Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam banany i bakalie a jeśli połączymy je w całość otrzymamy pyszne aromatyczne ciasto.

Ciasto bananowe Marlenki
Składniki

2 dojrzałe banany
1 szklanka mąki pszennej (z czubkiem)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
3/4 kostki(ok. 180 gram) masła
4 jaja
¾ szklanki pudru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
garść posiekanych orzechów
garść bakalii:rodzynek, żurawiny, skórki pomarańczowej
1 łyżeczka /soku z cytryny/ esencji z pomarańczy

Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy stopniowo jaja a później mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na koniec miód. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy zmiksowane za pomocą blendera/ bądź rozgniecione widelcem banany i esencję- całość miksujemy. Ostatnie dokładamy orzechy oraz oprószone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1444.jpg

Odnośnik do komentarza

Orzecho-sezamowiec
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 margaryna
5 żółtek
¼ szkl. cukru trzcinowego Sante
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko zagnieść i podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu Sante
2 łyżki miodu
10 dkg margaryny
¼ szkl. cukru trzcinowego Sante
Wszystko podgrzać aż zgęstnieje.

Masa orzechowa:
25 dkg orzechów laskowych Sante- zmielonych
¼ szkl cukru trzcinowego Sante
15 dkg masła orzechowego Sante
10 dkg margaryny
Wszystko podgrzać aż uzyskamy jednolita masę; ostudzić.

Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę i rozłożyć na nim masę sezamową- upiec.

Drugą część ciasta posmarować dowolnymi powidłami lub marmoladą (nie dżemem), na to wyłożyć pianę ubitą z ½ szkl. cukru i 15 dkg wiórek kokosowych - upiec.

Na pierwszy ostudzony placek nałożyć ostudzoną masę orzechową i na to ostudzony drugi placek z bezą kokosową.

Wydzielać porcje, bo szybko znika!

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1449.jpg

Odnośnik do komentarza

Bananowiec z żurawiną i czekoladą

150g cukru trzcinowego / 150g rozpuszczonego masła lub oleju / 175g mąki / 2 jajka / ½ łyżeczki sody / 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia / 4 banany / 100g posiekanej gorzkiej czekolady / garść posiekanych orzechów laskowych / 100g suszonej żurawiny namoczonej w rumie

Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i żurawinę. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać mieszaninę do masy maślano – jajecznej i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 170⁰C, przez ok. 45-55 min.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1454.jpg

Odnośnik do komentarza

Smaczne i zdrowe
CIASTO Z WIŚNIAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI:
25 dkg drobnych płatków owsianych
20 dkg razowej pszennej mąki
30 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
1 kg wiśni ze słoika
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu
5 dkg wiórków kokosowych
2 łyżki grubych płatków owsianych

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Masło ucieramy z obydwoma cukrami,dodając po kolei jajka i skórkę z cytryny.W trakcie ucierania do masy stopniowo wsypujemy po jednej łyżce drobnych płatków owsianych wymieszanych z mąką i proszkiem do pieczenia,a na końcu wlewamy rum.
Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną uprzednio masłem blachę (najlepiej okrągłą tortową) i wygładzamy jego powierzchnię,układając na niej osączone wiśnie,posypując je grubymi płatkami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut i gotowe.

Mała sugestia:
Ciasto bardzo dobrze komponuje się z bitą śmietaną o smaku waniliowym.
Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Ciasto imbirowo-marchewkowe

Składniki:
4 łyżki mąki pszennej razowej typ 2000
4 jajka
2 łyżki miodu
3 cm świeżego imbiru
2 średnie marchewki
1 łyżka posiekanych migdałów bez skórki
1 łyżka rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Marchew umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir obrać i również utrzeć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać miód. Wymieszać. Dodać imbir, bakalie, marchew, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st. ok. 50 minut.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1463.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość szfagierka91

Szarlotka sypana ( z kaszą manną )
SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
200 gram masła

Sypkie składniki , czyli mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą starannie. Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem. Posypujemy bułka tartą lub kaszą manną. Układamy na tym warstwy : mieszanina sypkich składników/jabłka/sypkie składniki/jabłka/sypkie składniki. Na wierzch trzemy na tarce zmrożone wcześniej masło-starannie, tak aby ostatnia warstwa sypkich składników nie prześwitywała.Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 40 min

Odnośnik do komentarza

Moim ulubionym ciastem, które nie tylko jest smaczne, ale i bardzo zdrowe jest ciasto z fasoli czerwonej :)
Składniki:
Fasolka czerwona- 2 puszki po 240g,
Ksylitol- 3 łyżki ( może być 5, aby ciasto było nieco słodsze),1 duży banan,30 gram orzechów włoskich. 4 całe jajka,4 łyżki jogurtu naturalnego,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki masła klarowanego,8 płaskich łyżek kakao naturalne odtłuszczone oraz garść żurawiny suszonej.

Sposób przygotowania:
Puszki fasoli odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blenderujemy z 4 całymi jajkami i bananem.Następnie dokładamy kakao, masło klarowane,proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz ksylitol.Wszystko blenderujemy.Dodajemy słonecznik i żurawinę i mieszamy razem( bez blenderowania). Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 40-45 minut.
Gotowe:)
Życzę wszystkim smacznego :)

Odnośnik do komentarza

ORKISZOWE CIASTO CZEKOLADOWE
składniki: 2 szklanki otrąb orkiszowych, 3 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki mleka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Oddzielic białka od żółtek. Ubic białka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Dodac pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. Najlepiej smakuje z konfiturą żurawinową.

Odnośnik do komentarza

Galettes sucrees - arabskie pierniczki
Składniki:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 szklanki oleju
• 3 szklanki mąki razowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
• po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
• 1 łyżka ziaren sezamu

Wykonanie:
Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Gość Ewelina Ch.

Rozpustny pudding czekoladowy z kasza jaglaną
Składniki:
szklanka mleka
3 łyżki kaszy jaglanej
pół łyżeczki brązowego cukru
laska wanili
5 kostek czekolady gorzkie
Przygotowanie:

Kaszę przelewamy wrzątkiem, płuczemy. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy kaszę, cukier i laskę wanilii. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu do czasu aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i wszystko blendujemy na gładki krem. Wlewamy do pojemniczków, miseczek i dekorujmy orzechami włoskimi. Deser bardzo dobrze smakuje na ciepło. Można go również schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia na moim blogu: http://naskrzydlachsmaku.blogspot.com/2014/01/rozpustny-pudding-czekoladowy-z-kasza.html

Odnośnik do komentarza
Gość Ewelina Ch.

Pyszne placuszki owsiane na świąteczne i nie tylko śniadanie
Składniki:
szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 łyżeczka miodu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w misce i kładziemy łyżką na patelni, którą delikatnie smarujemy pędzelkiem z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Można jeść same, doskonale smakują również, np. z suszoną żurawiną.
Przepis i zdjęcia na moim blogu: http://naskrzydlachsmaku.blogspot.com/2014/01/pyszne-placuszki-owsiane.html

Odnośnik do komentarza

DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE :
6 żołtek i utrzeć z 200 g ciemnego cukru trzcinowego,
dodać 400g startej grubo marchwi,
100g mielonych migdałow,
100 g mielonych orzechow,
100g mąki kasztanowej lub kukurydzianej,
1 łyżeczkę cynamonu,
1,5 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki mielonych goździkow,
1 łyżeczkę kardamonu,
szczypta soli,
50 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
1 łyżeczkę kurkumy.
6 ubite na sztywno białek.

Całość wymieszać ( używam opcji z nożami a nie mieszadłem) , wlać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.

Wychodzą mi 2 foremki chlebowe tego pysznego i lekkiego oraz niskokalorycznego ciasta

35 minut w elektrycznym piekarniku na obiegu
Lub 1 godz w gazowym piekarniku

A TUTAJ COŚ NA ZDROWO DLA GOŚCI :
SAŁAKTKA Z FETĄ I BROKUŁAMI :D
Składniki:

- 200 g brokułów,

- 70 g fety w wersji light,

- łyżeczka oliwy z oliwek,

- łyżeczka nasion słonecznika (nasiona można uprażyć na suchej patelni;

- czosnek,

- mała, okrągła bułka grahamka.

Brokuły ugotujna parze, a następnie wystudz i pokruj na mniejsze kawałki. Przygotowane brokuły posyp fetą, uprażonymi nasionami słonecznika, odrobiną czosnku do smaku oraz skrop oliwą. Sałatkę podawaj z bułką grahamką.

Odnośnik do komentarza

Przepis na świąteczny piernik razowy
Czas: ok. 1 godzina z pieczeniem
Ilość porcji: forma keksowa 25 cm
Składniki
ponad 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru z wanilią
2/3 szklanki wody
2 jajka
1/4 szklanka oleju
1 kubek bakalii (ok. 120 g).

Krok 1.
Bakalie (wedle uznania, możemy wybrać swoje ulubione) kroję na mniejsze kawałki.

Do miski wrzucam wszystkie składniki i mieszam łyżką, nie trzeba miksera.

Krok 2.
Formę keksową wykładam papierem i wkładam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut aż ciasto będzie gotowe.

Odnośnik do komentarza

Przepis na przepyszny zdrowy piernik świąteczny!
Składniki:
>mąka pszenna pełnoziarnista- 2szkl.
>miód- 3/4 szkl.
>olej (rzepakowy, winogronowy, słonecznikowy lub inny) -1/3 szkl.
>świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy-1/4szkl.( taka ilość soku wychodzi z połówki średniej pomarańczy)1 szklanka >mus jabłkowy-1 szkl.( aby uzyskać mus wystarczy jabłko zmiksować z odrobiną wody)
> soda oczyszczona- 1 łyżeczka
>przyprawa do piernika- 2-3 duże łyżki (zazwyczaj gotowe przyprawy zawierają cukier i mąkę pszenną, dlatego lepiej jest dodać-1/4łyżeczki imbiru, 3łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kardamonu)
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Do drugiej mokre i również mieszamy. Następnie do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i szybko łączymy. Piekarnik nagrzewamy do temp.180stopni C. Foremkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem(oliwa z oliwek) i pieczemy przez ok. 50minut. Gdy ten czas minie ciasto nakłuwamy patyczkiem w celu sprawdzenia czy jest suche, jeśli tak, to znaczy, że jest upieczone, jeśli patyczek jest trochę mokry, piernik powinien zostać w piecu jeszcze kilka minut.
Piernik jest cudowny w smaku, a przede wszystkim zdrowy, bez cukru, białej mąki..
Dla wymagających łasuchów opcjonalnie polewa:) :
>80g czekolady gorzkiej ( co najmniej 65% kakao)
> mleko kokosowe- szklanka lub troszkę więcej
Rozpuścić czekoladę w kąpieli, dodawać mleko w 3 częściach. Posmarować ciasto, posypać orzechami.
Smacznego! :)

Odnośnik do komentarza
Gość daria_angel

Ciasto marchewkowo-cynamonowe
szklanka otrąb owsianych mielonych
szklanka startej marchewki
garść orzechów, garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
pół szklanki mleka
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 jaja
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka połączyc z miodem,mlekiem dodać startą marchew, otręby, bakalie, cynamon, proszek do pieczenia. Ubić białka. Ubite bialka dodać do ciasta. wymieszać. Piec 45 min w temp. 180 stopni

Odnośnik do komentarza

Ciasto marchewkowo-cynamonowe
szklanka otrąb owsianych mielonych
szklanka startej marchewki
garść orzechów, garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
pół szklanki mleka
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 jaja
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka połączyc z miodem,mlekiem dodać startą marchew, otręby, bakalie, cynamon, proszek do pieczenia. Ubić białka. Ubite bialka dodać do ciasta. wymieszać. Piec 45 min w temp. 180 stopni

Odnośnik do komentarza

Ja proponuję dietetyczne otrębowe ciasto owocowe bez tłuszczu. Jest to ciekawa alternatywa zamiast słodkich, ociekających masełkiem świątecznych wypieków;-) Dodatkowo można do niego użyć dowolnych sezonowych owoców.
4 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g cukru (około pół szklanki)
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
50 g otrębów pszennych (1 szklanka)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców sezonowych (truskawki mogą być mrożone,jabłka, śliwki, morele itp)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka umieścić w mikserze i ubić na sztywną pianę.
Gdy będzie już ubita dodać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując.
Dodać żółtka i zmiksować.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z otrębami. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce (owoce typu morele, śliwki przepołowione układamy rozcięciem ku górze).
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka (tzn. jeśli włożymy patyczek do środka i wyjmiemy to nie powinno być na nim surowego ciasta).

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1469.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciastka owsiane "na wypasie"
5 łyżek mąki żytniej (2000)
150 gram płatków owsianych (lub mieszanki z różnych zbóż)
150 gram masła roślinnego
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki orzechów włoskich (zmielonych)
2 garści rodzynek
garść pestek z dyni
pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ucieramy (mikserem) , dodajemy pokruszoną na drobno czekoladę, zmielone orzechy, pestki dyni i rodzynki, mieszamy. na koniec dodajemy zmieszane wcześniej z mąką i proszkiem do pieczenia płatki.
całość odstawiamy na pół godziny do lodówki
po tym czasie, łyżeczką nakładamy na blaszkę (wyłożoną papierem), formując płaskie kulki, możemy posypać większymi kawałkami orzechów, czekolady, rodzynkami itp.
pieczemy około 8 minut w temp. 200 stopni

Odnośnik do komentarza

Witam,

moja propozycja to wspaniała przekaska- sałatka. Oprócz zdrowych produktów można zaliczyć ją do sycących smakołyków pełnych witamin. Oto przepis:

seler naciowy
żurawina
orzechy włoskie
pestki dyni
siemię lniane
pierś z kurczaka gotowana
rodzynki

Wszystkie składniki połączyć uprzednio krojąc w kawałeczki pędy selera naciowego i pierś z kurczaka. Dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i gotowe. Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Bardzo bananowe ciasto owsiane

Składniki:

Biszkopt(y)
6 jaj
6 łyżek mąki owsianej (zmielone na mąkę płatki owsiane)
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej / ziemniaczanej lub najlepiej proszku budyniowego bez cukru, waniliowego
szczypta soli
3-4 łyżki cukru trzcinowego (demerara)
Masa I
2 dojrzałe banany
400g g gęstego jogurtu naturalnego (np. Zott) lub twarogu (3-krotnie mielonego, polecam takie w batonie, nie wiaderkowe)
łyżka miodu
żelatyna
Masa II
2 dojrzałe banany
łyżka kakao
słonecznik, dynia, orzechy włoskie, cokolwiek innego sobie życzycie
wiórki kokosowe

Zabieramy się do pracy. Mamy dwie opcje: albo pieczemy jeden biszkopt i przekrawamy go na dwa blaty, albo pieczemy dwa osobne biszkopty - opcja wygodniejsza ;)

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno mikserem. Ubijając dalej dodajemy po łyżce cukier. Następnie wmiksowujemy żółtka. W miseczce mieszamy proszek budyniowy i mąkę owsianą. Przesypujemy (można przesiać) do masy jajecznej i delikatnie łączymy. Przekładamy połowę (lub całość jeśli pieczemy jeden biszkopt) do okrągłej formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami / mąką owsianą; średnica 24-26 cm). Dysponuję tylko jedną tortownicą, dlatego drugi biszkopt upiekłam na papierze. Dla ułatwienia można na drugiej stronie papieru do pieczenia odrysować obwód formy.Biszkopty pieczemy ok 15-20 minut, aż się ładnie zrumienią (wszystko zależy od Waszych piekarników ;)

W międzyczasie przygotowujemy masę II:

Banany rozgniatamy widelcem, dosypujemy ulubione nasiona, pestki, posiekane orzechy i przesiewamy na sitku łyżkę kakao i mieszamy

Upieczone biszkopty studzimy chwilę w piekarniku, potem przenosimy je w chłodne miejsce. Jeśli tak owego nie posiadacie, po prostu dłużej sobie poczekacie (niestety). Kiedy już to nastąpi robimy masę numero uno.

Do blendera wrzucamy kawałki banana, zalewamy jogurtem / twarożkiem i dodajemy łychę miodu. Miksujemy na gładką masę. Żeby masa się trzymała używamy żelatyny.
W zależności od tego, czy używamy jogurtu czy twarogu wykorzystamy odpowiednio 3 lub 2 łyżeczki żelatyny. Tym razem użyłam jogurtu, więc do miseczki wsypałam 3 łyżeczki żelatyny. Zalewamy ją gorącą wodą (ok 1-2 łyżki) i mieszamy do rozpuszczenia. Polecam miseczkę włożyć do większej z gorącą wodą i tak 'podgrzewając' rozpuścić dokładnie żelatynę. Następnie dodajemy do niej kolejno 2-3 łyżki masy jogurtowej i mieszamy. Tak schłodzoną żelatynę przelewamy do całej masy, jeszcze raz włączamy blender. Masę przelewamy na biszkopt z tortownicy. Gdy lekko stężeje, na wierzch układamy drugi blat. Całość okraszamy masą kakaową (oszukana nutella ;) ). Ponieważ ciasto miało premierę w święta, jako namiastka śniegu posłużyły wiórki kokosowe. Pasuje.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, jak marne są szanse, że tak długo wytrzymacie. :)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1471.jpg

Odnośnik do komentarza

Składniki:

szklanka mąki razowej pszennej
szklanka mąki razowej żytniej
łyżka mąki pszennej (myślę, że można pominąć, ja dodałam, ponieważ moje mąki razowe były z grubego przemiału)
2 czubate łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
malutka szczypta soli morskiej
2 banany
3/4 szklanki cukru trzcinowego (demerara), jeżeli użyjemy bardzo dojrzałych bananów, można zmniejszyć ilość cukru
2 jaja
1/3 szklanki kefiru
3 łyżki oleju rzepakowego
wiórki kokosowe do posypania (3-4 łyżki)

Mała forma z kominem ( moja o średnicy 22cm). Wysmarowana masłem i wysypana otrębami. Jeżeli macie formę silikonową lepiej dla Was, nie trzeba jej natłuszczać ;)

Do miski przesypujemy wszystkie mąki, kakao, sodę i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką (tak, żeby kakao nie miało grudek), odstawiamy.

W drugiej misce roztrzepujemy jaja, dodajemy rozgniecione widelcem banany, kefir, olej, cukier i mieszamy.

Do składników mokrych przesypujemy suche, mieszamy - krótko, mogą zostać drobne grudki ;) Ciasto przekładamy do formy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez 30-40 minut. Czas zależy tak naprawdę od piekarnika. Mój piecze dość szybko. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1472.jpg

Odnośnik do komentarza

Placuszki marchewkowe
Sładniki:
1 średniej wielkości marchew
1 duże jajo
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu lub stewia (u mnie 3 rozkruszone tabletki)
3 czubate łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli morskiej
szczypta sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej Kotanyi , lub własnej mieszanki przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż)

Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Powinno wyjść ok 3/4 szklanki. Do marchwi dodajemy jajo, jogurt i miód / stewię. Mieszamy wszystko dokładnie.
W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki suche. Przesypujemy do marchewki i szybko łączymy.
Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem rzepakowym (chyba, że Wasza patelnia tego nie wymaga - moja tak). Na rozgrzaną wykładamy małe (po łyżce) porcje ciasta i smażymy na małym ogniu. Kiedy góra całkowicie się zetnie, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę.
Przed smażeniem kolejnej partii przecieramy patelnię nasączonym ręcznikiem kuchennym.

Placuszki są bardzo delikatne, dlatego podkreślam, smażymy małe porcje ciasta, żeby łatwo się je przewracało na drugą stronę ;) Można by oczywiście dowalić więcej mąki i otrębów, ale pacuszki straciłyby znacznie na delikatności.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1473.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość bumcykcykagaga

Zdrowa szarlotka

ok. 2 szklanek mąki pełnoziarnistej (żytniej)
Syrop z Agawy, Miód
Zielone jabłka (ok.1 kg - 5/7 sztuk)
150 g zarodków pszennych
Masło ( ok. 70 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 Serki śmietankowe [ok. 230g] (Philadelphia, Bieluch lub inne)
Cynamon
Rodzynki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, z syropem z Agawy na połowę z miodem i z masłem. Dodać 1 jajko i zagniatać ciasto.
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Owoce wymieszać z drobnymi rodzynkami i cynamonem , wsadzić do garnka i pogotować chwilę co jakiś czas mieszając.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić ciasto.
(Ja wzięłam za małą blaszkę i grube wyszło mi do ciasto dlatego radze użyć większej i cieniej rozprowadzić)
Ciasto wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok.20 minut w 190 stopniach.
W tym czasie zrobić masę śmietankową i kruszonkę.
Do wysokiego naczynia włożyć serek, jajko, ekstrakt waniliowy i syrop z agawy według uznania.
Zmiksować do gładkiej masy. Odstawić.
Do miski wrzucić zarodki pszenne wraz z masłem i połączyć aż do jednolitej i kruchej masy. Odstawić.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać chwilę aż ostygnie a następnie rozprowadzić masę śmietankową , następnie dość grubo jabłka i posypać kruszonką.
Podawać posypane cynamonem.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...