Skocz do zawartości
Forum

Pizza na patelni


Gość MilaMilka

Rekomendowane odpowiedzi

A'la pizza z patelni

Z podanej ilości składników na ciasto
wychodzą 3 a'la pizze

Składniki
ciasto:
- niecały 1kg mąki
- ponad pół litra mleka
, można dodać mleko z wodą
- 6 jaj
- trochę proszku do pieczenia
- trochę soli
- olej do smażenia
oraz:
- 2 duże cebule
- szynkę bądź kiełbasa
- ogórki konserwowe (prawie cały słoik)
- 1 czerwona papryka
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- ser żółty
- można dodać inne warzywa wg uznania,

Sposób przyrządzenia
Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą 3 a'la pizza.

Zrobić ciasto z podanych składników, gęstsze niż na naleśniki ale lejące się. Odstawić na ok pół godziny i w tym czasie pokroić w kostkę wszystkie warzywa, a ser zetrzeć na tarce.

Rozgrzać na patelni ok 3-4 łyżki oleju, zmniejszyć ogień do minimum. Wlać na patelnię ciasto na grubość taką aby tylko pokryło cały dół patelni na grubość ok 1 cm a na ciasto rozsypywać po kolei cebulę, parówki, ogórki, paprykę, groszek i kukurydzę tak aby na brzegach nie dawać składników bo się przypalą. Docisnąć łyżką wszystkie warzywa aby weszły w ciasto. Smażyć na minimalnym ogniu ok 30-40 minut pod przykryciem do czasu aż ciasto w środku będzie dobre (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką czy ciasto w środku nie jest mokre). Posypać serem żółtym na wierzchu, przykryć i smażyć do czasy roztopienia się sera. Gotowe zsunąć z patelni na talerz.

Podawać na gorąco lub zimno z sosami lub bez.


Sama dodaję jeszcze salami czerwoną fasolę i więcej papryki :)
Odnośnik do komentarza
Pizza właśnie tym się charakteryzuje, że kazdy może dodać to co lubi :)
Myślę, że można ją zrobić w piekarniku, ale to chyba troche mija się z celem, bo przecież w podobnym czasie zrobisz tradycyjną... A zaleta A'la Pizzy jest właśnie banalne przygotowanie :)
Odnośnik do komentarza
Mnie tam najbardziej odpowiada pizza z Party Pizza. Wpadnijcie kiedyś do Wrocławia na Pobożnego. Tam właśnie kupicie pizzę o nazwie Mafia Party. Polecam również wiejskie party. To najciekawsze smaki. Samodzielne przygotowanie pizzy całkowicie już odpuszczam ;-)
Odnośnik do komentarza
Przepis wydaje sie ciekawy, moze drobna modyfikacj ze strony skladnikow. Ja mam przepis na pizze z piekarnika, wszyscy wcinaja i chwala, pizza wchodzi na cienkim spodzie. Czesto tez zamawiamy pizze lub probujemy innych bedac poza domem, bywaja dobre jak najbardziej, ale ta w domu pobija je na lopatki :)
Odnośnik do komentarza
Pizza z piekarnika:
skladniki - rozczyn:
2 dkg drozdzy, 2 lyzeczki cukru, 3/4 szklanki letniego mleka, 3 stolowe lyzki dobrej maki
skladniki - ciasto:
1 1/2 szklanki maki, 1 jajko, szczypta soli.

Piekarnik nagrzac na 75 stopni. Wymieszac skladniki potrzebne do rozczynu: npierw drozdze z mlekiem, potem cukier i maka. Wstawic naczynie z powstalym rozczynem do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjeciu z piekarnika dodac pozostala make, jajko i sol. Jesli ciasto jest klejace, dodawac powoli i stopniowo maka, mieszajac przy tym i wyrabiajac ciasto, az uzyskasz efekt gladkiej nie lepiacej sie kuli. Wtedy znow odstawic naczynie do piekarnika (75 stopni) na 15 minut. Gdy ciasto urosnie rozlozyc je na natluszczona blache. W tym czasie piekanik niech sie juz nagrzewa na 250 stopni. Na ciasto rozsmarowac sos np.: kilka lyzek przecieru pomidorowego, cukier, sol, pieprz, bazylia, oregano, 3 zabki czosnku, oraz troszke wody by nie byl za gesty. Na rozsmarowany sos nakladac dowolne skladniki. Ciasto wlozyc do piekarnika, po okolo 10 minutach sprawdz czy ciasto nie jest moze jeszcze surowe, lub juz zbyt zapieczone, czy ma odpowiedni zapach. Wszystki zalezy od piekarnika. Gdy jest ok, wtedy sypiesz starty ser i wstawiasz ponownie do piekarnika, na czas roztopienia sie sera. Pizza z reguly wychodzi na cienkim lub lekko puszystym spodzie. Duzo zalezy od uzytej maki. Zycze smacznego i pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...