Forum Kuchnia

Dania warzywne

~Student001

~Student001

Jestem studentem, mieszkam ze znajomymi z dala od rodzinnego domu. W ciągu dnia mam bardzo mało czasu żeby przygotowywać sobie posiłki, dlatego często jem obiady w Bistro. Na śniadanie jem owsiankę, w ciągu dnia owoce, lubię pić kawę zbożową. Zdaję sobie sprawę z tego że w mojej diecie nie ma prawie wcale warzyw, jest natomiast zbyt dużo mięsa. Czy są jakieś dania warzywne które mogą zastąpić obiad w Bistro, które są stosunkowo tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~Mała__MI

~Mała__MI

:D
Możesz zrobić: Kupic warzywa mrożone na patelnie i je usmażyć - koszt około 4 -5 zł za całą paczkę, która starczy na dwie porcje. Możesz kupić mrożoną zupe ( Hortex ogórkowa z koperkiem - polecam - cena 2 ,80 w Biedronce) i ją ugotować, jak nie chce ci się robić prawdziwego wywaru to zrób z rosołka.
Inny pomysł to soki warezywne, sosy. Jeżeli macie blender to zmiksuj wybrane warzywa, do sól i do pieprz i masz sos do pizzy czy spagetti

~Rewelka

~Rewelka

jajecznica z pomidorem czy ze szczypiorkiem, sałatki różne jako 2 śniadanie,
no i mrożonki tak jak pisała Mała

~Nie bo nie

~Nie bo nie

zupy, są mało zajmujące, można nagotować na dwa dni. Jak dla mnie najlepszy i najszybszy obiad

~Nie bo nie

~Nie bo nie

możesz zrobić makaron ze szpinakiem, dodawać warzywa do kanapek które robisz w domu, do jajecznicy itp. Ogólnie każde jedzenie robione samemu będzie tansze od tego co kupujesz w knajpie

~Sha sha

~Sha sha

Moim zdaniem wszelkiego rodzaju warzywa do kanapek, pomidory, ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka itp. Nawet przecież możesz wziąć na uczelnię woreczek z marchewkami i sobie przegryzać

nitka29332425

nitka29332425

Ja polecam szybkie danie dla studenta sama nim kiedys bylam.
Pokroic w paski piers z kurczaka i obsmazyc na patelni dodajac czosnek i przyprawe do kurczaka.Kurczaka wylozyc na talerzyk. Na tej samej nie umytej patelni ; wlac pol szkl.wody, lyzke koncentratu pomidorowego, lyzeczke cukru, pol lyzeczki soli, wycisnac kilka kropel soku z cytryny i dodac 2 lyzki majonezu.
Ugotowac torebke ryzu lub kaszy gryczanej lub jeczmiennej lub troche makaranu.
Pokroic pomidora w plastry.
pokroic zielona salate, pol jednej np,.zoltej papryki,.
I teraz
wziasc gleboka miske, badz naczynie zaroodporne
na spód polozyc ryz czy co tam sobie ugotowalismy, na to polozyc pomidory, na to polozyc kurczaczka, zalac wszystko sosem ,na wierzch polozyc salatke z salaty i papryki.

Wiem ze jak sie to czyta wydaje sie byc kupa roboty ale uwiez mi nie jest.

90108 nitka29332425 Kobieta, 34 lata, Ostrowiec, Kraków, UK
dziewczyna_jak_malina

dziewczyna_jak_malina

To ja jeszcze od siebie mogę polecić zapiekankę z warzywami i makaronem. Brokuł, pomidory, jakaś szynka, makaron i można dodać sos w proszku do zapiekanki albo po prostu śmietankę.
Polecam też makaron ze szpinakiem i czosnkiem (pycha!).

87619 dziewczyna-jak-malina Kobieta, 35 lat, Kraków
Karina80

Karina80

gdybyście chcieli ja znam fajny przepis na makaron z szpinakiem

96531 karina80 Kobieta, 37 lat, Warszawa
~Tabakiera

~Tabakiera

ja nie mogę się doczekać aż warzywa z tanieją żeby robić leczo:) Uwielbiam robię je z cukini, papryki, cebulki, marchewki i pomidorów. Pycha. Jak ktoś lubi mięsko to może dodać kiełbaskę lub kawałki mięska na gulasz.

nana1985

nana1985

Karina80
gdybyście chcieli ja znam fajny przepis na makaron z szpinakiem

no pewnie, dawaj :)

95653 nana1985 Kobieta, 32 lata, Konin
moryc66

moryc66

Leczo nie jest teraz takie drogie. 1 cukinia - 2,60. Robię tak: troszkę kiełbaski podwawelskiej kroję w kostkę i przysmażam na oleju, potem wrzucam dwie spore cebule pokrojone w kostkę i duszę razem z kiełbaską. Ucieram na grubej tarce sporą marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, wrzucam na patelnię do i dalej podsmażam wszsyko razem nie dopuszczając do przypalenia /dolewam trochę wody/, na koniec dodaję pokrojoną w kostkę cukinie i jak lekko zmięknie przekładam wszystko do
plaskiego rondla, podlewam wodą i duszę wszystko do miękości. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, 1 puszkę groszku zielonego, dodaję sól, pieprz, trochę papryki ostrej, suszoną pietruszkę, troszkę warzywka lub vegety. Wychodzi tego fura, więc po najedzeniu się do syta, resztę przekładam do pojemniczków i zamrażam. Mam gotowe, gdy nie chce mi się gotować. Jem to z chlebem, bułką, ziemniaczkami lub
bez niczego. Jak dojdziesz do wprawy, to bardzo szybko masz dużo smacznego jedzonka.

98164 moryc66 Kobieta, 72 lata, Wrocław
nana1985

nana1985

a ja ciągle czekam na ten przepis Karina80 jak się pojawisz to napisz, bo mi zawsze taki mdły wychodzi :/

95653 nana1985 Kobieta, 32 lata, Konin
~Lebiotka

~Lebiotka

to go lepiej dopraw, wcięcej czosnku dodaj, soli pieprzu i gotowe. Każdy ma inne preferencje smakowe więc cieżko liczyć że przepis je zmieni