Forum Interpretacja badania krwi

Co oznaczają wyniki badań krwi?

~n...l

~n...l

Bardzo prosiłabym o interpretację poniższych wyników badania krwi. Otóż od kilku lat mam ciągle podwyższone WBC, a ostatnio również RBC. Czym to może być spowodowane? WBC 3. 2014 – 8,1 (również podwyższone RBC 5,27) 4. 2015 – 9,3 (podwyższone RBC 5,13) 5. 2016 – 12,7 (podwyższone RBC 5,19) 6. 2017 – 9,2 (podwyższone RBC 5,34): granulocyty segmentowane 68 % (norma 55-70) granulocyty zasadochłonne 1% (norma 0-1) limfocyty 30% (norma 20-45) monocyty 1%

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~mgmg

~mgmg

tu nie ma lekarzy
nie zawsze wbc bylo podwyzszone
czy palisz papierosy? To tlumaczy np. podwyzszone rbc

~odp

~odp

tak wiem i przepraszam,ale pytanie zostało przekierowane przed moderatora strony na forum (pierwotnie było skierowane do eksperta. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź :) Jeśli chodzi o palenie to nie. Ale piję codziennie bardzo dużo kawy i zastanawiam się czy to nie ma jakiegoś wpływu na te wyniki, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

~mgmg

~mgmg

kawa nie szkodzi tak
raptem raz mialas wbc powyzej normy
moze sie odwadniasz przez kawe i dlatego masz wyzsze rbc
poza tym nie widze nic zlego w wynikach