Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Jesteś tym, co jesz"


Rekomendowane odpowiedzi

Frittata

• 1 duży ziemniak lub 2 średnie, ze skórką, pokrojone w ósemki
• 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 6 jajek
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)
• świeży tymianek
• 1/2 szklanki tartego sera (dowolny twardy; cheddar, Parmezan, twarda ricotta czy ser kozi)

Wykonanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odsączyć.
W międzyczasie rozgrzać olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i oprószyć delikatnie solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać.
Jajka roztrzepać rózgą bądź trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać masło (opcjonalnie) oraz tymianek. Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie poruszać kawałkami ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę tartym serem. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze. Z czasem frittata będzie stawała się bardziej zwięzła, masa jajeczna będzie się jeszcze ścinać po zestawieniu frittaty z ognia.

Odnośnik do komentarza
Gość Karmnik Zdrowia

Witam. Polecam BAJECZNE-JAJECZNE GNIAZDKA.
Samo jajo to źródło zdrowia - wbrew temu co się o nim mówi. Białko jaja zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy (także aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować). Samo żółtko jest źródłem lecytyny, która chroni nasze naczynia przed cholesterolem, poprawia pamięć, a zawarta w nim luteina, korzystnie wpływa na wzrok. Ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K oraz B2 i B12. Jedząc jajka, dostarczamy organizmowi także magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i potas.

Składniki (2 porcje) :
4 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (należy odciąć widoczne pasma tłuszczu)
2 jajka
2 plastry pomidora
2 suszone pomidory nie w zalewie
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz, odrobina soli

Kokilki lub formę na muffin za pomocą pędzelka posmarować oliwą, wyłożyć szynką. Na dnie ułożyć po plastrze pomidora, posiekane suszone pomidory. Wbić jajko, oprószyć sola i pieprzem, dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Na większego naczynia żaroodpornego wlać wodę, umieścić w niej kokilki (woda ma sięgać połowy wysokości kokilki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 10-15 minut. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Gość Magdalena Amanda

Dobry pomysł na śniadanie? Posiłek bogaty w białka, tłuszcze i węglowodany, dający mnóstwo energii na dobry początek dnia!

Mój pomysł? Placuszki bananowe z jogurtem naturalnym

Składniki:
-1 miękki banan
-1 jajko
-3 łyżki górskich płatków owsianych
-garstka mieszanki studenckiej (orzechy+rodzynki)
-jogurt naturalny

Sposób wykonania:
Banana miażdżymy widelcem, do tego dodajemy jajko, mieszamy. Wrzucamy płatki owsiane, mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
W międzyczasie kroimy orzechy, przygotowujemy rodzynki.
Wrzucamy bakalie do mieszanki bananowej.
Mieszaninę wykładamy na rozgrzaną patelnię małymi porcjami i smażymy z obu stron na jasno brązowo. Należy uważać przy odwracaniu - placuszki są bardzo delikatne!
Po przygotowaniu wszystkich polewamy je delikatnie jogurtem naturalnym. Można posypać cynamonem.

Smacznego! :)

Odnośnik do komentarza
Gość dziewczyn7

Są dwa warianty super wybuchowo zdrowego śniadania pierwsza może być kobieca, delikatna i wytwornie smaczna a druga konkretna, rzeczowa i pyszna męska rzecz :)
Pierwsza moja propozycja wspólnego śniadania to coś kobiecego może owsianka z płatków owsianych górskich na mleku 2% szybciutko gotowana przed samym końcem gotowania dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i garść pokrojonych suszonych owooców najlepiej śliwek, moreli i pestek słonecznika i dyni. Mniam! - kobieta najedzona :)
A co z facetem zrobić? hm... frittata genialna i solidna jak to mój mąż mówi: "Szybko, smacznie i zdrowo"
Jajeczka mieszamy w kubeczku z solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią. Na patelni podgrzewamy na łyżce oliwy pokrojonego w plastry gotowanego ziemniaka, można dać dwie lub trzy pieczarki, paseczki papryki zielonej i czerwonej, gdy ładnie się przyrumienią zalewamy jajeczkami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i smażymy ładnie jedną stronę a potem z pomocą pokrywki od garnka obracamy i druga strona elegancko wysmażona do tego chleb żytni z otrębami posmarowany prawdziwym masełkiem posypany ziołami prowansalskimi, do picia dla obu osób polecam może sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy.

Odnośnik do komentarza

Odchudzam się od zawsze. Nie zawsze robiłam to zdrowo ale od pewnego czasu bardzo dużo czytam na ten temat i połączyłam zdrową dietę z dużą ilością sportu.
Moim patentem na śniadanie jest po pierwsze jedzenie śniadania na ciepło. Mój organizm potrzebuje tego. Drugim patentem jest jedzenie śniadań w miarę obfitych, takich które dadzą dużo energii i siły na cały dzień. A swoją obfitością sprawią że reszta dnia będzie mogła być już dietetyczna i "chuda" i nasza dusza nie będzie łkać z głodu.
Moim najulubieńszym śniadaniem jest jajecznica na pomidorach z grzanką z bułki grahamki. Jajecznicę robię z dwóch dużych jajek ale kompletnie bez tłuszczu. Pomidory obieram ze skórki i wrzucam na patelnię. Jak puszczą sok dodaję jajka. Solę solą morską i używam świeżo mielonego pieprzu. Często podaję taką jajecznicę na liściu sałaty i posypuję szczypiorem. Pięknie to wygląda, cudownie pachnie i nasyca naprawdę na kilka godzin.
Po takim śniadaniu nie podjadam w ciągu dnia i mam dużo pozytywnej energii. Proste, znane ale jakże smaczne i zdrowe!

Odnośnik do komentarza
Gość BlackOne

Na co dzień jem zdrowo, wiem czego mi wolno a czego nie - nie spożywam cukru w postaci sypanej a mąkę staram się zastępować otrębami albo mąką pełnoziarnistą. Coś wypróbowanego z ''mojego ogródka''? No to moje menu na śniadanie będzie wyglądało tak:
PLACUSZKI:
-szklanka kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka, najlepiej niepasteryzowanego
-łyżeczka masła klarowanego (opcjonalnie - kawałek słoniny)
-3 łyżki otrąb błyskawicznych
-3 łyżki (lub więcej) mąki pełnoziarnistej
-jajko
Specjalnie nie zdecydowałam się na placuszki z białego twarogu, otrąb i jajka, bo białka będzie dość w dodatkach. Kaszę przelewamy gorącą wodą, aby usunąć goryczkę. Gotujemy w mleku według zaleceń producenta, a nawet chwilę dłużej. Warto wspomnieć, ze jest ona niezastąpiona przy przeziębieniach. Całość po ugotowaniu blendujemy i dodajemy mąkę (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), otręby - sprzyjające perystaltyce jelit, jajko, aby wszystko się trzymało. Aby placuszki była maksymalnie pulchniutkie można dodać proszek do pieczenia, ale mimo wszystko jest to chemia. Smażymy na teflonowej patelni wysmarowanej słoniną, ewentualnie klarowanym masłem. Sposób ze słoniną praktykuję i niezwykle sobie chwalę mimo tego, ze jestem wegetarianką. Przetestowałam wszystkie tłuszcze do placków i obstaję przy tym sposobie.
SOS:
-opakowanie serka wiejskiego
-250g truskawek
-miód (opcjonalnie - ja nie dodaję)
Truskawki miksujemy (nie przecieramy przez żadne sitka, bo tracimy to co najlepsze dla przewodu pokarmowego) i łączymy z serkiem, ewentualnie dosładzamy miodem.
LODY:
-kubeczek śmietany 12 (lub dietetycznie - jogurtu)
-łyżeczka esencji waniliowej
-duże jajko
-około 3 łyżek miodu (prawdziwego)
Lody warto przygotować sobie wieczorem. Jedyną ich wadą jest to, ze są ciut mniej puszyste niż te na śmietance i jajkach, ale i mniej kaloryczne. Kaloryczność lodów usprawiedliwia fakt, że organizm musi wydać sporo energii, aby taką zimną mieszankę ogrzać. W mnie podstawowa wersja, do której można dodawać dodatki takie jak - wiórki gorzkiej czekolady, a kakao jest esencją zdrowia. Jajko ubijamy i dodajemy miód oraz śmietanę/jogurt i jak najszybciej zamrażamy (ja robię to w starych pudełkach po lodach). Krytycznie podchodzę do przepisów, gdzie miód się gotuje, smaży, zapieka, bo wtedy traci on całe swoje bogactwo. Równie dobrze moglibyśmy go zastąpić sztucznym (tańszym) odpowiednikiem.... albo cukrem tradycyjnym.

Polecam jeść zimne lody z ciepłymi placuszkami - daje ciekawy kontrast smaków. Ilość jedzenia jest wystarczająca do zaproszenia do stołu swojej drugiej połówki. Danie jest tak zbilansowane, że poczujemy się syci zaraz po zjedzeniu, a energia będzie się uwalniała stopniowo przez kilka godzin. Pokusiłabym się jeszcze o zaproponowanie czegoś do picia, ale to chyba nie o to chodziło? No nic, więc zostaje mi życzyć...
SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Gość Natalia900

Moje śniadanie, które jest pyszne i uważam za zdrowe to: bułka z serkiem z ziołami, sałatą, pomidorem, rzodkiewką i pieprzem. Można też dodać ogórka.
Jest to bardzo pospolite śniadanie, po prostu zwykła kanapka, ale jest to bardzo pyszna i nie trzeba długo jej przygotowywać.
Takie śniadanie jem codziennie w domu i później jeszcze jako drugie śniadanie. Polecam i smacznego.

Odnośnik do komentarza

Według mnie najzdrowsze i najbardziej pożywne śniadanie to po prostu płatki owsiane z mlekiem oraz łyżeczką miodu :). Lekkie, zdrowe śniadanie..idealne dla małych i dorosłych. Owsianka jest źródłem błonnika, zawiera cenne kwasy tłuszczowe, a także jest bogactwem witamin i minerałów. Podobno ma właściwości odchudzające i odmładzające :)

Odnośnik do komentarza
Gość apolonia550

Ja z rana nie mam zbyt dużo czasu, niestety takie życie studenta, dlatego stawiam na owocowe crunch do tego dokrawam świeżego banana, który doda mi energii, a wszystko to zanurzone w naturalnym jogurcie.

Odnośnik do komentarza
Gość djdjoska

Witam serdecznie!
Moja propozycja na śniadanie to wspaniały omlet!

-1 jajko
-1 łyżeczka płatków owsianych
-1 łyżeczka pestek dyni
-1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka rodzynek
- pół startego jabłka
- 1 łyżka mleka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Patelnie smarujemy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy naszą masę. Przykrywamy patelnie pokrywką. Po 4 minutach czekamy ponownie 4 minuty i omlet gotowy! Smacznego!

Te śniadanie każdego dnia może smakować inaczej zamieniając produkty na inne. Np. zamiast mleka dodać kefir, jogurt lub maślenkę. Dodać inny owoc. Jednak fantastyczna zabawa jest z produktami suchymi. Można dodawać orzechy, wiórki, daktyle, sezam!

To jest wspaniały, bogaty i przede wszystkim samczny początek dnia!

Odnośnik do komentarza

Najzdrowiej to o poranku na balkonie, w słoneczku, raczyć się świeżo wyciśniętym przez ukochanego sokiem z pomarańczy...Chlebkiem własnym żytnim na zakwasie, jogurtem naturalnym z dżemem truskawkowym ze spiżarni babcinej:) Delektować się smakiem holenderskiego sera żółtego w kawałkach...A na koniec uraczyć się drobinką przedobrej kawki marząc o wakacjach:)

Odnośnik do komentarza

Kuskus z jabłkami i cynamonem - świetnie nadaje się na śniadanie, jak i drugie śniadanie - do szkoły czy pracy. Dziś serwujemy więc zdrowe, lekkie a zarazem pożywne i dodające energii śniadanie.

Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- masło
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon do smaku
- słodka śmietanka
- garść rozdrobnionych orzechów lub migdałów

Obieramy i kroimy jabłka w małą kostkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy miód i cynamon. Smażymy aż jabłka będę miękkie. Dodajemy ugotowany kuskus i śmietankę, smażymy jeszcze przez chwilę. Orzechy lub migdały posypujemy cukrem waniliowym i prażymy na suchej patelni przez ok. 10 minut. Kaszę z jabłkami posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Sposób na pożywne, zdrowe śniadanie>

4 łyżki płatków owsianych, zalanych wodą Płatki wraz z garścią rodzynek , do tego siemię lniane, łyżeczka miodu, jabłko, pestki dyni, słonecznik

Energia na wiele godzin!

Odnośnik do komentarza

Moim faworytem jest zdecydowanie placek owsiany, który jem co najmniej 4-5 razy w tygodniu (zwykle na śniadanie, ale niekiedy na kolację w wersji na słono). Stanowi on fajny kompromis pomiędzy jajecznicą, a zwykłymi płatkami owsianymi po których - niestety - szybko czułam się głodna. Przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujemy jajka, czterech łyżek płatków owsianych, miodu i dowolnych dodatków (żurawina, rodzynki, pestki dyni, siemię lniane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe... któryś składnik na pewno zalega w kuchennych szafkach).
Przygotowanie. Białko oddzielamy od żółtek. Żółtko mieszamy z płatkami, ulubionymi bakaliami i miodem. Wychodzi mam zwarta masa, ale nie należy się tym przejmować, bo wówczas do akcji wchodzi białko. Ubijamy je, by uzyskać pianę i delikatnie mieszamy z uzyskaną przed chwilą masą. Całość smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Taki gorący placek, dodatkowo udekorowany jogurtem i owocami jest przepyszny! A białko i węglowodany złożone sprawiają, że uczucie sytości utrzymuje się kilka godzin.

Odnośnik do komentarza

Frittata z pomidorami, mozarellą i bazylią

Do przygotowania potrawy będą nam potrzebne:

- 2 świeże pomidory

- 4 jajka

- 1 kulka sera mozarella (125 g)

- 1 łyżka octu balsamicznego, oliwy extra vergine i masła

- 3 łyżki mleka

- przyprawy do smaku

Pomidory sparzyć, pokroić na ćwiartki ,pokropić oliwą i octem. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich sól i pieprz, mleko, starty ser i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżeczką masła wlać masę jajeczną i smażyć przez ok 2 min. Następnie dodać pomidory i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 15 min.

Odnośnik do komentarza

śniadanie jemy zawsze szybko więc musi to być proste danie. A że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia musi być też zdrowe i pożywne. Ja jadam zawsze jogurt naturalny z dodatkami owoców drobno pokrojonych (pół jabłka, 2 kiwi, pół pomarańczy) do tego kulka rodzynek albo śliwek suszonych albo orzechów. W ciągu roku zmieniam sobie owoce na sezonowe, np. na truskawki, arbus, melona. Kroję sobie wszystko wieczorem, wkładam do pojemniczka, rano tylko dodam jogurt i mam pycha śniadanko w pracy na dobry początek dnia! Szybko, lekko i zdrowo!

Odnośnik do komentarza
Gość natkaa55

Składniki:
-3 łyżki płatków owsianych
-3 łyżki płatków żytnich
-1 łyżka łuskanego słonecznika
-3 suszone śliwki
-2 suszone moreli suszonej
-1 łyżka płatków migdałów
-garść rodzynek
-garść suszonej żurawiny
-garść orzeszków ziemnych niesolonych
-mleko lub jogurt naturalny według uznania

Przygotowanie:
Śliwki i morele kroimy w kawałki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i mieszamy, zalewamy mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Odnośnik do komentarza
Gość Emi Wł.

Poznajcie więc etapy przygotowania mojego najlepszego zdrowego śniadania z Belvitą.
Biorę bułeczkę z ziarna pełnego, masła uzyję dziś smakowego.
Z zielonej sałaty wycinam B literę bo w takiej sałacie żelaza skrywa wiele!
Literka E natomiat powstanie z plastra sera z dziurami aromatycznego np. Ementalera!
Z ogórka kiszonego powstanie L literka, a dawka witaminy C jest w nim ponoć wielka!
W szyneczce za to moc białka się znajduję więc literkę V wycinam i sobie nie żałuję!
Literkę I z ketchupu po prostu namaluje i to świetny pomysł coś tak w kościach czuję!
Bo przetworzone pomidory to żródło jest potasu i trzeba go dostarczać organizmowi juz za wczasu.
Witamin i koloru mej bułeczce nigdy za dużo, więc T układam ze słupków papryki i niechaj bułeczce służą.
Literkę A utworzę z gotowanego jaja, wydrąże żółtko dodam nóżkę i literka A doskonała!
Do kanapki dodam tylko kubek gorącej herbaty, bo z taką herbatą w brzuchu się łatwiej wędruje do pracy :)

Odnośnik do komentarza
Gość martysia1998

Mój pomysł na zdrowe i jednocześnie pyszne śniadanie,to cukiniowe gofry z twarożkiem:

Cukiniowe gofry /2 porcje/:
jedna mała cukinia (u mnie 210g)
60 g mąki pełnoziarnistej
60 g jogurtu naturalnego
jajko
łyżeczka wiórków kokosowych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
ćwierć łyżeczki cynamon
szczypta soli

Twarożek:
kostka twarogu (200g)
stevia/miód
wanilia/ekstrakt z wanilii
odrobina cynamonu

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do niej jajko, jogurt, a następnie suche składniki.
Smażyć w rozgrzanej gofrownicy.
Podawać z twarożkiem lub dowolnymi dodatkami.
Smacznego.

Odnośnik do komentarza

Batatowe Gofry
Składniki na 2 duże gofry :

225g słodkich ziemniaków
1 jajko
3 białka jaj
Przyprawy: 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżka cynamonu

Instrukcje:
Zetrzyj surowe słodkie ziemniaki .
Dodaj 1 jajko, 3 białka jaj i przyprawy. Wymieszaj widelcem.
Ciasto wylej na rozgrzaną gofrownice .
Zamknij pokrywę , po ok. 5min zdejmij i gotowe :)
Boom.

monthly_2014_03/konkurs-jestes-tym-co-jesz_1625.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość alusia29

Kasza jaglana z żurawiną
Kaszę jaglaną (3 łyżki na osobę) płuczemy i prażymy, zalewamy gorącym mlekiem (tyle, by o 1cm przewyższało poziom kaszy) i na wolnym ogniu, nie mieszając czekamy około 5-8 minut aż się ugotuje. Dorzucamy do tego trochę żurawiny, ewentualnie łyżeczkę miodu i zajadamy.
Samo zdrowie i moc energii do obiadu!

Odnośnik do komentarza
Gość martusiab

Przede wszystkim zdrowe i pożywne, bo to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Proponuję sok ze świeżych pomarańczy, wyciskany w domu. Kanapka z chleba razowego,z sałatą, ogorkiem,papryką,jajkiem posypana kiełkami żeby było wiosennie i kolorowo. A na dodatek sałatka warzywna w papryce. Smacznie, zdrowo, kolorowo = radośnie! :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...