Przepis na przepyszny zdrowy piernik świąteczny!
Składniki:
>mąka pszenna pełnoziarnista- 2szkl.
>miód- 3/4 szkl.
>olej (rzepakowy, winogronowy, słonecznikowy lub inny) -1/3 szkl.
>świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy-1/4szkl.( taka ilość soku wychodzi z połówki średniej pomarańczy)1 szklanka >mus jabłkowy-1 szkl.( aby uzyskać mus wystarczy jabłko zmiksować z odrobiną wody)
> soda oczyszczona- 1 łyżeczka
>przyprawa do piernika- 2-3 duże łyżki (zazwyczaj gotowe przyprawy zawierają cukier i mąkę pszenną, dlatego lepiej jest dodać-1/4łyżeczki imbiru, 3łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kardamonu)
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Do drugiej mokre i również mieszamy. Następnie do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i szybko łączymy. Piekarnik nagrzewamy do temp.180stopni C. Foremkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem(oliwa z oliwek) i pieczemy przez ok. 50minut. Gdy ten czas minie ciasto nakłuwamy patyczkiem w celu sprawdzenia czy jest suche, jeśli tak, to znaczy, że jest upieczone, jeśli patyczek jest trochę mokry, piernik powinien zostać w piecu jeszcze kilka minut.
Piernik jest cudowny w smaku, a przede wszystkim zdrowy, bez cukru, białej mąki..
Dla wymagających łasuchów opcjonalnie polewa:) :
>80g czekolady gorzkiej ( co najmniej 65% kakao)
> mleko kokosowe- szklanka lub troszkę więcej
Rozpuścić czekoladę w kąpieli, dodawać mleko w 3 częściach. Posmarować ciasto, posypać orzechami.
Smacznego! :)