Ciasto imbirowo-marchewkowe
Składniki:
4 łyżki mąki pszennej razowej typ 2000
4 jajka
2 łyżki miodu
3 cm świeżego imbiru
2 średnie marchewki
1 łyżka posiekanych migdałów bez skórki
1 łyżka rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Marchew umyć, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir obrać i również utrzeć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać miód. Wymieszać. Dodać imbir, bakalie, marchew, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st. ok. 50 minut.