Skocz do zawartości
Forum

Właściwości herbaty


Gość Mirableka

Rekomendowane odpowiedzi

Herbata swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza bogatemu składowi chemicznemu. Posiada ona duże ilości polifenoli, teiny, olejków eterycznych, garbników oraz mikroelementów takich jak żelazo, magnez, sód i potas oraz wapń.
Teina jest to związek, działający w podobny sposób do kofeiny, jednak działa ona bezpośrednio na układ nerwowy nie podnosząc przy tym ciśnienia krwi nie oddziaływając na serce. Teina ma działanie pobudzające, jednak działa dużo łagodniej.
Polifenole w herbacie są bardzo pożądane. Są to silne przeciwutleniacze. Najwięcej polifenoli jest w białej herbacie, ponieważ jej liście nie są cięte ani rwane i nie dochodzi do procesów biochemicznych niszczących polifenole. W herbacie zielonej jest ich 15%-25% a w czerwonej 8%-20%. W najbardziej popularnej herbacie czarnej jest ich zaledwie od 3%-10%. Skuteczność działania polifenoli jest około 100 razy silniejsza od witaminy C i 25 razy od witaminy E. Osoby które regularnie piją napar herbaciany dużo rzadziej chorują na choroby nowotworowe. Ryzyko zachorowania spada o 30 % na raka żołądka, 50% na raka jelita grubego, 50% na raka piersi, 60% na raka jajników i 70% na raka prostaty. Jedna z najważniejszych substancji w walce z rakiem z grupy polifenoli jest epigallocatechin-3-Gallat (EGCG), który hamuje enzymy raka. W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka wystarczają 3 filiżanki (lub 1 kapsułka) zielonej herbaty dziennie. Do wspomagania leczenia raka potrzeba jednak 6 do 9 filiżanek (lub 3 kapsułki) zielonej herbaty dziennie.
Należy jednak pamiętać, że zielona czy biała herbata mogą działaś jedynie jako środki wspomagające leczenie farmakologiczne.
Garbniki są odpowiedzialne za właściwości uspokajające herbaty. Im dłużej parzymy herbatę tym więcej tych związków przechodzi do naparu. Jednak ich zbyt duża ilość może działać drażniąco na żołądek. Dlatego też nie jest zalecane picie mocnych herbat.
To jakie właściwości posiada napar przez nas zaparzany zależy od sposobu i czasu parzenia. I tak jeśli krótko parzymy herbatę to wtedy ma ona właściwości pobudzające, orzeźwiające. Dłuższe parzenie sprawia, że barwniki blokują działanie teiny i kofeiny i herbata zaczyna mieć właściwości uspokajające. Dlatego też herbaty należy parzyć w sposób podany przez konkretnego producenta.
Na odchudzanie polecana jest herbata czerwona i zielona. Herbata czerwona pobudza przemianę materii, przyspieszając jej tempo, zaś zielona wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...