Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Język

Znaleziono 19 wyników

  1. Przyjmując Estrofem 5-25 dnia cyklu Duphaston i Luteina pod język od 16-25 mam owulacje i mogę zajść w ciąże czy to działa jak antykoncepcja?? Mam 21 lat i stosuje terapie przez podejrzenie zespołu policystycznych jajników.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, kilka dni temu ocierałam się narządami płciowymi z moim partnerem przez kilkanaście sekund. Bylo to w okolicy warg sromowych, nie doszło do penetracji, ani do wtrysku, lecz chwile pozniej partner pieścił mnie tam językiem. Jakie jest prawdopodobienstwo zajscia w ciążę, czy przeniesienia plemników przez pośrednictwo śliny w tej sytuacji?Mialam wtedy 12 dzień cyklu, co według kalendarza jest u mnie dniem płodnym. Stresuje się i proszę o odpowiedź
  3. Witam! Czy wynik z krwi 3.24 na Helicobacter pylori oznacza ,że mam bakterie? Odczuwam palenie w gardle języka.Robiłam przed badaniem krwi gaatroskopia którą żadnych zmian Niue wykazała.
  4. Witam, mam na imię Kinga, chodzę do 8 klasy i mam 14 lat. Podejrzewam, że mogę mieć depresję. Wszystko zaczęło się jakoś w lutym. Od tamtego czasu jestem praktycznie ciągle smutna, mam tylu znajomych, a nie mam ochoty z nimi wychodzić, przebywać, o byle co bym płakała a nawet i bez powodu lub z bezsilności. Mam ostatno coraz częście myśli samobójcze i myśli czy nie zacząć się ciąć, ale nie zrobie tego bo się boje. Czuję się bezsilna, boje się, że testy ósmoklasisty źle mi pójdą, nie dostane się do rzadnej szkoły iyp. Nie mam ochoty na spotykanie się z luźmi, męczą mnie, nederwują swoją obecnością, nikomu o tym co czuję sie mówiłam. Ostatnio, od jakiegoś tygodnia totalnie nie mam apetytu, najlepiej to bym wcale nie jadła. Wszystko biorę bardzo do siebie. A nagorsze jest to, że praktycznie ciągle chce mi się płakać, takie jakby napady tego płaczu. Nic mi się nie chce, a zrobienie czegoś to dla mnie wyzwanie, problemów ze snem obecnie nie mam, ale kiedyś miałam, budziłam się w nocy zazwyczaj około 4 i przez godzinę nie mogłam zasnąć. Jeśli ma to jakieś znaczenie to też od bardzo długiego czasu gryzę, obgryzam zębami język. Próbowałam tyle razy tego nie robić, ale nie potrafie. Kontaktu z rodzicami i siostrami mam ok. Nie mam ochoty chodzić też do szkoły, patrzeć na tych wszystkich fałszywych ludzi. Myślę, że napisałam wszystko jeśli ktoś mi pomoże co to jest? Czy to depresja to bardzo dziękuję. (Nie byłam u psychologów ani innych lekarzy, a o tym wszystkim napisałam pierwszy raz dopiero tu).
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, ginekolog przepisał mi tabletki Luteina 50 pod język (raz dziennie, od 15 - 25 dc, przez 2 cykle). Jestem po pierwszej serii tabletek i od ok. 5 dni spóżnia mi się okres. Miałam już regularne krwawienie od ponad roku. Z chłopakiem kochaliśmy się jeszcze w zeszłym cyklu po którym miesiączka wystąpiła normalnie i drugi raz w trakcie brania tabletek w 23. dc czyli w dni niepłodne. Co może być przyczyną opóźnienia krwawienia? Kobieta, 19 lat
  6. w leukogramie mam obniżone eozunofile 0,9 (podana norma 2-4), Pozostałe wyniki w normie: neutrofile segmentowane 58,2 (norma 50-70), limfocyty 33,6 (norma 25-40), monocyty 7,3 (norma 2-8). Do tego CRP 0,5 (poana norma 0-5), OB 7 (podana norma 2-12). Badania wykonywałam z powodu utrzymującego się opuchnięcia dziąsła - zęby zbadane i zdrowe. Lekko podwyższony cukier 107 (krzywa cukrowa po 2 godzinach 143 mg/dl). Zelazo w normie 74 ug/dL, wit B12 i B6 w normie, wit D 27 ng/mL. Wykonany wymaz z podniebienia i języka - nie stwierdzono niczego w badaniu mykologicznym. Gdzie szukać przyczyny? Czy obniżony poziom eozynofilii na coś wskazuje?
  7. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
  8. Witam mam zdiagnozowana torbiel jajnika 5 cm. Brałam przez 10 dni luteine 2 razy dziennie pod język. Później sidretella 20. Jest bez zmian. Jeden lekarz kieruje mnie na laparoskopie drugi mówi ze nie ma wskazań. Czy powinnam brać większą dawkę hormonów. Czytam o innych przypadkach i wszyscy brali większe dawki. Proszę o pomoc.
  9. Dzień dobry jestem mężczyzna 28 lat. Od kilku miesięcy mam na języku białe plamy i nie przyjemny zapach z ust tak jakby kwaśny. Mam również problem z przygryzaniem policzków oraz lekka opuchlizna obok 8 po stronie policzka. Dostałem wyniki badań krwi oraz wymazu z jamy ustnej. W jamie ustnej grzybow nie zaobserwowano. Paciorkowce jamy ustnej - liczne. Krew zanizone RDV-CV 11.0 oraz MPV - 7.7. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?
  10. Podoba mi się kolega z akademika, ale kontakt urwał się. Wiem, że jest koronawirus, ale potrzebuje się wygadać. Tego kolegę( 20 lat, rówieśnik) poznałam na siłowni w akademiku. Poznałam przy okazji jego zainteresowania, słabe pubkty, jakie przedmioty lubi na lekarskim, skąd jest, dowiedziałam się jakie filmy lubi oglądać, że język angielski to jest jego słaba strona. Gdy odchodził z siłowni w dniu tym jak go poznałam pytał się jak często chodzę na siłownię, mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy, na którym piętrze mieszkam. Kiedyś gadaliśmy we dwoje przed akademikiem o egzaminach w seaji zimowej, filozofii. Jak powiedziałam mu, że też te same filmy lubię, to mówił może kiedyś razem się wybierzemy do kina? Ja mówię bardzo chętnie, ale ważne, żeby nam pasowało. Później musiałam iść, potem kolegi nie spotkałam, bo pandemia wybuchła musiałam wrócić do domu. Problem, że nie wymieniliśmy się kontaktem, jego nazwisko zdobyłam, co zrobić zaprosić go na facebooku czy czekać do rozpoczęcia roku akademickiego? Nie chce, żeby pomyślał, że się narzucam, nie chce go spłoszyć, co zrobić w tej sytuacji gdy nie mam z nim kontaktu od 4 miesięcy?
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Pięć dni temu (to był mój 25 dzień cyklu) uprawialiśmy z chłopakiem seks oralny. Polegało to na tym, że kilka razy napierw ja doprowadzałam partnera do orgazmu ustami, później on mył ręce i dotykał mojej łechtaczki językiem oraz wsadzał palec w pochwę. Pamiętam, że mimo trzech prób - nie udało mi się dojść, ze względu na raczej niskie libido. Mój śluz (juz parę dni wstecz) był gęsty, nie chcący się lepić - wszystko wskazywało na to, że owulacja jest już za mną i mam dni niepłodne. Dzień po (cztery dni temu) miałam objawy charakterystyczne dla czasu przed okresem (słaby nastrój, duży apetyt, zmęczenie), jednak później minęły i czułam się dobrze. Czas mojego cyklu zazwyczaj wynosi 27 dni. Dziś mija 28 dzień i zastanawiam się, czy było jakieś prawdopodobieństwo zajścia w ciążę podczas temtego zblizenia. Dodam, że od 3 dni bardzo mocno się stresuję i to również mogło mieć wpływ na to (jak na razie niewielkie) spóźnienie menstruacji.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 10. dni cyklu uprawiałam seks oralny z chłopakiem. Najpierw ja zaspokoiłam jego, połknęłam nasienie i przepiłam wodą. Dopiero teraz zaczęliśmy się całować, po czym chłopak przeszedł do zaspokojenia mnie, również oralnie. Minęło około 10-15 minut od wytrysku. Dodam, że cykle mam ostatnio z tendencją do wydłużania się ok.30 dni, także do zajścia doszło ok.5-6 dni przed owulacją. Czy są szanse, abym podczas pocałunków przekazała chłopakowi plemniki, a następnie podczas pieszczenia językiem doszłoby do zapłodnienia?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jestem prawie rok po cesarce. Staramy się o drugiego dzidziusia. Mam policystyczne jajniki. Miałam zatrzymanie okresu więc został on wywołany luteiną. Stosowałam ja trzy razy dziennie po dwie tabletki pod język. Lekarz doradził mi żeby w 10 dniu cyklu zacząć brać dupfaston po jednej tabletce przez 10 dni aby podtrzymać cykl. Tak też zrobiłam. Po dwuch dniach pojawił się okres. Teoretycznie powinien się pojawić za osiem dni. Czy to normalne że jest właśnie teraz? Dodam że w poprzednią ciąże zaszłam po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych zaraz w pierwszym miesiącu. Teraz chciałam zrobić tak samo jednak lekarz mi to odradził
  14. Witam mam pytanie dostałam od ginekologa luteinę 50 aby podnieść poziom progesteronu od 18 dna cyklu przez 10 dni po dwie tabletki pod język po odstawieniu okres spóźnił mi się mimo ze zawsze miałam regularnie na początku plamienie następnie pare dino okres i znowu plamienie trwa to wszystko już ok 3 tyg co robić proszę o pomoc
  15. Dobry wieczór, potrzebuję obiektywnego spojrzenia osoby trzeciej. Jestem w związku z człowiekiem,który można powiedzieć wydostał mnie z poprzedniej, toksycznej relacji (kłamstwa, zdrady, przemoc psychiczna). Bardzo długo się starał, był przy mnie, przedkładał moje dobro nad swoje sprawy. Jesteśmy obecnie razem kilka miesięcy. Jest między nami uczucie, jesteśmy zgodni co do wspólnego mieszkania, założenia rodziny, seksualnie również się układa. Natomiast wszystko inne nas różni. Ja jestem domatorką, lubię posiedzieć przy serialu, mam swoje przyzwyczajenia, nie przepadam za dłuższymi wyjazdami,nie chcę się wyprowadzać z domu (mieszkam z mamą, nie pracuję, przyznaję że w dużej mierze dlatego, że non stop mi coś nie pasuje w pracy - a to godzina, a to charakter itd). Jestem też osobą zorganizowaną, dla mnie godzina 12 to godzina 12, rzadko jestem spontaniczna. Tymczasem partner może w ciągu godziny podjąć decyzję o wyjeździe, umówić się że pojedziemy np.o 10, następnie przeciągnąć wyjazd do 13, bo przecież nie ma się co spieszyć. Doprowadza mnie to do furii, on oczywiście uważa, że to ja jestem nienormalna. Irytuje mnie jego rozlazłość, on uważa mnie za księżniczkę. Dom jest na mojej głowie, mamy też zwierzęta, mama niestety raczej jest typem bałaganiary. Partnera to złości, zarzuca mi brak asertywności. Ma znajomych, dość rozrywkowych często się umawia na wyjścia i uważa za normalne to, że ja także idę. Mnie z kolei irytuje to, że nie zapyta mnie najpierw, uważam, że razem powinniśmy planować. Zazwyczaj dochodzi do awantur na tym tle, on idzie a ja zostaje i płaczę z nerwów, bo ważniejsi są znajomi. Czasem mi się zdaje, że mówimy dwoma językami. Rozmawiamy, niby kompromis, a potem znowu to samo. Jedno za drugim skoczyłoby w przepaść, ale awantury między nami przechodzą ludzkie pojęcie.Boję się, że my po prostu nie pasujemy do siebie i uczucie tego nie uratuje. Zawsze emocje biorą górę, oboje jesteśmy impulsywni, ja zaborcza, on zapalczywy. Bardzo często słyszę nie tylko od niego, że to ja mam problem ze sobą, że ciężki charakter - zazdrosna, wiecznie smutna, niedojrzała. Zapewne niewiele można powiedzieć na podstawie mojej relacji, bo to jednak wypadałoby cały związek streścić, ale może jednak ktoś mógłby doradzić.
  16. Dzień dobry przed dwoma laty z racji przybierania na wadze (Nie zmienilam w stylu życia nic) oraz nieregularnych miesiączek itp zgłosiłam się do ginekologa. Okazało się że mam PCOS brałam luteine pod język i metformine(glukoza na czczo 89 insulina 14,po 2 godz gluk 120 insulina 98)udało mi się schudnąć 5 kg i zaszłam w ciążę. Po ciąży bardzo szybko wracałam do formy miałam minimalny brzuch i 2 kg po ciazy(6msc po cc)od dwóch miesięcy jednak jestem ciągle zmęczona, ospala, okres co 40-50 dni ,gluk na czczo 94 A insulina 12,4, tsh 1.76, ft3 3.18 ft4 0.68. Wysypiam się ale jestem ciągle zmęczona zwłaszcza po jedzeniu. Szybko się mecze. Sama nie wiem czy te wyniki obecne badań są podstawą do konsultacji lekarskiej? Jeśli tak to powinnam udać się do ginekologa czy innego specjalisty? Będę wdzięczna za odpowiedź
  17. Witam, Mam problem po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Minął rok. W trakcie brania tsbletek(5lat)miałam stwierdzony refluks oraz zapalenie błony śluzowej , nasiliło się to po odstawieniu. Łączyło się to z ciągła infekcja zatok, nie wspomnę o trądziku. W gardle i nosie żółta wydzielina, spływająca po tylnej ścianie gardła. Od roku czasu dokuczają mi wzdęcia, bóle żołądka, ciagle infekcje zatok ropne. Brałam z 6 antybiotyków, wymaz gardła, badania hormonalne, gastroskopia - Mesopral Debretin. Biorę Sinupret od miesiąca, nie wiem czy żołądek może łączyć się z zatokami? Byłam u laryngologa, stwierdził, ze wszystko ok poza żółtym językiem - refluks. Rtg zatok stwierdzono „zawalona lewa stronę zatok”Zastanawiam się czy zbadać jelita, pod względem bakterii? Czy wybrać się jeszcze raz do laryngologa.. proszę o pomoc, wskazówki
  18. Chciałem zapytać czy wynik w kierunku HIV wykonany w 35 dniu testem HIV combi (Ag/Ab) wyszedł niereaktywny-index 0,234 jest testem wiarygodnym ,dodam ze od paru dni mam objawy przeziębienia w postaci kaszlu ,boku gardła oraz mam na języku jedna malutka krostkę biała,proszę o odpowiedz szanownych Lekarzy
  19. Miesiączka spóźniała mi się 7-8 dni pomimo bardzo regularnych cykli. W badaniu USG ciąży nie było widać, BHCG wyszło 2,3. Lekarz przepisał mi luteinę pod język i kazał brać 2x1 przez 7 dni. Dziś mija 5 dzień od kiedy zażywam luteinę i pojawiła się miesiączka. Czy to jest normalne? Lekarz mówił, że miesiączka powinna pojawić się do 14 dni po "odstawieniu" luteiny. Czy w tej sytuacji powinnam przestać brać luteinę? Pozdrawiam serdecznie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...