Forum Interpretacja badania krwi

Wynik badania krwi do analizy

~c...l

~c...l

Witam. Uprzejmie proszę o zinterpretowanie wyników morfologii mojego 13 miesięcznego synka. Wizytę u pediatry mam dopiero w przyszłym tygodniu, ale do tej pory chyba zwariuje. Szczególnie martwi mnie PLT 739; PCT 0,53; RDW 17%,MCHC 31,1; MCH 19,9; MCV 64,1; HCT 30,1%, HGB 9,4; RBC 4,7; MONO% 7,O; NEUT% 22,2. Dodam, że synek wydaje się być zdrowy, waży 11 kg (od czerwca przybiera o około 100g/mc, przedtem było 500g/mc), jest ruchliwy, wesoły. Wydaje mi się, że od maja ma lekko podkrążone oczy, ale pediatra stwierdziła, że to tylko moja mylna subiektywna ocena a syn jest zdrowy. Karmię piersią (dodatkowo otrzymuje dania w słoiczkach i kaszki zbożowe z owocami). Przez rok byłam na diecie bezmlecznej, ze względu na podejrzenie alergii BMK u syna, ale ostatnie badania ją wykluczyły.Dopiero od dwóch tygodni powoli wprowadzam nabiał do mojej diety (i synka). Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Katarzyna

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~mgmg

~mgmg

a jakie byly normy przy tych wynikach? Normy dla dziec i sa inne niz u doroslych
za duzo jest plytek krwi, byc moze jest anemia, ale trzeba znac normy dla dzieci w tym wieku

~cat7983

~cat7983

Witam, poniżej wyniki wraz z normami jakie podało laboratorium: PLT 739 (220-490); PCT 0,53 (0,12 - 0,36); RDW 17% (11-16); MCHC 31,1 (33-36); MCH 19,9 (23-34); MCV 64,1(74-101); HCT 30,1% (34-45), HGB 9,4 (10,9 - 14,2); RBC 4,7 (3,5 - 4,6); MONO% 7,O (1-6);
NEUT% 22,2 (25-58), Pozdrawiam