Skocz do zawartości
Forum

Konsystencja Stolca


Mariano

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu posiadam nie uformowany stolec, często tylko po prostu pojedynczo wypada, nie formuje się (bardzo małe kawałki), czuję jak czasem mi w jelitach lata taki "wicher" tj. stolec przechodził przez jelita lub coś w tym stylu. Brzuch wgl. mnie nie boli, robiłem test na krew utajoną dwukrotnie wyszedł ujemny, krwi w kale też brak. Stolec robię zawsze rano 1-2 razy dziennie. Niemniej jednak martwi mnie to, że stolec się nie formuje lub często jest twardy z grudek. Tylko rano czuję potrzebę wypróżnienia. Zaznaczam również iż żadne smoliste stolce, wraz z fusowatymi wymiotami jak i nudności również mnie nie dotykają, wzdęcia również nie, jasne odbije mi się coś po posiłku max 2 razy i to tyle. Najbardziej tak jak wspomniałem martwi mnie konsystencja stolce jest często rzadki, bądź też zbity z grudek stolec. Również nie spożywam dużo mięsa, nie jestem fanem mięsa jeśli już to głównie jadam kurczaka oraz salami. Głównie to ogórki, pomidory, papryka, sałata, cebula. Zauważyłem, że gdy jem ziemniaki często na kolejny dzień właśnie mam ten rzadki stolec (jadałem czipsy odstawiłem je) sytuacja o tyle się poprawiła, ze nie czuję tak często jak kiedyś tych "wiatrów" w jelitach. Niemniej stolec w pełni się nie formuje. Natomiast też nie jest ołówkowaty. W takim razie czego to może być przyczyna?

Odnośnik do komentarza

Czytałem na temat jelita drażliwego tylko tam jest, że między 3-6 miesięcy jest nie do zniesienia przez kilka dni. Coś takiego również występuje u mnie tylko właśnie wgl brzuch mnie nie boli. I mimo wielu informacji zaczerpniętych na temat chorób związanych z trawieniem żadna każda "wymaga podstawowego bólu brzucha czyli nieustający ból przez około 12 godzin" Ja czegoś takiego nie posiadam. Gdy robię stolec po południu pod wieczór stolec jest właśnie zbity bardziej, niemniej jednak jest miękki i łatwo się rozmazuje. Właśnie dlatego mam pytanie podstawowe, które zadam wprost. Czy to aby na pewno nie nowotwór? :)) i tyle mi wystarczy do szczęścia, skoro robiłem test na krew utajoną oraz krwi w kale nie posiadam, oczywiście wiem, że Pomidor barwi i papryka to nie zwracam uwagi na te lekkie jasno czerwone naloty ponieważ gdy nie jadłem papryki i pomidora to nie występowało, więc to jest również mi znane :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...