Skocz do zawartości
Forum

Cynk i selen a anemia


Gość Finka

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj! Cynk można znaleźć m.in. w mięsie, wątrobie, jajach, fasoli, grochu, orzechach, przetworach zbożowych, serach podpuszczkowych. Źródłem selenu są: pszenica, brązowy ryż, pestki z dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko.

Odnośnik do komentarza

Witam, Znaczącym źródłem cynku są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, jaja, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, jajka, chude mleko, musztarda ziarnista. Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej z ocynkowanych rur. Źródło selenu w pożywieniu: otręby, kiełki zbożowe, produkty zbożowe, ryby morskie. POZDRAWIAM

Odnośnik do komentarza

Źródłem cynku są: kaszy gryczanej, razowym pieczywie, polędwicy, jajkach, pestkach dyni, kapuście, żółtym serze.Znaczącym źródłem cynku są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, chude mleko, musztarda ziarnista. Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej z ocynkowanych rur.
W selen bogate są następujące produkty: orzechy brazylijskie
tuńczyk, nasiona słonecznika,wątroba, owoce morza i ryby, czosnek i cebula,brązowy ryż, kiełki pszenicy, drób, warzywa z terenów gdzie ziemia zawiera selen.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...