Forum Kuchnia

Zapiekanki z makaronu

~Trick

~Trick

No dziewczyny i panowie o ile tacy są, macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na zapiekanki. mogą być z ziemniaków albo z makaronu? Poszukuje nowych przepisów.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~Trick

~Trick

No ja robię tak najczęsciej:
Kroję ziemniaki w plasterki, cebulke w piórka i kiełbaskę też w plasterki. Potem układam to warstwami i zalewam takim sosem na bazie jajka i jogurtu z przyprawami i ziołami

kwiatuszek2

kwiatuszek2

Aha, no więc ja robię taką najprostszą i nie wiem czy jakąś super w smaku ( mi smakuje) ale:
Makaron świredki gotuję( ale to na końcu).
Najpierw mięso mielone robię z odrobiną oliwy ( można troszkę posolić), gdy już dojdze dodaję pokrojoną paprykę i kukurydzę. Wszystko mieszam, doprowadzam do miękkości. Na koniec dodaje sos pomidorowy, albo jaki się chce ( w słoikach ze sklepu), mieszam dodaję do tego makaron. Potem to wszytko do naczynia żaroodpornego na górę posypuję startym żółtym serem dosyć grubo i wkładam do piekarnika żeby ser się rozpuścił i lekko zarumienił :) Smacznego!

88352 kwiatuszek2 Kobieta, 26 lat, Katowice
~Sha sha

~Sha sha

Ja robię tak:
Farsz:
Miesko mielone, czosneczek, cebulka w kosteczkę i papryka też pokrojona w kosteczkę - to wszystko podsmażamy. Oczywiście przyprawy typu sól pieprz, papryka, zioła prowansalskie

Sos,: pół szklanki rosołu, koncentrat pomidorowy, sól pieprz,zioła prowansalkie

warstwy:
1. pierwsza warstwa to sos pomidorowy
2. Makaron - mi najbardziej pasowała krajanka. Oczywiście wcześniej ją gotuje
3. Ser starty na małych oczkach
4. sos pomirowy
5. farsz
6.sos
7.ser
8.makaron
i tak aż do zapełnienia naczynia.
Na końcu winien być ser
Potem to do piekarnika na jakieś 20 minut i gotowe

~Marcin_67

~Marcin_67

Skoro rozmawiamy na forum poświęconym zdrowiu, to muszę przypomnieć, że ważne jest nie tylko co pieczemy, ale i W CZYM. Dlatego ja zapiekanki zawsze przygotowuję w żaroodpornych naczyniach Termisil. Są wykonane ze szkła borokrzemowego, które nie wchodzi w reakcje z żywnością, więc mam pewność, że to, co przygotowuję, jest zdrowe i smaczne. Poza tym zapiekanki pięknie prezentują się w przezroczystym naczyniu, są bardzo kolorowe. :-) A jeśli coś zostaje (co zdarza się rzadko, bo wychodzą pyszne!), mogę w tym samym naczyniu schować zapiekankę do lodówki, bo naczynia Termisil wytrzymują ekstremalne temperatury.

~Czarna Wdowa

~Czarna Wdowa

to forum akurat poświęcone jest kuchni ale spoko reklama musi być

~Anutek

~Anutek

Reklama reklamą, ale fakt, że te naczynia są naprawdę spoko. Sama ostatnio kupiłam sobie keksówkę i piekę w niej pasztety. ^^I faktycznie nic nie przywiera.

czarnaewelinka

czarnaewelinka

Zapiekanka makaronowa z warzywami z dodatkiem łososia !!!

Składniki

1 opakowanie makaronu
1 średni kalafior
5 marchewek
500 g szpinaku
1 główka czosnku
1 puszka kukurydzy

kiełbasa z łososia

bazylia
tymianek
sól
pieprz
oliwa

1.Podsmażamy czosnek na oliwie.

2. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy aż do wyparowania wody. Osobno w tym czasie gotujemy makaron oraz kalafior (podzielone na drobne różyczki) z marchewką (pokrojoną w półtalarki).

3.Następnie dodajemy ugotowany makaron, kalafior, marchewkę i kukurydzę, doprawiamy do smaku i zapiekamy na patelni.

4.Podajemy na talerzu dodając kawałek kiełbaski z łososia.

Samo zdrowie na talerzu połączone w wyśmienity smak i zapach! Polecam;) Robię tę zapiekankę gdy chcę coś szybko i zdrowo zjeść;)

107333 czarnaewelinka Kobieta, 25 lat, Przemyśl
jolawitek

jolawitek

Na pewno spróbuję Waszych przepisów, ale niedawno jadłam pyszną zapiekankę w Zapiexach - wiem co było w środku - pomidor, kiełbaska, szczypiorek, ale za chiny nie wiem jak był zrobiony ten przepyszny sos. Ktoś z Was wie jak oni tam to robią? http://zapiexy.pl

163039 jolawitek Kobieta, 36 lat, Warszawa