Skocz do zawartości
Forum

Zapotrzebowanie na wapń przy osteoporozie


Gość rotathineki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Produkty bogate w wapń to: ser (białe i żółte), śledzie, sardynki, nasiona słonecznika i sezamu, brokuły (moje ulubione warzywo), fasola, mleko, podobno jabłka. Mam nadzieje, że dla Ciebie są one "zjadalne". Ja wszystkie te produkty lubię.

Odnośnik do komentarza

Bogatym żródłem wapnia w diecie są:
Jogurt (naturalny, niskotłuszczowy) 162 mg/100g
Mleko krowie (półtłuste, pasteryzowane) 120mg/100g
Ser brie 256mg/100g
Ser cheddar 739mg/100g
Ser feta 360mg/100g
Szpinak (świeży) 170mg/100g
Soczewica (czerwona, sucha) 51mg/100g
Brokuły (świeże) 56mg/100g
Morele (gotowe do spożycia) 73mg/100g
Orzechy arachidowe (naturalne) 60mg/100g
Sardynki w oleju 500mg/100g
Szprotki, śledzie (smażone) 860mg/100g
Oprócz wapnia warto również wzbogacić swoją dietę o witaminę C, D i fosfor, które razem z wapniem wpływają na stan kości.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...