniżej 55. Miałem prawdopodobieństwo infekcji jelita grubego, miałem kolonoskopie, ale powiedzieli że z jelitem jest wszystko ok. Była mała narośl więc wzięli do biopsji, ale powiedzieli że to raczej nie groźne. Co to może oznaczać?
  4. Bylam na badaniu kolonoskopii dostalam do wypicia przed badaniem CitraFleet proszek do sporządzenia plynu . W opakowaniu były dwie saszetki które wypiłam godz 14 oraz 20 ta W związku z tym bylam na toalecie w sumie w sumie 3 razy. Wyczytałam w ulotce że ten preparat obniża działanie srodków antykoncepcyjnych. Biorę mic........ bym chciała się dowiedzieć czy w związku z tym mam duże szanse na kwawienie , ( ból podbrzusza itd) co mogło by świadczyć ze te dzialanie zostało jednak obniżone. Jakie jest prawdopodobienstwo kwawienia???? NASTĘPNEGO dnia mialam już badanie kolonoskopie.
  5. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  6. Witam Grażyna lat 68 Jakiś czas wykupilam zest. badań tj.2020 różne badania w tym Żelazo (ICO-: 095) wynik 105,1 OB (ICO-9:C59) wynik 7 Ferytyna (ICO-9: L05) wynik 366,80 CRP wysokiej czułośći (ICD-9:I81) wynik 2,770 Witamina B 12 372,00 Kwas foliowy ICO -9 M41 wynik 30,60 Witamina D 3 (25 OH) wynik 42,70 Glukoza (ICD-9: L 43) wynik 91,90 TSH L 69 wynik 1,450 Lipidogram M 71 cholesterol calkowity 211,20 Morfologia krwi C 55 , próby wątrobowe, wszystko w normie po odczytaniu przez lekarza rodzinnego poza wysokim wynikiem ferytyny w związku z tym lekarz rodzinny zalecił mi zrobić ponownie za miesiąc wynik ferytyny zrobiłam jeszcze OB C59 -wynik 6 Żelazo 095 wynik 126,9 Ferytyna L05 wynik 339,40 Retikulocyty C69 wynik15,00 wyniki zrobiłam w marcu 2020 ale w związku z sytuacją w Polsce nie byłam u lekarza rodzinnego . Mam bardzo suchą skórę, słabe paznokcie, wypadają mi duże ilości włosów i to mnie niepokoi , ach robiłam jeszcze kolonoskopie, poza uchyłkami nic nie stwierdzono. proszę o sprawdzenie wyników ew,jakieś zalecenia dziękuje Grażyna Koskowska
  7. Moja mama, 68-letnia trafiła pod koniec kwietnia tego roku na oddział neurologii z powodu bradzo silnego bólu głowy. Wykonan o TK głowy i rezonans i stwierdzono udar kwrotoczny mózgu, obustronne krwiaki podtwardówkowe (różnej wielkości, niektóre stare, inne świeże.) Nie wykonano trepanacji czaszki. W badaniach laboratoryjnych ALT-12, AST-17, bilirubina 1,1 CRP 0,07, OB-2, PLT 129 tys. D-dimery 23,57 mg/l, (D-dimery miały potem tendencję spadkową 10, 23 mg/l)fibrynogen 80mg/dl. Miała przetoczenie 5 j FFP. Nie było mechanicznego urazu głowy, więc rozszerzono diagnostykę: kolonoskopię, gastroskopię, TK jamy brzusznej, TK klatki piersiowej, badanie ginekologicznie, badanie kardiologiczne. Nie stwierdzono żadnych poważniejszych chorób, wykluczono npl. Mama wyszła ze szpitala w stanie dobrym po 4 tygodniach,Po trzech miesiącach zrobiono rezonans głowy: stwierdzono regresje wielkości krwiaków przymózgowych, pozostały jakieś resztki, neurochirurg zakończył leczenie. Hematolog wykluczył choroby hematologiczne, ale w badaniach krwi cały czas podwyższone są D-dimery 34,14 ug/ml, a fibrynogen za niski 1,26, pozostałe wynik w normie PLT 170 tys, czas protrombinowy 12,4 sec, wskaźnik protrombinowy 90.3% INR 1,1, APTT 30,2 sec, APTT-Ratio 0,9, Antytrombina III 99%. Moje pytanie: Jaka przyczyna tak wysokich D-dimerów, jakie badanie może jeszcze zrobić mama, by znaleźć przyczynę wysokich D-dimerów. Czy żylaki (boli ją noga i jest opuchnięta) może być przyczyną wysokich D-Dimerów. Proszę o poradę.
  8. Witam prosze o interpretacje morfologii. WBC 6,01 (4,37-9,68) RBC 4,47 (3,70-4,87) HGB 14,4 (10,6-13,5) HCT 38,7 (32,9-41,2) MCV 86,6 (77,7-93,7) MCH 30 ( 25,3-30,9) MCHC 34,6 (31-34,1) H PLT 281 (186-353) NEUT% 34 (42,5-73,2) L LYMPH% 54,9 (18,2-47,4) H MONO% 7 (4,3-11) EO% 3,2 (0,0-3,0) H BASO% 0,7 (0,0-0,7) NEUT 2,05 (2,0-7,2) LYMPH 3,30 (1,2-3,2) H MONO 0,42 (0,3-0,7) EO 0,19 (0,0-0,3) BASO 0,04 (0,01-0,05) RDW-SD 40,5 (38,4-47,7) RDW-CV 12,6 (12,4-15,1) PDW 10,9% MPV 9,9 (9,6-12) P-LCR 22,7% PCT 0,28% IG 0,01 (0,0-0,09) IG% 0,2 (0,0-0,6) OB 12 (3-15) LIPIDOGRAM Cholesterol Cal. 170,5 (120-190) HDL 66 (>45) LDL 94,2 (<100) Trójglicerydy 51,4 (<150) nie-HDL 104,5 Kreatynina 0,56 (0,50-0,90) eGFR(MDRD) 151 (75-115) H Glukoza 73,5 (70-99) Alat 17,2 (<31) AspAt 14,6 (<31) TP 6,92 (6,40-8,30) Od dwóch miesięcy źle sie czuje ból głowy, zmęczenie, senność, wzdęcia,biegunka i ból żołądka do tego robią mi sie siniaki bez przyczyny. Dodam, że Zdrowo sie odżywiam i ćwiczę siłowo. Lekarz skierował mnie na USG nic nie stwierdzono. Kolejnym badaniem była kolonoskopia żeby wykluczyć problemy z jelitami. Badanie wyszło dobrze. Kolejnym problemem była miesiączka, która mi zanika i cykl nawet trwa ponad 40dni. Gdzie dotąd było to 28dni i był regularny. Jeszcze dodam, ze w marcu byłam w szpitalu ponieważ miałam torbiela na jajniku i były mi podawane antybiotyki. Po jakimś czasie poszłam do swojej pani ginekolog i powiedziała, ze torbiel całkowicie zniknął i wszystko jest w porządku. Czy to może mieć jednak związek z niewyleczonym torbielem czy nie powinnam sie martwić i wyniki są w porządku?
  9. Mam pytanie bo przez 3dni nie brałam tabletek antykoncepcyjnych i zaczęłam krwawić Czy to coś poważnego ?? I jestem jeszcze w szpitalu i piłam taki płyn przeczyszczający bo mam mieć badanie kolonoskopie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...